logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dostawcy światłowodu: Orange, Inea a może coś innego? Która oferta lepsza?

woznivk 17 Sty 2025 16:42 2559 4
REKLAMA
  • #1 21397338
    woznivk
    Poziom 2  
    Witam
    Stoję przed wyborem dostawcy światłowodu i abonamentu telefonicznego.
    Skłaniałbym się ku Orange z racji moich doświadczeń z zasięgiem i prędkością różnych sieci.
    Oferty, jakie od nich usłyszałem, to:
    - średnio 114 zł przy umowie na 24 mce za światłowód 600 Mb/s, Funbox 10 oraz abonament z 300 GB/mc
    - średnio 99 zł za to samo, tylko z Funbox 6
    Po przewertowaniu tematów trafiłem na ten: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3983862.html
    sebap napisał:
    O Orange krążą różne opinie, ja bym ze swej strony polecił internet symetryczny od Inea. Mam światłowód od nich w ramach POPC od 2015 roku bodajże i złego słowa powiedzieć nie mogę.

No i teoretycznie mógłbym wziąć tą Ineę 600/100 za średnio 63 zł/mc (umowa na rok), tylko jaki abonament wtedy, żeby się to kalkulowało? Jedyne co w tym przypadku, pozwoliłoby w podobnej cenie mieć światłowód i abonament, to Orange FLEX, ale słyszałem, że Orange FLEX =/= Orange, bo to operator wirtualny - korzysta z sieci na innych zasadach niż operator klasyczny.
    A może wziąć tę opcję z Orange za 99 zł (światłowód 600, abonament z 300 GB i Funbox 6), ale wziąć ONT, tak jak sugerowane jest w podlinkowanym temacie, i wtedy jakiś fajny router? Gdybym chciał wziąć Funbox 10, w ciągu trwania umowy zapłaciłbym 600 zł więcej, a więc taki byłby budżet.

Co o tym myślicie, drodzy forumowicze? Z góry dziękuję za uwagę :)
    Tabela porównawcza prędkości światłowodowych i technologii operatorów internetowych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21397504
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2624
    Niestety na temat Orange aktualnie nie wiem nic, ale co do Inei to polecam moją wypowiedź:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4082933.html#21275245

Jak tylko się z nimi skontaktujesz to telefony się nie urywają, byle byś tylko podpisał umowę. Jak już podpiszesz to w razie problemów lub błędów popełnionych przez tę firmę to tak jak byś walił głową w mur.
    Sam internet 4 liter nie urywa. Mam od nich łącze 1Gb/s, ale rzeczywista prędkość :)
    Właśnie wykonałem Speedtest:
    Ping 13 ms
    Upload 289.42 Mb/s
    Download 82.92 Mb/s
    a chwalą się łączem symetrycznym :)
    Co jakiś czas chwilowe zwiechy netu. Podgląd kamer raz działa, a raz nie działa.
    Router ZTE, który dostajesz od nich w dzierżawę to jakieś nieporozumienie. Zasięg jest WiFi tylko wtedy, kiedy router masz w tym samym pomieszczeniu.
    Byle jaki, nawet stary Asus czy TP Link ma ze 2-3 razy silniejszy sygnał.
    Mam 2 telewizory na których nie dało się oglądać programów, kiedy były połączone z tym ich routerem poprzez WiFi. Ale dołożyłem jakiegoś starego Asusa i obecnie śmigają.

Przez pół roku usiłowałem wyprostować błędy jakie ta firma popełniła. Spędziłem wiele godzin na próbie nawiązania jakiegokolwiek kontaktu z osobą kompetentną, a żeby było ciekawiej to mnie chciano karać za brak kompetencji ich konsultantów. Nie wspominając już tego, że naliczano mi opłaty za usługi, których świadczenia nawet nie rozpoczęto.

Może są ludzie zadowoleni. Ja jednak wraz z końcem podpisanej umowy podziękuję tej, niepoważnej firmie.
  • REKLAMA
  • #3 21401104
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1078
    Ja bym w kolejność szedł tak: INEA, Netia później chyba losowo a na końcu T-Mobile i Play
  • REKLAMA
  • #4 21401129
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5429
    @woznivk
    sebap napisał:
    Ja bym w kolejność szedł tak: INEA, Netia później chyba losowo a na końcu T-Mobile i Play

Mogę się tylko pod tym podpisać!
  • #5 21401368
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1147
    Ja nie chcę reklamować i zachęcać do Orange. Ale. Z pomarańczowymi współpracuje od 2007 roku. Do początku 2021 internet po linii miedzianej, później światłowód. Telewizja po światle jakoś od połowy 2022 roku. I nie mogę nic złego powiedzieć na działanie usług. Usterki są bardzo rzadkie, a jak są to krótkotrwałe. Jeśli chodzi jak to jest cenowo to nie wiem. Nie mam swojej naturze porównywać cen, i walczyć o jak najmniejszą kwotę. Jestem zadowolony z usług, to nic nie kombinuje i nie szukam innego.
REKLAMA