logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czarny ekran po włączeniu komputera. Nie mogę wejść do biosu

70zakson07 14 Sty 2025 13:44 798 14
REKLAMA
  • #1 21392388
    70zakson07
    Poziom 4  
    Chciałem ponownie zainstalować Windowsa 10, ponieważ od dłuższego czasu komputer źle działał (m.in. co jakiś czas występował błąd niebieskiego ekranu, czasami po włączeniu pojawiał się tylko czarny ekran i trzeba było zrestartować komputer). Pobrałem więc instalator Windowsa na pendrive'a, ale w żaden sposób nie mogłem wejść do BIOS-u. Bardzo szybko klikałem wszystkie możliwe przyciski (Esc, F2, F10, F12, Delete) po kliknięciu przycisku zasilania, ale nie przynosiło to żadnego efektu. Przy czym po klikaniu niektórych przycisków (nie zwróciłem niestety uwagi, których) pojawiał się czarny ekran i system się nie odpalał, zaś przy innych pojawiało się po prostu okno logowania Windowsa. Próbowałem również odpalić instalator Windowsa za pomocą funkcji zaawansowanego uruchamiania, to również jednak nic nie dało. Po wybraniu opcji uruchomienia systemu z USB pojawiał się czarny ekran. Postanowiłem więc uaktualnić system bezpośrednio, bez korzystania z dysku zewnętrznego. Początkowo pojawiały się komunikaty o instalowaniu systemu, później jednak ukazał się czarny ekran. Po 1,5 godziny wyłączyłem komputer i włączyłem go ponownie. Zostawiłem go włączonego na noc, po kilku godzinach wciąż pojawia się tylko czarny ekran. Próbowałem włączyć komputer w trybie odzyskiwania (WinRE), nic to jednak nie dało. Wyciągnąłem bateryjkę BIOS-u i włożyłem ją ponownie. Wyciągnąłem kości RAM-u i je wyczyściłem. Wszystko na nic. Dodam, że gdy wcześniej włączałem komputer, w ogóle nie pojawiała mi się informacja o tym, jak przejść do BIOS-u. Po prostu pojawiał się czarny ekran, a po jakimś czasie okno logowania Windowsa. Wydaje mi się, że to okno przestało się wyświetlać po tym, jak zamieniłem Windowsa 7 na Windowsa 10 kilka lat temu. Kombinowałem również z monitorem. Podłączyłem monitor kablem D-Sub zamiast DVI. Odłączałem zasilanie od monitora przed włączeniem komputera i podłączałem monitor później. Podłączałem klawiaturę do różnych wejść USB.

Moja płyta główna to Gigabyte B85M-D3H (rev. 1.1).
    AI: Czy możesz podać dokładne komunikaty błędów lub kody, które pojawiały się na niebieskim ekranie?
    Nie mam do nich dostępu.
    AI: Jaka jest pełna konfiguracja sprzętowa Twojego komputera, w tym procesor, karta graficzna i zasilacz?
    Procesor Intel Core i5 4460, 3,2 GHz, 6 MB
    Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 970 OC 4 GB GDDR5 (256 bit)
    Zasilacz EVGA 401 up to 550 Watt: EVGA 500B BRONZE 500 WATT 80PLUS.
  • REKLAMA
  • #2 21392437
    karolrkd
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Więc zaczynamy od podstaw

- nic niema wspólnego ( żaden system do wejścia Bios ) możesz wejść w bios ?

Jak tak poproszę o foto z z biosu .

( nie pisz o niczym innym , na razie, to zbędne ( czysty komp podłącz tylko mysz i klawiatura ) żadnego pendrive pod USB
  • #3 21392448
    70zakson07
    Poziom 4  
    Nie mogę w żaden sposób wejść do biosu.
  • #4 21392463
    karolrkd
    Poziom 20  
    Ok

- odepnij z płyty głównej wszystkie napędy ( dysk , czytniki BD itp ) potrafisz?
    - wyjmij kości RAM ( pozostaw tylko jedną ) potrafisz ?
    - znajdź zworę do resetowana biosu na swoje płycie ? potrafisz wykonać reset biosu w swojej płycie ? ( instrukcja do twojej płyty ) ?

I na koniec wykonaj pokaż zdjęcie swojej płyty głównej ( mainboard ) , nie będziesz pokazywał zdjęć nie będę pomagał ( strata czasu )

Oczywiście zawsze wykonuj operacje po wyłączeniu zasilania z zachowaniem ostrożności ( aby nie doszło do impulsu elektro-magnetycznego ) .
  • REKLAMA
  • #5 21392546
    70zakson07
    Poziom 4  
    Wnętrze komputera z płytą główną Gigabyte z technologią CrossFire i UEFI DualBIOS.
    Zbliżenie wnętrza komputera z widoczną płytą główną marki Gigabyte i podłączonymi przewodami.
    Widok wnętrza komputera z wentylatorem i płytą główną.
    Wnętrze komputera z widoczną płytą główną, kartą graficzną Windforce i modułami pamięci RAM.
    Schemat podłączeń wewnętrznych płyty głównej z listą złączy.
  • REKLAMA
  • #7 21392604
    70zakson07
    Poziom 4  
    Odłączyłem dysk SSD, HDD, napęd CD. Zostawiłem jedną kość RAM. Od karty graficznej odpiąłem tylko przewody (mam ją całkowicie wyjąć?). Monitor mam podłączony z boku do wejścia DVI (mam go podłączyć gdzieś indziej?). Przy wyjętym kablu od zasilania dotykałem przez kilka sekund zwory CLR CMOS. Po włączeniu komputera wciąż mam tylko czarny ekran.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21392626
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 778
    70zakson07 napisał:
    Po włączeniu komputera wciąż mam tylko czarny ekran

Masz poprawnie podłączony monitor do prawidłowej karty graficznej? Do dedykowanej, nie do zintegrowanej?
    P.S. Dość słabo widać na zdjęciach, ale wentylator od chłodzenia procesora powinien być zamontowany od strony pamięci.
  • #10 21392670
    70zakson07
    Poziom 4  
    Ok. Właśnie zrobiłem coś zupełnie innego. Podłączyłem monitor do karty dedykowanej i wreszcie coś się wyświetla.

Edit.
    Przepraszam. Właśnie miałem podłączony monitor do karty zintegrowanej.
    Ekran monitora pokazujący komunikat BIOS z logo Gigabyte UEFI DualBIOS.
  • Pomocny post
    #11 21392673
    karolrkd
    Poziom 20  
    Ok

Teraz pojedynczo , podpinasz każdy element do PC , ram , dysk , itp . Za każdym razem ( OSOBNO ) ( nie wpinasz wszystkiego na raz ! ) i sprawdzasz czy zadziała PC , ostatni podpinasz dysk twardy z systemem .
  • Pomocny post
    #12 21392718
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 778
    @70zakson07 sprawdź również napięcie na baterii CR2032, jeżeli ma trochę poniżej 3V należy ją wymienić.
  • #13 21392745
    70zakson07
    Poziom 4  
    Baterię wymieniłem. Wszystko działa. Dziękuję za pomoc. Od początku eksploatacji tego komputera korzystałem z jednego wejścia do monitora. Wejścia do dedykowanej karty graficznej miałem zaślepione. W związku z tym w ogóle nie dostrzegałem możliwości, aby inaczej podłączyć monitor.
  • #15 21392752
    70zakson07
    Poziom 4  
    Podłączyłem monitor do karty dedykowanej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z czarnym ekranem po włączeniu komputera i nie mógł wejść do BIOS-u. Po wielu próbach, w tym odłączeniu dysków i pamięci RAM, oraz resetowaniu BIOS-u, udało się uzyskać obraz na monitorze po podłączeniu go do dedykowanej karty graficznej zamiast zintegrowanej. Po wymianie baterii CR2032 komputer zaczął działać poprawnie. Użytkownik nie zauważył wcześniej możliwości podłączenia monitora do dedykowanej karty graficznej, co było kluczowe dla rozwiązania problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA