logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmienne stężenie żelaza w wodzie ze studni głębinowej - przyczyny?

Marmt 25 Sty 2025 20:30 1041 14
REKLAMA
  • #1 21409785
    Marmt
    Poziom 3  
    Dzień dobry. Mam problem ze studnią głębinową, ktory polega na tym że co jakis czas mam ze studni wode o dużym stężeniu żelaza. Problem polega na tym ze przez jakis czas woda jest czysta np przez kilka miesięcy i nagle jakość sie pogarsza i przez np 2 miesiące woda ma duże stężenie żelaza. Woda zawsze leci czysta jednak po przegotowana jest zółtawa, gdy przychodzi ten "gorszy, okres" . Robilem wowczas badania wody i jak norma jest 0,2 to mam 3. Nadmieniam ze wody nie brakuje przy pogorszeniu jakości. Ktoś ma pomysł czemu tak sie dzieje?
    AI: Czy w okolicy studni zaszły jakieś zmiany geologiczne lub środowiskowe, które mogłyby wpłynąć na jakość wody?
    Nid
    AI: Czy w ostatnim czasie przeprowadzano jakieś prace konserwacyjne lub zmiany w studni lub jej otoczeniu?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21409828
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4595
    Jaka głęboka jest ta studnia i czy jej głębokość, albo pokłady wokół studni np. duża przepuszczalność wierzchnich warstw może mieć wpływ na przenikanie wód gruntowych np. po dużych opadach deszczu, czy roztopach?
  • #3 21409854
    Marmt
    Poziom 3  
    Studnia ma 40 metrów. Raczej wody opadowe czy rozptopy nie maja wpływu bo jak woda jest zanieczyszczona np przez 3 miesiące to sa okresy i deszczowe i suche. Tzw jak jest dobra woda to tez np przez 9 miesięcy bylo wiele okresów suchych i deszczowych
  • #4 21409869
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    W takim razie ten trop nie jest właściwy, jeśli chodzi o skład wody.
  • REKLAMA
  • #5 21409878
    Marmt
    Poziom 3  
    Problem jest taki, że jestem zdecydowany na stację uzdatniania, koszt 11 tysięcy. Ale jak problem jest gdzie indziej, to może uda się podać coś, by uniknąć montażu stacji.
  • REKLAMA
  • #6 21409888
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 640
    Marmt napisał:
    ...... co jakis czas mam ze studni wode o dużym stężeniu żelaza....

Czy te okresy są jakoś "stabilne" kalendarzowo, czy w pobliżu nie ma ujęć wody pitnej dla większości odbiorców (miasta, osiedla), czy nie ma w pobliżu oczyszczalni ścieków, oraz dużych kompleksów wód zastoiskowych.
  • #7 21409891
    Marmt
    Poziom 3  
    Nie te okresy gorszej wody są w różnych terminach, czasem w lecie, czasem w zimę. Teraz mam ten problem od początku grudnia. Nie ma w okolicy żadnych dużych ujęć wodnych ani osiedli.
  • #8 21409909
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    A może jest to związane z okresami wyższego poziomu wód gruntowych, niekoniecznie związanego z opadami(tymi chwilowymi, tylko takimi sezonowymi, czyli po dłuższych deszczach, czy też w trakcie suchego lata też taki problem wystąpił?
  • REKLAMA
  • #9 21409919
    Marmt
    Poziom 3  
    Tak.. Mialem taki problem tez kiedyś podczas suchego lata.. Ale pierwszy raz gdy tak sie stało było to po bardzo obfitych długich deszczach, ale ta gorsza woda byla bardzo długo. W studni głębinowej nie ma tak duzo wody przeciez ona jest w rurze a problem trwal kilka miesięcy. Tera sie zmieniała bez wyraźnych przyczyn
  • #10 21409955
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Studnia głębinowa, to nie woda w rurze, ale "jeziorko" gdzieś w okolicach studni, może w spodzie , a może obok, kto to dokładnie wie? i dla tego skład wody może się zmieniać np. po długotrwałych deszczach i później trwać jakiś czas.
  • #11 21409973
    Marmt
    Poziom 3  
    No tak, zgadza się, tylko studnia raczej jest odizolowana od wód gruntowych.
  • #12 21410014
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Pewnie jest odizolowana, bo rura w jakiejś znacznej długości jest szczelna, a pobór odbywa się raczej na dolnej przestrzeni, ale kto wie jak zachowują się wody gruntowe, gdzie i jak łączą się z wodą tzw. głębinową?
  • #13 21410264
    Marmt
    Poziom 3  
    Hmm. Może być to jakiś trop. W innym miejscu na działce, po bardzo intensywnych deszczach, woda bije mi z ziemi... Może to źródło jakiejś innej wody gruntowej, która też zanieczyszcza wodę głębinową... Albo po prostu woda głębinowa zmienia co jakiś czas swoje parametry, bo jak jest tam jakaś skała pod ziemią, to różne minerały wypłukuje....
  • #14 21410854
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1431
    Marmt napisał:
    Problem jest taki, że jestem zdecydowany na stację uzdatniania, koszt 11 tysięcy. Ale jak problem jest gdzie indziej, to może uda się podać coś, by uniknąć montażu stacji

Taniej jest wylać tą wodę na działkę, czyli odpompować aż będzie bez żelaza. Wtedy można też zobaczyć czy to jest zjawisko napływu ciągłego takiej wody, wtedy się nie da w sensownym czasie odpompować czy też incydentalne i wtedy np: po kilku dniach pompowania woda się oczyści.
  • #15 21410888
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 941
    Przypomina mi się fragment opowiadania Wiecha sprzed lat, miastowy jeździ na wieś po zdrową wodę ze studni a nie w mieście z kranu, raz pyta gospodarza dlaczego ta studzienna woda czasem mętna, ten odpowiada, że to zależy od pogody, jak jest ciepło to szambo podciąga ale zimą to woda krystalicznie czysta.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z okresowym zwiększeniem stężenia żelaza w wodzie ze studni głębinowej, która ma 40 metrów głębokości. Woda przez kilka miesięcy jest czysta, a następnie przez około dwa miesiące staje się żółtawa po przegotowaniu, z wynikami badań wskazującymi na stężenie żelaza 3 mg/l, podczas gdy norma wynosi 0,2 mg/l. Użytkownik zastanawia się nad przyczynami tego zjawiska, które nie wydają się być związane z opadami deszczu ani z pracami konserwacyjnymi w okolicy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że zmiany w jakości wody mogą być związane z sezonowymi poziomami wód gruntowych oraz z geologią terenu, a także z możliwością napływu zanieczyszczonej wody gruntowej. Użytkownik rozważa zakup stacji uzdatniania wody, ale poszukuje alternatywnych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA