logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Artefakty i kod 43 po instalacji używanej karty graficznej - co sprawdzić?

skopmaciek 18 Sty 2025 22:58 708 11
REKLAMA
  • #1 21399196
    skopmaciek
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam,
    HP RTX 3060 Ti 8 GB Karta używka, pierwsze odpalenie i wszystko ładnie chodziło, sprawdzone pod obciążeniem, sprawdzone temperatury. Drugie odpalenie kompa z kartą i pojawiły się artefakty i kod 43. Zrobiłem test MATS, raport wrzuciłem w załączniku. I teraz pytanie, czy wszystkie pamięci są uszkodzone, czy może to coś innego? Jakieś porady, co można zrobić, czy karta raczej szrot? Wszelkie sugestie mile widziane;)
    Pozdrawiam
    AI: Czy możesz podać pełną specyfikację swojego komputera, w tym procesor, płytę główną i zasilacz?
    Płyta: Asus TUF Z370-Plus Gaming
    Procesor: i5 9400F
    Zasilacz: Chieftec Smart 700 W
    AI: Jaki system operacyjny i wersję sterowników karty graficznej używasz?
    Windows 10 Pro. Sterowniki najnowsze ze strony NVIDIA, stare stery usunięte programem DDU
    Załączniki:
    • report.txt (95.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21399365
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8235
    Witaj.
    Jest mało prawdopodobne uszkodzenie wszystkich pamięci na raz. Bardziej prawdopodobne uszkodzenie GPU lub lutów pod nim, tak czy inaczej karta raczej do wymiany (można sprawdzić ją w innym sprzęcie profilaktycznie).
  • REKLAMA
  • #4 21402989
    skopmaciek
    Poziom 4  
    >>21399459 >>21399459 Brak możliwości zwrotu, kartę kupiłem na ryzyko jako uszkodzoną, o artefaktach wiedziałem, że się pojawiają. Myślałem, a przynajmniej miałem taką nadzieję, że problem będzie z chłodzeniem lub pamięcią.
  • Pomocny post
    #5 21403007
    dt1
    Admin grupy komputery
    W przypadku kart, które mają artefakty, problemem nigdy nie jest chłodzenie. Nawet przy totalnie zmasakrowanym chłodzeniu artefakty nie mają prawa wystąpić i nie ma się co łudzić w takich przypadkach, że czyszczenie chłodzenia da cokolwiek.
  • REKLAMA
  • #6 21404352
    skopmaciek
    Poziom 4  
    Znalazłem na forum reddit że błędy 32 lub 64 są "fałszywie pozytywne". Spróbuje wymienić tą jedną pamięć, tylko chciałbym się upewnić czy FBIOA0 to ta zaznaczona na zdjęciu?
    Zdjęcie karty graficznej z zaznaczoną jedną z kości pamięci.
  • REKLAMA
  • #7 21404356
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2483
    Zanim ktoś sprzeda karte z artefaktami to ja sprawdzi i teraz szukanie tanich rozwiązań może się nie udać.
    Kupno uszkodzonej używki ma sens jak się ma serwis lub wiedzę co dalej, choć i to nie wróży powodzenia.
  • #8 21404433
    skopmaciek
    Poziom 4  
    Luzik, ale ja nie pytałem czy to miało sens, tylko czy to ta pamięć?
  • Pomocny post
    #9 21404566
    dt1
    Admin grupy komputery
    W teorii zaznaczona pamięć to A0.
    Co to za pamięci? Bo jeśli Hynix z X005 w drugiej linijce oznaczenia to rzekomo były one wadliwe i skuteczna naprawa karty to wymiana wszystkich. W przypadku innych Hynixów i innych producentów można wymieniać pojedynczy chip.
  • #10 21404572
    skopmaciek
    Poziom 4  
    samsung k4z80325bc-hc14
  • Pomocny post
    #11 21405139
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6835
    Pewnie karta z koparek....
    * Ciagłą praca i ciągłe obciążanie pamięci w koparkach + (zasilanie od 1.23-1,4)V + przyspiesza awarię podkładek termicznych i ....., jak i obudowy ze słabym przedmuchiwaniem lub odsysaniem takiego, w którym ciepło z karty graficznej po prostu nigdzie nie jest usuwane, a karta i pamięć jest pieczona w "własnym soku".

Zdjęcie karty graficznej z widocznymi elementami oznaczonymi literami i cyframi.

jesli chip ma opis/ oznaczenie 202-A1.
    "2" na końcu oznacza ochronę przed mining (koparki) LHR (podobne wersje GeForce RTX 3060 Ti bez LHR są oznaczone jako "200").
    Teraz ta ochrona została już złamana, ale są niuanse...

Zbliżenie na płytę PCB karty graficznej z widocznymi układami scalonymi i chipem.
    Widok z góry i z dołu na płytę główną karty graficznej z oznaczeniami faz zasilania.
    - Niebieskie kolory oznaczają fazy zasilania procesora graficznego( GPU), a żółte-pamięć.
    Do sterowania obwodem zasilania używany jest kontroler PWM uP9512R (uPI Semiconductor) umieszczony z tyłu płyty.
    Po prawej stronie GPU znajdują się 2 fazy pamięci, po lewej 6 faz zasilania chipa.

p.s
    problem w nidokładnym styku termopadów (2.3mm) .. do pamięci

Kompilacja zdjęć chłodzenia karty graficznej i płyty głównej.
  • #12 21418410
    skopmaciek
    Poziom 4  
    Po wymianie pamięci wszystkie problemy z kartą zniknęły. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kartą graficzną HP RTX 3060 Ti 8 GB, która po pierwszym uruchomieniu działała poprawnie, ale przy drugim uruchomieniu zaczęła generować artefakty i wyświetlać kod 43. Po przeprowadzeniu testu MATS, użytkownik zastanawiał się, czy uszkodzone są wszystkie pamięci, czy może problem leży gdzie indziej. Odpowiedzi sugerowały, że uszkodzenie GPU lub lutów jest bardziej prawdopodobne niż uszkodzenie wszystkich pamięci. Użytkownik potwierdził, że karta została zakupiona jako uszkodzona, a niektóre odpowiedzi wskazywały na możliwość wymiany pamięci. Po wymianie pamięci problemy z kartą zostały rozwiązane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA