logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migomat Magnum MIG205L - Lampka zabezpieczenia, brak możliwości spawania

barteeekkk007 31 Sty 2025 09:44 648 12
REKLAMA
  • #1 21418128
    barteeekkk007
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z migomatem Magnum MIG205L. Włącza się lampka zabezpieczenie i nie da rady spawać. Mam ją od 3 lat. Użytkowana sporadycznie. Nie wyspawała nawet rolki drutu. Przez 2 lata było ok. Po upływie gwarancji przestał działać (zapala się lampka zabezpieczenie). Zawiozłem do magika, wymienił tranzystory. I niby było ok. Znów próba u mnie, dalej wywaliło zabezpieczenie. Oddałem z powrotem. Wymienił znów tranzystory i dalej to samo. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    AI: Czy możesz opisać, w jakich dokładnie warunkach zapala się lampka zabezpieczenia? Czy dzieje się to podczas uruchamiania, w trakcie spawania, czy w innych okolicznościach?
    Lampka zapala się zaraz po naciśnięciu przycisku w lancy.
    AI: Czy na migomacie pojawiają się jakieś dodatkowe kody błędów lub wskaźniki, gdy zapala się lampka zabezpieczenia?
    Tylko lampka zabezpieczenie.
  • REKLAMA
  • #2 21418305
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1711
    Coś jest dalej źle, tylko co Ci można poradzić ? - inny elektronik ?
    Sam pomierzysz, dasz radę naprawić ?
  • REKLAMA
  • #3 21418421
    barteeekkk007
    Poziom 2  
    >>21418305
    Obawiam się, jeżeli wymienię tranzystory, będzie dalej to samo.
  • #4 21418517
    madamsz1
    Poziom 42  
    Bo nie jest teraz wiadomo co było robione, co było pierwotnym uszkodzeniem. Nie wiadomo co nie pracuje prawidłowo. Same tranzystory często nie rozwiązują problemu, za zwyczaj jest jakaś przyczyna ich uszkodzenia. Bez dobrej diagnozy, pomiarów często nawet oscyloskopem trudno pomóc. Może być zwarcie na stronie wtórnej, może układ przetwornicy źle pracować, mogą być winne nieprawidłowe napięcia w układzie, kondensatory...... i pewnie jeszcze by tu wyliczał.
  • #5 21420645
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Ten mig 205l to bardzo wadliwy model. Dużo się ich przewinęło i praktycznie zawsze były wywalone tranzystory. W twoim przypadku do sprawdzenia przebiegi bramkowe na tranzystorach mocy. Obstawiam problem ze sterowaniem bramkami. Często uszkodzeniu ulegały rezystory i diody w bramkach tranzystorów mocy co powodowało ich uszkadzanie.
  • #6 21420949
    barteeekkk007
    Poziom 2  
    Może jest ktoś na forum, kto się zajmuje takimi rzeczami i podjąłby się naprawy?
  • REKLAMA
  • #7 21421247
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 475
    Widzę, że nie ma nikogo z doświadczeniem w tym modelu. l nie jest bardziej wadliwy od pozostałych modeli Magnum. 205L to po pierwsze. Drugie jak się nie znasz - to będziesz miał takie numery w co drugim urządzeniu MAgnum. Układ sterowania do naprawy, a ściślej separatora bramek na trafku ferrytowym. Bardzo często zapomina się o rezystorach antyparazytowych w układzie. Sam przechodziłem takie męki. Jakieś 15 lat temu.
  • #8 21429376
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    SQ5AZP napisał:
    Widzę, że nie ma nikogo z doświadczeniem w tym modelu. l nie jest bardziej wadliwy od pozostałych modeli Magnum. 205L to po pierwsze.

Mam inne zdanie na ten temat. Dawno już nie dłubałem przy tym akurat modelu, bo stary jest i coraz mniej się ich trafia, ale często padały w nich tranzystory końcowe, dużo częściej niż w innych modelach że stajni tego samego importera, więc uważam go za niezbyt udany, ale może po prostu to mnie się często trafiał.
    Wracając do tematu bezwzględnie należy sprawdzić sterowanie o czym już pisałem.
  • #9 21429902
    madamsz1
    Poziom 42  
    rafal8916 napisał:
    Często uszkodzeniu ulegały rezystory i diody w bramkach tranzystorów mocy co powodowało ich uszkadzanie.

Tak , bardzo często. Dlatego ja robiąc te sprzęty z reguły wymieniałem wszystko w bramkach do trafka.
  • #10 21430042
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21429902 A skąd brałeś diody zenera 5,0V;0,5W? Bo dość długo w tym modelu występowały... i to w wykonaniu 2%... Po kilku latach pojawiły się 3,9V;5%.
  • #11 21430202
    madamsz1
    Poziom 42  
    Swojego czasu szukałem nietypowego transoptora do przemiennika(falownika) i okazało się że gościa zięć pracuje w firmie obsługujące firmy produkcyjne elektronikę. To były czasy. Nie było nigdzie coś dostępne, a tu.... 2-3 tygodnie telefon że jest.
  • REKLAMA
  • #12 21430922
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ja poradziłem sobie inaczej. Przerzuciłem przez charakterograf złacz dwie setki diod i wybrałem takie 4,90-5,00 z czeskich 5,1 V uzyskałem 6 kwartetów i na kilka lat wystarczyło.
  • #13 21467833
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    madamsz1 napisał:
    rafal8916 napisał:
    Często uszkodzeniu ulegały rezystory i diody w bramkach tranzystorów mocy co powodowało ich uszkadzanie.

Tak , bardzo często. Dlatego ja robiąc te sprzęty z reguły wymieniałem wszystko w bramkach do trafka.

Osobiście nie wymieniałem wszystkiego, tylko uszkodzone elementy, bo mi się po poprostu nie chciało wydłubywać niepotrzebnie z lakieru wszystkiego. Pomiar w układzie i wymiana uszkodzonych elementów załatwiał sprawę. Wymiana wszystkiego wchodziła przy dużej rozległości uszkodzeń w obwodzie sterującym. Najczęściej padał 1-2 elementy, więc nie warto było wymieniać wszystkiego 😀

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy migomatu Magnum MIG205L, u którego po naciśnięciu przycisku spawania zapala się lampka zabezpieczenia i urządzenie nie pozwala na spawanie. Urządzenie było użytkowane sporadycznie przez 3 lata, a problem pojawił się po upływie gwarancji. Wymiana tranzystorów mocy nie rozwiązała problemu, gdyż zabezpieczenie nadal się uruchamia. W dyskusji wskazano, że przyczyną może być uszkodzenie układu sterowania bramkami tranzystorów mocy, w tym rezystorów i diod w ich obwodach, co często prowadzi do uszkodzeń tranzystorów. Zalecane jest dokładne diagnozowanie z użyciem pomiarów, np. oscyloskopem, aby wykryć zwarcia, nieprawidłowe napięcia lub uszkodzenia elementów takich jak kondensatory. Model MIG205L jest uważany przez niektórych za wadliwy, z częstymi awariami tranzystorów końcowych i problemami w układzie sterowania, zwłaszcza w separatorze bramek na transformatorze ferrytowym. Wymiana wszystkich elementów w bramkach, w tym rezystorów antyparazytowych i diod zenera o odpowiednich parametrach, może być konieczna do trwałej naprawy. Część użytkowników wymienia tylko uszkodzone elementy po dokładnych pomiarach, co jest bardziej efektywne niż wymiana całego układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA