logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Citroen Berlingo 1.6 HDI 2013 - błędy P11B4, P0228, wentylator, brak mocy

KonradN1 15 Sty 2025 22:26 1836 6
REKLAMA
  • #1 21394980
    KonradN1
    Poziom 2  
    Siema, mam problem pacjent - Citroen Berlingo 2 1.6 HDI 92km 2013r, do rzeczy ostatnio "brzęczało" mi coś w module BSM pod maską, po paru dniach podczas jazdy samochód szarpał gdy się zatrzymałem i zgasiłem auto, po odpaleniu nie trzymało obrotów i gasło zapalił się check, gdy przytrzymało się gaz jakoś jechał i dojechałem jakoś do domu w trakcie tego powrotu zapalił się jeszcze żółty trójkąt z wykrzyknikiem, po powrocie do domu auto wstawiłem do garażu przyjechał znajomy mechanik podłączył kompa wyskoczyła masa błędów i stwierdził że w pierwszej kolejności trzeba zająć się tym modułem, prawdopodobnie uszkodzeniu uległ jakiś przekaźnik, następnego dnia po odpaleniu samochodu dalej były te same objawy (nie trzymał na obrotach gasł) do tego odpalał się odrazu wentylator na maksymalne obroty i chodził cały czas dopiero po zdjęciu klemy się wyłączył, gdyż mechanik nie miał czasu bo było to na przełomie sylwestra i 3 króli, a auto było potrzebne na "wczoraj" to sam postanowiłem zająć się problemem, znalazłem firmę która zajmuje się regeneracją modułu wysyłkowo ale zrezygnowałem ze względu na czas (dostawa do nich zajęła by 1-2 dni) następnie naprawa 1-3 dni robocze i znowu wysyłka 1-2 dni znalazłem na allegro nowy moduł BSM ale z innymi numerami zadzwoniłem do firmy podałem vin i pan sprawdził mówił że będzie pasował mimo że ma inne numery (moje numery 9675878280 R4) tego z allegro 9807028780 R4, (nówki z takimi samymi numerami nie ma w sprzedaży a stwierdziłem że używanego nie ma sensu kupować bo za chwilę może być to samo bo to podobno bolączka w tych samochodach) po dwóch dniach przyszedł zamontowałem w aucie już nic nie cykało w module myślę sobie sukces tu był problem otóż nie tym razem podłączyłem swój amatorski interfejs diagnostyczny i dalej masa błędów ale usunąłem wszystkie samochód normalnie pali zgasł check, ale dalej pozostał żółty trójkąt z wykrzyknikiem, dalej załącza się odrazu wentylator po odpaleniu samochodu i można go wyłączyć jedynie zdejmując klemę z akumulatora do tego cały czas są dwa błędy P11B4 i P0228 błąd pedału gazu i przepustnicy samochód pracuje normalnie tylko nie ma mocy podczas jazdy i pracuje cały czas ten wentylator, poddałem się już nie chciałem dalej sam kombinować oddałem wkoncu auto do mechanika, mechanik podmienił pedał gazu i przepustnicę i nic to nie dało dalej są te dwa błędy, mechanik stwierdził że moduł musi mieć te same numery i to przez to (mi się wydaje że to nie kwestia tego modułu) ale dobra tamten odesłałem spowrotem na allegro i wczoraj wysłałem ten mój popsuty do regeneracji do tej firmy o której pisałem wcześniej, mam wrażenie że jak przyjdzie ten zregenerowany będzie to samo, i to nie kwestia modułu, zobaczymy za tydzień co będzie może miał ktoś podobny przypadek i jest wstanie wskazać przyczynę, z góry dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam:)
    AI: Czy mechanik przeprowadził jakieś dodatkowe testy diagnostyczne poza podmianą pedału gazu i przepustnicy? Jeśli tak, to jakie były wyniki?
    Nie
    AI: Czy pojawiły się jakieś inne objawy lub kody błędów po pierwszej diagnozie, które mogłyby wskazać na źródło problemu?
    Nie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21395092
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 532
    KonradN1 napisał:
    zapalił się jeszcze żółty trójkąt z wykrzyknikiem, po powrocie do domu auto wstawiłem do garażu przyjechał znajomy mechanik podłączył kompa wyskoczyła masa błędów
    Jakie te błędy bo tu ich nie podałeś , widzisz najczęściej jest tak że jest ich np 10 ale jeden jest zasadniczy i on generuje pozostałe , są też spójne wywołane przez jakieś przerwy w układzie elektrycznym , piszesz o wentylatorze ale zaraz błędy pedału gazu i przepustnicy [jak na początek bez sensu wymiana ] widzisz ja bym się skupił na początek na tym wentylatorze a w ogóle masz tą pierwszą litanie błędów.
  • REKLAMA
  • #3 21395143
    KonradN1
    Poziom 2  
    >>21395092 @ALIBABA I
    Podałem błędy, cała litania zginęła po podmianie tego BSM, teraz pali normalnie, silnik pracuje ładnie, ale zostały dwa błędy P11B4 i P0228 i po odpaleniu auta załącza się od razu wentylator na maksymalne obroty, auto jedzie, ale nie ma mocy, podmiana przepustnicy i pedału gazu nic nie pomogła.

Takie błędy były:
    Lista kodów błędów DTC na ekranie smartfona.
    Lista kodów błędów DTC na ekranie telefonu.

A te zostały:
    Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej samochodu pokazujący kody błędów P11B4 i P0228.
  • Pomocny post
    #4 21395198
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    KonradN1 napisał:
    P11B4 i P0228 i po odpaleniu auta załącza się od razu wentylator na maksymalne obroty, auto jedzie, ale nie ma mocy, podmiana przepustnicy i pedału gazu nic nie pomogła.
    Tak się spodziewałem że auto nie ma mocy
    Lista kodów błędów DTC na ekranie smartfona z aplikacji diagnostycznej. P003 [ fuel volume regulator control ] I widzisz nie wymieniaj go tylko jak masz możliwość podejrzyj parametry / ciśnienie no i co tylko się da / od tego zacznij jeżeli masz dostęp nawet do Au--co-a lub D-l-hi to on ci pokaże ogarnie, być może że zasilanie silnika w paliwo comp odczytał jako zagrożenie i z tąd wrzucił go w tryb awaryjny co spowodowało pracę wentylatora no i ten trójkąt , Tam dość często wyświetla w błędach "status blokowany " Proponował bym na początek zająć się tylko tym paliwem wcześniej napisałem wentylator ale masz opis wyżej .

Ps spodziewałem się takiej reakcji standard skaner wyświetlił błędy no to kasujemy po części dobre eliminują błędy nie trwałe ale gdzie analiza dlaczego powstały.
    Piszesz jeszcze te pozostały,
    Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej pokazujący kody błędów silnika P11B4 i P0228 dla jednostek sterujących silnika. No i właśnie przecież jak masz problem paliwowy no to i gaz nie będzie reagował prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #5 21395298
    KonradN1
    Poziom 2  
    >>21395198
    @ALIBABA I
    "widzisz nie wymieniaj go tylko jak masz możliwość podejrzyj parametry / ciśnienie no i co tylko się da / od tego zacznij jeżeli masz dostęp nawet do Au--co-a lub D-l-hi to on ci pokaże ogarnie, być może że zasilanie silnika w paliwo comp odczytał jako zagrożenie i z tąd wrzucił go w tryb awaryjny co spowodowało pracę wentylatora no i ten trójkąt"

Okej, trochę naświetliłeś mi temat ale co to jest te "Au--co-a lub D-l-hi" jakieś kompy diagnostyczne? Ja się za bardzo nie znam na mechanice/elektryce.

Przyczyną może być regulator ciśnienia palia?
    A z resztą po co gdybać poczekam aż wróci BSM z regeneracji i się okaże czy coś pomogło, a jak nie to będzie wiadomo że to nie przez BSM z innymi numerami który miał pasować bo było sprawdzane po vinie i mechanik nie będzie się zasłaniał tym że wina BSM "bo numery muszą się zgadzać" ktoś powie żeby dać do innego mechanika ale u mnie w okolicy nie ma za bardzo wyboru niestety więc muszę polegać na tym. Dzięki kolego za naświetlenie tematu będę się odzywał jak BSM wróci i zobaczymy co wyjdzie :)
  • Pomocny post
    #6 21395410
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    KonradN1 napisał:
    ale co to jest te "Au--co-a lub D-l-hi" jakieś kompy diagnostyczne?
    Tak Autocom / Delphi ,
    KonradN1 napisał:
    Przyczyną może być regulator ciśnienia paliwa?
    i tak i nie dlatego potrzebne są dane czasu rzeczywistego
    najlepiej gdybyś miał dostęp do lexsji / diagboksa .
  • REKLAMA
  • #7 21434602
    KonradN1
    Poziom 2  
    Po długich poszukiwaniach dobrego elektryka samochodowego, okazało się że był problem z ECU

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z Citroenem Berlingo 1.6 HDI z 2013 roku, w tym błędy P11B4 i P0228, które powodują, że wentylator działa na maksymalnych obrotach, a samochód traci moc. Po wymianie modułu BSM, silnik zaczął pracować lepiej, ale problemy z błędami i wentylatorem pozostały. Użytkownik rozważa, czy przyczyną może być regulator ciśnienia paliwa, a także poszukuje informacji na temat diagnostyki za pomocą narzędzi takich jak Autocom lub Delphi. Ostatecznie, po długich poszukiwaniach, stwierdzono, że problem leżał w ECU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA