logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zrobić przerywacz do kierunkowskazów z przekaźnika 4-wyprowadzeniowego?

theoneabbove 19 Sty 2025 22:32 1041 15
REKLAMA
  • #1 21400720
    theoneabbove
    Poziom 5  
    Witam, potrzebuję informacji, czy z przekaźnika 4-wyprowadzeniowego mogę zrobić przerywacz do kierunkowskazów, a jeśli byłaby taka opcja, co muszę dołożyć do niego (najlepiej jakiś kondensator), co i jak podłączyć; szukałem informacji na ten temat, ale nic ciekawego nie znalazłem.

Schemat elektryczny przekaźnika 4-stykowego z oznaczeniami 30, 85, 86 i 87.
    Przekaźnik 4-wyprowadzeniowy z oznaczeniami styków 87, 86, 85, 30.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21400755
    David_Serum
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    >>21400720

Takich porad jest multum, albo źle szukasz, albo nie tam, gdzie trzeba.
    Potrzebny ci będzie kondensator elektrolityczny i rezystor by stworzyć układ RC, dioda prostownicza 1N4007 do ochrony cewki przekaźnika. Wartości kondensatora i rezystora dobierasz wg czasu jaki ci odpowiada, np. 470 uF, a rezystor 330 omów.
    Jedno z wyprowadzeń cewki do plusa przez układ RC (który łączysz szeregowo, pamiętaj o biegunowości przy kondensatorze elektrolitycznym). Drugie wyprowadzenie cewki do masy. Dioda równolegle do cewki (katodą do plusa).
    Voila...
    Jeśli interesują Cię inne czasy, poszukaj w Google kalkulator układu RC.
  • REKLAMA
  • #3 21400809
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    David_Serum napisał:
    Jedno z wyprowadzen cewki do plusa przez uklad rc (ktory laczysz szeregowo , pamietaj o biegunowosci przy kondensarorze elektrolitycznym)
    Drugie wyprowadzenie cewki do masy

Dioda rownolegle do cewki ( katodą do plusa )

Voila....

Skoro jest multum to pokaż choć jeden z samym stykiem NO.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21400819
    David_Serum
    Poziom 21  
    >>21400809

Myślałem, że dasz szanse autorowi dostrzec, w czym popełnił błąd... No cóż... 🤭
  • #5 21400823
    theoneabbove
    Poziom 5  
    Dzięki za odpowiedzi. Czyli da się zrobić, czy nic z tego nie będzie :( ?

David_Serum napisał:
    Jedno z wyprowadzen cewki do plusa przez uklad rc (ktory laczysz szeregowo , pamietaj o biegunowosci przy kondensarorze elektrolitycznym)
    Drugie wyprowadzenie cewki do masy

Dioda rownolegle do cewki ( katodą do plusa )

Nie moge dalej zrozumiec jak to niby polaczyc :( dalo by rade to narysowac co gdzie ma isc ?
  • Pomocny post
    #6 21400845
    acctr
    Poziom 39  
    theoneabbove napisał:
    Dzięki za odpowiedzi. Czyli da się zrobić, czy nic z tego nie będzie ?

Na przekaźniku z pojedyńczym stykiem NO dodając prosty obwód RC nie osiągniesz oczekiwanego rezultatu, chyba, że dodasz jakąś elektronikę, np. multiwibrator astabilny na dwóch tranzystorach albo na układzie 555.

David_Serum napisał:
    Myslalem ze dasz szanse autorowi dostrzec w czym popelnil blad... No coz 🤭

Autor błędu nie popełnił bo tylko pyta o rozwiązanie, natomiast wszystko wskazuje, że ty popełniłeś błąd zakłądając, że da się zbudować generator, korzystając tylko z dodatniego sprzężenia zwrotnego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #7 21400851
    David_Serum
    Poziom 21  
    >>21400823

Żeby ten układ zadziałał, potrzebowałbyś przekaźnika z 5 wyprowadzeniami, gdzie to piąte byłoby oznaczone jako NC (normally closed - normalnie zwarte)

Dlaczego? Ponieważ musisz odłączyć zasilanie cewki, by pozwolić się rozładować kondensatorowi. W tym przypadku mógłbyś zasilać układ RC przez styk NC, który przewodzi, gdy cewka nie jest zasilana. Podczas zasilania cewki styk NC jest rozwarty, więc nie zasilasz już kondensatora. Zaczyna się on rozładowywać przez cewkę. Gdy rozładuje się do napięcia progowego pracy cewki, wtedy styk NC znowu się zwiera i ponownie kondensator może się naładować. Cykl się powtarza.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21400845

Nie popełniłem błędu, tylko chciałem, by autor mógł coś z tego wyciągnąć, bo dostać instrukcje to jedno, a zrozumieć działanie to drugie. Mój nauczyciel uczył mnie właśnie takim sposobem, gdzie sam wprowadzał błąd po to, żebyś ty go zrozumiał i naprawił. Dzisiaj wszystko jest podane na tacy, a przez to głupi ludzie głupi będą…
  • #8 21400857
    theoneabbove
    Poziom 5  
    Hmm, szkoda, bo takich przekaźników mam sporo. Jeśli chodzi o taki z pięcioma, posiadam coś takiego, może on by się nadał? 😅
    Widok zbliżony na przekaźnik z oznaczeniami 56a, 30, S i SWF trzymany w dłoni.
    Zbliżenie na starą, metalową część przekaźnika trzymaną w dłoni.
    Zbliżenie na elektromechaniczny przekaźnik trzymany w palcach.
    Zbliżenie na rękę trzymającą przekaźnik elektromagnetyczny z widocznymi miedzianymi elementami.
    Osoba trzyma przekaźnik elektromagnetyczny z widocznymi terminalami i miedzianą cewką.
    Zbliżenie na metalowy przekaźnik trzymany w rękach.
    Zbliżenie na przekaźnik trzymany w dłoni.
    Zbliżenie na mechaniczny przekaźnik trzymany w dłoni.
  • Pomocny post
    #10 21400996
    acctr
    Poziom 39  
    theoneabbove napisał:
    Jeśli chodzi o taki z pięcioma, posiadam coś takiego, może on by się nadał?

Ten by się nadał, ale w takim generatorze nie masz za dużo opcji ustawiania th i tl, używając elektroniki zmieścisz się w 2 zł żeby uzyskać bardziej elastyczny w konfiguracji generator.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21401162
    theoneabbove
    Poziom 5  
    acctr napisał:
    używając elektroniki zmieścisz się w 2 zł żeby uzyskać bardziej elastyczny w konfiguracji generator.

Ok WIec moglbym prosic o rozwiazanie tego elektronicznego co bym potrzebowal to jego budowy i jak to pozniej polaczyc :) ?

ALIBABA I napisał:
    Przy tej cenie, czy warto budować dodatkowe układy sterujące przekaźnikiem? https://techmot.erli.pl/produkt/przerywacz-ki...k-metalowy-c-330-360-360-3p-ush119,212491699? .

Mi chodzi o zbudowanie wlasnego przerywacza , wiem ze mozna je kupic czasem za grosze (ten z linku jest na drucie oporowym ((nie polecam tak szczerze)) ) :D
  • #13 21401263
    theoneabbove
    Poziom 5  
    Mam płytę ze starego PC (komputera), a z telewizorów to chyba tylko kineskopowy jakiś 🤣, łatwiej mi będzie może, jakie części są potrzebne, w (sumie ja to tylko kondensatory i rezystory posiadam).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 21401281
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 631
    Ten z pięcioma to jest przełącznik świateł od starych VW i chyba w jakimś traktorze też był stosowany. Dość cenny, bo historyczny już.
  • #15 21401370
    theoneabbove
    Poziom 5  
    Kolega ma rację, prawdopodobnie był on wyciągnięty bodajże z VW Passata B3, a tutaj jego schemat 😁
    Zbliżenie na metalową część z oznaczeniami SWF i 12V 16(4)A 502.
    Metalowa część z numerem 411 941 583B i logo VW.
    Metalowa obudowa z nadrukiem schematu elektrycznego z oznaczeniami 56, 30, S, 56a, 56b.
    Przekaźnik samochodowy z układem obwodu i numerami 56, 30, S, 56a, 56b.
  • #16 21466560
    theoneabbove
    Poziom 5  
    Witam wiec tak "Da sie i sie nie da" ze wzgledu na to ze jest to wykonalne ale mija sie to z celem , tak jak koledzy pisali :) , dzieki za pomoc i informacje . Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykonania przerywacza kierunkowskazów przy użyciu przekaźnika 4-wyprowadzeniowego. Wskazano, że sam przekaźnik z pojedynczym stykiem NO oraz prosty układ RC (kondensator elektrolityczny i rezystor) nie wystarczą do uzyskania efektu przerywania bez dodatkowej elektroniki, np. multiwibratora astabilnego na tranzystorach lub układzie 555. Aby układ zadziałał, potrzebny jest przekaźnik 5-wyprowadzeniowy z stykiem NC, który umożliwia cykliczne ładowanie i rozładowanie kondensatora, co powoduje przełączanie przekaźnika i generowanie impulsów. Przekaźnik 5-wyprowadzeniowy, np. stosowany w starych VW Passat B3, może być wykorzystany do takiego celu. W dyskusji pojawiły się też sugestie, że budowa własnego elektronicznego przerywacza jest możliwa i bardziej elastyczna, a gotowe przerywacze kierunkowskazów są dostępne w przystępnej cenie. Do budowy własnego układu potrzebne są podstawowe elementy elektroniczne: kondensatory, rezystory, tranzystory lub układ scalony 555. Wskazano również na konieczność zastosowania diody prostowniczej 1N4007 do ochrony cewki przekaźnika. Ostatecznie uznano, że choć wykonanie takiego układu jest możliwe, to może być nieopłacalne i mniej wygodne niż zakup gotowego modułu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA