logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką taśmę LED wybrać do podświetlenia schodów? Czy złączki są skuteczne?

diabeel 16 Sty 2025 22:23 321 6
REKLAMA
  • #1 21396430
    diabeel
    Poziom 17  
    Ocena: 119
    Hej, chciałem zamontować podświetlenie stopni na klatce schodowej. Potrzebuje 17 odcinków po 1m. Z racji tego że nie mam ochoty robić tego ponownie to proszę o polecenie dobrej taśmy led.
    I pytanie czy złączki się sprawdzają. Szybciej i wygodniej będzie mi to łączyć na złączki niż lutować . Z góry dzieki
  • REKLAMA
  • #2 21396575
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1338
    Jaką taśmę byś nie wybrał to i tak nie będzie wieczna, dlatego proponuję pod taśmy LED listwy z maskownicami aby ułatwić sobie za kilka lat naprawę czy wymianę LED. W celu przedłużenia żywotności LED proponowałbym raczej obniżenie prądu zasilania zamiast wskazywania jakichś konkretnych taśm LED, albowiem każdy produkt na początku jest dobry, nawet wódka, aby potem okazać się nie tym czym była na początku w wersji promocyjnej. Nie widzę przeciwwskazań do stosowania złączek.
  • REKLAMA
  • #3 21396649
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    A ja z złączkami mam złe doświadczenia kilka obwodów led ciagle się pieprzyli więcej nie świeciły jak świeciły i to po Ok 6 miesiącach od montażu takie cyrkonie zaczęły wystarczyło otworzyć złączki i przyłożyć grot lutownicy z cyną i pomogło ale trzeba było trochę się nagimnastykować w meblach kuchennych.

Być może jakaś wadliwa partia u mnie się trafiła.
  • REKLAMA
  • #5 21396692
    elktrod
    Poziom 41  
    Mnie wygodniej, szybciej i estetyczniej jest założyć termokurcza, polutować, przesunąć termokurcza i obkurczyć bo tak wykonane złącze zajmuje najmniej miejsca i jest możliwe do wykonania w listwie pod maskownicą, odpada więc szukanie miejsca czy kucie pod złączki jakie by one nie były: male, duże, sprężyste, śrubowe, dobre czy wadliwe.
  • #6 21396724
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    @diabeel zastosuj przewód typu linka do zasilania taśmy i polutuj takie połączenie zajmuje mniej miejsca i moim zdaniem jest bardziej pewne.
    Wydawać pieniądze na złączki które mogą znając się w koszu z różnych powodów.
  • REKLAMA
  • #7 21396740
    elktrod
    Poziom 41  
    diabeel napisał:
    Z racji tego że nie mam ochoty robić tego ponownie
    Mając powyższe na uwadze i długowieczność to takie się sprawdzają nawet 50 lat co wiem z mojego własnego doświadczenia. :) Link Zwróć uwagę tylko na to, aby wnętrze wraz ze śrubkami było zrobione z mosiądzu to i Ciebie przeżyją..

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór taśmy LED do podświetlenia schodów oraz skuteczność złączek. Użytkownicy sugerują, aby zamiast konkretnych modeli taśm LED, skupić się na ich długowieczności, proponując zastosowanie listew z maskownicami oraz obniżenie prądu zasilania. Wiele osób podzieliło się negatywnymi doświadczeniami z złączkami, które po pewnym czasie przestają działać, co skłoniło niektórych do lutowania połączeń. Zwrócono uwagę na użycie przewodów typu linka oraz termokurcza jako bardziej niezawodnych rozwiązań. Wskazano również na znaczenie materiałów, z jakich wykonane są złączki, sugerując mosiężne elementy dla długowieczności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA