logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja Windows 7 na HP Zbook 15 G2 - problem ze sterownikami w BIOS-ie

knurssteve654 22 Sty 2025 15:43 264 3
REKLAMA
  • #1 21404818
    knurssteve654
    Poziom 3  
    Ocena: 11
    Witam mam problem z instalacją Windows 7 na lapku HP Zbook 15 G2. Win 7 instaluję z płyty Dvd i jest ona sprawna, kiedyś instalowałem go z tej samej płyty na tym samym lapku. Problem polega na tym że dochodzę do miejsca jak na zdjęciu, pojawia się komunikat i nie mogę ruszyć dalej. Widzę że chodzi o jakieś sterowniki które trzeba dołączyć, niestety nie mam dostępu do innego komputera żeby je pobrać i zainstalować z pendrive'a. Czytałem że można przestawić jakieś opcje w BIOS-ie, ale u mnie inaczej one się nazywają niż u osób które miały ten sam problem, dlatego nie chcę nic przestawiać żeby nie pogorszyć sytuacji. Jeśli trzeba dodam zdjęcia BIOS. Oryginalne był na nim Win 8. Może ma ktoś takiego lapka i mógłby mi pomóc? Za błędy z góry przepraszam, piszę z telefonu..
    Ekran instalacji Windows 7 z komunikatem o brakującym sterowniku CD/DVD.
    Komunikat błędu podczas instalacji Windows 7 na laptopie.
  • REKLAMA
  • #2 21404892
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15494
    W BIOS masz ustawiony jaki tryb pracy dysku - ATA/AHCI...?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21404970
    knurssteve654
    Poziom 3  
    W sumie nie wiem (nie jestem pewien) więc wrzucę kilka zdjęć, będzie prościej. Jeśli trzeba dorzucę więcej
    Ekran ustawień BIOS z opcjami rozruchu dla PCIe/M.2 SSD i sieci PXE.
    Ekran BIOS z opcjami uruchamiania urządzeń takich jak floppy, USB, dysk twardy i eSATA.
    Ekran BIOS-u z opcjami opóźnienia menu startowego, logo, szybkiego uruchamiania i rozruchu CD-ROM.
    Ekran ustawień BIOS z zakładką Security i opcjami poziomu zabezpieczeń.
    Zdjęcie ekranu ustawień BIOS-u z opcjami grafiki hybrydowej i ustawieniami karty Intel HT.
    Ekran ustawień BIOS komputera z zaznaczonymi różnymi opcjami.
    Ekran ustawień BIOS z opcjami trybu SATA.
    Ekran ustawień konfiguracji urządzeń w BIOS-ie z zaznaczoną opcją USB 3.0 (XHCI).
    Zdjęcie ekranu BIOS z widocznymi opcjami kolejności rozruchu.
    Ekran ustawień BIOS z wyborem trybu rozruchu i kolejnością urządzeń rozruchowych.
    Ustawienia BIOS-u z opcjami bootowania i konfiguracją SecureBoot.
    Ekran ustawień BIOS z listą opcji bootowania.
    Ekran BIOS z opcjami rozruchu, zaznaczone są m.in. Fast Boot i PXE Internal NIC boot.
    Ekran ustawień BIOS z widocznymi opcjami dotyczącymi aktualizacji BIOS przez sieć i USB 3.0.
    Zrzut ekranu z ustawieniami BIOS dotyczącymi opcji bootowania i urządzeń wbudowanych.
    Ekran ustawień BIOS z opcjami zarządzania systemem.
    Zrzut ekranu z ustawieniami BIOS-u dotyczącymi bezpieczeństwa.
    Zdjęcie ekranu ustawień BIOS/UEFI komputera, pokazujące opcje Sure Start, Wake on USB, NumLock on at boot i Hybrid Graphics.
    Zrzut ekranu interfejsu BIOS z opcjami SecureBoot, Key Management, Boot Mode i Anti-Theft Tools.
    Interfejs BIOS na ekranie komputera z opcjami ustawień.
    Ekran ustawień BIOS z opcjami tagu własności i wsparcia USB.
    Ekran ustawień BIOS z zakładką „Security” ukazujący opcje TPM Embedded Security.
    Zdjęcie ekranu ustawień BIOS-u z opcjami konfiguracji technologii wirtualizacji i procesora.
    Ekran BIOS z ustawieniami trybu urządzenia SATA i innymi opcjami.
    Zrzut ekranu z ustawieniami BIOS dotyczącymi trybu portu równoległego, wielkości pamięci wideo, pracy wentylatora oraz ochrony przed wykonaniem danych.
    Zdjęcie ekranu BIOS z ustawieniami rozruchu Legacy i UEFI.

Dodano po 2 [godziny] 10 [minuty]:

>>21404892 Znalazłem opcję SATA Device Mode (jest na zdjęciu) i było ustawione na IDE. Zmieniłem na RAID, płyta w ogóle nie wystartowała, zmieniłem na AHCI i dalej pojawiają się komunikaty takie jak w pierwszym poście. Na tej opcji zostawiłem.
  • #4 21406106
    knurssteve654
    Poziom 3  
    Rozwiązalem problem w ten sposób, że w Biosie w SATA Device Mode zaznaczyłem opcję IDE i podłączyłem bezpośrednio (nie przez USB) napęd CD-DVD z innego, starszego laptopa.
REKLAMA