Siema, mam problem pacjent - Citroen Berlingo 2 1.6 HDI 92km 2013r, do rzeczy ostatnio "brzęczało" mi coś w module BSM pod maską, po paru dniach podczas jazdy samochód szarpał gdy się zatrzymałem i zgasiłem auto, po odpaleniu nie trzymało obrotów i gasło zapalił się check, gdy przytrzymało się gaz jakoś jechał i dojechałem jakoś do domu w trakcie tego powrotu zapalił się jeszcze żółty trójkąt z wykrzyknikiem, po powrocie do domu auto wstawiłem do garażu przyjechał znajomy mechanik podłączył kompa wyskoczyła masa błędów i stwierdził że w pierwszej kolejności trzeba zająć się tym modułem, prawdopodobnie uszkodzeniu uległ jakiś przekaźnik, następnego dnia po odpaleniu samochodu dalej były te same objawy (nie trzymał na obrotach gasł) do tego odpalał się odrazu wentylator na maksymalne obroty i chodził cały czas dopiero po zdjęciu klemy się wyłączył, gdyż mechanik nie miał czasu bo było to na przełomie sylwestra i 3 króli, a auto było potrzebne na "wczoraj" to sam postanowiłem zająć się problemem, znalazłem firmę która zajmuje się regeneracją modułu wysyłkowo ale zrezygnowałem ze względu na czas (dostawa do nich zajęła by 1-2 dni) następnie naprawa 1-3 dni robocze i znowu wysyłka 1-2 dni znalazłem na allegro nowy moduł BSM ale z innymi numerami zadzwoniłem do firmy podałem vin i pan sprawdził mówił że będzie pasował mimo że ma inne numery (moje numery 9675878280 R4) tego z allegro 9807028780 R4, (nówki z takimi samymi numerami nie ma w sprzedaży a stwierdziłem że używanego nie ma sensu kupować bo za chwilę może być to samo bo to podobno bolączka w tych samochodach) po dwóch dniach przyszedł zamontowałem w aucie już nic nie cykało w module myślę sobie sukces tu był problem otóż nie tym razem podłączyłem swój amatorski interfejs diagnostyczny i dalej masa błędów ale usunąłem wszystkie samochód normalnie pali zgasł check, ale dalej pozostał żółty trójkąt z wykrzyknikiem, dalej załącza się odrazu wentylator po odpaleniu samochodu i można go wyłączyć jedynie zdejmując klemę z akumulatora do tego cały czas są dwa błędy P11B4 i P0228 błąd pedału gazu i przepustnicy samochód pracuje normalnie tylko nie ma mocy podczas jazdy i pracuje cały czas ten wentylator, poddałem się już nie chciałem dalej sam kombinować oddałem wkoncu auto do mechanika, mechanik podmienił pedał gazu i przepustnicę i nic to nie dało dalej są te dwa błędy, mechanik stwierdził że moduł musi mieć te same numery i to przez to (mi się wydaje że to nie kwestia tego modułu) ale dobra tamten odesłałem spowrotem na allegro i wczoraj wysłałem ten mój popsuty do regeneracji do tej firmy o której pisałem wcześniej, mam wrażenie że jak przyjdzie ten zregenerowany będzie to samo, i to nie kwestia modułu, zobaczymy za tydzień co będzie może miał ktoś podobny przypadek i jest wstanie wskazać przyczynę, z góry dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam:)
AI: Czy mechanik przeprowadził jakieś dodatkowe testy diagnostyczne poza podmianą pedału gazu i przepustnicy? Jeśli tak, to jakie były wyniki?
Nie
AI: Czy pojawiły się jakieś inne objawy lub kody błędów po pierwszej diagnozie, które mogłyby wskazać na źródło problemu?
Nie
AI: Czy mechanik przeprowadził jakieś dodatkowe testy diagnostyczne poza podmianą pedału gazu i przepustnicy? Jeśli tak, to jakie były wyniki?
Nie
AI: Czy pojawiły się jakieś inne objawy lub kody błędów po pierwszej diagnozie, które mogłyby wskazać na źródło problemu?
Nie