logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie centralki POA3A do napędu NICE HOOP - pytania o konfigurację

mwilk1 20 Sty 2025 14:25 903 1
REKLAMA
  • #1 21401466
    mwilk1
    Poziom 2  
    Napęd NICE HOOP - podłączenie centralki POA3/A

Witam, mam kilka pytań odnośnie podłączenia centralki POA3

- czy obie pary przewodów fotokomórek wpinam w jedno złącze BUS?

- czy do zasilania siłowników 24 V (HO7224 i HO7124) - może być przewód „gruby” 3x2,5 mm² drut?

- jeżeli chcę, aby siłownik HO7224 (ten bez centrali) otwierał się jako pierwszy (a zamykał się jako drugi), powinien być wpięty do zacisku M2 (czyli zamiana zacisków miejscami)? - czy przestawia się zworki na płycie głównej

- ponadto mam dwa sterowniki:
    - Proxima
    - OXT - Wi-Fi (mam wyprowadzone dodatkowe 220 V pod zasilanie sterownika)
    w które pozycję mam je podpiąć.

Zbliżenie na wnętrze centralki POA3 z podłączonymi przewodami i oznaczeniem złącza BUS. Żółty sterownik PROXIMA NW1 30 SF z widocznymi przewodami. Żółta centralka NICE POA3/A z widocznymi złączami i podłączonymi przewodami. Sterownik Wi-Fi OXT do bramy garażowej z oznaczeniami złączy.
    AI: Jaki dokładnie model napędu NICE HOOP posiadasz? Różne modele mogą mieć różne wymagania dotyczące podłączenia.
    Napęd automat NICE HOPP 2x2.5 m / 5 m / na szerokie słupki / zestaw gotowy do montażu
    AI: Czy możesz opisać lub załączyć schemat podłączenia, którego obecnie używasz? To pomoże w dokładniejszym doradzeniu.
    centralki POA3/A
    AI: Jaki dokładnie model napędu NICE HOOP posiadasz? Różne modele mogą mieć różne wymagania dotyczące podłączenia.
    Napęd automat NICE HOPP 2x2.5 m / 5 m / na szerokie słupki / zestaw gotowy do montażu
    AI: Czy możesz opisać lub załączyć schemat podłączenia, którego obecnie używasz? To pomoże w dokładniejszym doradzeniu.
    nice POA3/a
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21401520
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Cytat:
    - czy obie pary przewodów fotokomórek wpinam w jedno złącze BUS?

Tak, polaryzacja obojętna, nadajnik i odbiornik mają mieć tak samo ustawione zworki. Ustawienie zworek determinuje też sposób działania fotek (patrz instrukcja).
    Cytat:
    - czy do zasilania siłowników 24 V (HO7224 i HO7124) - może być przewód „gruby” 3x2,5 mm² drut?

Może, te siłowniki się nie ruszają - są na stałe umocowane do słupków więc mogą być "druty", a przewód im grubszy tym lepszy ;). Zresztą zdaje się już je podłączyłeś.
    Cytat:
    - jeżeli chcę, aby siłownik HO7224 (ten bez centrali) otwierał się jako pierwszy (a zamykał się jako drugi), powinien być wpięty do zacisku M2 (czyli zamiana zacisków miejscami)? - czy przestawia się zworki na płycie głównej

Ta centralka chyba nie ma zworek (zworki były w starszym modelu, gdzie silnik M1 był na stałe wpięty w centralę i nie było możliwości zamiany podłączeń silników). Kolejność otwierania - jak napisałeś - ustawia się wpinając silnik w odp. złącze - M2 otwiera się pierwsze, zamyka drugie. Tyle że musisz wyczaić taką polaryzację, coby siłowniki szły w tą samą stronę (znaczy aby nie było że jeden się otwiera, drugi zamyka).

Odbiorniki: Dwa przewody z lewej Proximy (chyba brązowy i zielony) wpinasz w kostkę SBS centrali, także tam (równolegle) wpinasz przewody z S1 i S2 kostki WiFi. Zasilanie Proximy (24V DC) bierzesz z prawej śrubki zacisku STOP i lewej śrubki zacisku SBS (polaryzacja obojętna) natomiast zasilanie kostki WiFi (zaciski L i N) z sieci 230V, np z kostki zasilającej centralę.
REKLAMA