logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Energy Total pokazujący nan na LSC Smart Plug 3202088 z OpenBeken 1.18.21

johanvangoethe1 22 Sty 2025 20:02 738 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21405225
    johanvangoethe1
    Poziom 3  
    Witam,

Mam problem z wartością "Energy Total" na inteligentnej wtyczce LSC sflashowanej z OpenBeken. Zawsze pokazuje "nan", podczas gdy inne wartości energii, takie jak "Energia dzisiaj", "Energia wczoraj" itp. działają poprawnie.

Urządzenie: LSC Smart Plug 3202088
    Chip: BK7231N
    Wersja OpenBeken: 1.18.21

Problem

Wartość "Energy Total", widoczna zarówno w interfejsie internetowym OpenBeken, jak i przez MQTT w Home Assistant, zawsze wyświetla "nan" (Not a Number). Inne liczniki energii (np. `energycounter_today`, `energycounter_yesterday`, `energycounter_last_hour`) pokazują prawidłowe wartości (jak sądzę). W eksploratorze MQTT widzę, że temat `lsc_powerplug_1/energycounter` (i podobny dla innych wtyczek) publikuje "nan". Oto zrzut ekranu interfejsu internetowego OpenBeken, pokazujący wartość "nan" dla "Energy Total":

Interfejs OpenBeken na wtyczce LSC z wartością Energy Total jako nan.

Oto również zrzut ekranu MQTT Explorer pokazujący tematy:

Zrzut ekranu z MQTT Explorer pokazujący dane dotyczące wtyczki LSC Smart Plug.

Moje pytanie brzmi: dlaczego "Energy Total" zawsze pokazuje "nan"? Czy jest to znany problem, problem z konfiguracją lub coś, co należy naprawić w oprogramowaniu układowym? Czy jest jakiś sposób, aby uzyskać prawidłowy skumulowany odczyt energii?

Próbowałem już zrestartować urządzenie i Home Assistant, ale problem nadal występuje.

Każda pomoc lub spostrzeżenia będą bardzo mile widziane!
    AI: Czy możesz podać szczegółowe informacje na temat bieżących ustawień konfiguracji w OpenBeken, które mogą mieć wpływ na obliczanie Energy Total?
    To jest używany szablon:

{
    "vendor": "Tuya",
    "bDetailed": "0",
    "name": "Full Device Name Here",
    "model": "enter short model name here",
    "chip": "BK7231N",
    "board": "TODO",
    "flags": "1024",
    "keywords": [
    "TODO",
    "TODO",
    "TODO"
    ],
    "pins": {
    "6": "Rel;1",
    "7": "Btn;1",
    "8": "LED;1",
    "10": "WifiLED_n;0",
    "11": "BL0937SEL;0",
    "24": "BL0937CF1;0",
    "26": "BL0937CF;0"
    },
    "command": "SetupEnergyStats",
    "image": "https://obrazki.elektroda.pl/YOUR_IMAGE.jpg",
    "wiki": "https://www.elektroda.com/rtvforum/topic_YOUR_TOPIC.html"
    }
    AI: Czy ostatnio aktualizowałeś firmware, czy są jakieś znane problemy z OpenBeken w wersji 1.18.21, które mogą powodować ten problem? .
    Nic mi o tym nie wiadomo
  • REKLAMA
  • #2 21405314
    divadiow
    Poziom 38  
    Ocena: 898
    stąd i wcześniej, dla kontekstu: https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4096322.html#21380980

Zobacz także: https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App/pull/1513, który naprawia zatrzymanie łamania przez wpisanie liczby innej niż całkowita, ale nie rozwiązuje, jeśli już się stało.

Wtyczka, którą celowo zepsułem, była kilka minut temu (i to było po resecie energii, włączeniu / wyłączeniu liczników i ponownym uruchomieniu + OTA do wersji 1.18.23):
    Interfejs użytkownika wtyczki OpenBK_BK7231N z danymi o zużyciu energii. .

następnie natychmiast po resecie twarzy
    Ekran parametrów energii elektrycznej z wartościami napięcia, prądu i mocy.

po czym w końcu wszystko znowu OK po ostatnim "zresetowaniu licznika całkowitej energii"

Wyświetlacz pokazujący dane dotyczące napięcia, prądu oraz zużycia energii. .
  • #3 21408223
    johanvangoethe1
    Poziom 3  
    >>21405314 Przepraszam za późną odpowiedź! Praca była dość zajęta i nie miałem jeszcze okazji jej przetestować. Planuję spróbować w ten weekend.

Jeszcze raz dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia i cierpliwość. Naprawdę to doceniam!
REKLAMA