logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Miksokret Deutz F3L1011F - biało-niebieski dym i duże zużycie oleju, co sprawdzić?

Manitek 04 Lut 2025 12:44 360 5
REKLAMA
  • #1 21424320
    Manitek
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam, zakupiłem maszynę do posadzek tzw. miksokret. Silnik to Deutz F3L1011F. Po kilku pracach wykonanych zaczął mocno pobierać olej i kopcić jakby na biało, błękitno, coś takiego. Moje podejrzenie pada na uszczelkę pod głowicą, ale mechanik, który miał się podjąć naprawy, zrezygnował. Może ktoś coś podpowiedzieć.
  • REKLAMA
  • #2 21424460
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3317
    Biało błękitny dym to raczej spalanie oleju i problem pierścienie/tłok/cylinder. No chyb że przepaliło uszczelkę do kanału popychaczy i odmą spliny pcha razem z mgłą olejową. Tak czy siak raczej czapka w górę i weryfikacja. Jak uszczelka ok to sprawdzenie gładzi cylindrów i pomiar. Może nawet wyjęcie najgorszego tłoka i ocena. Ale raczej pachnie pełnym remontem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21425221
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    @sigwa18 powiedz mi po co ty się odzywasz w temacie na którym nie masz pojęcia. Jakoś magicznie ci przepala gdzieś uszczelkę do kanału popychaczy a wystarczy że ją przypali do kanału chłodniczego. Już będzie olej szedł do cylindra i się spalał.
    Tak autorzy jest to jak najbardziej możliwe to bardzo często usterka w tych silnikach na początku tylko trochę a później aż przez tłumik będzie wyrzucał olej. Sprawdź wymiaru uszczelki jaki masz oznaczenie jest na zewnątrz dlatego uszczelkę pod dekiel zaworowy. I wymieniaj.
  • REKLAMA
  • #4 21425329
    Manitek
    Poziom 5  
    >>21425221 Dzięki za podpowiedź, trochę mnie uspokoiłeś, bo boję się, że to coś poważniejszego. Choć, kurde, on pali od strzała, sprężarka podaje pięknie. Tak jak mówisz, najpierw brało oleju trochę, potem coraz więcej. Dodam, że zakupiłem tę maszynę od gościa, u którego ona stała ponad rok bez pracy. Wcześniej, ze trzy lata, on sam zmieniał w niej uszczelkę i wszystko z tym związane. Czy taki przestój może mieć wpływ na to, że ja po prostu wypaliło?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21425463
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Nie, to typowa usterka w tym silniku. Najczęściej na drugim albo między drugim a trzecim się przepala.
  • #6 21448499
    Manitek
    Poziom 5  
    Witam, winna okazała się uszczelka pod głowicą. I gniazdo w głowicy było do roboty.
REKLAMA