logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DEA 212E - zalany napęd, szukam rozwiązania braku reakcji

pejsaczek 21 Sty 2025 21:42 600 13
  • #1 21403930
    pejsaczek
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Płytka centralna napędu bramy przesuwnej z przewodami i przekaźnikami na stojaku.
    Uszkodzona centralka sterująca do napędu bramy przesuwnej na podłodze.

Panowie, pojawił się u mnie taki problem.
    Po zalaniu (powódź we wrześniu ub. roku) uszkodził mi się napęd bramy przesuwnej. Po wysuszeniu sprawdziłem sam silnik, działa, jednak centralka sterująca nie reaguje na polecenia.
    Doszedłem do etapu, w którym stwierdziłem uszkodzenie przekaźnika HF3FF 12VDC-1ZS, wymieniłem go na inny o zbliżonych, trochę gorszych parametrach przełączania, stary 10 A, 277 V AC, nowy 5 A, 250 V AC. Wymieniłem również przekaźniki z Findera 40.52 (profilaktycznie).
    Układ po podaniu zasilania od razu wystawia mi sygnał na obroty silnika, zaciski 11/12, układ CN1, który odpowiada za komunikację z pilotem, działa, przekaźnik wydaje dźwięk oraz po podpięciu miernika zmienia stan z NO na NC, mimo to układ nie zmienia swojego stanu.
    Po zdjęciu zasilania przekaźnik K2 puszcza, po podaniu przełącza styki, podając zasilanie na przekaźnik K1, który to zaś podaje zasilanie na silnik. Żadna moja ingerencja nie zmienia tego stanu.
    Proszę o poradę, gdzie szukać problemu?
    Zasilanie 230 V stabilne w miejscach, w których być powinno.
    Zasilanie DC oscyluje w granicach 14 V DC.
    Bezpieczniki całe, brak śladów przepalenia lub uszkodzeń na płytce i podzespołach.

Zbliżenie na płytkę centralki sterującej z układem elektronicznym i przekaźnikami.
  • #3 21404552
    pejsaczek
    Poziom 4  
    iftri napisał:
    Można by sprawdzić bezpośrednie sterowanie przekaźnika K2, gdyż po podpięciu zasilania od razu się załącza. To tak, jakby układ sterujący był walnięty. Nie wiem, czy tam jest układ, czy tranzystor.

Zbliżenie na płytkę drukowaną z elektronicznymi komponentami, takimi jak przekaźniki i transformator.
    Układ scalony zamontowany na płytce drukowanej, z widocznymi elementami jak transformatory i przekaźniki.

Wydaje mi się, że steruje tym układ scalony, jednak nie mam na nim widocznych parametrów, choć jak będę w domu, sprawdzę jeszcze raz.
    Pytanie, czy jestem w stanie gdzieś znaleźć informacje, co tam powinno siedzieć, czy jest to wiedza tajemna producenta?
  • #5 21404606
    pejsaczek
    Poziom 4  
    >>21404602
    W zasadzie tylko raz przepłukałem ją WL-em i później sprężonym powietrzem. Nie myłem ich przy użyciu pędzelka jakoś dokładnie.
    Podejrzewa Pan że brud lub jakaś korozja może powodować zwarcie ?
  • #7 21404609
    pejsaczek
    Poziom 4  
    @iftri Sprawdzę, umyję i dam znać czy coś się zmieniło.
  • #8 21404628
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    Płytka drukowana z zaznaczonym elementem i widoczną dziurą na obudowie.

Zaznaczony układ nie jest uszkodzony? Ma dziurę ( w obudowie chyba).

Tu masz jak naprawiam płytkę po zalaniu:

https://www.youtube.com/watch?v=pXslflI7g5E&pp=ygULbmFwcmF3YSBiZnQ%3D

Może Cię naprowadzi gdzie szukać.
  • #9 21404633
    pejsaczek
    Poziom 4  
    >>21404628 @Darek0026
    Dzięki za filmik, oglądnę, zapewne wyciągnę przydatne informacje.
    Co do zaznaczonego układu, nie zwróciłem na to uwagi, wydaje mi się, że jest to tylko ślad na obudowie lub cień ze zdjęcia, choć pewności nie mam. Sprawdzę po powrocie do domu, pozostaje kwestia doboru nowego układu, jeżeli nie ma żadnych oznaczeń, jak się do niego dobrać, gdzie szukać informacji, co tam ma siedzieć?
  • #10 21404692
    Darek0026
    Poziom 31  
    W mojej opinii jeżeli jest to po zalaniu to musisz zdemontować trafo, zdjąć plastiki zielone od gniazd oraz wylutować przekaźniki i zobaczyć co jest pod nimi, to samo układy, wszystkie trzeba będzie podnieść i zobaczyć pod nimi co jest.
    Dokładnie też trzeba sprawdzić przelotki.
  • #11 21404700
    pejsaczek
    Poziom 4  
    >>21404692 @Darek0026
    Przekaźniki są nowe, trafo podniosę i sprawdzę. Ogólnie w wodzie nie leżało to długo, a przed sprawdzeniem praktycznie stał napęd w suchym miejscu przez dobre 3 miesiące.
    Ale oczywiście zastosuję się do otrzymanych rad.

Dodano po 6 [godziny] 38 [minuty]:

Stan na dziś, jeden z Panów miał rację układ scalony jest walnięty, w obudowie jest widoczna dziura. Wylutuje go jednak mam problem z odczytaniem modelu ULN2003?
    Płytka pod trafem wygląda jak na zdjęciu ogólnie na pierwszy rzut oka czysto, jednak umyje dla świętego spokoju.

Zbliżenie na płytkę elektroniką, na której widoczny jest układ scalony z oznaczeniem N2003 STZNU046 oraz elementy takie jak przekaźniki i kondensatory.
    Zbliżenie na płytkę elektroniczną z widocznymi komponentami, w tym przekaźnik i układ scalony ULN2003.

Zbliżenie na płytkę elektroniczną z widocznym układem scalonym ULN2003 i innymi komponentami.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z układami scalonymi i komponentami.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z różnymi elementami elektronicznymi.
  • #13 21405339
    Darek0026
    Poziom 31  
    Zadziwiająco dobrze wygląda ta płytka jak na zalanie, mam nadzieje że ten ULN nie umartwił Ci procka.
    To bardzo powszechny układ na płytach do bram, jak jest uszkodzony to właśnie załączają się często wszystkie przekaźniki.

Daj znać jak poszło.
  • #14 21427224
    pejsaczek
    Poziom 4  
    Wymiana ULN, przekaźników oraz mycie rozwiązała problem.
    Temat zamykam, dziękuję bardzo za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z napędem bramy przesuwnej DEA 212E, który uległ uszkodzeniu po zalaniu. Po sprawdzeniu silnika, stwierdzono brak reakcji centrali sterującej. Wymieniono uszkodzony przekaźnik HF3FF 12VDC-1ZS oraz przekaźniki Findera 40.52, jednak problem pozostał. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie układu scalonego, co potwierdziło się po dalszych testach. Po wymianie uszkodzonego układu ULN2003 oraz przekaźników, a także dokładnym umyciu płytki, problem został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA