logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia, szumy i burczenia w Scarlett 2i2 przy przewijaniu stron

fy6900 01 Lut 2025 14:33 291 11
REKLAMA
  • #1 21419966
    fy6900
    Poziom 3  
    Witam,

posiadam interfejs Scarlett 2i2 podłączony do komputera PC za pomocą kabla USB do interfejsu podłączone mam dwie kolumny Adam Audio (posiadają wewnątrz wzmacniacz).
    Problem polega na zakłóceniach w postaci szumu i burczenia, które pojawia się kiedy przewijam strony internetowe lub poruszam myszką.
    Interfejs zasilam z kabla USB, próbowałem zastosować oddzielny zasilacz ale to niczego nie zmieniło.
    Cały zestaw, PC, kolumny zasilane są z jednej listwy 230V.

Kiedy do interfejsu podłączę kablem słuchawki nie występują żadne zakłócenia.

Jak mogę rozwiązać ten problem?
  • REKLAMA
  • #2 21420034
    agmuz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Odłącz monitor od PC, poruszaj myszką, buczy? Zmiana kabla dla monitora, zmiana częstotliwości odświeżania (testowo, czy wpłynie na szumy), zmiana przedłużacza, podłączenie do innego PC. Mam ten interfejs, jest cisza. Aaa, jeszcze zmiana przewodów sygnałowych do głośników.
  • REKLAMA
  • #3 21420060
    jakubtopolski05
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Spróbuj wszystko po kolei:
    Podłącz interfejs do innego portu USB (najlepiej USB 3.0).
    Użyj kabli symetrycznych (TRS-XLR, TRS-TRS).
    Zastosuj izolator pętli masy (np. Behringer HD400).
    Podłącz sprzęt do innego gniazdka/lub listwy z filtrem.
    Sprawdź z innym komputerem.
    Jak nic nie zadziała, to interface zepsuty
  • Pomocny post
    #4 21420608
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1709
    fy6900 napisał:
    Cały zestaw, PC, kolumny zasilane są z jednej listwy 230V.

Listwa jest podłączona do gniazda sieciowego z bolcem ochronnym?
    Spróbuj też z zasileniem monitorów aktywnych z innego gniazda sieciowego jak komputer.

Pozdrawiam.
  • #5 21420691
    fy6900
    Poziom 3  
    DjMapet napisał:
    Listwa jest podłączona do gniazda sieciowego z bolcem ochronnym?
    Spróbuj też z zasileniem monitorów aktywnych z innego gniazda sieciowego jak komputer.

Zasiliłem kolumny z innego gniazda sieciowego i usłyszałem zupełną ciszę :)
    Problem tylko taki, że mam kabel pod nogami.
    Da się to jakoś rozwiązać, zasilając całość z jednej listwy?
    Jutro sprawdzę ten bolec.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 21421188
    jakubtopolski05
    Poziom 13  
    >>21420691 Ja korzystam z listwy Brenenstuhl, możesz spróbować
  • #7 21421514
    fy6900
    Poziom 3  
    Moja listwa zasilająca to Acar P7 z bolcem uziemiającym.
  • #8 21421880
    jakubtopolski05
    Poziom 13  
    >>21421514 Acar to śmietnik. Listwa BRENNENSTUHL Secure-Tec H05VV-F. Ja mam taką. Kabel taki gruby, że nie da rady go wygiąć. W tym Acar to jest tylko bezpiecznik mały i jest słaba ochrona.
  • #9 21422119
    fy6900
    Poziom 3  
    Już zamówiłem listwę BRENNENSTUHL, jak dotrze, to przetestuję i dam info, jak się spisuje.
  • #10 21422267
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1709
    fy6900 napisał:
    Moja listwa zasilająca to Acar P7 z bolcem uziemiającym.

Ale powinna być też wpięta do gniazdka sieciowego z bolcem ochronnym.
    Zasadniczo w typowym mieszkaniu takie gniazdka są tylko w kuchni i łazience.

Acar nie są złe. Mam od ok 15 lat i żadnych problemów.

Najlepsza listwa z zabezpieczeniem przepięciowym może uchroni przed przepięciem, jednak nie uchroni przed zakłóceniami sieciowymi czy pętlą masy.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 21422820
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 828
    Po kolei do ogarnięcia:
    1. Sprawne gniazdko z bolcem
    2. Połączenia symetryczne
    3. Struktura wzmocnienia
    4. Separacja galwaniczna

Jak już koledzy wspominali wcześniej, gniazda ze sprawnym bolcem i PE to podstawa. Tego wymagają urządzenia w 1 klasie ochronności.
    W takich urządzeniach a w szczególności w zasilaczach impulsowych bolec PE jest łączony mostkiem pojemnościowym z żyłami zasilania, i różnice potencjałów są wyrównywane przez kabel sygnałowy. I to słyszysz jako zakłócenia.
    Jeżeli gniazdo ma tzw zerowanie, a nie 3 linię PE, należy wszystkie urządzenia podłączać do jednego gniazdka. Nie jest to rozwiązanie idealne ale lepsze niż brak bolca.

I faktycznie listwa nie ma tu większego znaczenia. Byle by była sprawna, i miała podłączone wszystkie 3 żyły, co w chińskich sprzętach czasami nie jest zrobione. Nawet zastosowany kabel 3x1mm w takim acarze jest wystarczający do tego zastosowania.

Przy połączeniach symetrycznych masa przewodu sygnałowego nie bierze udziału w transferze sygnału, dla tego taki zestaw jest mniej podatny na zakłócenia.

Struktura wzmocnienia. Sprawdź czy na pewno potrzebujesz mieć wysterowane kolumny na max. Często okazuje się że pełne wysterowanie kolumn uzyskuje się wcześniej niż pokrętło głośności interfejsu na max. W tedy jak przyciszysz kolumny a pogłośnisz interfejs szumy często schodzą na akceptowalny poziom.

W ostateczności jak powyższe zawiedzie pozostaje separacja galwaniczna. Ze względów bezpieczeństwa nie wolno usuwać połączenia przewodu ochronnego.
    Masę separuje się po stronie audio. Przy połączeniu symetrycznym można użyć przełącznika lift ground, jeżeli wzmacniacz takowy posiada. Jeżeli nie, to można rozłączyć we wtyku masę, lub połączyć ją przez rezystor rzędu 100Ω równolegle z kondensatorem ceramicznym np 100µF. Robi to to samo co przełącznik lift/gnd.
    W ostateczności jak wszystko inne zawiedzie można użyć dodatkowego separatora transformatorowego (pokroju ART DTI), który w 99% przypadków skutecznie wycina takie śmieci z sygnału. Pamiętając że takie rozwiązanie nie jest 100% neutralne dla samego brzmienia.
  • #12 21423400
    jakubtopolski05
    Poziom 13  
    >>21422119 Ja mam podpięte 2 syntezatory, Soundcraft EPM12 i kolumny. Elegancko działa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zakłóceniami, szumami i burczeniem w interfejsie Scarlett 2i2, które występują podczas przewijania stron internetowych lub poruszania myszką. Po podłączeniu słuchawek nie występują żadne zakłócenia. Użytkownicy sugerowali różne rozwiązania, takie jak zmiana portu USB, użycie kabli symetrycznych, zastosowanie izolatora pętli masy, oraz podłączenie sprzętu do innego gniazdka z bolcem ochronnym. Po zasileniu kolumn z innego gniazdka, problem został rozwiązany, jednak użytkownik poszukiwał sposobu na zasilenie wszystkiego z jednej listwy. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące jakości listw zasilających, z rekomendacjami dla modeli Brennenstuhl i Acar.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA