logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł Vaillant VU/VUW PL 200/3-5 + nagrzewnica VOLCANO VR Mini 3 - poprawa efektywności pracy

Rafael22 20 Sty 2025 09:44 675 8
  • #1 21401053
    Rafael22
    Poziom 21  
    Ocena: 172
    Witam
    - Kocioł Vaillant atmoMAX plus VU/VUW PL 200/2-5 200/3-5 moc 8-20kW , kocioł ustawiony na moc 8kW , temp zasilania 70C
    - sterownik Vaillant calorMATIC 330 ustawiona temp 16C (nie ECO), Regulacja dwustawna
    - nagrzewnica wodna VOLCANO VR Mini 3 o mocy max 27kw.
    Przy temp zasilania 70C i temp otoczenia 5C i wentylatorze ustawionym na 2bieg 14,9kW , na 3 biegu 17,7kW

Układ zalany Glikolem około 7L
    Pomieszczenie garaż około 45m2 wysokość jakieś 2,3m.

kocioł pracuje ciągle jedynie kiedy wentylator jest na 3 biegu, jak jest na 2 biegu nie schładza wystarczająco czynnika i piec po chwili się wyłącza i w ciągu 2min się włącza jak temp spadnie z 70C do 30C.

Planuje zwiększyć pojemność układu i zrobić bufor , przerobić zbiornik wyrównawczy 15L i dodać go do układu (przewraca mi się taki w garażu).

Co poprawić aby układ działał poprawnie przy niższym biegu wentylatora nagrzewnicy?

Zastanawiam się jednak czy ten sterownik calorMATIC 330 sam coś nie przestawia w ustawieniach pieca podczas pracy.

Dodanie grzejnika będzie trudne , jak to w garażu każde miejsce na graty cenne.

Tabela wydajności nagrzewnicy VOLCANO VR Mini 3 przy różnych temperaturach wlotu powietrza.
  • #2 21401111
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Instrukcja regulacji dwustawnej i ciągłej dla wyświetlacza Calormatic
    Spróbuj ciągłej regulacji w ustawieniach Calormatic.
    Bufor nie jest złym pomysłem. Lepszym pomysłem wydaje się być zainstalowanie drugiej nagrzewnicy.
  • #3 21401182
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 314
    Pompa w kotle jest dwustopniowa i powinna być ustawiona na III. Jeżeli kocioł ma moc zredukowaną do minimum to regulacja ciągła nie zadziała, brak modulacji. Coś blokuje odbiór ciepła z kotła. Glikol, ale żeby aż tak? Są jakieś filtry na instalacji?
  • #4 21401374
    Rafael22
    Poziom 21  
    Piec kupiłem używany.
    Nie wiem na jakim biegu jest pompa bo fizycznego przełącznika na pompie nie widzę, więc pewnie z panelu muszę wejść i zmienić w ustawieniach (ale nie wiem jak) (do pompy chyba idzie przewód 5 żył)

Generalnie instrukcja co znalazłem w necie lekko się różni np właśnie pompa w instrukcji ma przełącznik, u mnie nie ma, do tego płyta główna panelu sterowania ma wejścia canBus gdzie w instrukcji tego nie ma.

Filtr założony na powrocie do pieca.

Dławić jedynie może nagrzewnica. Instalacja 3/4" i pex 25mm. 7 litrów płynu w obiegu to zapewne za mało aby nagrzewnica na niższym biegu wiatraka schłodziła wystarczająco odpowiednio płyn w układzie. Nie sprawdziłem temp płynu na powrocie.

Glikol po to bo w garażu w zimie siedzę tylko w soboty.
  • #5 21401461
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Należy ustalić płytę.
    Należy zminimalizować pęcherzyki powietrza w instalacji (wpływ na wydajność nagrzewnicy).
    7 litrów "glikolu" rozumiem jako mieszaninę.
    nagrzewnica1 + nagrzewnica2 + pompa na obieg nagrzewnic - diy sprzęgło hydrauliczne ze zbiornika wyrównawczego - kocioł z wbudowaną pompą
  • #6 21402004
    kz61
    Poziom 27  
    Ale pompa sterowana z płyty (przewód 5 żył) pojawia się dopiero w AtmoTec plus 200/3-5. Nawet wersja Pro AtmoTec-a (3-3) miała jeszcze pompę z przełącznikiem. Jeżeli pompa ma sterowanie z płyty to w ustawieniach jest możliwość nastawy na pracę auto i na kilka stopni mocy z max włącznie.
  • #7 21404767
    Rafael22
    Poziom 21  
    kz61 masz rację mój błąd kocioł to 200/3-5
    Te ustawienia to chyba mogę zmienić dopiero jak piec nie będzie pracował, wczoraj na chwilę byłem w garażu sprawdzić i jak włączę piec to się włącza tryb przeciw zamarzaniu i nie mogę nic przestawić.
    Pompa ustawiona na wartość 1.
  • #8 21405172
    kz61
    Poziom 27  
    Pod d10 mamy status pompy, 0- wyłączona, 1- włączona. Aby móc ustawiać na sztywno musisz mieć d19, co nie jest takie pewne. Do sprawdzenia.
    Sprawdź zawór nadmiarowo upustowy. Pod zaworem trójdrogowym jest śruba, w prawo zwiększa się ciśnienie. Cały zakres regulacji ma 10 obrotów. Fabrycznie jest w połowie, może ktoś zmniejszał.
    Nagrzewnice potrzebują bardzo wysokiej temperatury. Zdają egzamin w dużych, wysokich pomieszczeniach. Jeżeli kocioł ma 8 KW to dziwne że nagrzewnica 14 KW nie odbierze jego ciepła. Czy jest tak że kocioł podaje gorący czynnik, nagrzewnica dmucha gorącym powietrzem a powrót też jest gorący?
  • #9 21405318
    Rafael22
    Poziom 21  
    Na dniach sprawdze te ustawienia.
    W układzie jest około 7l płynu. Z tego co pamiętam do nagrzewnicy wchodzi poniżej 2l. Nagrzewnica ma pojemność 1,48l.

Temperatury powrotu nie sprawdzałem. Jak mam ustawiony nadmuch na 2 biegu to temp na piecu rośnie, nie utrzymuje się i piec się wyłącza, czeka aż spadnie z 70 do 30 C i się załącza. Dlatego mam na 3 biegu ale wtedy mocno szumi.
    Kupiłem nagrzewnice bo chce aby szybko garaż nagrzać a nie pół dnia w piecyku palić i czekać na jakiś efekt.

Mam plan wygospodaruje kawałek ściany na grzejnik. Kawałki płyt meblowych co mam w garażu przeniosę do innej komórki.
    W to miejsce dam grzejnik żeliwny 15 żeberek. Do grzejnika powinno wejść około 17l płynu. Ale to dopiero będę mógł zrobić gdzieś na drugi tydzień.

##########{EDYCJA}##########

Tak sobie pomyślałem, że dobrze by było ten grzejnik podłączyć z powrotu nagrzewnicy. Jak na rysunku poniżej:

Schemat instalacji grzejnikowej z piecem, nagrzewnicą i grzejnikiem podłączonymi rurami.

I chyba dobrze by było do grzejnika też dać pex 25 tak jak do nagrzewnicy, a nie pex 20 , choć by było wygodniej 20.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik omawia problemy z efektywnością pracy kotła Vaillant VU/VUW PL 200/3-5 oraz nagrzewnicy VOLCANO VR Mini 3. Kocioł pracuje w trybie ciągłym przy wyższych obrotach wentylatora, co prowadzi do częstego wyłączania się urządzenia. Użytkownik planuje zwiększenie pojemności układu poprzez dodanie bufora oraz przerobienie zbiornika wyrównawczego. Wskazano na potrzebę regulacji pompy w kotle oraz minimalizacji pęcherzyków powietrza w instalacji. Sugerowane są również zmiany w ustawieniach sterownika Vaillant calorMATIC 330 oraz rozważenie instalacji drugiej nagrzewnicy dla poprawy wydajności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA