Witam,
Mam problem z wartością "Energy Total" na inteligentnej wtyczce LSC sflashowanej z OpenBeken. Zawsze pokazuje "nan", podczas gdy inne wartości energii, takie jak "Energia dzisiaj", "Energia wczoraj" itp. działają poprawnie.
Urządzenie: LSC Smart Plug 3202088
Chip: BK7231N
Wersja OpenBeken: 1.18.21
Problem
Wartość "Energy Total", widoczna zarówno w interfejsie internetowym OpenBeken, jak i przez MQTT w Home Assistant, zawsze wyświetla "nan" (Not a Number). Inne liczniki energii (np. `energycounter_today`, `energycounter_yesterday`, `energycounter_last_hour`) pokazują prawidłowe wartości (jak sądzę). W eksploratorze MQTT widzę, że temat `lsc_powerplug_1/energycounter` (i podobny dla innych wtyczek) publikuje "nan". Oto zrzut ekranu interfejsu internetowego OpenBeken, pokazujący wartość "nan" dla "Energy Total":
Oto również zrzut ekranu MQTT Explorer pokazujący tematy:
Moje pytanie brzmi: dlaczego "Energy Total" zawsze pokazuje "nan"? Czy jest to znany problem, problem z konfiguracją lub coś, co należy naprawić w oprogramowaniu układowym? Czy jest jakiś sposób, aby uzyskać prawidłowy skumulowany odczyt energii?
Próbowałem już zrestartować urządzenie i Home Assistant, ale problem nadal występuje.
Każda pomoc lub spostrzeżenia będą bardzo mile widziane!
AI: Czy możesz podać szczegółowe informacje na temat bieżących ustawień konfiguracji w OpenBeken, które mogą mieć wpływ na obliczanie Energy Total?
To jest używany szablon:
{
"vendor": "Tuya",
"bDetailed": "0",
"name": "Full Device Name Here",
"model": "enter short model name here",
"chip": "BK7231N",
"board": "TODO",
"flags": "1024",
"keywords": [
"TODO",
"TODO",
"TODO"
],
"pins": {
"6": "Rel;1",
"7": "Btn;1",
"8": "LED;1",
"10": "WifiLED_n;0",
"11": "BL0937SEL;0",
"24": "BL0937CF1;0",
"26": "BL0937CF;0"
},
"command": "SetupEnergyStats",
"image": "https://obrazki.elektroda.pl/YOUR_IMAGE.jpg",
"wiki": "https://www.elektroda.com/rtvforum/topic_YOUR_TOPIC.html"
}
AI: Czy ostatnio aktualizowałeś firmware, czy są jakieś znane problemy z OpenBeken w wersji 1.18.21, które mogą powodować ten problem? .
Nic mi o tym nie wiadomo
Mam problem z wartością "Energy Total" na inteligentnej wtyczce LSC sflashowanej z OpenBeken. Zawsze pokazuje "nan", podczas gdy inne wartości energii, takie jak "Energia dzisiaj", "Energia wczoraj" itp. działają poprawnie.
Urządzenie: LSC Smart Plug 3202088
Chip: BK7231N
Wersja OpenBeken: 1.18.21
Problem
Wartość "Energy Total", widoczna zarówno w interfejsie internetowym OpenBeken, jak i przez MQTT w Home Assistant, zawsze wyświetla "nan" (Not a Number). Inne liczniki energii (np. `energycounter_today`, `energycounter_yesterday`, `energycounter_last_hour`) pokazują prawidłowe wartości (jak sądzę). W eksploratorze MQTT widzę, że temat `lsc_powerplug_1/energycounter` (i podobny dla innych wtyczek) publikuje "nan". Oto zrzut ekranu interfejsu internetowego OpenBeken, pokazujący wartość "nan" dla "Energy Total":
Oto również zrzut ekranu MQTT Explorer pokazujący tematy:
Moje pytanie brzmi: dlaczego "Energy Total" zawsze pokazuje "nan"? Czy jest to znany problem, problem z konfiguracją lub coś, co należy naprawić w oprogramowaniu układowym? Czy jest jakiś sposób, aby uzyskać prawidłowy skumulowany odczyt energii?
Próbowałem już zrestartować urządzenie i Home Assistant, ale problem nadal występuje.
Każda pomoc lub spostrzeżenia będą bardzo mile widziane!
AI: Czy możesz podać szczegółowe informacje na temat bieżących ustawień konfiguracji w OpenBeken, które mogą mieć wpływ na obliczanie Energy Total?
To jest używany szablon:
{
"vendor": "Tuya",
"bDetailed": "0",
"name": "Full Device Name Here",
"model": "enter short model name here",
"chip": "BK7231N",
"board": "TODO",
"flags": "1024",
"keywords": [
"TODO",
"TODO",
"TODO"
],
"pins": {
"6": "Rel;1",
"7": "Btn;1",
"8": "LED;1",
"10": "WifiLED_n;0",
"11": "BL0937SEL;0",
"24": "BL0937CF1;0",
"26": "BL0937CF;0"
},
"command": "SetupEnergyStats",
"image": "https://obrazki.elektroda.pl/YOUR_IMAGE.jpg",
"wiki": "https://www.elektroda.com/rtvforum/topic_YOUR_TOPIC.html"
}
AI: Czy ostatnio aktualizowałeś firmware, czy są jakieś znane problemy z OpenBeken w wersji 1.18.21, które mogą powodować ten problem? .
Nic mi o tym nie wiadomo