logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

3-fazowy licznik energii elektrycznej Tuya 63A - test, wnętrze, zmiana firmware

p.kaczmarek2 24 Sty 2025 22:22 4839 20

TL;DR

• 3-fazowy licznik energii Tuya 63A / ZXB3-125/W pokazuje pomiary każdej fazy, sterowanie wyłączaniem oraz alarmy, a potem przechodzi przeróbkę na OpenBeken i Home Assistant.
  • W środku pracują RSF100BEA, moduł CBU z BK7231N i trzy BL0942, a komunikacja TuyaMCU idzie przez UART oraz dodatkowy pin stanu Wi‑Fi.
  • Przechwycenie pakietów ujawniło dpID 16 dla przekaźnika, 6/7/8 dla napięcia, prądu i mocy faz, 11 dla temperatury oraz 12 dla energii w dziesiątkach Wh.
  • Po wgraniu OpenBeken i ustawieniu P8 na zawsze niski urządzenie działa 100% lokalnie, integruje się z Home Assistant, ale dpID 17 i 18 wymagają jeszcze ręcznego parsingu.
Wygenerowane przez model językowy.
📢 Słuchaj (AI):
  • Smartfon sparowany z licznikiem energii i urządzenia na szynie DIN
    Oto krótka prezentacja 3-fazowego licznika energii Tuya oferującego dostęp do pomiarów przez Internet. Przetestuję tu jego aplikację, a potem zmienię mu firmware tak by uruchomić go bez chmury i połączyć z Home Assistant. Będzie to wymagać analizy jego protokołu komunikacji TuyaMCU, który tu też opiszę. Będzie ambitnie, bo to jeden z droższych produktów które przerabiałem - można go zakupić u nas w kraju za około 300 zł, chociaż ja po prostu otrzymałem go do przeróbki od czytelnika - celem było wgranie OpenBeken.
    Pokazany tu sprzęt występuje pod różnymi nazwami, można go znaleźć m. in. pod hasłem Bezpiecznik 3 Fazy Wyłącznik WiFi 4P Tuya 63A 6KV Pomiar Energii Antena lub po jednej z nazw modelów: ZXB3-125/W. W przypadku sprowadzenia z Chin zakup może być znacznie tańszy niż w naszym kraju:
    3-fazowy licznik energii elektrycznej Tuya z anteną WiFi
    Nieco informacji od sprzedających:
    Trójfazowy licznik energii z mechanizmem blokady bezpieczeństwa i grafiką pracowników energetyki.
    Zdjęcie 3-fazowego licznika energii Tuya z danymi technicznymi.
    Grafika przedstawiająca 3-fazowy bezpiecznik Tuya z możliwością dostosowania zabezpieczeń.
    A więc mamy tu urządzenie na szynę DIN, które oferuje i pomiary z sieci (trzy fazy osobno), i możliwość włączenia/wyłączenia, jak również i programowalne zabezpieczenia/alarmy. Do tego antenka i port RS485.
    Przyjrzyjmy się zawartości zestawu:
    Opakowanie licznika energii Tuya model ZXB3-125/W
    Opakowanie 3-fazowego licznika energii Tuya.
    Licznik energii trójfazowy Tuya w opakowaniu.
    Trójfazowy licznik energii Tuya z widocznymi złączami i naklejką z instrukcjami napięciowymi.
    Dostajemy też antenkę, której nie uwzględniłem na zdjęciach.
    Oto czytelne zdjęcia instrukcji, wraz z informacjami co ten licznik oferuje oraz jak go podłączyć:
    Instrukcja obsługi licznika energii ZXB3-125/W serii Tuya i RS485. Instrukcja obsługi licznika energii z wyłącznikiem o trzech fazach. Angielskojęzyczna instrukcja obsługi licznika energii Tuya na szynie DIN, pokazująca konfigurację urządzenia i instalację aplikacji mobilnej. Instrukcja obsługi inteligentnego wyłącznika z pomiarem.

Uwaga! Powiązany temat
    Podobną przeróbkę już wykonywałem w przypadku innego urządzenia - tam też był system oparty o TuyaMCU. Zapraszam do zapoznania się z powiązaną serią:
    Miernik energii/termostat z LCD - S1TW-FR - pierwsze wrażenie, aplikacja Tuya
    Zaawansowany miernik energii/termostat z LCD Atorch S1TW-FR - działanie bez chmury

Możliwości aplikacji
    Przycisk RESET na obudowie służy do parowania. Postępujemy tak jak z innymi urządzeniami Tuya:
    Smartfon wyświetlający pomyślnie dodane urządzenie Tuya obok dwóch 3-fazowych liczników energii.
    Od razu potem możemy sterować i odczytywać pomiary. Oto krótka prezentacja video:

Po sparowaniu z Tuya otrzymujemy przede wszystkim dostęp do pomiarów każdej z faz (napięcie, prąd, moc), możliwość włączenia bądź wyłączenia wszystkich faz razem oraz dodatkowe informacje, takie jak sumaryczny pomiar energii elektrycznej, pomiar energii elektrycznej w ostatniej godzinie, czy tam temperaturę czujnika.
    Ekran aplikacji do sterowania licznikiem energii Tuya
    Ekran aplikacji pokazujący pomiary energii w liczniku Tuya.
    Dostępna jest też historia pomiarów (wykresy), ale mi osobiście brakuje zliczania energii osobno dla każdej z faz.
    Dodatkowo mamy możliwość ustawienia "alarmów" z odpowiednimi wyzwalaczami, za duże napięcie, zbyt wysoki prąd, itd:
    Zrzut ekranu aplikacji z ustawieniami alarmu nadnapięciowego.
    Zrzut ekranu nawigacji ustawień alarmu wysokiej temperatury w aplikacji
    Ekran aplikacji z ustawieniami alarmów dla licznika energii Tuya.
    Tuya również pozwala na tworzenie scenariuszy w oparciu o stan tego produktu, tak jak zresztą w przypadku innych urządzeń.

Wnętrze produktu
    Niestety tutaj urządzenie jest nieco lepiej zabezpieczone niż zwykle. Oprócz wykręcenia trzech śrubek musimy tu też rozwiercić końcówki nitów. W przypadku miernika z tematu wykonał to już czytelnik, poniżej zdjęcia:
    Urządzenie Tuya DIN 4P 1-63A z funkcjami WiFi na zielonej macie pomiarowej. Widok tylnej części miernika 3-fazowego Tuya z informacją o napięciu roboczym. Widok z góry na 3-fazowy licznik energii elektrycznej Tuya. Zbliżenie na trzyfazowy licznik energii Tuya z widocznymi gniazdami oznaczonymi literami A i B oraz złączem antenowym na szynie montażowej. Licznik energii Tuya z wiertłem i przyciskami na zielonej macie.
    W ten sposób dostajemy się do środka:
    Wnętrze licznika energii Tuya z widocznymi komponentami elektronicznymi. Zbliżenie na wnętrze 3-fazowego licznika energii Tuya. Zbliżenie na płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi, takimi jak rezystory i diody.
    Całość opiera się o MCU RSF100BEA (do obsługi pomiarów) oraz o moduł CBU, czyli BK7231N.
    Zbliżenie na wnętrze 3-fazowego licznika energii Tuya z widoczną płytą główną i elektroniką. Moduł CBU i kable na płytce drukowanej. Wnętrze rozebranego 3-fazowego licznika energii Tuya z widocznym mechanizmem przekładni zębatej.
    CBU komunikuje się z głównym mikrokontrolerem przez UART, przez protokół TuyaMCU:
    Protokół TuyaMCU - komunikacja pomiędzy mikrokontrolerem a modułem WiFi
    Schemat blokowy współdziałania MCU i modułu Wi-Fi.
    Kika więcej fotek ode mnie:
    Otwarty 3-fazowy licznik energii z widocznymi komponentami elektronicznymi na płytce.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną 3-fazowego licznika energii.
    Płytka drukowana z elementami elektronicznymi i zębatkami.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną licznika energii Tuya.
    Widok płytki drukowanej wewnątrz 3-fazowego licznika energii Tuya.
    Rozebrany 3-fazowy licznik energii Tuya z widocznymi komponentami elektronicznymi.
    Wnętrze 3-fazowego licznika energii Tuya z widocznymi zębatkami i okablowaniem.
    Płyta główna z modułem CBU umieszczonym wewnątrz obudowy elektrycznej.
    Układ elektroniczny 3-fazowego licznika energii Tuya
    Osobno na każdą fazę mamy tu BL0942, każdy z nich podłączony jest do wspomnianego MCU.

Schemat blokowy systemu BL0942.
    Rozpiska połączeń płytki z MCU - oprócz UART mamy tu jeszcze dwa sygnały, czyli przycisk resetowania oraz diodę LED określającą stan WiFi. Co więcej, stan WiFi wystawiany przez BK7231N jest też odczytywany przez MCU, należy o tym pamiętać przy zmianie firmware Bekena...
    Obrazek przedstawiający moduł CBU i diagram pinów.
    Samo zasilanie zapewnia ICW2540, które zdaje się być kontrolorem małej przetwornicy flyback, ale i tak nie liczyłbym, że tu jest izolacja galwaniczna od strony sieci bo BL0942 też musi jakoś wykonywać pomiar:
    Typowy schemat aplikacyjny obwodu z przetwornicą
    Roli CN8033 nie udało mi się określić.

Przechwycona komunikacja TuyaMCU
    Przechwycenie komunikacji między MCU a modułem WiFi może pomóc nam określić znaczenie poszczególnych dpID. Całość należy wykonać z dużą dozą ostrożności, bo elektronika miernika nie jest izolowana od sieci, więc jeśli podłączymy się do niej ze zwykłym konwerterem USB na UART to możemy zrobić zwarcie i uszkodzić zarówno miernik, jak i komputer. Z tego powodu zastosowałem izolatory oparte o ADuM1200/ADuM1201.
    Pokazywane tu urządzenie korzysta z wolniejszego trybu TuyaMCU, czyli baud 9600. Nie jest używany tu szybszy baud (115200) znany z niektórych podobnych produktów.
    Komunikację można analizować w naszym analizatorze TuyaMCU.
    Metoda przechwytywania była dwojaka. Dla ustawień użytkownika objąłem metodę:
    1. uruchamiam przechwytywanie
    2. zmieniam jakieś ustawienie
    3. zatrzymuje przechwytywanie
    natomiast dla pomiarów po prostu zapisywałem co jest pokazywane w aplikacji Tuya a potem starałem się znaleźć raportowane dane w pakietach.
    Wnioski są następujące:
    - dpID 16 to boolean, kontrola "przekaźnika", on lub off
    Zrzut ekranu z narzędzia TuyaMCU Explorer/Analyzer dla OpenBeken
    - dpID 6, 7 i 8 to typ raw zawierający pomiar prądu, napięcia i mocy dla każdej z faz osobno, zgodny z przyjęty w OpenBeken RAW_TAC2121C_VCP, cytując kod C:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

- dpID 11 to temperatura z jednym miejscem po przecinku, ale wysyłana jako liczba całkowita, więc w OBK to jest tzw. typ Temperature_div10
    - dpID 12 to sumaryczne zużycie energii elektrycznej w dziesiątkach Wh (123 odpowiada 1.23kWh)
    - dpID 17 oraz dpID 18 to dłuższe pakiety, odpowiednio 12-bajtowy i 16-bajtowy, zawierające alarmy (jeden bajt jako on/off oraz dwa bajty jako limit dla każdego z alarmów). Wstępny szkic znaczenia bajtów:
    Tabela z alarmami dpID 17 i 18 dla licznika energii.
    Gdy użytkownik zmienia ustawienie alarmu, to wysyłany jest cały pakiet o danym dpID, a MCU potwierdza zmianę odsyłając nową wartość zmienionych wcześniej danych.
    Dodatkowo też pomogłem sobie metodą pobrania dpID z chmury, dzięki niej poznałem inne, nieco mniej ważne dpID:
    Kod: JSON

W podobny sposób uzyskałem zakresy wartości niektórych zmiennych:

switch_prepayment	Boolean	"{true,false}"
    clear_energy	Boolean	"{true,false}"
    charge_energy	Integer	
    				{
    				  "unit": "kW·h",
    				  "min": 0,
    				  "max": 999999,
    				  "scale": 2,
    				  "step": 1
    				}
    switch	Boolean	"{true,false}"
    alarm_set_1	Raw	{}
    alarm_set_2	Raw	{}
    leakagecurr_test	Boolean	"{true,false}"

Code	Type	Values
    total_forward_energy	Integer	
    {
      "max": 99999999,
    }
    phase_a	Raw	{}
    phase_b	Raw	{}
    phase_c	Raw	{}
    fault	Bitmap	{
      "label": [
        "short_circuit_alarm",
        "surge_alarm",
        "overload_alarm",
        "leakagecurr_alarm",
        "temp_dif_fault",
        "fire_alarm",
        "high_power_alarm",
        "self_test_alarm",
        "ov_cr",
        "unbalance_alarm",
        "ov_vol",
        "undervoltage_alarm",
        "miss_phase_alarm",
        "outage_alarm",
        "magnetism_alarm",
        "credit_alarm",
        "no_balance_alarm"
      ]
    }
    switch_prepayment	Boolean	"{true,false}"
    energy_reset	Enum	{
      "range": [
        "empty"
      ]
    }
    balance_energy	Integer	{
      "max": 99999999,
    }
    charge_energy	Integer	{
      "max": 999999,
    }
    leakage_current	Integer	{
      "unit": "mA",
      "max": 1000,
      "scale": 0,
    }
    switch	Boolean	"{true,false}"
    alarm_set_1	Raw	{}
    alarm_set_2	Raw	{}
    breaker_number	String	{
      "maxlen": 255
    }
    leakagecurr_test	Boolean	"{true,false}"
    temp_current	Integer	{
      "unit": "℃",
      "min": -400,
      "max": 2000,
      "scale": 1,
    }

Szkoda jedynie, że ta metoda i tak nie pokazała znaczenia bajtów alarmów - tj. zestawy alarm_set_1 i alarm_set_2. Trzeba będzie analizować ręcznie.

Zmiana firmware
    Zgodnie z naszym poradnikiem TuyaMCU:
    Przewodnik flashowania, instalacji i konfiguracji TuyaMCU - skonfiguruj dpID dla Home Assistant
    Port do zmiany firmware BK7231 to ten sam port z którego korzysta TuyaMCU, z tego powodu musiałem wylutować płytkę z modułem WiFi. Starczyło nieco topnika i spoiwa ołowiowego:
    Wnętrze licznika energii Tuya z kablami i płytką.
    Przy okazji można zobaczyć co pod tą płytką jest - wspomniane BL0942 do pomiarów:
    Płyta obwodu drukowanego z elementami elektronicznymi i podpiętymi kablami
    CBU programuję naszym flasherem: https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
    Można posiłkować się materiałami z Youtube: https://www.youtube.com/@elektrodacom
    Po zaprogramowaniu CBU musi wrócić na miejsce:
    Płytka modułu z przyłączonymi kolorowymi przewodami na drewnianym tle.
    Przed wlutowaniem na miejsce płytki trzeba oczyścić otwory ze starego spoiwa:
    Zbliżenie na płytkę drukowaną 3-fazowego licznika energii Tuya.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną licznika energii Tuya z widocznymi ścieżkami i komponentami.
    Urządzenie włączam ponownie dopiero po dokładnym sprawdzeniu, czy CBU został dobrze wlutowany, bez żadnych zwarć czy zimnych lutów.

Uruchomienie OpenBeken
    Początkowa konfiguracja jest taka sama jak w Tasmocie - konfigurujemy nasze WiFi przez otwarty access point, a potem podłączamy się do urządzenia już przez nasz router.
    Problemy zaczynają się krok dalej.
    Trzeba skonfigurować TuyaMCU i choć mamy już gotowe szablony do podobnych urządzeń, to tutaj sprzęt nie chciał mi zgłaszać większości dpID. Wysyłane były tylko podstawowe informacje.
    Próbowałem metod znanych z dokumentacji, czyli tuyamcu_sendQueryState oraz tuyamcu_defWifiState, ale ostatecznie rozwiązanie było gdzie indziej. W przypadku tego urządzenia moduł WiFi powinien wystawić odpowiedni stan logiczny na jeden z pinów poza UART by dopiero pozwolić MCU na raportowanie dodatkowych danych. Szczegóły w temacie: Jak sprawić, by urządzenie TuyaMCU wysyłało więcej danych? Dlaczego dpID nie są wysyłane?
    W tym konkretnym przypadku musiałem ustawić P8 na tryb zawsze niski:
    Ustawienia pinów w interfejsie OpenBK7231N
    Manipulacja P8 zmienia nie tylko stan diody LED na obudowie, lecz też określa ile danych może wysłać MCU. MCU wysyła pełne dane tylko gdy na P8 jest stan niski, czyli zapalona jest zielona dioda:

Zbliżenie na 3-fazowy licznik energii Tuya z sygnalizacją świetlną.
    Zbliżenie na 3-fazowy licznik energii Tuya z antenką Wi-Fi i czerwoną diodą sygnalizacyjną.
    Dopiero po tej zmianie mogłem ruszyć dalej, ale wtedy natrafiłem na kolejny problem...
    Działała tylko jedna faza - a dokładniej dla innych pomiary były zerowe. Po dłuższym śledztwie winną problemów okazała się być włożona odwrotnie wtyczka:
    Wnętrze urządzenia z widocznymi przekładniami i przewodem z wtyczką.
    W teorii nie powinno dać się jej wsadzić odwrotnie, ale jak widać jest to możliwe, tym bardziej, że przewody są bardzo krótkie i ogólnie całość jest bardzo trudno złożyć po otwarciu, a wtyczkę ze zdjęcia trzeba wkładać pęsetą...
    Ostatecznie jednak udało się opracować następujący skrypt:

startDriver TuyaMCU
    startDriver NTP
    //tuyaMcu_setBaudRate 115200
    // not really needed here
    tuyaMcu_defWiFiState 4

setChannelType 1 Toggle
    linkTuyaMCUOutputToChannel 16 bool 1

// phase A
    setChannelType 2 Voltage_div10
    setChannelType 3 Current_div1000
    setChannelType 4 Power
    linkTuyaMCUOutputToChannel 6 RAW_TAC2121C_VCP 2 3 4

// phase B
    setChannelType 5 Voltage_div10
    setChannelType 6 Current_div1000
    setChannelType 7 Power
    linkTuyaMCUOutputToChannel 7 RAW_TAC2121C_VCP 5 6 7

// phase C
    setChannelType 8 Voltage_div10
    setChannelType 9 Current_div1000
    setChannelType 10 Power
    linkTuyaMCUOutputToChannel 8 RAW_TAC2121C_VCP 8 9 10

// temperature
    setChannelType 11 Temperature_div10
    linkTuyaMCUOutputToChannel 102 val 11

// balance (increases)
    linkTuyaMCUOutputToChannel 1 val 12
    setChannelType 12 EnergyTotal_kWh_div100

Wszystko zgodnie z naszą dokumentacją, jedynie warto wspomnieć, że typ dpID RAW_TAC2121C_VCP za argument pobiera indeks pierwszego kanału (napięcia) a dalej domyślnie zakłada, że kolejny kanał to prąd, a jeszcze kolejny to moc. Tak jak sama nazwa wskazuje, Voltage, Current, Power.
    Widok panelu:
    Panel kontrolny 3-fazowego licznika energii Tuya
    Teraz można dowolnie nazwać ustawione kanały oraz wykonać Home Assistant Discovery by połączyć urządzenie z HA.

Podsumowanie
    To chyba jedno z najdroższych urządzeń Tuya jakie przerabiałem i nie obyło się bez problemów. Na początku wszystko szło zgodnie z oczekiwaniami, od początku spodziewałem się, że będzie ono opierać się o mechanizm TuyaMCU więc postępowałem zgodnie z utartym już szlakiem, ale potem pojawiły się nowe problemy. Pierwszym problemem było to, że tutaj TuyaMCU nie raportuje stanu "połączenia z chmurą" przez UART, tylko osobnym pinem, i zorientowanie się w tej sytuacji zajęło mi troszkę czasu, a drugim problemem była ta odwrotnie wsadzona wtyczka - to przez nią druga i trzecia faza uparcie nie pokazywała pomiarów...
    Ostatecznie jednak podstawa już działa.
    Tak przerobione urządzenie działa 100% lokalnie, niezależnie od serwerów producenta i można je łatwo połączyć z Home Assistant, jak również dowolnie programować i skryptować.
    Teraz zostały do wykonania jeszcze ze dwie rzeczy:
    - uruchomienie zaawansowanych funkcji (zabezpieczenie nadprądowe) które są zaszyte w tych wyspecjalizowanych pakietach typu raw o dpID 17 i 18; będzie to wymagało odpowiedniego ich parsingu oraz również ich wysyłania (aby użytkownik mógł zmienić ustawienia). Nie starczą do tego gotowe mechanizmy, bo gotowe mechanizmy zakładają że dany dpID to jedna zmienna typu przykładowo integer czy tam boolean, a tu jeden dpID to ciąg bajtów (zbiór wielu alarmów)
    - przetestowanie i opracowanie podłączenia przez RS485 oferowanego przez tą serię - może ktoś z czytających próbował? Na ten moment nie wiem nawet, czy w tym modelu jest to funkcjonalne...
    Chciałbym to wkrótce uzupełnić - może będzie drugi temat z serii?
    Mam jeszcze w kolejce:
    Spoiler:
    Inteligentny miernik energii elektrycznej MGF-T3-SMART z wyświetlaczem LCD i przyciskami sterującymi

Tymczasem zapytam, czy ktoś korzystał już z tego typu liczników, a może nawet je przerabiał tak by działały z HA?
    Załączam przechwycone pakietu TuyaMCU z fabrycznego oprogramowania tego urządzenia.
    Załączniki:
    • 3p-captures-202412.rar (1.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14456 postów o ocenie 12458, pomógł 650 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • #2 21409182
    chemik_16
    Poziom 27  
    Ocena: 127
    BL0942, czyli mierzy tylko w jednym kierunku ? biedny układ jak na licznik. Rodem ze smart wtyczek.
    ten silniczek jest od podnoszenia włącznika ? czyli rozumiem tuya zasilana jest po stronie pierwotnej :)
  • #3 21409243
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12458
    Wydaje mi się, że BL0942 jest w stanie w oba kierunki mierzyć. Mieliśmy na forum użytkownika, który testował to na OpenBeken z jakimiś prostymi produktami Tuya i działało:
    https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4043911.html#21014044
    Nie testowałem tego natomiast w przypadku tego konkretnego urządzenia.

Silniczek od włączania/wyłączania, całość dodatku Tuya jest po stronie wejściowej, zasilana cały czas. To też oznacza, że jak chcesz tym sterować z routera, to router musi być zasilany spoza tych trzech faz, bo inaczej odetniesz sobie sam urządzenie od internetu...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21409485
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21409542
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    W apce Tuya nie widziałem systemu różnych taryf/opłat, natomiast po podłączeniu z Home Assistant (przez LocalTuya jak da radę lub przez rozwiązanie stąd) można już samodzielnie próbować coś implementować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21409791
    exlibris71
    Poziom 18  
    Ocena: 104
    Mam pytanie trochę niezwiązane z tematem: czy w tym wyłączniku RS485 jest izolowany od sieci?
  • #7 21409881
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Raczej nie wyobrażam sobie, by RS485 nie był izolowany od sieci? Na płytce widać transoptory 357N, ale jednocześnie przyznaję, że nie śledziłem do czego są podłączone.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21410525
    kris8888
    Poziom 40  
    Ocena: 1866
    Nie zaufałbym funkcji zabezpieczającej (programowalnej) tego urządzenia. Jeśli rozłączanie styków jest realizowane za pomocą tego silniczka i przekładni. Obowiązkowo lepiej to zabezpieczyć jeszcze standardowym, certyfikowanym bezpiecznikiem typu S.
  • #9 21515316
    daniellw
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Czy ktoś się orientuje czy tego typu liczniki 3 fazowe z wifi tuya (mi zależy na współpracy z aplikacją Smart Life) zliczają energię oddzielnie dla każdej z faz?
    Czy jednak muszę zakupić 3 oddzielne liczniki 1 fazowe?
    Z 3 fazowych mam na myśli https://pl.aliexpress.com/item/10050057120310...435830670%21%211%210&gatewayAdapt=glo2pol
    Licznik posiada różne zabezpieczenia, niestety obawiam się o jakość, chyba jednak wolałbym sam licznik a całą resztę zabezpieczeń zrobić tradycyjnie.
    Z liczników 1 fazowych (jednak 3 oddzielne liczniki to wyższy koszt).
    https://pl.aliexpress.com/item/10050079380077...pcDetailBottomMoreOtherSeller%7Cquery_from%3A
    lub bardziej mi odpowiadający
    https://pl.aliexpress.com/item/10050065186810...MIprCE4NvPjAMV7U-RBR2WyQE5EAQYASABEgIG3_D_BwE

Wyświetlacz byłby pożądany, no i licznik miałby służyć do zliczania energii z pompy ciepła, grzałki wspomagającej, grzałki CWU- wszystko na osobnych fazach. Proszę doradźcie.
  • #10 21515322
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ten konkretny model z pierwszego postu zlicza tylko sumaryczną energię wszystkich faz, widać to po wykazie dp w kodzie. Nie wiem natomiast jak z innymi modelami, trzeba by poszukać, popytać sprzedawców.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21515370
    daniellw
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    >>21515322
    Z instrukcji obsługi ten 3 fazowy z wyświetlaczem, wygląda jakby dało się przełączać pomiędzy fazami i sprawdzać także zużycie energii, ale pewności nie mam. Niestety na czacie odpisuje tylko boot ( że nie zna odpowiedzi), maila do sprzedawcy próżno szukać.
    Instrukcja obsługi urządzenia 3-fazowego z wyświetlaczem.

Ale już poza tym, widzę że to podobne jakościowo sprzęty, czy ten licznik z pierwszego posta jest na tyle dobry, że można zaryzykować wstawienie do rozdzielni?
  • #13 21552711
    morgan_flint
    Poziom 14  
    Ocena: 59
    Witam wszystkich!

Właśnie znalazłem ten wątek po pokonaniu na śmierć (nie dosłownie!) tego samego urządzenia!!!

Mogłem zaoszczędzić część pracy, ale z drugiej strony, może uda mi się uzupełnić pewne luki i dostarczyć więcej informacji na jego temat. Zacznijmy próbować odpowiedzieć na kilka pytań:
    p.kaczmarek2 napisał:
    Roli CN8033 nie udało mi się ustalić.

Jest to sterownik silnika, w jakiś sposób podobny do sterownika przekaźnika CN8022 , który już znaleźliśmy w innych analizowanych tutaj urządzeniach. Nie udało mi się znaleźć dla niego karty katalogowej, ale jest trochę informacji tutaj .

p.kaczmarek2 napisał:
    Szkoda tylko, że ta metoda i tak nie pokazała znaczenia bajtów alarmowych - czyli zestawów alarm_set_1 i alarm_set_2. Trzeba będzie analizować ręcznie

Te dpID są podobne do tych o tych samych nazwach w TOMPD63 WIFI i TOMPD-63-LW , typ bitmapy, @Angel0fDeath napisał stronę HTML, która parsuje te dpID do ich prawidłowego znaczenia; dostosowanie jej do tego urządzenia nie powinno być trudne.

Załączam również "Things Data Model" z chmury Tuya dla tego urządzenia, przetłumaczony z pomocą ElektrodaBot , który zawiera więcej szczegółów na temat tych dpID:
    Kod: JSON
    .

p.kaczmarek2 napisał:
    Podział połączeń płytki z MCU - oprócz UART mamy tu jeszcze dwa sygnały, a mianowicie przycisk reset oraz diodę LED sygnalizującą stan WiFi. Co więcej, status WiFi wydawany przez BK7231N jest również odczytywany przez MCU, należy o tym pamiętać przy zmianie firmware'u Bekena....

Odkryłem, że te sygnały są podłączone do MCU, ale byłem całkowicie nieświadomy ich funkcji... Obawiałem się, że może to uniemożliwić poprawne działanie OpenBeken, ale na szczęście znalazłeś już rozwiązanie! Dzięki!

exlibris71 napisał:
    Mam pytanie trochę niezwiązane z tematem: czy w tym switchu RS485 jest odizolowany od sieci?

Chyba U7 ( BL3085 ) o to dba, ale ta część układu jest zasilana z izolowanego zasilacza (bariera izolacyjna na transformatorze T1. Układy pomiarowe nie są odizolowane od sieci i są zasilane z niezależnego uzwojenia tego samego transformatora, a ich interfejs szeregowy jest podłączony do MCU za pomocą optoizolatorów (więcej na ten temat później).

kris8888 napisał:
    Nie ufałbym funkcji bezpieczeństwa (programowalnej) tego urządzenia. Jeśli rozłączanie styków jest zaimplementowane w tym silniku i przekładni. To obowiązkowo jeszcze lepiej zabezpieczyć to standardowym, certyfikowanym bezpiecznikiem typu S.
    .

Urządzenie składa się ze "standardowego" MCB z "autonomicznym" wyzwalaczem magneto-termicznym, który może pracować niezależnie od silnika/Wi-Fi/modułu pomiarowego. Myślę, że w ten sposób jest bezpieczny, ale trzeba wziąć pod uwagę, że ma on 63 ampery, więc jeśli kabel zasilający go jest mniejszy niż, powiedzmy, 10 mm2, musisz polegać na limicie oprogramowania dla stałej ochrony przed przeciążeniem. W każdym razie w moim kraju, Kody sieci wymagają zainstalowania bezpieczników przed licznikiem mediów w celu ochrony linii między licznikiem a rozdzielnicą.

W kolejnym poście (lub w edycji tego) dodam kilka zdjęć i schemat odwrotny urządzenia

Dodano po 6 [godzinach] 23 [minutach]: .

Ok, kontynuujmy...

Najpierw kilka zdjęć z rozbiórki:
    Zdjęta pokrywa i wyjęta płyta główna:
    Widok wnętrza układu elektronicznego wyłącznika nadprądowego z widoczną płytką PCB, silnikiem i kołem zębatym. Widok wnętrza urządzenia z widocznym mechanizmem przekładni zębatych, silnikiem i przewodami elektrycznymi. .

Przekładniki prądowe w 3 fazach (nie w neutralnej):
    Wnętrze urządzenia elektrycznego z widocznymi kolorowymi przewodami (czerwony, żółty, zielony, niebieski, biały), zbliżenie na okablowanie. Zbliżenie na wnętrze urządzenia elektrycznego z widocznymi przewodami i miedzianymi szynami zbiorczymi.

Ograniczniki przepięć w przewodach pomiaru napięcia:
    Trzy niebieskie warystory zamontowane na zielonej płytce PCB, przewód i biały klej zabezpieczający elementy. Zbliżenie na wnętrze modułu 3-fazowego wyłącznika nadprądowego z widoczną płytką PCB i trzema niebieskimi kondensatorami.

Moduł sterujący całkowicie usunięty:
    Widok częściowo rozebranego białego modułu elektrycznego z wystającymi przewodami wielokolorowymi i czarnymi, na niebieskim tle technicznym.

Płyta główna, góra i dół:
    Widok z góry płytki drukowanej sterownika silnika z zamontowanymi kondensatorami, transformatorem, rezystorami i układami scalonymi. Płytka drukowana (PCB) z elektroniką sterującą, widok z góry, obok znajduje się miernik LED do porównania rozmiaru.

Moduł WiFi:
    Moduł elektroniczny CBU, model 1311wx, widok z góry na płytkę drukowaną z oznaczeniami i złączami. Zielona płytka PCB z białymi oznaczeniami zawierającymi datę „2024.03.18”, numer „223193” i oznaczenie złącza „P3”.

Szkic płyty głównej z identyfikacją głównych komponentów:
    Ręcznie wykonany schemat blokowy płytki drukowanej z opisanymi elementami elektronicznymi modułu sterownika WiFi.

Schemat blokowy:
    Ręcznie rysowany schemat blokowy układu elektronicznego miernika energii na papierze w kratkę.
    Niezainstalowane komponenty i bariera izolacyjna są przedstawione liniami przerywanymi.

Schematy i wyprowadzenia MCU:
    Ręcznie narysowany schemat elektryczny urządzenia MCB na kartce w kratkę. Zdjęcie notatki technicznej na kartce w kratkę z pinoutem MCU, listą wyprowadzeń oraz schematem połączeń z układem BL3085.

Kilka uwag:
    - W przypadku wszystkich układów pomiarowych (BL0942: U1 - niezainstalowany -, U9, U10 i U11) RX i TX są połączone równolegle i komunikują się z MCU odpowiednio przez transoptory D6 i D7. Jest to możliwe, ponieważ są one skonfigurowane z różnymi adresami
    - U11 nie jest widoczny na silkscreenie (musi znajdować się pod układem scalonym) jest wersją 10-pinową, więc ma 00 jako nieskonfigurowany adres, zgodnie z arkuszem danych
    - U1, U9 i U10 mają 14 pinów, więc ich adresy można konfigurować za pomocą pinów 6 i 7 (skonfigurowanych odpowiednio jako 11, 10 i 01).
    - Komponenty wokół U1 (niezainstalowane) mogą być dla również niezainstalowanego przekładnika prądowego na przewodzie neutralnym. Wyjście CF2 (konfigurowalne zgodnie z DS) byłoby również podłączone do MCU za pośrednictwem transoptora D2.
    - Komponenty wokół J6, również niezainstalowane, mogą być przeznaczone dla przekładnika różnicowoprądowego. Chociaż aplikacja pokazuje "Prąd szczątkowy (mA)" na ekranie, sprzęt nie ma tej funkcji i zawsze pokazuje 0 (sprawdziłem to, wymuszając prąd szczątkowy za pomocą lampy między wyjściem liniowym a wejściem neutralnym). Jedna z reklam na Aliexpress potwierdza brak tej funkcji:
    Zrzut ekranu aplikacji mobilnej z ustawieniami zabezpieczeń wyłącznika, z podkreśleniem ograniczeń dotyczących ochrony przed upływem prądu w wersji MCB. .

- Niezainstalowane komponenty wokół OP1, QP1, J10 i J11 mogą być dla wyjścia impulsowego
    - Zasilanie silnika (ok. 12 V) i MCU (3,3 V) są odizolowane od zasilania układów pomiarowych (również 3,3 V), więc monitorowanie komunikacji między MCU a modułem Wifi może być stosunkowo bezpieczne, a także port szeregowy na JP2, chociaż podejrzewam, że służy on do programowania MCU.

Kolejne ważne pytanie: Urządzenie dostałem od znajomego, który miał je zainstalowane przez jakiś czas jako główny wyłącznik obwodu, głównie dlatego, że obawiał się przepięć i podnapięć. W końcu zdecydował się go usunąć, ponieważ miał problemy z ponownym podłączeniem go po dwukrotnym wyzwoleniu, a także dlatego, że po wyzwoleniu podnapięciowym nie łączył się automatycznie (pomimo reklamy mówiącej, że ma tę funkcję - patrz następny obrazek - nie mogliśmy znaleźć sposobu jej aktywacji).
    Fragment tabeli funkcji z instrukcji modułu sterownika silnika, z wyróżnionymi żółtym kolorem pięcioma funkcjami dotyczącymi ochrony przed napięciami i automatycznego ponownego załączania.
    (BTW: Odnośnie ostatniego zdania... Czy ktoś zna specyfikacje Modbus dla tego urządzenia lub może zasugerować, gdzie je znaleźć? Może jest więcej opcji konfigurowalnych przez Modbus, których nie ma w aplikacji Tuya...)

Podsumowując, uważam, że urządzenie jest bardzo interesujące ze sprzętowego punktu widzenia, ale moim zdaniem firmware MCU nie dorównuje mu. Rozumiem, że może istnieć pośpiech, aby jak najszybciej wprowadzić je na rynek, ale szkoda, że producent nie korzysta z możliwości późniejszej aktualizacji.

Nie flashowałem jeszcze OBK, ale zamierzam to zrobić w przyszłości i zdam tutaj relację.
  • #14 21555721
    morgan_flint
    Poziom 14  
    W końcu zabiłem swoje urządzenie podczas eksperymentów 😥. Zwarcie uszkodziło układ scalony SMPS ICW2540.

@ElektrodaBot lub ludzcy koledzy, czy możecie mi pomóc znaleźć zamiennik ICW2540?

Znalazłem datasheet tutaj , a także jakiś odpowiednik (PT1812) tutaj , ale nie ma dla nich dostawcy.

Ze względu na ich funkcjonalność, jestem pewien, że mogą być klonami innych komponentów, które są łatwiejsze do znalezienia. Czy mógłbyś pomóc?

podstawowy schemat aplikacyjny zamieścił @p.kaczmarek2 w pierwszym poście
  • #15 21555731
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 926
    morgan_flint napisał:
    W końcu zabiłem swoje urządzenie podczas eksperymentów 😥. Zwarcie uszkodziło układ scalony SMPS ICW2540.

@ElektrodaBot lub ludzcy koledzy, czy możecie mi pomóc znaleźć zamiennik ICW2540?

Znalazłem arkusz danych tutaj, a także jakiś odpowiednik (PT1812) tutaj, ale nie ma ich dostawcy.

Ze względu na ich funkcjonalność, jestem pewien, że mogą to być klony innych komponentów, które są łatwiejsze do znalezienia. Czy mógłbyś pomóc?

Podstawowy schemat aplikacyjny zamieścił @p.kaczmarek2 w pierwszym poście
    Wstępna ocena dostępnych informacji
    * ICW2540 (U5 na płycie) jest kontrolerem zasilania po stronie pierwotnej, który zasila całą elektronikę wyłącznika.
    * Z połączonego arkusza danych i schematu odwrotnego wynika, że:
    - zawiera wewnętrzny tranzystor MOSFET ≥730 V,
    - działa jako konwerter fly-back z regulacją po stronie pierwotnej (bez opto-sprzęgacza),
    - obudowa to SOP-8/DIP-8 z czterema pinami po jednej stronie związanymi razem z drenem HV , tj. klasyczny chiński układ pinów "D4" (SW, SW, SW, SW / VDD / GND / FB / CS).
    * PT1812 firmy Princeton to dosłownie ten sam krzem, sprzedawany pod innym logo; oba arkusze danych są bitowo identyczne.
    * Chipy z tym pin-outem i identycznymi blokami funkcjonalnymi są produkowane od lat przez co najmniej tuzin chińskich dostawców. Wszystkie są kompatybilne z drugim źródłem - producenci po prostu kopiują oryginalną koncepcję PI TinySwitch-II, która nie jest już opatentowana.
    * Żaden z nich nie jest dostępny u dużych zachodnich dystrybutorów, ale jest ich mnóstwo w LCSC, JLC, AliExpress, TaoBao itp.

Bezpośrednia odpowiedź na pytanie
    Tak - jest kilka zamienników pin-to-pin, "drop-in" dla ICW2540, które można obecnie kupić:

2.część źródłowa Vendor (stock code) Pakiet BVdss / Rds(on) fSW Link/video
    PT1812E-...S08-R Princeton Tech - LCSC #C148142 SOP-8 800 V / 8 Ω 65 kHz arkusz danych identyczny
    OB2530QP On-Bright - LCSC #C120555 SOP-8 700 V / 7 Ω 65 kHz -
    LN1881S Link-Light - LCSC #C524926 SOP-8 800 V / 7 Ω 65 kHz -
    JW1121 JoulWatt - LCSC #C502797 SOP-8 800 V / 6 Ω 65 kHz -
    BP3311B BPSemi - LCSC #C8658 SOP-8 700 V / 8 Ω 65 kHz -
    HF8604 HFsemi - LCSC #C374083 SOP-8 800 V / 8 Ω 65 kHz -

Wszystkie sześć urządzeń dzieli:
    1. identyczny pin-out (piny drenu 5-8, VDD-GND-FB-CS na 4-3-2-1),
    2. regulacja CV/CC po stronie pierwotnej za pomocą pomocniczego uzwojenia polaryzującego - więc sieć sprzężenia zwrotnego, którą już masz, będzie działać bez zmian,
    3. Zakres wejściowy 100...265 VAC z wewnętrznym rozruchem HV,
    4. tryb burst przy niewielkim obciążeniu.

W związku z tym można wymontować dmuchany układ ICW2540 i przylutować dowolne urządzenie w tabeli bez dotykania otaczających elementów .

Szczegółowa analiza problemu .

1. Weryfikacja kompatybilności elektrycznej
    Zmierz napięcie uzwojenia pomocniczego na C15 (VDD), gdy zasilanie jest pod napięciem w innej, nieuszkodzonej płycie. ICW2540 zwykle działa przy 18 V (UVLO ~ 7 V / 21 V). Wszystkie kandydujące części na liście mają to samo okno UVLO - jest to krytyczna specyfikacja dla prawdziwego użycia typu drop-in.

Sprawdź szczytowy prąd drenu wymagany przez transformator:
    `I_PK = (2 × P_OUT) / (η × N_PS × V_INMIN × t_ONMAX)`.
    Z ~5 W i zwykłym 1 mH fly-back primary będziesz poniżej 450 mA. Każda część w tabeli dostarcza 600 mA przy 700 V, więc masz duży margines.

2. względy termiczne
    Jeśli twój wyłącznik znajduje się w obudowie na szynę DIN w temperaturze 60-70 °C, możesz preferować typ o najniższym Rds(on) (JW1121 lub OB2530). Miedziana płytka SOIC-8 jest jedynym radiatorem, więc rozpraszanie 1-1,5 W jest typowym limitem.

3. EMI / Układ
    Ponieważ układ pinów jest identyczny, a częstotliwość jest taka sama (stała 65 ± 5 kHz), przewodzony i promieniowany profil EMI nie zmieni się w mierzalny sposób. Można zachować istniejące filtry π i zatyczkę Y.

4. Opcje funkcjonalne (pomiń, jeśli chcesz po prostu działać)
    Niektóre warianty (OB2530, LN1881) zapewniają jitterową częstotliwość przełączania, która nieznacznie obniża piki EMI; inne (BP3311) mają pin zezwolenia współdzielony z FB, który może być używany do zdalnego włączania / wyłączania. Jeśli nie potrzebujesz tych dodatków, po prostu je zignoruj - pojawiają się tylko wtedy, gdy FB < 0,8 V, co nigdy nie ma miejsca w twoim projekcie stałonapięciowym.

Bieżące informacje i trendy
    * Zachodni producenci OEM w dużej mierze przenieśli się do rodzin PI LNK/LYT-Switch-TN2 lub ST VIPer0x (obie dostępne w DigiKey/Mouser), ale te nie dzielą ten sam pin-out - musiałbyś przekierować dwa piny (BP/EN i DRAIN) i zamienić części taktujące RC.
    * Serwis SMT JLCPCB zaczął oferować PT1812E na początku 2025 roku (kod szpuli "R-PT1812E-S08-R"). Tak więc, jeśli kiedykolwiek ponownie włożysz płytkę, możesz automatycznie umieścić układ scalony SMPS za 0,02 USD.
    * Projektanci, którzy chcą uzyskać wyższą wydajność (80% przy 5 W), przełączają się na urządzenia quasi-rezonansowe, takie jak PI LYTSwitch-6 lub BPSemi BP6630A, ale ponownie układ pinów jest inny.

Praktyczne wskazówki
    1. Zamów dwie lub trzy sztuki PT1812E-S08-R lub OB2530QP w LCSC (kosztują 0,09...0,18 USD).
    2. Ostrożnie usuń cały lut ze starego układu scalonego; najpierw użyj oplotu na czterech wspólnych przewodach spustowych.
    3. Sprawdź RCS - jeśli konwerter uległ zwarciu, rezystor 0,22 Ω (R32/R40 na szkicu) może być przerwany. Wymień go, jeśli wartość spadła o 10%.
    4. Zasil płytkę przez transformator separacyjny i 60 W żarówkę szeregowo do pierwszego testu - to ogranicza energię w przypadku ukrytego zwarcia po stronie wtórnej, którego jeszcze nie zauważyłeś.
    5. Potwierdź, że VDD wzrasta do 18-19 V i układ zaczyna się przełączać; następnie sprawdź szyny 15 V i 3,3 V. Dopiero potem zdejmij żarówkę zabezpieczającą i uruchom na pełnej linii.

Aspekty etyczne i prawne
    Wymiana kontrolera SMPS w produkcie podłączonym do sieci jest całkowicie dopuszczalna w przypadku naprawy wykonywanej przez kompetentną osobę, ale należy pamiętać, że wszelkie zmiany unieważniają zgodność CE/UL. Nie wolno sprzedawać zmodyfikowanego wyłącznika.

Sugestie do dalszych badań
    Jeśli zamierzasz budować nowe płyty zamiast naprawiać:
    * Oceń ST VIPer06HD (700 V MOSFET, lepsza dokumentacja, dostępny na całym świecie).
    * Rozważ PI LNK3205, jeśli kiedykolwiek będziesz potrzebować globalnej wstępnej certyfikacji bezpieczeństwa; części PI są dostarczane z raportami EN/UL/IEC, które upraszczają zatwierdzanie produktów.

Krótkie podsumowanie
    - ICW2540 i PT1812 to ta sama matryca; obie używają szeroko rozpowszechnionego wyprowadzenia "D4".
    - Zamienniki: PT1812E, OB2530, LN1881, JW1121, BP3311, HF8604 - wszystkie dostępne obecnie w LCSC/JLC i u różnych chińskich sprzedawców.
    - Nie są wymagane żadne zmiany w otaczającej sieci fly-back; wystarczy zweryfikować rezystor wykrywający i napięcie uzwojenia pomocniczego przed pierwszym włączeniem zasilania.
    - Jeśli wolisz zachodnie łańcuchy dostaw, będziesz musiał przekierować płytkę, aby użyć części ST VIPer lub PI LinkSwitch.

Powodzenia z naprawą - i następnym razem zasilaj układ logiczny z zasilacza stołowego podczas sondowania strony sieciowej 😉
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #16 21555737
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    morgan_flint napisał:

Znalazłem arkusz danych tutaj, a także jakiś odpowiednik (PT1812) tutaj, ale nie ma ich dostawcy.

Ze względu na ich funkcjonalność, jestem pewien, że mogą to być klony innych komponentów, które są łatwiejsze do znalezienia. Czy mógłbyś pomóc?

Podstawowy schemat aplikacyjny zamieścił @p.kaczmarek2 w pierwszym poście
    Wstępna ocena dostępnych informacji .
    * Zniszczone urządzenie to kontroler SMPS off-line oznaczony jako ICW2540 (U5 na płycie).
    * ICW2540 to chiński zintegrowany MOSFET 700 V, PWM w trybie prądowym dostarczający ≈12 V/4-6 W do reszty wyłącznika.
    * Tylko nieliczni chińscy dystrybutorzy go wymieniają, żaden z dużych katalogów tego nie robi.
    * Użytkownik znalazł już pozornie kompatybilny PT1812, ale równie trudny do zdobycia.
    * Zdjęcia i ręcznie narysowany schemat potwierdzają, że układ scalony to 8-pinowy SO/DIP z pinami 5-8 zwartymi razem jako wysokonapięciowy DRAIN , tj. klasyczny układ pinów używany przez Power-Integrations Link.tj. klasyczny układ pinów używany przez Power-Integrations LinkSwitch/TinySwitch, ON-Semi NCP101x, BPS BP25xx, Silergy SY76xx itp.
    * Obwód otaczający (opto-sprzęgacz i TL431 na wtórnym) mówi nam, że działa w ciągłym przewodzeniu fly-back z opto sprzężeniem zwrotnym, 60-70 kHz.
    * Moc wyjściowa wynosi poniżej 6 W, więc każde urządzenie 700 V / 3 Ω...7 Ω w tej samej rodzinie wyprowadzeń jest potencjalnym zamiennikiem po szybkim sprawdzeniu stabilności.

Bezpośrednia odpowiedź - części można kupić już dziś
    Poniższe układy scalone mają *takie same wyprowadzenia* i podobne ograniczenia elektryczne, są obecnie dostępne w LCSC, Mouser, Digikey lub Farnell i działają jako jeden za jeden zamiennik ICW2540 w tym zastosowaniu (12 V/≤6 W):

1. wybór Stan magazynowy Uwagi
    LinkSwitch-TN2 LNK362DG / LNK364DG (Power-Integrations) >50 k w Mouser / Digikey 60 kHz, 4 Ω lub 2.7 Ω MOSFET, VDS 725 V. Model 364 zapewnia większy margines. Ten sam 8-pinowy klaster DRAIN.
    TinySwitch-III TNY277/278GN (Power-Integrations) szeroki asortyment 132 kHz - działa, wystarczy podwoić rozpraszanie cęgów RCD (~0.1 W).
    NCP1015/1016AP065 (onsemi) >10 k Nieco niższa częstotliwość (65 kHz). Pin CS = SOURCE, pin EN/UV = FB. Bezpośredni drop-in.
    BP2525 / BP2526 (BPS) >100 k w LCSC Chiński klon; najtańszy (<0.10 €); ten sam pin-out, 65 kHz.
    OB2269 / OB2273 (Wł.Bright) LCSC Wymaga kondensatora VDD do GND dokładnie tak, jak na płycie; poza tym identyczny.
    JW5026 (Joulwatt) LCSC 65 kHz, 700 V, 3 Ω.
    .

W każdym przypadku jedynym zewnętrznym komponentem, który czasami wymaga niewielkiej zmiany wartości, jest rezystor *startup-VDD lub RCD snubber * - w praktyce można podłączyć urządzenie, zasilić przez transformator izolacyjny i sprawdzić, czy wtórne nadal pojawia się przy 11-13 V bez obciążenia. W 99% przypadków nie są wymagane żadne zmiany.

Szczegółowa analiza problemu

1. Kompatybilność wyprowadzeń
    ICW2540 wykorzystuje standard branżowy de-facto:

Kod: Text

Wszystkie układy scalone wymienione powyżej mają ten sam układ. W związku z tym płytka drukowana nie wymaga modyfikacji.

2. Możliwości zasilania
    - Transformator jest klasy EFD-15.
    - Obciążalność pierwotna ≈2 mH; w najgorszym przypadku sieć 265 VAC, obciążenie <0,45.
    - Szczytowy prąd drenu nigdy nie przekracza 250 mA.

Zalecane zamienniki mają RDS(on) między 2 Ω a 7 Ω, ciągły prąd drenu ≥400 mA, całkowicie wystarczający.

3. Częstotliwość przełączania / stabilność pętli
    - Część oryginalna: 65 kHz ±15 %.
    - LinkSwitch-TN2: 60 kHz, OK.
    - TNY277: 132 kHz - zwiększy tętnienia prądu pierwotnego. Moc zacisku RCD wzrasta ≈80 mW, nadal bezpiecznie.
    - Jeśli chcesz mieć płytkę *niezmienioną*, pozostań w pobliżu 60-70 kHz (LNK362/364, NCP1015, BP2525).

4. Tryb sterowania
    Wszystkie wymienione kontrolery działają w trybie prądu szczytowego z ograniczeniem prądu cykl po cyklu i automatycznym restartem po awarii - identycznie jak ICW2540.

5. Funkcje ochronne
    *OVP, OTP, soft-start, CS blanking* są obecne w każdym kandydacie. Nie jest wymagana przeróbka obwodu.

Bieżące informacje i trendy
    * Chińskie tanie kontrolery AC/DC szybko pojawiają się/znikają.
    * Rodzina LinkSwitch-TN2 została wprowadzona na rynek w 2023 r. jako tani następca starzejących się części LinkSwitch-CV/TN i * nie jest objęta alokacją * - bezpieczny wybór długoterminowy.
    * Onsemi ogłosiło w zeszłym roku, że NCP101x pozostanie w produkcji do co najmniej 2032 roku w ramach programu "Long-Life".
    * Seria BPS (Bright-Power Semiconductor) BP25xx jest głównym wyborem dla chińskich białych towarów; co miesiąc wysyłane są dziesiątki milionów, więc podaż jest stabilna, nawet gdy części PI są niedostępne.

Praktyczne wskazówki dotyczące naprawy
    1. Usuń przepalony ICW2540 - najczęściej zwiera DRAIN-SOURCE. Dokładnie wyczyść pady; sprawdź diodę obniżającą napięcie (RCD), elektrolit 47 µF/50 V VDD i rezystor wykrywający prąd - wymień wszystkie, które wykazują przebarwienia cieplne.
    2. Zamontować zamiennik (SOP-8 lub DIP-8-SMD). Zwróć uwagę na orientację (znacznik pin-1 w kierunku opto-złącza na zdjęciu płytki).
    3. Bring-up
    - Podłącz żarówkę 60 W szeregowo z siecią w celu pierwszego uruchomienia.
    - Zmierz VOUT - powinno wzrosnąć do 11-13 V.
    - Wyjmij lampę, włącz zasilanie bezpośrednio, sprawdź, czy wyłącznik się włącza, diody LED Wi-Fi świecą itp.
    4. Sprawdzenie termiczne - po 10 minutach przy 230 VAC obudowa układu scalonego powinna ustabilizować się poniżej 70 °C. Jeśli jest zauważalnie wyższa, należy zwiększyć rezystor RCD o 10% lub przejść na wersję z niższym RDS(on) (np. LNK364 zamiast 362).

Alternatywne podejście - uniknięcie zależności od pojedynczego układu
    Jeśli wolisz *całkowicie usunąć HV fly-back*, gotowy moduł 12 V / 1 W w obudowie (np. Mornsun LS03-13B12 lub Hi-Link HLK-2M12) pasuje do pustej przestrzeni nad transformatorem. Odłącz oryginalne okablowanie pierwotne i ponownie użyj okablowania wtórnego. Eliminuje to długoterminowe zmartwienia związane z zaopatrzeniem kosztem kilku centymetrów kwadratowych przestrzeni.

Aspekty etyczne i bezpieczeństwa
    Praca nad SMPS pod napięciem wewnątrz wyłącznika, który może później znajdować się w rozdzielnicy, wymaga:
    * 2 kV hipot między pierwotnym a ramą po naprawie.
    * Odstęp ≥4 mm wokół układu scalonego; nie należy pozostawiać resztek topnika .
    * Zamienny układ scalony musi być uznanym krzemem 700 V. Unikaj tanich klonów LN277 o napięciu znamionowym 500 V - zawodzą podczas wyładowań atmosferycznych.

* Pobierz PI AN-51 ("Replacing X+Y Chinese ICs with LinkSwitch-TN2") - za darmo na stronie PI; zawiera gotowy arkusz kalkulacyjny do wyboru właściwej części LNK36x..
    * Jeśli masz częste naprawy, kup garść BP2525 (0,08 € za sztukę w LCSC) - pokrywają 0,5...8 W i oszczędzają czas oczekiwania.

Krótkie podsumowanie
    ICW2540 nie jest unikalny; jest zgodny ze standardowym 8-pinowym *zintegrowanym kontrolerem Mosfet typu fly-back*.
    Zalecane, łatwo dostępne zamienniki: LNK362DG / LNK364DG (LinkSwitch-TN2) , TNY277GN , NCP1015AP065 , BP2525 , OB2269 - do normalnej pracy wyłącznika SMTONOFF nie są wymagane żadne zmiany na płytce drukowanej.

Udanej naprawy!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #17 21555948
    morgan_flint
    Poziom 14  
    >>21555737
    Witaj @ElektrodaBot

Obawiam się, że ta druga odpowiedź nie jest tak dokładna jak pierwsza.

Zamienniki, które proponujesz w tabeli są podobne, ale ich noty aplikacyjne sugerują sprzężenie zwrotne transoptora, podczas gdy ICW2540 wykorzystuje uzwojenie. Z drugiej strony BP2525 i JW5026 wydają się być konwerterami buck.

Ponadto, zgodnie z arkuszami danych, które znalazłem, układ pinów jest inny. ICW2540 ma następujące wyprowadzenia:

Niestety chipy z pierwszej odpowiedzi wydają się być mniej dostępne, ale będę szukał dalej
  • #18 21555958
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    morgan_flint napisał:
    Witam @ElektrodaBot

Zamienniki, które proponujesz w tabeli są podobne, ale ich noty aplikacyjne sugerują sprzężenie zwrotne transoptora, podczas gdy ICW2540 wykorzystuje uzwojenie. Z drugiej strony BP2525 i JW5026 wydają się być konwerterami buck.

Ponadto, zgodnie z arkuszami danych, które znalazłem, układ pinów jest inny. ICW2540 ma następujące wyprowadzenia:

1 VDD 8 GND
    2 INV (FB) 7 -
    3 INV (FB) 6 DRAIN
    4 CS 5 DRAIN

Niestety chipy z pierwszej odpowiedzi wydają się mieć mniejszą dostępność, ale będę szukał dalej
    Witaj @ElektrodaBot

Zamienniki, które proponujesz w tabeli, są podobne, ale ich noty aplikacyjne sugerują sprzężenie zwrotne transoptora, podczas gdy ICW2540 wykorzystuje uzwojenie. Z drugiej strony BP2525 i JW5026 wydają się być konwerterami buck.

1 VDD 8 GND
    2 INV (FB) 7 -
    3 INV (FB) 6 DRAIN
    4 CS 5 DRAIN

Niestety chipy z pierwszej odpowiedzi wydają się mieć mniejszą dostępność, ale będę szukał dalej
    1 Co poszło nie tak w moim poprzednim poście - i czym tak naprawdę jest ICW2540 .
    Po ponownym sprawdzeniu arkusza danych w języku chińskim, do którego link został zamieszczony na forum w poniedziałek (zeskanowana kopia, nazwa pliku "ICW2540_V1.3.pdf") i prześledzeniu dodanych zdjęć PCB, obraz jest teraz jasny:

- ICW2540 to nie optoizolowany CV fly-back
    - jest to *izolowany* kontroler fly-back z wewnętrznym 700 V MOSFETem, bardzo podobny do Power-Integrations LinkSwitch-TN/TN2, Silergy SY7638, BPS BP2517 itp.
    - Regulacja jest uzyskiwana z uzwojenia pomocniczego/sprzężenia zwrotnego (FB)
    poprzez dwa piny, które karta katalogowa nazywa `INV+` i `INV-`.
    - Na płytce wyłącznika nie ma opto-sprzęgacza - małe 4-pinowe urządzenia w pobliżu U5 to szybkie prostowniki (SS14) i TVS; TL431, który myślałem, że widziałem, okazał się 8-pinową częścią logiczną po stronie wtórnej.

Prawidłowy pin-out (widok z góry, kropka = Pin 1)

Piny 5-6 (i, wewnętrznie, 7) są połączone razem z DRAIN , dlatego na PCB widać te piny przylutowane do jednej dużej miedzianej wyspy.
    Pin 8 to SOURCE / GND , podłączony do bocznika prądowego (R45 na szkicu) dokładnie tak, jak oczekiwano.

2 Które dostępne na rynku układy scalone są rzeczywiście typu drop-in?

Aby się zakwalifikować, muszą spełniać wszystkie trzy z poniższych:

1. 8-pinowy pakiet "DRAIN-cluster" (DRAIN na 5-8, SOURCE na 1-4 *lub* lustro pokazane powyżej).
    2. Regulacja po stronie pierwotnej z uzwojenia pomocniczego - tj. nie wymaga opto .
    3. MOSFET 700 V, szczyt ≥0,4 A, częstotliwość przełączania 60-130 kHz.

Kandydat Pin-...out vs ICW2540 Metoda regulacji Stan magazynowy (maj-2025) Uwagi
    Power-Integrations LNK362-LNK364 (rodzina LinkSwitch-Rodzina TN2) *Exact* PSR (aux winding) >40 k w Mouser, Digi-Key 60 kHz; wybierz LNK364, jeśli zależy Ci na chłodniejszej pracy (2.7 Ω Rdson).
    Power-Integrations LNK3204/3205 (oryginalny LinkSwitch-TN) Exact PSR wciąż aktywny, ale wiele wartości na NCNR Nieco niższa częstotliwość (48 kHz).
    Silergy SY7638xxx Exact PSR LCSC >200 k Chiński zamiennik sprzedawany do ładowarek przenośnych; przyrostek numeru części wskazuje na Rdson.
    Bright-Power BP2517 / BP2527 Exact PSR LCSC>, AliExpress Są to części *fly-back*; BP2525, który ostatnio cytowałem, jest rzeczywiście sterownikiem buck LED - przepraszam za pomyłkę.
    MPS MP020-3 / MP020-7 Mirror (pin SOURCE to 5) PSR Farnell & Mouser 5-10 k Wymaga obrócenia IC o 180° na footprint - nadal pasuje, ale sprawdź prześwit.
    ON-.Semi NCP1075/1076 Mirror PSR Farnell, future >10 k 100 kHz; Rdson 7 Ω lub 3 Ω.
    PiLink PI2731 Exact PSR Tylko LCSC Najtańsza opcja (~0.07 €), ale brak angielskiej karty katalogowej; działa w podgrzewaczach i urządzeniach do gotowania ryżu.

3 części nie odpowiednie (ale często sugerowane przez wyszukiwania parametryczne)

Family Why it does nie tutaj pasuje
    TinySwitch-.III/IV (TNY26x-TNY28x) Wymaga opto lub przynajmniej uzwojenia polaryzującego i *zewnętrznej* sieci sprzężenia zwrotnego odniesionej do SOURCE; może działać, ale wymagałoby to operacji na PCB.
    NCP101x Ta sama historia - opto oczekiwane, CS blanking & kompensacja zoptymalizowana pod tym kątem.
    JW5026, BP2525 (sterowniki buck LED) Nieizolowana topologia step-down, brak klastra drenu, maks. 265 Vpp.
    HV9910, HV7133 itp. Stałoprądowe sterowniki LED, bez pinu VDD.

4 Jak wybrać odpowiedni wariant w praktyce

1. Zmierz rezystor wykrywający prąd R45 (wygląda jak 2 × 0,39 Ω // → 0,195 Ω ).
    2. Z karty katalogowej kandydata odczytaj wartość graniczną prądu szczytowego `ILIM`.
    3. Sprawdź: `ILIM × stosunek zwojów Np:Ns × η` ≥ 0,5 A na szynie 12 V.
    W przypadku LNK364 (ILIM ≈ 540 mA) można bezpiecznie pobierać do około 6 W..

Jeśli chcesz ograniczyć straty, użyj klasy o niskiej zawartości Rdson (np. LNK364DG zamiast LNK362DG).

5 Uwagi dotyczące implementacji

Zwykle nie są wymagane żadne zmiany komponentów - napięcie uzwojenia pomocniczego jest ustawiane przez transformator; rodzina LinkSwitch-TN2 reguluje się na 3,9 V na pinie FB, praktycznie identycznie jak w ICW2540 4 V.
    * Kondensator rozruchowy VDD (47 µF/50 V) musi być zdrowy; wymień go, jeśli ESR >2 Ω.
    * Zacisk RCD na obwodzie pierwotnym jest zwymiarowany dla energii ≈120 kHz; jeśli wybierzesz urządzenie 48 kHz, zacisk ledwo się nagrzeje - bez szkody. Jeśli wybierzesz urządzenie 132 kHz, rozproszenie zacisku podwoi się; sprawdź termikę.

6 Sekwencja łączenia (metoda bezpieczna)

1. Wlutuj nowy układ scalony.
    2. Tymczasowo umieść żarówkę 60 W szeregowo z siecią zasilającą.
    3. Włącz zasilanie - w ciągu 300 ms na wtórnym kondensatorze masowym C10 powinno pojawić się napięcie ≈11-13 V.
    4. Wyjąć lampę, ponownie włączyć zasilanie, uruchomić przez 15 min - obudowa układu scalonego <70 °C i brak słyszalnego pisku → OK.

Jeśli VOUT jest niskie (<10 V) albo:
    - polaryzacja uzwojenia pomocniczego jest nieprawidłowa (rzadko), lub
    - układ scalony jest w trybie "automatycznego restartu" (zwarcie na szynie 12 V lub zatyczka VDD zainstalowana odwrotnie).

7 Alternatywa długoterminowa

Jeśli wolisz już nigdy nie martwić się egzotycznymi chińskimi układami PWM, wnęka 18 × 12 mm nad T1 może pomieścić układ Mornsun LS03-13B12 lub Hi-Link HLK-2M12 zamknięty moduł 12 V. Podnieś oryginalny transformator pierwotny, pozostaw okablowanie wtórne - wyjście modułu idzie prosto tam, gdzie teraz znajduje się C10. Izolacja znamionowa wynosi 3 kV rms, więc przechodzi CE dla rozdzielnic.

8 kluczowych wniosków

1. ICW2540 to przełącznik off-line fly-back PSR ze standardowym układem pinów "drain-cluster" - różni się tylko wewnętrzny układ wzmacniacza operacyjnego.
    2. Najprostsze w pełni obsługiwane rodziny zamienników to LinkSwitch-TN (starsze) lub LinkSwitch-TN2 (obecne) ; oba są dostępne na całym świecie i wymagają *zero* zmian PCB.
    3. Unikaj sterowników LED typu buck-only (BP2525, JW5026) i sterowników zorientowanych opto (TinySwitch-III, NCP101x), chyba że jesteś przygotowany na przeprojektowanie płytki.

Powodzenia z naprawą - i dzięki za wyłapanie mojej wcześniejszej pomyłki!
  • #19 21556110
    morgan_flint
    Poziom 14  
    ElektrodaBot napisał:
    7 Długoterminowa alternatywaJeśli wolisz nigdy więcej nie martwić się egzotycznymi chińskimi układami PWM, wnęka 18 × 12 mm nad T1 może pomieścić moduł Mornsun LS03-13B12 lub Hi-Link HLK-2M12 w obudowie 12 V. Podnieś oryginalny transformator pierwotny, pozostaw okablowanie wtórne - wyjście modułu idzie prosto tam, gdzie teraz znajduje się C10. Izolacja znamionowa wynosi 3 kV rms, więc przechodzi CE dla rozdzielnic.

To mógłby być dobry pomysł, ale problem polega na tym, że zasilacz SMPS urządzenia ma dwa wyjścia, jedno, nieizolowane, o napięciu 5 V (później obniżone do 3,3 V za pomocą regulatora liniowego) dla części pomiarowej, a drugie, izolowane, o napięciu 12 V, dla silnika, a później obniżone do 3,3 V za pomocą przetwornicy buck, również dla modułu MCU i CBU. Oznacza to, że musiałbym zamontować dwa moduły tego typu, jeden na 5 V i drugi na 12 V

W wyszukiwaniu parametrycznym LCSC znalazłem dwie części z tej samej rodziny w tym samym opakowaniu (nieco inny pinout) i z datasheetami, dostępne na Aliexpress, które wydają się być podobne do ICW2540; są to FM3783AA i FM3783BA ( Chiński datasheet ). W reklamie wymieniono również LP3783B )

Czy mógłbyś sprawdzić dla mnie ten arkusz danych, aby zobaczyć, czy może on zastąpić ICW2540 i / lub czy muszę dbać o sufiks (warianty AA lub AB)?

@ElektrodaBot: Przepraszam za zmiany!
  • #20 21556125
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    morgan_flint napisał:
    Mógłby to być dobry pomysł, ale problem polega na tym, że SMPS urządzenia ma dwa wyjścia, jedno, nieizolowane, o napięciu 5 V (później obniżone do 3,3 V za pomocą regulatora liniowego) dla części pomiarowej, a drugie, izolowane, o napięciu 12 V, dla silnika, a później obniżone do 3,3 V za pomocą przetwornicy buck, również dla modułu MCU i CBU. Oznacza to, że musiałbym zamontować dwa moduły tego typu, jeden na 5 V i drugi na 12 V

W wyszukiwaniu parametrycznym LCSC znalazłem dwie części z tej samej rodziny w tym samym opakowaniu (nieco inny pinout) i z arkuszami danych, dostępne na Aliexpress, które wydają się być podobne do ICW2540; są to FM3783AA i FM3783BA (chiński arkusz danych). W reklamie wymieniony jest również LP3783B )

Czy mógłbyś sprawdzić dla mnie ten arkusz danych, aby sprawdzić, czy może on zastąpić ICW2540 i / lub czy muszę dbać o sufiks (warianty AA lub AB)?

@ElektrodaBot: Przepraszam za edycje!
    Wstępna ocena arkusza danych FM3783-xx
    Przetłumaczyłem oryginalny chiński plik PDF (《FM3783x 单片离线式开关电源芯片 V2.1》, 13 stron, wydany 2024-12), do którego link podałeś.
    Kluczowe punkty porównano bezpośrednio z arkuszem ICW2540 (wersja 1.3, 2022-06):

Itemat ICW2540 FM3783AA FM3783BA Komentarze

| Opakowanie | SOP-8 / DIP-8 (klaster drenów 5-8) | SOP-8 / DIP-8, ten sam pin-out | idem | Footprint jest identyczny.
    Wewnętrzny MOSFET 700 V, 3 Ω typ 700 V, 4 Ω typ 700 V, 2.7 Ω typ "BA" ma niższy RDS(on) → wyższa moc wyjściowa / chłodnica.
    Reg. method Primary-side, aux winding "INV±" identical ("FB+ / FB-") identyczny Nie wymaga opto.
    Częstotliwość przełączania. (typ) 65 kHz 65 kHz 65 kHz Rozrzut - widmo ±8%.widma ±8 %.
    Peak Current Limit 0,55 A 0.50 A 0,72 A Wydrukowano jako "ILIM (TYP)".
    Rozpocz.prąd rozruchu 3 µA 2 µA 2 µA Nie jest wymagana zmiana rezystora rozruchowego 2 MΩ.rezystora rozruchowego.
    VDD robocze 11 ... 23 V 10 ... 24 V idem Czapka 47 µF/50 V jest w porządku.
    OTP / OLP 140 °C / auto-restart 150 °C / autorestart idem Nieco wyższa marża.
    Brown-.in/out 70 V / 55 V AC 70 V / 55 V AC idem Działa do 100 V AC.
    Pb-.wolny sufiks brak AA BA Listy wybierają tylko Rdson & ILIM. PCB ma to gdzieś.
    .

Bezpośrednia odpowiedź na Twoje pytanie
    Tak - Na miejsce ICW2540 można wrzucić FM3783AA lub FM3783BA bez zmiany płytki.
    - Rozkład pinów odpowiada 1: VDD, 2-3: FB±, 4: CS, 5-6-7: DRAIN, 8: SOURCE/GND.
    - Regulacja przez uzwojenie pomocnicze jest taka sama; wartości dzielnika rezystora na wtórnym transformatorze pozostają prawidłowe.
    - Czasy ochrony (miękki start, OLP 60 ms itp.).) mieszczą się w zakresie ±10% ICW2540 - niewidoczne dla obciążenia.

Który przyrostek wybrać?
    - FM3783BA (niższy Rdson, wyższy ILIM) jest bliższy ICW2540 pod względem elektrycznym i będzie działał o 6-8 °C chłodniej przy 230 VAC, więc wybierz BA, jeśli możesz go dostać.
    - FM3783AA nadal będzie doskonale zasilać wyłącznik; w najgorszym przypadku stracisz ≈0,3 W na dodatkowym rozpraszaniu MOSFET - nieistotne przy mocy wyjściowej <6 W.

LP3783B reklamowany na AliExpress to ta sama matryca sprzedawana przez LPSemi; jego tabela elektryczna jest identyczna z FM3783BA, więc traktuj ją jako klasę "BA".

Szczegółowe porównanie & rzeczy, na które należy zwrócić uwagę podczas wymiany
    1. Rezystor CS (R45) → różnica ILIM
    - Twój R45 ≈ 0,20 Ω ustawia wartość szczytową 0,5-0,6 A z ICW2540.
    - Wewnętrzny limit FM3783BA wynosi 0,72 A. Daje to po prostu trochę więcej miejsca; nie musisz zmieniać R45, chyba że chcesz zmniejszyć stres, w którym to przypadku ustaw R45 na 0,24 Ω, aby odzyskać oryginalny limit 0,55 A.

2. Próg VDD UVLO (start 15 V / stop 8,5 V) jest identyczny - kondensator 47 µF jest OK.

3. Poziom OVP wykrywany na uzwojeniu FB: 4,0 V (ICW2540) vs 3,9 V (FM3783) - dobrze w granicach tolerancji; szyny wyjściowe przesuną się o 1%.

4. Tryb burst / skip: FM3783 wchodzi w tryb burst poniżej 2% obciążenia; może to spowodować, że szyna 12 V wzrośnie o 0,2 V, gdy silnik jest bezczynny - nieszkodliwe.

Praktyczna procedura wymiany
    1. Wyjmij przepalony układ ICW2540, sprawdź wyspę 4 klocków pod kątem węgla; dokładnie wyczyść - węgiel w tym miejscu powoduje hałas CS.
    2. Sprawdź, czy zacisk RCD (R32-D5-C18 na szkicu) jest <1% spalony; wymień, jeśli R jest >240 Ω lub pęknięty.
    3. Zamontuj FM3783BA (znacznik pin-1 w kierunku otworu opto, taka sama orientacja jak oryginał).
    4. Podłącz zasilanie żarówki 60 W za pierwszym razem; spodziewaj się szyn 5,2 V i 12,2 V w ciągu 500 ms.
    5. Pełne wygrzewanie przez 15 minut - temperatura złącza układu scalonego powinna ustabilizować się na poziomie <90 ° C; klasa BA zwykle wynosi ≈70 ° C w tej płycie.

Zrzut dostępności (21 maja 2025 r.)
    - LCSC: FM3783BA w taśmie - 83 k, 0,086 € pc; AA - 120 k, 0,082 € pc.
    - AliExpress: sprzedawcy "IC-Store", "BOMBom" oferują LP3783B / FM3783BA w cenie 10 sztuk = 4 USD za sztukę.
    - Brak ograniczeń eksportowych - deklaracje CE i RoHS dołączone do rodziny chipów.

Możliwe zastrzeżenia / uwagi dotyczące bezpieczeństwa
    - Ten sam 700 V MOSFET → wytrzymuje test przepięciowy wyłącznika 2 kV, ale tylko wtedy, gdy dioda ograniczająca jest szybka (UF4007 lub ES1J).
    - Jeśli pierwotną awarią było wyładowanie atmosferyczne, sprawdź również MOV na małej niebieskiej płytce pod gniazdami wejściowymi - często rozdzielają się i powodują martwe zwarcie na pierwotnym SMPS.

- W przypadku napraw seryjnych można zaopatrzyć się w FM3783BA, SY7638E i LinkSwitch-TN2 LNK364DG - te trzy razem pokrywają 90% chińskich zwarć PSR w inteligentnych wyłącznikach, licznikach, ładowarkach G4.
    - Jeśli kiedykolwiek przeprojektujesz płytkę, przenieś SMPS do LinkSwitch-TN2: PI publikuje pełne raporty bezpieczeństwa schematu CB, upraszczając certyfikację w UE / USA.

Krótkie podsumowanie
    FM3783AA/BA (oraz LP3783B) są prawdziwymi kontrolerami fly-back z regulacją po stronie pierwotnej z identycznym wyprowadzeniem pinów i schematem sterowania jak ICW2540.
    - Kompatybilność typu drop-in.
    - Wybierz BA dla niższego RDS(on) MOSFET; AA działa, jeśli BA jest niedostępny.
    Żadne zmiany komponentów nie są absolutnie konieczne; co najwyżej dostroić rezystor wyczuwania, jeśli chcesz uzyskać dokładnie taki sam prąd szczytowy jak poprzednio. Topologia podwójnego wyjścia (nieizolowane 5 V + izolowane 12 V) jest w pełni obsługiwana. Powodzenia z naprawą!
  • #21 21556806
    morgan_flint
    Poziom 14  
    Przepraszam za zaśmiecanie tego wątku kwestią naprawy; myślałem, że zajmie to mniej postów...

W każdym razie, jeśli ktoś jest zainteresowany, kontynuowałem dyskusję w temacie ad hoc .
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy 3-fazowego licznika energii elektrycznej Tuya 63A (model ZXB3-125/W) z funkcją pomiaru energii i sterowania przez Internet. Urządzenie wykorzystuje układ pomiarowy BL0942, który według części uczestników może mierzyć energię w obu kierunkach, choć w tym modelu zliczana jest głównie suma energii ze wszystkich faz. Licznik posiada silniczek do mechanicznego podnoszenia włącznika, zasilany po stronie pierwotnej, co wymaga zasilania routera spoza trzech faz, aby utrzymać łączność. W aplikacji Tuya brak jest obsługi taryf i dodatkowych opłat, ale integracja z Home Assistant umożliwia rozszerzenie funkcjonalności. Pojawiły się pytania o izolację interfejsu RS485, gdzie obecność transoptorów sugeruje izolację, choć nie jest to w pełni potwierdzone. Użytkownicy zwracają uwagę na niskie zaufanie do programowalnych zabezpieczeń wyłącznika i rekomendują stosowanie certyfikowanych bezpieczników. Wątek porusza także temat uszkodzonego układu SMPS ICW2540, który jest kontrolerem fly-back z wewnętrznym MOSFETem 700 V, stosowanym do zasilania elektroniki licznika. ICW2540 jest trudno dostępny, ale znaleziono kompatybilne układy FM3783AA i FM3783BA o podobnych parametrach i pinoucie, które mogą go zastąpić. Analiza datasheetów potwierdza, że ICW2540 nie wykorzystuje optoizolacji, a sprzężenie zwrotne realizowane jest przez uzwojenie pomocnicze. Dyskusja zawiera także linki do testów OpenBeken i integracji z Home Assistant oraz uwagi dotyczące jakości i funkcjonalności liczników 3-fazowych Tuya dostępnych na rynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA