logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAN TGM 12-280 Olejowy osad w zbiorniczku płynu chłodniczego - przyczyny?

pawcio7337 11 Sty 2025 19:31 627 4
REKLAMA
  • #1 21388421
    pawcio7337
    Poziom 13  
    Ocena: 68
    Witajcie.W zbiorniczku na płyn chłodniczy zbiera się olejowy osad i troszeczkę go pływa w płynie.Jakiś czas temu wymieniana była chłodniczka oleju i uszczelnienie chłodniczki,natomiast między świętami płukałem układ i był czysty.Po przejechaniu ok 2 tyś km znowu się pojawił w zbiorniczku,jest go niewiele nie zasłania całkowicie płynu ale też osiadł na ściankach.Czy jest możliwość że dostaje się inną drogą jak chłodniczka oleju?
    Załączniki:
    • MAN TGM 12-280 Olejowy osad w zbiorniczku płynu chłodniczego - przyczyny? 1736622239137.jpg (2.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21388538
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1286
    Cześć, ponownie chłodniczka oleju / podkładka lub głowica? Ciężko na odległość bez zdjęcia zdiagnozować😏
    Oczywiście możesz spróbować jeszcze raz umyć układ, mogło coś zostać w zakamarkach.
    Ja myję około 3 razy, odkręcam korek na dole mam dorobiony górny korek z wentylem i pomagam trochę dmuchnąć sprężonym powietrzem w zbiorniczek jednak powietrze zbiera go trochę ze ścianek i pomaga spłynąć.
  • REKLAMA
  • #3 21388760
    pawcio7337
    Poziom 13  
    Trzy razy płukałem układ. Głowica silnika może puszczać? Płynu w zasadzie nie ubywa. Gdyby chłodniczka puszczała,to chyba byłoby znacznie więcej oleju..
  • REKLAMA
  • #5 21389121
    pawcio7337
    Poziom 13  
    Chłodniczka była wymieniona z rok temu,nie pamiętam jakiej firmy.Był spokój jakiś czas,na jesień zaczął się pokazywać olej znowu no to dawaj wymieniliśmy uszczelnienia i niewiele pomogło niby przestało a się pokazywało,myślałem że resztki oleju po tej nieszczelności.Dwa razy odkręcałem zbiorniczek i czyściłem na zero,a teraz układ wodą z kostkami do zmywarki.Nie mam pomysłu poprostu.Mam wyciek z płyty rozrządu i będzie też do roboty,a tam nie ma możliwości żeby się dostawał olej do układu gdzieś,nie wiem od strony rozrządu?A od strony głowicy to gdzie ewentualnie mógłby być przeciek?
REKLAMA