logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa traktorka do odśnieżania: wybór silnika i części z Poloneza i Żuka

milekmateusz88 23 Sty 2025 21:33 474 11
REKLAMA
  • #1 21406940
    milekmateusz88
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam, chcę rozpocząć budowę traktorka własnej roboty do odśnieżania. Przeważnie będzie wykorzystywany tylko do odśnieżania drogi dojazdowej. Mam zamiar zrobić prostego capka.
    Z posiadanych części jakie posiadam - tylni most od Poloneza i skrzynia biegów od Żuka. Jaki silnik byście polecali i rozwiązania zastosować. Chciał bym żeby były to najtańsze rozwiązania i najprostsze.
    Może nawet jeśli chodzi o jednostkę napędową to silnik 4 suwowy ohv, benzynowy jeśli było by to wykonalne.
    AI: Jakie są Twoje wymagania dotyczące mocy silnika lub ograniczenia dotyczące jego rozmiaru?
    Najprostsze i najtańsze rozwiązanie.
    AI: Jakie masz doświadczenie w budowie lub naprawie maszyn, abyśmy mogli dostosować porady do Twojego poziomu umiejętności?
    Mechanicznie umiejętności.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21407125
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    Most z Poloneza to trochę za szeroki.
    Skrzynia z Żuka może się przydać. Mała, prosta, bez synchronizacji pierwszego biegu. Łatwo można pozbyć się zbędnego kołnierza na koło zamachowe.

Ale ja bym zaczął od sklecenia jakiejś ramy, przynajmniej takiej tymczasowej, bo i tak przerabiana będzie milion razy po drodze.
  • #3 21407198
    milekmateusz88
    Poziom 5  
    Ramę też posiadam, dopasowaną do szerokości tylnego mostu Poloneza i przenośną oś z maglownicą. Wiem, że będzie przerabiana mnóstwo razy.

Dodano po 30 [minuty]:

I myślę o zastosowaniu silnika Loncin g 390, tylko się zastanawiam czy da radę to wszystko uciągnąć i czy moment obrotowy nie będzie za mały? Z chęcią poznam opinie innych, którzy już budowali coś podobnego.

Dodano po 6 [godziny] 18 [minuty]:

I myślę o zastosowaniu Loncin g 390, tylko się zastanawiam czy da radę to wszystko uciągnąć i czy moment obrotowy nie będzie za mały? Z chęcią poznam opinie innych którzy już budowali coś podobnego.

Dodano po 6 [godziny] 27 [minuty]:

Ramę posiadam 196x 110 cm.
    Jedyny problem jaki napotykam, to przeniesienie napędu z silnika gx 390 na skrzynie Żukowską. Jakie zastosować rozwiązanie?
  • #4 21408606
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1139
    >>21407198
    Moc silnika nie ma większego znaczenia ale te 23 Nm to za mało jak na skrzynię Żuka.
  • REKLAMA
  • #5 21408672
    milekmateusz88
    Poziom 5  
    Jakaś propozycja na inny silnik?
  • REKLAMA
  • #6 21408722
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1608
    A nie lepiej jakiegoś 1HC102?
  • #7 21412330
    milekmateusz88
    Poziom 5  
    Tak wygląda wstępna wersja.

Podwozie pojazdu z widoczną tylną osią i drewnianą ramą.

Dodano po 3 [minuty]:

Ja rozwiązać przeniesienie napędu z silnika GX 390 na skrzynię biegów. Myślałem nad paskami i kołami pasowymi.
    Stosować sprzęgło na napędzie wału silnika, czy nie? I jakiej wielkości dać koło na skrzyni biegów.
  • REKLAMA
  • #8 21412643
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Ocena: 477
    milekmateusz88 napisał:
    Myślałem nad paskami i polami prasowymi.
    Stosować sprzęgło na napędzie wału silnika, czy nie? I jakiej wielkości dać koło na skrzyni biegów.

Miałeś na myśli koła pasowe?
  • #9 21412958
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    Witajcie. Największym problemem tej konstrukcji będzie waga, a właściwie jej brak. Posiadam ciągnik C330 z dorobionym pługiem skośnym. Waga ciągnika to jakieś 2 tys kg z obciążnikami i tak naprawdę to pchnąć śnieg 15 cm grubości po kostce jest problem, ciągnik się ślizga i znosi go na bok, konieczny jest montaż łańcuchów, które znowu rysują kostkę. Więc jak tylko jest większy śnieg, niestety trzeba odpalać JCB i wtedy można pchać przed sobą na wprost. Tak, że ja rozważam budowę wirnikowej wersji pługa z napędami wirnika i ślimaka przy pomocy silników hydraulicznych i pompy montowanej na wałek przekaźnika mocy. To są tylko moje sugestie.
  • #10 21412983
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1139
    >>21412958
    Autor nie doszedł do etapu przeniesienia napedu na podłoże.
    Zawsze może to być napęd gąsiennicowy.
    😀😀
  • #11 21413432
    milekmateusz88
    Poziom 5  
    Dokładnie.

Dodano po 17 [minuty]:

O koła pasowe mi chodziło i ich rozmiar, żeby była mała prędkość.
  • #12 21416156
    milekmateusz88
    Poziom 5  
    Zmiana koncepcji silnika ES 75, że skrzynia od Lublina 51. Trzeba jeszcze redukować dodatkową skrzynię?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje budowę traktorka do odśnieżania, wykorzystując tylni most od Poloneza oraz skrzynię biegów od Żuka. Zastanawia się nad wyborem silnika, preferując jednostkę 4-suwową OHV, benzynową, z propozycją silnika Loncin G390. W dyskusji poruszane są kwestie przeniesienia napędu z silnika na skrzynię Żuka, z sugestiami użycia kół pasowych oraz sprzęgła. Uczestnicy zwracają uwagę na wagę konstrukcji oraz problemy z uciągiem, sugerując alternatywne rozwiązania, takie jak napęd gąsiennicowy. Pojawiają się również propozycje innych silników, takich jak ES 75 oraz 1HC102, a także zmiana skrzyni biegów na Lublina 51.
REKLAMA