logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

INA219 ESP8266 pomiar napięcia, natężenia, prądu przez moduł

sznickers 14 Sty 2025 10:10 2190 7
REKLAMA
  • #1 21392080
    sznickers
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam szanowne grono. Pomóżcie. Wyświetlają mi się zbyt niskie wartości prądu, napięcia, mocy. Czy to zepsuty moduł czy coś trzeba ustawić?
    Zrzut ekranu z interfejsu ESP Easy Mega, przedstawiający niskie wartości napięcia, prądu i mocy.
    Schemat połączenia D1 mini Wemos z czujnikiem prądu INA219.
  • REKLAMA
  • #2 21392103
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    rozumiem, że musimy zgadywać, co i jak się wyświetla oraz co i jak odczytujesz, jakiejs biblioteki używasz?
    https://www.ti.com/lit/ds/symlink/ina219.pdf?ts=1736840834987
    INA219 ma układ PGA, którego wzmocnienie możesz ustawić zgodnie z powyższym datasheet.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21392123
    sznickers
    Poziom 11  
    dzięki, nie podpiąłem masy :) . Ale to nie wszystko, ten moduł ma ograniczenia 26 V i 3A. Czy przez dzielnik napięcia da się nim mierzyć większe napięcia, większe prądy ?
    Schemat połączeń ESP-01 z czujnikiem prądu INA219.
  • REKLAMA
  • #4 21392173
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    a kto wiedział o twoim problemie z masą, nie załączyłeś tego wcześniej.
    1. Przeczytaj datasheet, odpowie na twoje pytania.
    2. INA219 może pracować w trybie różnicowym, więc podpięcie czy brak masy nie powinny mieć znaczenia na pomiar prądu.
    3. Tak samo jak każdy inny miernik, dodając dzielnik napięcia, możesz zwiększyć zakres pomiaru napięcia, a zmieniając bocznik (shunt resistor), wpływasz na pomiar prądu.
    Ale musisz sprawdzić:
    - czy po zmianie nie przekroczysz zależnych warunków pracy układu
    - dołożenie jednocześnie bocznika i dzielnika napięcia wpłynie na pomiary i sposób mierzenia, to musisz uwzględnić.
    Pozdrawiam
  • #5 21392242
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 754
    P=I^2*R
    Dla 3A już masz 1W.
    "Nalutuj" drugi rezystor 100mΩ lub wymień na pasujący lub poszukaj modułu na większy prąd.
    Z napięciem problemu nie ma - prawie zawsze dzielnik pozwala na zwiększenie zakresu.
  • #6 21392584
    tajwoj
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Do pomiaru napięcia z użyciem dzielnika musisz użyć oddzielnego układu.
    Napięcie w INA219 jest mierzone na jednym z wejść różnicowych do pomiaru prądu i użycie dzielnika napięcia uniemożliwi pomiar prądu.
    Zobacz INA226, jest do 36V.
  • REKLAMA
  • #7 21397183
    sznickers
    Poziom 11  
    Dziękuję bardzo wszystkim za chęci i za pomoc. Spaliłem sobie inę 219 i muszę zamówić nową :). Natomiast wykombinowałem coś innego i fajnie to działa. Nagram coś na YT i wrzucę tu link, generalnie potrzebuję odrobinę pomocy, żeby w domoticzu stworzyć czujnik pt. ilość Wh, mam czujnik mocy, teraz trzeba go "przemnożyć" przez czas. Nie wiem-trzeba założyć czujnik czasu, który będzie mierzył czas pracy czujnika mocy ? Albo jakby się to dało - żeby w ESP Easy już stworzyć taką "linijkę", która wyświetli ilość energii wh.
  • #8 21403960
    sznickers
    Poziom 11  
    Moduł pomiarowy ACS712 z zielonym złączem śrubowym i pinami.
    Zrobiłem to inaczej. Zastosowałem moduł pomiaru prądu ACS712 - 5A a napięcie mierzę przez dzielnik napięcia. Nie spodziewam się pod obciążeniem napięć>100V DC.
    Podłączyłem to do płytki ESP32 S2 - niby ma 3,3V ale ten moduł pociągnęła. Zrobiłem jako wejścia analogowe, zobaczymy jak będzie pomiar.
    Fragment tabeli przedstawiający konfigurację wejść analogowych dla pomiaru napięcia i natężenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z niskimi wartościami prądu, napięcia i mocy przy użyciu modułu INA219 z ESP8266. Odpowiedzi sugerowały sprawdzenie połączeń, w tym masy, oraz zapoznanie się z dokumentacją techniczną. Wskazano, że INA219 ma ograniczenia do 26 V i 3 A, a zastosowanie dzielnika napięcia może zwiększyć zakres pomiaru napięcia, ale może wpłynąć na pomiar prądu. Użytkownik odkrył, że spalił moduł INA219 i rozważał użycie innego rozwiązania, w tym modułu ACS712 do pomiaru prądu oraz dzielnika napięcia do pomiaru napięcia. Dodatkowo, pojawiła się potrzeba stworzenia czujnika energii w systemie Domoticz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA