logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o wybór routera 5G i operatora - Wrocław ul.Prądzyńskiego

dkolodzi 21 Sty 2025 11:55 750 12
  • #1 21402949
    dkolodzi
    Poziom 2  
    Dzień dobry.

Potrzebuję internetu do biura we Wrocławiu na ul. Prądzyńskiego 17.

Niestety w kamienicy nie ma żadnego kabla. Lokal jest na parterze.

Zapoznałem się z wieloma wątkami na tym forum, ale dalej nie potrafię ostatecznie zdecydować,
    ponieważ nie potrafię sam sprawdzić czegokolwiek za pomocą telefonu i karty. Mogę liczyć
    jedynie na stare posty i własną ich ocenę.

W związku z tym proszę o pomoc w dobraniu operatora i routera.

Wydaje mi się, że najlepszy byłby ZTE MC889 zamontowany na elewacji kamienicy na parterze.
    Mam pod to przygotowany kabel. Obracając się w lewo o 90 stopni, mam BTS-a z PLAY na ul. Szybkiej 6-10.
    Nie znam się, ale wydaje się, że byłby najlepszy, bo po drodze nie ma żadnych przeszkód w postaci budynków etc.
    Odległość od BTS-a to 350 m (obsługuje pasmo 5G2100).

Kolejny BTS (Orange) jest 350 m na wprost lokalu na ul. Zgodnej 15, ale są przeszkody w postaci budynków (nie wiem, czy to ma znaczenie :)).
    Obsługuje pasma 5G3500 i 5G2100.

W okolicy są też inne BTS-y - również z T-Mobile i Plusa.

Plan jest taki, że modem zbiera sygnał, przekazuje do routera ze stałym IP i rozsyła po switchu.

Znam pułapki w umowach poszczególnych operatorów. Dla mnie najważniejsza jest stabilność i upload.
    Nie korzystam z telekonferencji itp., ale lepiej zawsze mieć zapas. Miałem przez chwilę router ZTE MC 888
    z Plusa do sprawdzenia i na speedteście było downlink 100 i uplink 8.

Proszę o pomoc w wyborze routera i operatora pod kątem powyższych parametrów. Plus byłoby najprościej,
    bo sprzedają w/w router. Natomiast kupując w sklepie, obawiam się (może niesłusznie) problemów z oprogramowaniem
    i jego aktualizacją.

Z góry dziękuję za pomoc.
    AI: Ilu użytkowników lub urządzeń będzie korzystać z internetu w biurze?
    2-4
    AI: Jakie są konkretne potrzeby dotyczące wykorzystania danych lub aplikacji, które będą używane?
    Nie znam. Downlink 30, uplink 30 minimum?
  • Pomocny post
    #2 21403052
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5716
    W tej lokalizacji korzysta się z Orange/T-mobile na 5G N78, tylko nie ze stacji bazowej NetWorks na pozwoleniu Orange przy Pl. Zgody bo ten BTS ma 1 sektor na azymut 30 czyli na Żabią Ściezkę , sektor 3 na azymut 275, ty jestes pomiędzy nimi.
    U ciebie zasięg raczej z BTS-a NetWorks na pozwoleniu Orange Komuny Paryskiej 21, stacja ma 2 sektor na azymut 115 czyli mniej więcej na ciebie.
    To NSA więc kotwica na LTE i agregacja pasm LTE do N78 z BTS-a na Prędzyńskiego bo ma 3 sektor na 357 stopni, stacja z LTE2600+2100+1800+800.
    W ofercie Orange MC889+T5400 dla klientów indywidualnych w ratach za 768 zł brutto, dla firm jest zestaw TP-LINK NX211+HX510 za 768 zł netto. To zestawy zew. CPE 5G/LTE plus router wewnętrzny.
    ODU z tego zestawu powinien być skierowany na Komuny Paryskiej 21. Ewentualnie na BTS na Pułaskiego 42 bo on ma 1 sektor na 110 stopni czyli wzdłuż Kościuszki, ma N78, mozesz być na jego skraju bo jesteś tak na 70 stopni względem niego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21403738
    dkolodzi
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź i porady.

Godzinę temu odpaliłem na adresie sam modem ZTE MC889 podpięty bezpośrednio do komputera. To co zobaczyłem to jakaś porażka. Być może wymagana jest jakaś konfiguracja? Downlink 50 Mb/s a uplink 2 Mb/s.

W międzyczasie odwiedził mnie kolega i zrobiliśmy Hot Spota na Playu i było Downlink 50 i Uplink 25. Niestety Play nie ma stałego IP dla internetu mobilnego.

Zadzwoniłem więc do Orange i zamówiłem ZTE MC888 na próbę. Powinno być lepiej, ale zobaczymy. W międzyczasie dowiedziałem się, że jest Neostrada.
    Czy Neostrada po miedzi będzie lepsza niż mobilny 5G? Podobno wszystko jest lepsze niż internet mobilny, ale chyba nie jest to już aktualne.
    Co ciekawe jak dzwoniłem dwa tygodnie temu do Orange to mówili, że dostępny jest tylko internet mobilny :)

Do T-Mobile zadzwonię na końcu, ale wierzę że nie będzie potrzeby,
  • Pomocny post
    #4 21403798
    matek451
    Poziom 43  
    Na początek screen z MC889 z zakładki Informacja o sieci, karta ma dostęp do 5G, jaki to operator? Dlaczego sądzisz ze na MC888 z Orange bedzie lepiej? Napisałem gdzie Orange/T-mobile mają 5G n78 i jakie warunki trzeba spełnić aby z niego skorzystać.
    A co do Neostrady to u mnie działa po kilka Mb/s , dlatego od zawsze mam mobilny bo wolę mieć kilkadziesiat razy szybciej na LTE w mobilnym. Opinie o mobilnym wydają ludzie którzy nie mają o nim pojęcia i nie wiedza jak z niego korzystać aby mieć dobre prędkości.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21403811
    dkolodzi
    Poziom 2  
    Testowałem z partyzanta na szybko. ZTE 889 mam z Plusa bo było mi najprościej i najszybciej go przetestować.
    Nic tam nie ustawiałem. Mogę jeszcze coś popróbować. Mogę się jeszcze wstrzymać z oddawaniem.

Nie znam się na tym. Próbuję po prostu na chybił trafił coś ugrać i nie za bardzo wiem co i jak :D

ZTE MC888 zamówiłem z Orange bo dają stałe IP i do tego ten modem/router ma Port Forwarding wbudowany.

Może źle podchodzę do tematu? Nie spieszy mi się z tym aż tak bardzo. Mam kilka tygodni na sprawdzenie co by było najlepsze.

No i nie za bardzo wiem jak skierować ODU w dobrą stronę :D Jeśli elewacja budynku jest skierowana na wschód, a warunki o których pisałeś wymuszają skierowanie na zachód, to mam odwrócić ODU przodem do elewacji czy ciągnąć 30 metrów kabla po kamienicy, żeby ustawić ODU z tyłu? :D Tam jedyne co by może przeszło to ustawienie się na dachu kamienicy, ale ODU pewnie długo by tam nie powisiał.
  • Pomocny post
    #6 21403878
    matek451
    Poziom 43  
    BTS na Placu Zgody masz mniej więcej od wschodu , stacja ma N78 , 3 sektor na azymut 275 stopni czyli skrzyżowanie Komuny P./Prądzyńskiego wiec są duze szanse ze jak wystawisz MC889 od wschodu to złapiesz spokojnie zasieg z niego wiec bez paniki, dlatego poprosiłem o testy na MC889 z karta Orange i screeny z tej zakładki na routerze. Wewnatrz moze być na MC888 gorzej bo ściany tłumia około 10dB sygnału. Do testów wystarczy pre-paid Orange za 5 zł z setkami GB za darmo. Plus to nie jest normalny operator, ma 5G2600 n41 ale ilośc stacji bazowych niewielka , poza tym ma 2.5 raza mniej pasma na tym 5G niż Orange/T-mobile/Play na N78. Najblizszy BTS z tym pasmem na Krakowskiej 64 , sektor na 330 stopni. Ten na Knizaiewicza 22 jest z drugiej strony i on nie ma sektora na ciebie. Testuj Orange/T-mobile.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21404457
    dkolodzi
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za wsparcie.

Sprawdziłem dzisiaj T-Mobile i wyszło mi downlink 460 i uplink 25. Karta Orange jeszcze się nie aktywowała.
    W każdym razie jestem już spokojny bo wiem że będzie dobrze. Zestaw z Plusa sobie zostawiam bo kosztuje
    1250 zł brutto więc dla mnie ok.

Niestety bateria w komputerze mi padła więc nie zdążyłem zrobić nic poza speedtestem na T-Mobile.

W każdym razie jeszcze raz dziękuję za pomoc. Za 1-2 miesiące będę pewnie potrzebował coś skonfigurować
    to już wiem gdzie i do kogo uderzać :)
  • #8 21406593
    dkolodzi
    Poziom 2  
    @matek451 Zrobiłem trochę więcej testów na Orange/T-Mobile. Obie sieci korzystały z N78. Poniżej screeny. Może coś jeszcze podpowiesz

1. Starter Orange
    - Test na powietrzu z telefonu

Zrzut ekranu wyników testu sieci Orange na LTE 2600 w aplikacji do analizy sygnału.

- Karta włożona do ODU z Plusa. Urządzenie w środku przy szybie

Nie wiem, o co chodzi, ale z Orange nie podawał ID karty SIM, chociaż połączenie nawiązał. Wyskakiwał jakiś komunikat o włączeniu czegoś ręcznie... Nie wiem, może złą kartę kupiłem albo coś źle robię... Nie dało rady włączyć żadnej strony www na komputerze.

2. Starter T-Mobile
    - Test na powietrzu z telefonu

- Karta włożona do ODU z Plusa. Urządzenie w środku przy szybie

Tutaj na speedteście po www na komputerze był downlink 300 i uplink 30.

Co będzie ostatecznie lepsze? Wiem, że T-Mobile zrobi mi po trzech miesiącach lejek na 30 Mb, ale to mi wystarczy do biura. Niestety nie umiem sprawdzić Orange, ale może powyższe screeny i Wasza wiedza ostatecznie pomogą wybrać właściwego operatora.

Z góry dziękuję za pomoc.

P.S. Nie jestem pewny, ale chyba powstał nowy BTS, którego nie ma na BTSSearch - Prądzyńskiego 22. Ja się nie znam, ale tak na screenach pokazuje... :D
  • #9 21406662
    matek451
    Poziom 43  
    Kotwica na LTE2600 z 3 sektora na Prądzyńskiego 22 dla obydwu operatorów ale podstawa to N78, na pewno z innego BTS-a, po PCI trudno go zweryfikować, oferta Orange jak dla mnie lepsza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21412040
    dkolodzi
    Poziom 2  
    Pewnie Was to nie zdziwi, ale konsultant z t-mobile wprowadził mnie w błąd... ;) Wcisnął mi dwie karty sim z jakiejś chyba elastycznej Magenty współdzielone 100GB za 55 zł netto i twierdził, że cena jest stała - bo na tym mi zależało. Dwa dni nie mogłem się doprosić o wzory umów i regulaminy. Dostałem w niedzielę :) Oczywiście nijak to się miało z tym co usłyszałem na infolinii.

Oczywiście wysłałem odstąpienie a kuriera odprawię z kwitkiem.

No to pozostaje Orange. Boje się tylko, że będą problemy bo karta pre-paidowa nie chciała chodzić na zestawie z Plusa. Chociaż wiem, że raczej nie powinno być problemów, to jednak mam obawy.
  • #11 21412107
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 120
    Bo karty Orange mają wgrane ustawienia IPv6, które nie działają. Ustawisz poprawny punkt APN na IPv4 i będzie działać.
  • #12 21412119
    matek451
    Poziom 43  
    Tak jak pisze kolega, protokół IPv4 i powinno być OK. Sam sprawdzałem ostatnio na NE211.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21549929
    dkolodzi
    Poziom 2  
    Odkopuję, bo dopiero znalazłem czas, żeby coś ruszyć w tym temacie.

Co mam zrobić, żeby: "To NSA, więc kotwica na LTE i agregacja pasm LTE do N78 z BTS-a na Prądzyńskiego, bo ma 3 sektor na 357 stopni, stacja LTE 2600, 2100, 1800, 800"?

Coś tam pozmieniałem, ale nie potrafię wszystkiego.

Poniżej screeny.

Czy może źle coś robię?

Będę wdzięczny za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano optymalnego rozwiązania internetu 5G dla biura we Wrocławiu przy ul. Prądzyńskiego 17, gdzie brak jest infrastruktury kablowej. Rozważano użycie routera ZTE MC889 zamontowanego na elewacji skierowanej w stronę BTS Play na ul. Szybkiej 6-10 (pasmo 5G2100) oraz BTS Orange na ul. Zgodnej 15 (pasma 5G3500 i 5G2100). Analizy wskazały, że najlepszy zasięg i agregacja pasm LTE do 5G N78 zapewniają stacje Orange/T-Mobile, szczególnie BTS NetWorks na Komuny Paryskiej 21 z sektorem skierowanym na lokal. Testy z modemem ZTE MC889 na karcie Plusa wykazały niskie prędkości, natomiast testy T-Mobile dały wyniki do 460 Mb/s downlink i 25 Mb/s uplink. Orange oferuje zestawy MC889+T5400 (dla klientów indywidualnych) oraz TP-LINK NX211+HX510 (dla firm) zewnętrzne CPE 5G/LTE plus router wewnętrzny. Problemy z działaniem kart Orange wynikały z ustawień IPv6, które należy zmienić na IPv4 i poprawnie skonfigurować APN. Użytkownik zamówił również ZTE MC888 z Orange ze stałym IP i funkcją port forwarding. Zalecane jest testowanie kart prepaid Orange i T-Mobile z odpowiednim ustawieniem anteny ODU, która powinna być skierowana na BTS Komuny Paryskiej 21 lub Pułaskiego 42, mimo że elewacja budynku jest skierowana na wschód, co może wymagać poprowadzenia kabla do innego miejsca montażu anteny. Neostrada po miedzi jest dostępna, ale w praktyce oferuje znacznie niższe prędkości niż 5G mobilne. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na pozostawienie zestawu Plusa oraz korzystanie z T-Mobile i Orange, planując dalszą konfigurację i testy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA