logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SPV50E00EU14 – miga kranik, co jeszcze sprawdzić?

PK2006 13 Gru 2025 17:16 291 6
REKLAMA
  • #1 21779738
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Dzień dobry! Dostałem do naprawy zmywarkę Bosch SPV50E00EU/14 i niestety naprawa mnie przerosła. Miga słynny ,,kranik". Sprawdziłem a nawet podstawiłem elektrozawór. Elektrozawory od płaszcza wodnego jak i pojemnika na sól sprawne(sprawdziłem poza układem) Sprawdziłem pompkę spustową- sprawna. Wąż spustowy jak i komora czyste. Pompa myjąca miała luzy na panewkach więc kupiłem i zamontowałem nowe panewki-bez zmian., grzałka sprawna. W misie pod spodem nie było wody(szczelna). Pompkę spustową jak i myjącą wymontowałem i na kablach położyłem obok. Po załączeniu zmywarki obie robią po kilka obrotów i się zatrzymują. Po chwili miga kranik. Sprawdziłem wyłączni antyzalaniowy- jest ok. Podmieniłem kontaktron w przepływomierzu-b.z. Pozostaje elektronika. Wizualnie wygląda na sprawną. Sprawdziłem na miernik triaki wszystkie wydają się być sprawne. Może ktoś z Koleżeństwa coś podpowie co mogło się uszkodzić. Dodam tylko, że zmywarka już wcześniej szwankowała sygnalizując ,,kranik" ale kilkukrotne załączenie i wyłączenie dawało pozytywny efekt w postaci uruchomienia. Jeżeli wystartowała to program dokończyła i wszystko było ok. Do następnego uruchomienia. Teraz niestety żadne kombinacje nie pomagają. Dodam, że nie sygnalizuje żadnego błędu. Byłbym wdzięczny za każdą sugestię. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21779929
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1599
    PK2006 napisał:
    Dodam, że nie sygnalizuje żadnego błędu.

"Kranik" to błąd ... odpowiednio E:01 - E:05 ... czyli błąd wewnętrzny modułu mocy.
  • REKLAMA
  • #3 21779963
    PK2006
    Poziom 22  
    Hmm, a coś konkretniej, proszę! Czy chodzi o inwerter pompy myjącej?
  • REKLAMA
  • #4 21779972
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1599
    Nie zgaduj!? Po prostu poszukaj sobie w Internecie o czym mówią kolejno wskazane kody i tyle ... majster! Zawodowo się tym zajmujesz przecież!
  • REKLAMA
  • #5 21780308
    PK2006
    Poziom 22  
    Zawodowo to może za dużo powiedziane, bardziej hobbystycznie. Dziękuję bardzo za dotychczasowe informacje.
  • #6 21815980
    michal_natrent
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Do sprawdzenia przepływomierz - kontaktron. Sprawdź też, czy po załączeniu programu robi test wody, czyli krótkie pobranie wody, takie sprawdzenie, czy pobiera wodę z sieci, czyli test aquastopu oraz przepływomierza.
    Zerknij też na układ sterowania do rozdzielacza wody. Tam również działy się kwiatki i występowało zacięcie się silnika obrotu rozdzielacza przez co padała elektronika.
  • #7 21823976
    PK2006
    Poziom 22  
    Uszkodzony był inwerter sterujący pompami. Klient nie zdecydował się na naprawę.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Bosch SPV50E00EU/14 sygnalizowała migający symbol „kranika”, co wskazywało na błąd wewnętrzny modułu mocy (kody E:01 - E:05). Sprawdzono elektrozawory, pompę spustową i myjącą, grzałkę, wyłącznik antyzalaniowy oraz kontaktron przepływomierza – wszystkie elementy były sprawne. Pompa myjąca miała luzy na panewkach, które wymieniono bez poprawy. Po uruchomieniu pompy wykonywały kilka obrotów i zatrzymywały się, a zmywarka sygnalizowała błąd „kranika”. Zalecano sprawdzenie testu poboru wody, działania aquastopu oraz układu sterowania rozdzielacza wody, gdzie mogło dochodzić do zacięcia silnika obrotu rozdzielacza i uszkodzenia elektroniki. Ostatecznie uszkodzony okazał się inwerter sterujący pompami, jednak klient zrezygnował z naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA