logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seicento 1.1 - nie odpala, kontrolki migają, przekaźnik brzęczy, co sprawdzić?

fatom 13 Gru 2005 20:47 6299 18
REKLAMA
  • #1 2080753
    fatom
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam problem, pojechałem do sklepu wysiadłem zgasiłem auto. Przychodzę chcę zapalić przekręcam kluczyk - wszystko ok kontrolki palą jak należy, przekręcam zapłon 1 sek tak jak łapał by rozrusznik (jakłby chcial może by odpalił ale był za krótki impuls i przerwało) i pstryk nic. Wyłaczyłem zapłon załanczam jeszcze raz i wszystko miga( kontrolka np od immobilaizera miga) po przekręceniu na start wszystko gaśnie na liczniku i nie działa nic a przekażnik ten czerwony przy centralce wtrysku brzęczy z częst. ok 20Hz nie łapie tylko brzęczy. No i oczywiście holowanie do garażu. Zaznaczam że nie jest to immobilizer bo go w centralce nie mam, mam eeprom bez immobilazera. Może ktoś się z czymś takim spodkał co to może być centralka padła czy coś innego. Co sprawdzić? Przekaźniki dobre sprawdzałem miernikiem przychodzi takie napięcie - pulsujące. No i klapa co mam zrobić jak to naprawić? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2080782
    pontuś
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Witam.
    Sprawdź kabel masowy na prawym nadkolu.
  • #4 2080982
    fatom
    Poziom 12  
    Akumulator na bank mocny światła palą a nawet go pdładowałem jak byłem w gażu i raczej to nie on. Martwie się bo jak padła centralka to czeka mnie spory koszt. Wiem że można do serwisu ale sama diagnoza to ok 100 w plecy. Sprawdzę jutro jeszcze tę masę ale jest pewnie ok bo miernikiem miałem napięce na przekażniku tylko nie wiem czemu on pulsuje (napięcie na styk 86 przychodzi pulsujęce). Jak go rozebrałem i przytrzymałem palcem to słyszę jak pmpka paliwa chodzi ale dalej na zaplon i kompletnie nic zero reakcji. Napcie nie siada bo w czasie zaplonu włączyłem światła dzienne (nie wyłaczają sie w czasie rozruch jak mijania) i nawet nie gasną. Wieć akumulator jest na bank ok. Jak móg się tak nagle spieprzyć? Dobrze że 6km od domu a nie dalej. Może ma ktoś jeszcze pomysł coby tu sprawdzić albo co siadło-może stacyjka? A może ktoś słyszał lub miał podobny problem?
  • #5 2081252
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    napisz ktory rok jaki licznik i jaka centralka podesle schemat
  • REKLAMA
  • #6 2081294
    fatom
    Poziom 12  
    Rok 2000 1.1S liznik kilometrw standardowy nie elektroniczny, danych centralki nie pamiętam, a samochód w garażu dane z centralki mogę podać jutrom po pracy jak spiszę
  • REKLAMA
  • #7 2082325
    vvaldek
    Poziom 28  
    i napiszjeszcze gdzie jesr umieszczona centralka , na przepustnicy czy na nadkolu??

Dodano po 2 [minuty]:

sprawdz czy podczas krecenia rozrusznikiem na akumulatorze nie spada napiecie poniozej 9V
  • #8 2082944
    fatom
    Poziom 12  
    Centralka jest nad prawym nadkolu a rozrusznik nie kręci. Jest tylko zaplon i nic więcej.
  • #9 2083118
    vvaldek
    Poziom 28  
    daj plusa bezposrednio przy stacyjce pod czerwony kabel i zobac zczy kreci . zrob dodatkowa mase do silnika
  • #10 2083372
    fatom
    Poziom 12  
    Dalem plus pod stacyjkę na czerwony przewód - efekt taki sam jak po przekręceniu stacyjki na start wszystko gaśnie i słychać tylko pompkę paliwa ale rozrusznik nie kręci. Zastanawia mnie czemu ten czerwony przekażnik przy centralce wtrysku zamiast złapać to przerywa (brzęczy). Świadczy to o jakimś uszkodzeniu ale nie wiem co padło (oby nie centralka wtrysku), może jeszcze ktoś ma jakieś propozycję to jutro rano sprawdzę.
    Typ mojej centralki to IAW 16FM.E6/6A37-CO
  • REKLAMA
  • #11 2083431
    kooperator
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Coś sie dzieje napewno z głownym zasilaniem nawet przy padnietej całkowice centralce powinien krecić jak szalony tyle ze nie odpali, poszukaj usterki w przewodach tych od akumulatora, a moze padł ci rozrusznik i robi zwarcie.,Napewno nie centralka bo tam nie ma obwodów do rozrusznika. Pozdrawiam.

Mariusz:.
  • #12 2083447
    vvaldek
    Poziom 28  
    dla pewnosci za to nie kabel masowy zaluz drugi od minusa akumulatora do jakiegos elementu metalowego silnika , to co muwisz to jest wlasnie objaw braku masy kolega ma racje to nie centralka . rozrusznik kreci nawet bez centralki
  • #13 2083480
    jacekltd
    Poziom 13  
    zgadzam sie z vvaldkiem to typowy brak masy.
    Weź tali jeden z przewodów rozruchowych ( taki do "pożyczania prądu") zapnij na klemę minusową i do korkusu silnika powinien zapalic.
  • #14 2083532
    fatom
    Poziom 12  
    OK jutro z rana idę sprawdzić i pobawię się dodatkową masą. Dam znać jak poszło. Dzisiaj jest już późno bo do garażu mam 15 min drogi od domu.
    pozdrawiam.

No i wszystko się wyjaśnilo brak było masy na silniku. Wcześniej to sprawdzałem i wyglądło na OK. Podpiołem dodatkową masę z aku do silnika i silnik odpalił od pierwszego :D.(gdybym to wiedział wcześniej nie musiałbym auta holować do garażu).Poszukałem masy i była upalona ale trzymała się na koszulce i nie było widać - jest to połączenie prawe nadkole silnik. Miernikiem wszystko wyszło. Zgubilo mnie to brzęczenie przekaźnika czerwonego przy centralce. Ale teraz wiem nie było masy na silniku i wszystkie czujniki nie dzialały może dlatego tak szalał. Dzięki wszystkim za pomoc, a szczególnie tobie vvaldek.:D
    pozdrawiam wszystkich.
  • #15 2086643
    pontuś
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Witam.
    Fajnie, że ludzie czytają to, co się do nich pisze:D
  • #16 2086798
    fatom
    Poziom 12  
    pontuś tak zgadza się ty pisałeś o tym i to w 2 lub 3 poście, sprawdzałem ale nie dokładnie i to mój błąd. Jak coś robić to dokładnie, ale powiem że spanikowałem, że padła centralka (ten przekaźnik), a to było takie proste.
    dzięki i pozdrawiam.
  • #17 2086951
    kooperator
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Fatom o mnie to zapomniałeś ale Ci wybaczam :D Ważne ze samochod już Ci działa pozdro

Mariusz:.
  • #18 2087410
    jacekltd
    Poziom 13  
    fatom napisał:
    pontuś tak zgadza się ty pisałeś o tym i to w 2 lub 3 poście, sprawdzałem ale nie dokładnie i to mój błąd. Jak coś robić to dokładnie, ale powiem że spanikowałem, że padła centralka (ten przekaźnik), a to było takie proste.
    dzięki i pozdrawiam.

o prostych rzeczach myslimy najpóźniej
  • #19 2087425
    fatom
    Poziom 12  
    No właśnie szukałem gorszych usterek,a to tylko masa od silnika tyle mi nerwów napsuła. A na przyszłość się przyda taka wiedza i doświadczenie. O tyle już jestem mądrzejszy.
    pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył samochodu Fiat Seicento 1.1 z roku 2000, który po wyłączeniu i próbie ponownego uruchomienia nie odpalał – kontrolki zapalały się prawidłowo, ale rozrusznik nie kręcił, a przekaźnik przy centralce wtrysku brzęczał z częstotliwością około 20 Hz. Występowało miganie kontrolek, m.in. immobilizera, mimo braku immobilizera w centralce (posiada EEPROM bez immobilizera). Sprawdzono przekaźniki i napięcia, które były pulsujące. Po konsultacjach zasugerowano sprawdzenie masy silnika, masy na prawym nadkolu oraz akumulatora. Akumulator okazał się sprawny, natomiast problemem była uszkodzona masa silnika – przewód masowy był przepalony i mimo pozornie dobrego połączenia nie zapewniał właściwego uziemienia. Po podłączeniu dodatkowej masy bezpośrednio z akumulatora do silnika samochód odpalił natychmiast. Brzęczenie przekaźnika wynikało z braku masy, co powodowało brak działania czujników i układów. Rozrusznik nie kręcił z powodu braku masy, a nie awarii centralki wtrysku czy stacyjki. Centralka wtrysku typu IAW 16FM.E6/6A37-CO znajduje się nad prawym nadkolem. Wskazano, że rozrusznik powinien kręcić nawet przy uszkodzonej centralce, więc problemem była masa, a nie centralka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA