logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie części potrzebne do montażu głowicy i rurek? Kompletny zestaw?

winmap 26 Sty 2025 18:18 777 35
Najlepsze odpowiedzi

Jakie zawory, odpowietrznik i kształtki PP kupić, żeby zamontować grzejnik z głowicą i podłączyć rury?

Do takiego montażu potrzebujesz kompletu zaworów grzejnikowych 1/2": zasilającego i powrotnego, prostych albo kątowych, najlepiej jako zestaw z głowicą termostatyczną; do tego dochodzi odpowietrznik grzejnikowy na klucz [#21411491][#21414493] Przy rurach PP padły konkretne elementy: kolano PP fi 20–1/2" gz, złączka PP fi 20–1/2" gz, trójnik PP fi 25/20/25 oraz redukcja nyplowa fi 25/20, a do samego grzejnika także uchwyty/wieszaki [#21414375][#21414493] Jeśli montujesz głowicę termostatyczną, załóż ją poziomo, bo pionowy montaż powoduje, że łapie ciepło z grzejnika i zamyka dopływ za wcześnie [#21427989]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • Pomocny post
    #31 21427711
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    jak hydraulik był to co Ci przez forum pomożemy, podłączony ten ostatni "po przekątnych" i dalej Ci słabo grzeje? a jaki On jest długi? doł się robi chłodny bo jest odbiór góra przez krate w blasze ma grzać
  • REKLAMA
  • #32 21427743
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 749
    140. Reszta ma 120. Pytam bo ja jak uzbieram kast to chcę zrobić żeby to działo jak należy eh. Kobierce. Jak już napisałem. Jak mocniej się pali to grzejnik ma temperaturę ok. Nie ma różnicy 10 stopni, trochę mniej, między góra a dałem. Ale jak już spadnie trochę, mniej pale bo cieplej w innych pomieszczeniach to tam się już zaczyna chłodny robić na dole.
    Grzejnik z zaworem termostatycznym, z widoczną ścianą w trakcie remontu.
    Grzejnik umieszczony przy ścianie z widocznymi przewodami wychodzącymi z otworu.

Dodano po 1 [minuty]:

Teraz mniej palę i od dołu już letni a przy rurce odpływowej tzn zaworze to już ledwie co ciepłe. Tutaj.
    Zbliżenie na zawór przy grzejniku z pokrytym kurzem i brudem.
  • REKLAMA
  • #33 21427767
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    zle zalozony zawor, ten co "za kawe" kryzowal grzejniki ci nie mowil ze glowica nie moze byc pionowo bo lapie cieplo szybciej i sie zamyka? choc to chyba nie jest problemem, nastawy wstepnej nie ma pod ta glowica? jak sciagniesz glowice nie ma numerkow takich malutkich?
  • REKLAMA
  • #34 21427898
    winmap
    Poziom 38  
    Mówił że będzie słabiej grzać. Ale ustawiłem tak bo pokój jest wąski, żeby kobiecie dzieciaki nie urwali. Tam będzie z 1,60 metra, będzie łóżko itd to na przejście będzie z 50 cm hehe. Kobiety szwagier robił. Nie ma i on też tam patrzył. Teraz na piecu 60, wszystko ciepłe a ten zimny się robi
  • REKLAMA
  • #35 21427989
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    No tak. Całe ciepło wychodzace z górnych kratek grzejnika trafia na głowicę, a ona przez to dławi dopływ czynnika grzewczego do kaloryfera (wyczuwa, że w pokoju jest wyższa temepratura, gdyż na nią idzie ciepło wprost z kaloryfera). Głowice montuje się POZIOMO.
  • #36 21428072
    winmap
    Poziom 38  
    W korytarzu mam tak samo i grzeje jak kocioł. Tylko że głowica nie termostatyczna. A teraz nawet 70 upał wszędzie a ten letni. Jeszcze chciałem zapytać czy jak zakręcam w prawo i słychać mocniejszy szum aż jak na maxa zakręcę i ucichnie to się zakręciło? Mówię o starych grzejnikach ze zwykłymi głowicami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat niezbędnych części do montażu głowicy grzejnika oraz rur. W odpowiedziach wskazano, że potrzebne będą zawory grzejnikowe (grzybkowe lub termostatyczne), odpowietrznik oraz różne kształtki PP (kolana, złączki, trójniki). Użytkownik planował zamówić wszystko w jednym zestawie, aby ułatwić montaż. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące jakości zaworów, zalecając wybór renomowanych marek, takich jak Valvex, Danfoss, Comap, Herz, oraz unikanie tanich zamienników. Użytkownik zadał pytania dotyczące problemów z grzaniem, które były związane z niewłaściwym montażem głowicy oraz ustawieniami zaworów. Ostatecznie, po interwencji hydraulika, sytuacja uległa poprawie, ale nadal występowały problemy z cyrkulacją wody w ostatnim grzejniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA