logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RT63VMVB - Chłodziarka nie chłodzi prawidłowo po rozmrożeniu, jak naprawić?

celgz 15 Sty 2025 17:51 411 17
  • #1 21394299
    celgz
    Poziom 5  
    Ocena: 11
    Dzień dobry,
    Posiadam chłodziarko-zamrażarkę Samsung RT63VMVB. Od pewnego czasu pojawiły się problemy z chłodziarką, która nie chłodziła. Po dokładnym rozmrożeniu chłodziarka nie działa właściwie. Chłodziarka jest wyposażona w regulację temperatury pokrętłem. Pokręcając nim, reguluje się ustawienie przepustnicy (zwiększa się lub zmniejsza szczelina przepuszczająca chłodne powietrze). Teraz jest taka sytuacja, że pokrętło ustawione jest na najniższą temperaturę (maksymalnie w lewo, przepustnica jest bardzo blisko ścianki, szczelina to 1 mm), i temperatura w chłodziarce wynosi 1,6 °C.

Chcę usunąć usterkę, lecz nie wiem jak. Do modułu regulacyjnego w chłodziarce nie dochodzą żadne kable. Rozumiem, że regulacja temperatury regulowana jest bez zasilania napięciowego. Proszę o pomoc w zrozumieniu działania w/w regulacji lub poprowadzeniu w naprawie, za co z góry serdecznie dziękuję. Pozdrawiam. Zaawansowany dziadek.
  • Pomocny post
    #2 21394445
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Termostat do wymiany.
  • #3 21395179
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 434
    @celgz
    Lepiej nie czytaj tych bzdur, przepustnica jest podłączona pod złącze CN73.
  • #4 21395840
    celgz
    Poziom 5  
    Przeglądam schematy okablowania, i NIE znajduję złącza CN 73. Na schemacie regulacji temperatury elektronicznej 1 są złącza: CN30, CN31, CN32, CN50, CN10, CN70, CN71, panel PCB. Na schemacie regulacji temperatury elektronicznej 2 są złącza: CN10,CN30, CN31, CN50, CN71, CN72, CN76, PANEL PCB. Jest jeszcze schemat regulacji mechanicznej, na którym nie są opisane złącza. Proszę o pomoc w odszukaniu złącza CN73. Może mam nie takie schematy ( schematy są z instrukcji obsługi tego typu lodówki). Może jest błąd w oznaczeniu złącz schematach. Bardzo proszę, pomóżcie.
    Schemat okablowania typu regulacji mechanicznej z opisanymi elementami.
  • #5 21395947
    kecajk49
    Poziom 38  
    Masz w niej mechaniczny termostat do regulacji temperatury w chłodziarce ,więc nie szukaj bzdurnego , polecanego złącza , skoro masz w niej POKRĘTLO od tego termostatu.
  • #6 21396048
    celgz
    Poziom 5  
    Czy to jest rotary switch? Jak ustalić jaki jest symbol tego termostatu? Lodówka jest z 2009r. Może być trudno kupić taki model. W takim przypadku jaki zamiennik? Popatrzę w internecie. Pozdrawiam.
  • #7 21396124
    kecajk49
    Poziom 38  
    Wymontuj i poszukaj w necie , były kiedyś osiągalne.
    Znajdziesz jego symbol.
  • #8 21396133
    celgz
    Poziom 5  
    Znalazłem taki termostat, ale on nie przypomina mi tradycyjnego termostatu. Czy na pewno to jest to? Jak zamocować pokrętło? Rozbiorę panel i obejrzę stary termostat.
    Czujnik termometru z długim białym kablem.
  • #9 21396183
    kecajk49
    Poziom 38  
    Oczywiście, bo ma bańkę, jakieś dźwignie i zadajnik k pokrętłem oraz mechanicznie poruszaną klapę. To, co wrzuciłeś, to nie jest to. Jak zdemontujesz obudowę, to go zobaczysz i poznasz jego symbol. Pewnie jest oklejony, aby był szczelnie osłonięty przed ucieczką powietrza bez kontroli termostatu. North ma do niego tylko pokrętło, inni też, a termostatu nikt nie oferuje, ale warto spytać, bo może gdzieś będzie do nabycia.
  • #10 21396789
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Nie ma tam takiej płyty?
    celgz napisał:
    Lodówka jest z 2009

Jeśli nie, to nie pomogę z tym zabytkiem.

Płytka drukowana z różnymi komponentami elektronicznymi.
  • #11 21397376
    celgz
    Poziom 5  
    Sebastian M26. Dowiedziałem się, że w termostacie występuje moduł i czujnik temperatury. Czy ta płytka na zdjęciu jest tym modułem, o którym piszę?
  • #12 21397460
    kecajk49
    Poziom 38  
    W tym mechanicznym oczywiście jest czujnik temperatury bo musi zamykać klapę.
    W przypadku ucieczki czynnika klapa jest zamknięta z czym masz do czynienia obecnie.
    Ta elektronika korzysta z czujnika temperatury w komorze chłodziarki i steruje silnikiem krokowym do poruszania klapą, wszystko oczywiście odbywa się przewodowo a tych przewodów u ciebie brakuje podobnie jak gniazda dla przepustnicy.
  • #13 21397552
    celgz
    Poziom 5  
    Więc jak to jest. Teraz pokrętło ustawione jest na pozycję vacation, przepustnica jest zamknięta. Jeżeli przekręcam w prawo szczelina przepustnicy się zwiększa, i myślę, że chłodziarka przy takim ustawieniu przepustnicy, uzyska jeszcze niższą temperaturę. Przy zamkniętej przepustnicy jest 1.,6 stp. C, to przy otwartej temperatura będzie jeszcze niższa, może nawet minusowa. Czy tak?
  • #14 21397716
    kecajk49
    Poziom 38  
    Tak, spadek temperatury zamyka przepustnicę czyli klapę.
    Wszystko tak jak opisałeś pod warunkiem że w termostacie jest czynnik, bo sprężyna próbuje ją zamykać a ciśnienie czynnika w termostacie ją otwiera, gdy temperatura spada czynnik w tym siłowniku się "kurczy" bo to gaz więc siła sprężyna przymyka przelot chłodu. a jak gaz z termostatu zwiał to klapa zamknięta na amen.
    Kręcąc termostatem w kierunku obniżki temperatury podnosisz ciśnienie w termostacie i aby je obniżyć potrzebna jest niższa temperatura, tak to działa i pozostałe termostaty działąją identycznie tylko te bez klapki przełączają styki.
  • #15 21397833
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    celgz napisał:
    Sebastian M26. Dowiedziałem się, że w termostacie występuje moduł i czujnik temperatury. Czy ta płytka na zdjęciu jest tym modułem, o którym piszę?

Musisz mi odpowiedzieć inaczej kasacja urządzenia.
  • #16 21398301
    celgz
    Poziom 5  
    Przepraszam, że tak długo drążę ten problem. Nie chciałbym bez potrzeby rozbierać urządzenia. Po różnych zabiegach, takich jak rozmrożenie lodu w otworze podłogi zamrażarki (cały kanał był wypełniony lodem", po jakim czasie pojawił się lód w kanale przepustnicy, który również rozmroziłem. Był okres, że w chłodziarce była minusowa temperatura. Obecnie na ustawieniu vacation jest temperatura 1,6 °C, przy ustawieniu pośrednim między cold a colder temperatura wynosi 3°C. Czy takie zachowanie chłodziarki jest prawidłowe? Jeżeli jest prawidłowe, to odczekam i będę mierzył temperaturę w chłodziarce, bo tak jak pisałem było różnie z nią. Czekam na odpowiedź. Dziękuję. Pozdrawiam. Zaawansowany senior.
  • #17 21401761
    celgz
    Poziom 5  
    Serdecznie dziękuję osobom, które pomogły mi w naprawie chłodziarki. Poznałem działanie tego urządzenia. Obecnie chłodziarka działa dobrze. Temperatura utrzymuje się dodatnia przy ustawieniu termostatu pomiędzy cold, a colder ( 3,6*C). W mojej ocenie przyczyną mrożenia, była gruba warstwa lodu w kanale przepustnicy blokujący przepływ zimnego powietrza do komory termostatu. Proszę o wyrażenie opinii na temat mojej oceny przyczyny ujemnych temperatur w chłodziarce. Dziękuję jeszcze raz. Pozdrawiam. Zaawansowany senior.
  • #18 21438363
    celgz
    Poziom 5  
    Dziękuję za odblokowanie postów. Obserwując pracę chłodziarki, mierząc temperaturę na różnych ustawieniach termostatu, zorientowałem się, że temperatura w komorze chłodziarki nie zmienia się. Wynosi cały czas plus 2,9 stopnia. Wychodzi na to, że kecajk49 stawiający na termostat miał rację. Dziękuję bardzo. Będę szukał termostatu. Może być trudno.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z chłodziarko-zamrażarką Samsung RT63VMVB, która nie chłodzi prawidłowo po rozmrożeniu. Po rozmrożeniu i ustawieniu pokrętła na najniższą temperaturę, temperatura w chłodziarce wynosiła 1,6 °C. Użytkownik poszukiwał pomocy w zrozumieniu działania termostatu oraz w naprawie urządzenia. W odpowiedziach zasugerowano wymianę termostatu, który jest mechaniczny, oraz wskazano na problemy z zasilaniem i połączeniami. Po dalszych analizach i rozmrożeniu lodu w kanale przepustnicy, chłodziarka zaczęła działać poprawnie, a temperatura ustabilizowała się na poziomie 3,6 °C. Użytkownik zauważył, że przyczyną wcześniejszych problemów była gruba warstwa lodu blokująca przepływ zimnego powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA