logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termistor NTC 6,52k dla pompy ciepła - problem ze znalezieniem właściwego

adams502 26 Sty 2025 17:29 540 8
REKLAMA
  • #1 21411132
    adams502
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Potrzebuję wykonać czujnik temperatury zewnętrznej do pompy ciepła. W oryginalnym czujniku jest termistor NTC 6,52 kΩ. Nigdzie takiego nie ma w sprzedaży, ja nie znalazłem. W załączniku tabela z charakterystyką takiego termistora z dokumentacji technicznej producenta urządzenia. Można jakoś połączyć 2 termistory, aby osiągnąć taką wartość? β tego termistora jest bliskie 3720 K, taką informację znalazłem w sieci.

Tabela przedstawiająca charakterystyki czujników temperatury z termistorem NTC.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21411229
    adams502
    Poziom 11  
    Takich 8k też nie widzę. Z tego co znalazłem to wartości Xk podawane są dla +25st.
  • #4 21411283
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21411327
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2789
    78db78 napisał:
    NTC podaje się dla 20"C

Nie. Nominał jest dla 25 oC.
    Ja bym próbował łączyć szeregowo lub równolegle termistory tak aby w zakresie od ok -20 do +10 uzyskać jako taką zgodność z wzorcem.
  • REKLAMA
  • #6 21411349
    adams502
    Poziom 11  
    Są zamienniki w sprzedaży różnych film, czyli rozumiem, że każda firma zleca wykonanie takiego termistora w większej ilości.
    Myślałem o połączeniu szeregowo termistora 4,7 kΩ i 1,8 kΩ, wówczas wyjdzie 6,5 kΩ. Znacie jakąś stronę, gdzie mają termistory z wykresami?
  • REKLAMA
  • #7 21411366
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21411379
    adams502
    Poziom 11  
    Kupiłem zamiennik oryginalnego czujnika, ale musiałem kalibrować czujnik w ustawieniach sterownika pompy o 2 °C, bo źle pokazywana była temperatura. Te 2 °C to już max, a teraz między 2 a 9 °C przekłamanie wynosi ok. 2,5 °C, więc ta kalibracja pomogła ustawić właściwą wartość, ale to już max, co można ustawić. Zastanawiam się, jak będzie z różnicą przy -10 °C. Czyli zostaje zakup oryginału. Oryginał 300 zł, zamienniki od 100 zł.
  • #9 21412807
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2789
    adams502 napisał:
    Czyli zostaje zakup oryginału

Spróbuj jeszcze znaleźć NTC 3k3. Połączone szeregowo dały by coś blisko tych 6.5k dla 25oC.
    Jarzabek666 napisał:
    często producenci już w czasie projektowania urządzenia wymyślają na czym tu jeszcze zarobić i masz kwiatka standardowy NTC koszt 5zł u producenta dedykowany 200zł czysty biznes.

No niestety tak bywa. Sam natknąłem się na czujnik "kombinowany". Termistor + dzielnik oporowy w jednej gilzie. Gdybym nie "otworzył" delikatnie czujnika to bym długo kombinował czym go zastąpić.
    Dlatego proponuję zrobić podobnie.
    Może się też okazać, że ...czujnik da się naprawić, gdyż np skorodowały połączenia wewnętrzne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje termistora NTC o wartości 6,52 kΩ do czujnika temperatury zewnętrznej w pompie ciepła, jednak nie może go znaleźć w sprzedaży. W dyskusji poruszono możliwość łączenia termistorów, sugerując połączenie szeregowe termistora 4,7 kΩ i 1,8 kΩ, co teoretycznie dałoby wymaganą wartość. Zwrócono uwagę na nieliniowość charakterystyki NTC oraz na problemy z kalibracją zamienników, które mogą wymagać dostosowania w ustawieniach sterownika. Użytkownicy podkreślają, że oryginalne czujniki są drogie, a zamienniki mogą nie działać poprawnie, co prowadzi do konieczności zakupu oryginału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA