Chciałem ponownie zainstalować Windowsa 10, ponieważ od dłuższego czasu komputer źle działał (m.in. co jakiś czas występował błąd niebieskiego ekranu, czasami po włączeniu pojawiał się tylko czarny ekran i trzeba było zrestartować komputer). Pobrałem więc instalator Windowsa na pendrive'a, ale w żaden sposób nie mogłem wejść do BIOS-u. Bardzo szybko klikałem wszystkie możliwe przyciski (Esc, F2, F10, F12, Delete) po kliknięciu przycisku zasilania, ale nie przynosiło to żadnego efektu. Przy czym po klikaniu niektórych przycisków (nie zwróciłem niestety uwagi, których) pojawiał się czarny ekran i system się nie odpalał, zaś przy innych pojawiało się po prostu okno logowania Windowsa. Próbowałem również odpalić instalator Windowsa za pomocą funkcji zaawansowanego uruchamiania, to również jednak nic nie dało. Po wybraniu opcji uruchomienia systemu z USB pojawiał się czarny ekran. Postanowiłem więc uaktualnić system bezpośrednio, bez korzystania z dysku zewnętrznego. Początkowo pojawiały się komunikaty o instalowaniu systemu, później jednak ukazał się czarny ekran. Po 1,5 godziny wyłączyłem komputer i włączyłem go ponownie. Zostawiłem go włączonego na noc, po kilku godzinach wciąż pojawia się tylko czarny ekran. Próbowałem włączyć komputer w trybie odzyskiwania (WinRE), nic to jednak nie dało. Wyciągnąłem bateryjkę BIOS-u i włożyłem ją ponownie. Wyciągnąłem kości RAM-u i je wyczyściłem. Wszystko na nic. Dodam, że gdy wcześniej włączałem komputer, w ogóle nie pojawiała mi się informacja o tym, jak przejść do BIOS-u. Po prostu pojawiał się czarny ekran, a po jakimś czasie okno logowania Windowsa. Wydaje mi się, że to okno przestało się wyświetlać po tym, jak zamieniłem Windowsa 7 na Windowsa 10 kilka lat temu. Kombinowałem również z monitorem. Podłączyłem monitor kablem D-Sub zamiast DVI. Odłączałem zasilanie od monitora przed włączeniem komputera i podłączałem monitor później. Podłączałem klawiaturę do różnych wejść USB.
Moja płyta główna to Gigabyte B85M-D3H (rev. 1.1).
AI: Czy możesz podać dokładne komunikaty błędów lub kody, które pojawiały się na niebieskim ekranie?
Nie mam do nich dostępu.
AI: Jaka jest pełna konfiguracja sprzętowa Twojego komputera, w tym procesor, karta graficzna i zasilacz?
Procesor Intel Core i5 4460, 3,2 GHz, 6 MB
Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 970 OC 4 GB GDDR5 (256 bit)
Zasilacz EVGA 401 up to 550 Watt: EVGA 500B BRONZE 500 WATT 80PLUS.
Moja płyta główna to Gigabyte B85M-D3H (rev. 1.1).
AI: Czy możesz podać dokładne komunikaty błędów lub kody, które pojawiały się na niebieskim ekranie?
Nie mam do nich dostępu.
AI: Jaka jest pełna konfiguracja sprzętowa Twojego komputera, w tym procesor, karta graficzna i zasilacz?
Procesor Intel Core i5 4460, 3,2 GHz, 6 MB
Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 970 OC 4 GB GDDR5 (256 bit)
Zasilacz EVGA 401 up to 550 Watt: EVGA 500B BRONZE 500 WATT 80PLUS.