logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie części potrzebne do montażu głowicy i rurek? Kompletny zestaw?

winmap 26 Sty 2025 18:18 777 35
Najlepsze odpowiedzi

Jakie zawory, odpowietrznik i kształtki PP kupić, żeby zamontować grzejnik z głowicą i podłączyć rury?

Do takiego montażu potrzebujesz kompletu zaworów grzejnikowych 1/2": zasilającego i powrotnego, prostych albo kątowych, najlepiej jako zestaw z głowicą termostatyczną; do tego dochodzi odpowietrznik grzejnikowy na klucz [#21411491][#21414493] Przy rurach PP padły konkretne elementy: kolano PP fi 20–1/2" gz, złączka PP fi 20–1/2" gz, trójnik PP fi 25/20/25 oraz redukcja nyplowa fi 25/20, a do samego grzejnika także uchwyty/wieszaki [#21414375][#21414493] Jeśli montujesz głowicę termostatyczną, załóż ją poziomo, bo pionowy montaż powoduje, że łapie ciepło z grzejnika i zamyka dopływ za wcześnie [#21427989]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21411224
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 749
    Witam. Jeżeli zły dział to proszę o przeniesienie.
    Mianowicie chciałbym zapytać się jak fachowo nazywają te części których mi brakuje jak na zdjęciach. Głowica to wiem. Co jeszcze potrzebuję aby tę głowicę przykręcić i co potrzebuję na dole. Czy może głowice dostanę razem ze wszystkim. Chcę po prostu zamówić wszystko w jednej paczce. Żeby można było od razu mocować rurki.
    Dziękuję za odpowiedź z góry 👍
  • REKLAMA
  • #2 21411240
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    brak zdjecia
  • #3 21411241
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    Brakuje zdjęcia, to po pierwsze.
  • REKLAMA
  • #4 21411464
    winmap
    Poziom 38  
    Zardzewiała rura na tle ziemi.
    Zbliżenie na zawór odpowietrznika z rdzą na metalowych częściach.

Dodano po 44 [sekundy]:

Nie dodało się jakimś cudem. I z drugiej strony odpowetrznik jeszcze ale to chyba normlana nazwa.
  • Pomocny post
    #5 21411491
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Witam. Zestaw zaworów grzejnikowych grzybkowy lub termostatyczny 1/2". Prosty lub kątowy co kto potrzebuje. Z drugiej strony odpowietrznik grzejnikowy na klucz.
    Pozdrawiam.
  • #6 21411761
    PchlaW81
    Poziom 31  
    z jaką rurką to będziesz łączył? miedz? pex? stal?
  • #7 21412200
    winmap
    Poziom 38  
    Z pexem. To już tak calkowicie zapytam. Co konkretnie zakupić żeby wyglądało tak jak na zdjęciu
    Metalowy zawór umieszczony na rurze w pobliżu ściany.
    Zawór grzejnikowy firmy Varco zamontowany na przewodzie grzewczym.
  • #8 21412648
    PchlaW81
    Poziom 31  
    na zdjęciu jest plastik PP, no to co w końcu pex czy pp? pokaz zdjecie gdzie to bedziesz wieszał to jeszcze dokladniej Ci napisze
  • #9 21414358
    winmap
    Poziom 38  
    No to ten plastik. Na ścianie. Regipsu w małym pokoju. przy oknie oczywiście. Ja potrzebuję wiedzieć tylko co potrzeba aby można było zamontować do otworu u góry głowice. Czy Gołowica ma może w zestawie to. A na dole żeby połączyć rurkę odpływu. Rurki będą szły dołem. Kolanka i rurki kupię na miejscu. Jest zdjęcie jak wyglądają otwory grzwjnika do zamontowania i jest zdjęcie jak wygląda inny grzejnik. Ma być tak samo 👍
  • Pomocny post
    #10 21414375
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. Zestaw grzejnikowy kątowy grzybkowy 1/2"-1szt. PP kolano fi 20-1/2" gz-1szt. PP złączka fi 20-1/2" gz-1szt. PP trójnik fi 25/20/25-2szt. PP redukcja nyplowa fi 25/20-2szt. To widać na zdjęciu więc to podaję choć trójnik na powrocie to domysł bo go nie widać wcale.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #11 21414493
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Skoro kształtki PP na miejscu no to cóż, zawór zasilający i powrotny, kątowe, albo zwykle albo termostatyczny jak chesz, w pakiecie taniej (jeden cały zestaw zawory + głowica), uchwyt do grzejnika, ale po co to przez internet zamawiac, kupisz na miejscu
  • REKLAMA
  • #13 21415770
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Jakiś chiński no name, nawet Diamond czy Ferro to już coś wiecej, z lepszych to Comap, Arco, Herz, Danfoss, Valvex
  • #14 21415789
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. Zainwestuj trochę więcej w valvexa lub danfossa . Ważne by zawór miał kryzowanie. A te markowe przynajmniej nie przeciekają na iglicy po roku tak jak w przypadku marketowego szmelcu.
    Pozdrawiam.
  • #15 21415973
    winmap
    Poziom 38  
  • Pomocny post
    #16 21416028
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. Będzie ok pod warunkiem że grzejnik będzie o wysokości 60cm. Zazwyczaj grzejniki maja w komplecie uchwyty choć nie zawsze. Zawór jest jaki jest, ja takich nie preferuje ale może być i to. Odpowietrznik obowiązkowo musi być dostarczony wraz z grzejnikiem.
    Pozdrawiam.
  • #17 21416055
    winmap
    Poziom 38  
    Grzejnik ma 60cm i jest uzywany ale sprawny. Szwagier mi grzejnik po taniości sprzedał bo sam kupił używany i wykręcił sobie hehe 😂 rurki po ścianie będą szły. Więc zawory dobre?
  • #18 21416067
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Zawory dobre. Nie w moim guście ale mogą być.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #19 21416073
    winmap
    Poziom 38  
    Dziękować wszystkim za pomoc. Odwdzięczyłem się się jak zawsze punktami 👍nie zamykam tematu jeszcze bo może coś się okazać albo ktoś inny będzie potrzebował podobnych porad. Dziękuję jeszcze raz.
  • #20 21420641
    winmap
    Poziom 38  
    Wróciłem hehe. Już dziś wszytko zrobiłem, ostatni grzejnik fakt największy bo po taniości. I tak odoowietrzalem wszystko i hu...j na dole jest zimny. Odpowietrzam i odpowietrzam. Woda już się leje.. Dało dużo bo na początku był zimny cały czas. Teraz jest gorący do połowy. Woda dopuszczana na bieżąco. Ostatni na dole zimny i rurka też. Dalej spuszczać? Tu jakąś prowizorke robiono. Celowo w grzejniku który był przedtem ostatni dano srobe zamiast odpowetrznika. Coś doradzicie? Już późno to dziś nie będę się bawił. Na początku wszędzie powietrze poszło, trochę postrzelalo w rurach przy piecu zanim to wszystko ruszyło. Pompka zmniejszyła obroty ale po stopniowym dopelnianiu, wiadomo o co chodzi, wszystko wróciło do normy. Już wody nie trzeba dopełniać bo przelwa ze wzbiorczego. No ten ostatni jak by zapowietrzony był heh.
  • #21 21421001
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Nic nie rozumiem z tego posta powyżej, ale instalacje zalewaj pomału, odpowietrzaj bez załączonej pompy, po odpowietrzeniu uruchom pompe, znowu odpowietrz jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości że coś nie zostało odpowietrzone, jak powietrze dalej leci i przestaje, to znowu uruchom pompe na chwile, i znowu spróbuj odpowietrzyć, samą pompe też można odpowietrzyć, i dopiero rozpalaj, strzelało bo układ zapowietrzony a Ty pewnie napaliłeś. I jak masz wszędzie termostaty to przy węglowym trzeba uważasz bo temperatury są znaczne, w domu się ciepło zrobi raz dwa, a jak poprzymykane niektóre grzejniki np. na 3 to zaraz będzie gotowanie. Jak grzejnik jest bardzo duzi i ostatni to trzeba go krzyzowo polaczyc.
  • #23 21421294
    PchlaW81
    Poziom 31  
    nie wiem jak to podłączyłeś ale zakręć pozostałe i co dalej zimny? albo się zawór termostatyczny zatkał, który ma bardzo mały przekrój, albo powrotny (wątpie) albo jest zapowietrzony. Leci z odpowietrznika woda? I jeszcze jedno, zawór termostatyczny nie ma czasem nastawy wstępnej?
  • #24 21421363
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1540
    Zawory termostatyczne bardzo często mają nastawę wstępną (spełniającą funkcję kryzowania), chociaz istanieją też takie bez nastawy. Zmiana nastawy jest możliwa bez spuszczania wody - w przypadku zaworów Danfoss nie wymaga specjalnych narzedzi, natomiast są one konieczne w przpadku zaworów Herz czy Honeywell.
  • #25 21423186
    winmap
    Poziom 38  
    Był hydraulik. Rurka odpływu trochę za długa, mówił że się robi balonik powietrza i przez to może być gorzej. Coś tam pogrzebał. Odkręcił srobe z dołu po prawej stronie i też powietrze było. Działa już lepiej. Ale najlepiej mówił żeby odpływ zrobić właśnie tam gdzie odkręcił srobe, na odwrót i piwinno być dużo lepiej. Pompkę mam trzymać na maksa aż do wygaśnięcia chociaż żeby przepompowalo. Podkręcał w dwóch poprzednich pokojach trochę grzejniki, ale itak mamy upał. Tam jeszcze pomieszczenie puste, prawie wykończone. Malutkie. Jak się łóżko wstawi, biurko, komodę czy coś to też będzie inaczej jak trochę zapełni przestrzeni. Narazie tam dalej najzimniej. Co sądzicie?

Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

Chciałem zapytać w którą stronę się zakręca bo już zgłupiałem na tych glowicach powszednich żeby mniej grzały? Skręcić w lewo czy prawo . Trzeba przerobić bo musiałem przestać trochę palić bo upał miałem i tam już znowu chłodny na dole
    Zbliżenie na zawór przy grzejniku z białą plastikową głowicą.
    Zbliżenie na zawór grzejnikowy z białą rączką obok kaloryfera.
  • #26 21423329
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Czyli pewnie kazał połączyc po przekątnych. W prawo się zakręca, to są zwykłe zawory, nie termostatyczne, jak nimi będziesz kręcił to zaraz będą cieknąć i tak.
  • #27 21423435
    winmap
    Poziom 38  
    No odpływ ma być z prawej strony ja dole. Będę przerabiać próbować
  • #28 21425136
    winmap
    Poziom 38  
    Będzie wymiana pompy na próbę, podłączone krzyżowo, przerobione, grzejnik czysty, nie trzeba płukać. I zmian nie ma nawet przykręcone zawory na dole trochę i głowice żeby wcześniejsze mniej grzały..
  • #29 21426204
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Krzyżowanie nic nie dało? a jak jest teraz pompa? co tam na niej pisze? 4rka? 6tka? chodzi o podnoszenie w pionie.
  • #30 21427647
    winmap
    Poziom 38  
    Był hydraulik. Ten, który kiedyś to robił, umył ręce. Za granicę jeździ i ka w tyłku, że tak to ujmę. Zay.. bym takiego. Inny naprawdę w porządku. Nawet nie wziął kasy, kawę wypił. Poprzykręcał trochę doły, góry. W kuchni najmocniej, gdzie grzeje tylko do połowy. Nie przeszkadza to. Jak mówił, zrobił tak, żeby jak największy przepływ szedł na ostatni grzejnik. On się robi gdzieś za połową chłodny, jak już mniej palę. Nie mogę też dokładać cały czas, bo gdzie indziej ciepło. Pompa ustawiona na drugi bieg, chociaż na pierwszym powinna dać radę, skoro do wszystkich grzała na upał. Na pierwszym ma ciężko. Powiedział, że ona daje radę, skoro ostatni robi się jak powinien przy paleniu. I jeszcze powiedział, że rurka niby za cienka, bo do powszedniego ostatniego już cieńszą puścili główną. Do grubej dali cieńszą. 20 jest, a w trzecim szersza. Jaka prowizorka, heh. Zrobił ile mógł i nie wziął kasy. Pompa jest taka, a rurka do 3. grzejnika taka, a potem zwężona, heh.
    Zawór wodny przy grzejniku z widocznymi rurami i rdzą.
    Pompa z wyświetlaczem pokazującym 32 waty.
    Zdjęcie zbliżenia na czerwoną pompę cyrkulacyjną z widoczną etykietą.

Pompa jest tak samo ciepła jak rurka. Ona już trochę przeszła, bo z 3 razy się zagotowała. Czasem sobie popiszczy, ale na najmniejszym biegu dawała radę, więc ja nie widzę problemu, nie znam się, eh. Jeszcze jest grzejnik w łazience, ale to osobno. Najszybciej gorący i też go trochę skręcił. Bo łazienka za ścianą kotłowni. Ja już nie mam pojęcia. Chciałbym, żeby to działało jak należy. Np. mam teraz ponad leciutko 60, to ostatni gorący. Później już spadnie na 50, to się chłodny na dole robi.

Dodano po 7 [minuty]:

I jeszcze dodam, że słychać co jakiś moment takie przelewy w pompie, jakby woda mocniej przelatywała.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat niezbędnych części do montażu głowicy grzejnika oraz rur. W odpowiedziach wskazano, że potrzebne będą zawory grzejnikowe (grzybkowe lub termostatyczne), odpowietrznik oraz różne kształtki PP (kolana, złączki, trójniki). Użytkownik planował zamówić wszystko w jednym zestawie, aby ułatwić montaż. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące jakości zaworów, zalecając wybór renomowanych marek, takich jak Valvex, Danfoss, Comap, Herz, oraz unikanie tanich zamienników. Użytkownik zadał pytania dotyczące problemów z grzaniem, które były związane z niewłaściwym montażem głowicy oraz ustawieniami zaworów. Ostatecznie, po interwencji hydraulika, sytuacja uległa poprawie, ale nadal występowały problemy z cyrkulacją wody w ostatnim grzejniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA