logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Seicento - kontrolki przygasają, rozrusznik nie działa, co sprawdzić?

lesio69 06 Maj 2006 20:44 1869 6
REKLAMA
  • #1 2599330
    lesio69
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Zdarzyło mi się dwa razy, że nie mogłem uruchomić Seicento. Wyglądało to tak że w momencie próby rozruchy przygasały kontrolki a rozrusznik ani drgnął. Byłem przekonany że to aku ale w pierwszym przypadku po upływie około godziny auto zapaliło bez problemu, w drugim przypadku zapaliło bez problemu następnego dnia ( w żadnym przypadku nie robiłem nic z akumulatorem).Proszę pomóżcie co to może być.

P.S. Kiedyś widziałem na jakimś forum podobny problem ale nie potrafię go aktualnie odnaleźć.
  • REKLAMA
  • #2 2599408
    wloc
    Poziom 34  
    Ocena: 528
    mogą być tulejki na rozruszniku
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2599710
    Drag
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    Miałem identyczny problem ze swoim Seiczakiem,też podejrzewałem rozrusznik,ale że akumulator nie był już najświeższej daty,kupiłem nowy.I problem ustąpił jak ręką odjął.Włóż inny,100% sprawny aku,zawsze to prościej niż demontaż rozrusznika,zobaczysz co będzie się działo.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2602541
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 206
    A klemy akumulatora czyściłeś?
  • REKLAMA
  • #5 2604341
    lesio69
    Poziom 11  
    Klemy były czyste, wymieniłem ako i będę obserwował. Dam znać czy pomogło ( ale może to potrwać).
  • #6 2604487
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1081
    Przewód masowy pod zbiornikiem wyrównawczym płynu chłodzącego. Często się urywają
  • #7 2818916
    lesio69
    Poziom 11  
    Dzięki za wszystkie rady, wymieniłem akumlator ( jakieś 2 miesiące temu) i od tego momentu problem się nie powtórzył.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Fiat Seicento pojawił się problem z uruchomieniem polegający na przygasaniu kontrolek i braku reakcji rozrusznika. Objaw ten występował sporadycznie, a po pewnym czasie auto zapalało bez ingerencji. Wskazano kilka potencjalnych przyczyn: zużyte tulejki rozrusznika, zabrudzone klemy akumulatora oraz uszkodzony przewód masowy pod zbiornikiem wyrównawczym płynu chłodzącego, który często ulega przerwaniu. Najskuteczniejszym rozwiązaniem okazała się wymiana akumulatora na nowy, co całkowicie wyeliminowało problem. Zaleca się najpierw sprawdzenie stanu akumulatora i jego połączeń przed demontażem rozrusznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA