logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć krańcówkę zabezpieczającą silnik przed przegrzaniem?

jacytomasz 18 Sty 2025 06:27 666 12
REKLAMA
  • #1 21398024
    jacytomasz
    Poziom 2  
    Witam. Potrzebuję pomocy, jestem początkujący. Jak podłączyć krańcówkę zabezpieczającą silnik przed przegrzaniem? Rozrysowałby mi to ktoś?
    Dziękuję.
    Zdjęcie metalowej obudowy silnika z tabliczką znamionową.
    Zbliżenie na krańcówkę marki Moeller zamontowaną na metalowej powierzchni.
    Zbliżenie na tabliczkę znamionową przełącznika elektrycznego z oznaczeniami technicznymi.
    Stycznik TeSys Schneider Electric z oznaczeniami terminali.
  • REKLAMA
  • #2 21398033
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1349
    Spróbuj: Link Link
    W jaki sposób zamierzasz wykorzystać tę krańcówkę do zabezpieczenia silnika przed przegrzaniem skoro to jest mechaniczny "czujnik" a nie temperaturowy? W związku z tym nasuwa się pytanie: gdzie i jaki posiadasz czujnik temperatury silnika?
    W/w krańcówkę możesz wykorzystać jedynie do wyłączania lub włączania silnika gdy element napędzany przez ten silnik zbliży się do krańcówki i uruchomi jej styki. Krańcówka ta nie wykrywa w żaden sposób temperatury silnika.
    Aby ją do tego zaprząc musiał byś mieć np. bimetal podłączony do korpusu silnika, który musiał by się tak nagrzać aby się odkształcić i nacisnąć styki krańcówki w celu zadziałania dalej na stycznik itd itp. Czy tak to planowałeś? Myślę, że nie. Więc chyba musisz zmodyfikować pytanie z tematu lub wyjaśnić dokładniej co miałeś na myśli?
  • #3 21398133
    jacytomasz
    Poziom 2  
    Silnik napędza przekładnię która napędza taśmę w momencie zablokowania taśmy zablokowało silnik i się spalił.
    Krańcówka jest zamontowana na przekładni i jak zablokuje taśmę to na sprężynie zadziała krańcówka która ma wyłączyć zasilanie silnika.
  • REKLAMA
  • #4 21398141
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    To może zabezpieczyć wyłącznikiem silnikowym a nie kombinować?
  • #5 21398152
    elktrod
    Poziom 41  
    jacytomasz napisał:
    Krańcówka jest zamontowana na przekładni i jak zablokuje taśmę to na sprężynie zadziała krańcówka która ma wyłączyć zasilanie silnika.
    To co w końcu zawiodło, że silnik się nie wyłączył? Bo według powyższego tłumaczenia nie wiem nadal?
    Skoro nie potrafisz dokładnie wskazać winowajcy a spodziewasz się "powtórki z rozrywki" bo taśma zablokuje się zanim coś tam dojdzie do krańcówki a silnik zaczyna się przegrzewać z powodu większego poboru prądu bo nie zadziałała krańcówka czy sprężyna czy inny element za to odpowiedzialny to zabezpiecz jeszcze sam silnik tak jak kolega karolark wyżej Ci podpowiada... Link Link W ogóle dziwię, że ktoś tego wcześniej nie przewidział i nie zastosował patrząc na cenę zabezpieczenia silnikowego i cenę silnika?
  • REKLAMA
  • #6 21398167
    jacytomasz
    Poziom 2  
    Wcześniej było na szybko podłączone bez krańcówki.
    Silnik elektryczny i przekładnia zamocowane na metalowej konstrukcji przemysłowej.
  • REKLAMA
  • #7 21398179
    elktrod
    Poziom 41  
    No to widzisz jakie są skutki nieznajomości zasad działania mechanizmów zabezpieczających i krańcówki oraz jej odłączania czy kombinowania przez osoby nie znające tematu...
    Przywróć działanie krańcówki a dodatkowo zastosuj wyłącznik silnikowy bo szkoda kasy na nowe silniki, gdy ktoś bawi się w odłączanie mechanizmów zabezpieczających..
  • #8 21398244
    jacytomasz
    Poziom 2  
    Tak właśnie chcę zrobić, żeby była krańcówka pod stycznik podpięta. Tylko nie bardzo wiem jak.
  • #9 21398258
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    jacytomasz napisał:
    Tak właśnie chce zrobić żeby była krańcówka pod stycznik podpięta. Tylko nie bardzo wiem jak.

Kolego kombinujesz jak koń pod górę
    Załóż zgodnie ze sztuką zabezpieczenia silnika
    Wyłącznik silnikowy lub dołóż termik do stycznika.
    Czytając posty to daj to komuś kto wie co czyni.
  • #10 21398547
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1716
    Witam,
    karolark napisał:
    Załóż zgodnie ze sztuką zabezpieczenia silnika
    Wyłącznik silnikowy lub dołóż termik do stycznika.

i jeszcze ramię reakcyjne przekładni brakuje (na zdjęciu nie widać), bo pewnie autor nie wiedział, gdzie i do czego to ramię zamocować.

Pozdrawiam
  • #11 21398718
    elktrod
    Poziom 41  
    jacytomasz napisał:
    Tak właśnie chcę zrobić, żeby była krańcówka pod stycznik podpięta. Tylko nie bardzo wiem jak.
    Pierwsze to sprawdź czy urządzenia jakie chcesz stosować są sprawne? Podepnij styki NC krańcówki ATO-11-2-I szeregowo ze stykami A1 i A2 cewki stycznika LC1DT40 plus uwagi w/w i to wszystko w tym temacie. Nie będę rysował 4 styków szeregowo bo mam brzydki charakter pisma a i każdy wie jak szereg wygląda...
  • #12 21398985
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1146
    elktrod napisał:
    ... Podepnij styki NC krańcówki ATO-11-2-I szeregowo... ze stykami cewki wyłącznika silnikowego, jaki proponujemy Ci zastosować jako zabezpieczenie dodatkowe przeciw kosztom ponownego zakupu silnika plus uwagi w/w i to wszystko w tym temacie. ...
    Wyłączniki silnikowe nie posiadają cewek, więc nie podłączysz do nich niczego. A stosujemy zabezpieczenie nie przeciw kosztom ponownego zakupu, tylko zabezpieczenie przed przeciążeniem silnika.
  • #13 21399317
    elktrod
    Poziom 41  
    Poprawiłem - Przepraszam za pomyłkę z rozpędu... Dziękuję za czujność. Przeciążenie raczej nie przemawia do użytkowników a koszty wymiany spalonego silnika raczej przemawiają...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu krańcówki zabezpieczającej silnik przed przegrzaniem. W odpowiedziach zwrócono uwagę, że krańcówka jest mechaniczna i nie wykrywa temperatury, a jej zastosowanie do wyłączania silnika w przypadku zablokowania taśmy jest niewłaściwe. Użytkownik wyjaśnia, że krańcówka ma za zadanie wyłączyć zasilanie silnika w momencie zablokowania taśmy. Wskazano na konieczność zastosowania dodatkowych zabezpieczeń, takich jak wyłącznik silnikowy lub termik do stycznika, aby uniknąć przegrzania silnika. Użytkownik planuje podłączyć krańcówkę do stycznika, ale nie wie jak to zrobić. W dyskusji podkreślono znaczenie znajomości zasad działania mechanizmów zabezpieczających oraz sprawności używanych urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA