logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kalibracja miernika PLj8 LED - wymiana rezystorów dla większego zakresu

tadeuszdrozdzjp1971 05 Lut 2025 08:17 225 4
REKLAMA
  • #1 21425412
    tadeuszdrozdzjp1971
    Poziom 3  
    Witam szanowne grono, brak możliwości dokładnie ustawić miernik potencjometr, który do tego ma za mały zakres. Podobno można podmienić jakieś rezystory, ale nie wiem które. Proszę o pomoc, dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 21425581
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1251
    To jest miernik częstotliwości? Bo tak mi wychodzi.
    Jaki duży jest błąd na przykład na standardowo 10 MHz?
    Tam jest pewnie TCXO SMD wlutowany. Lub co gorsza rezonator kwarcowy i trymer. Zgaduję tylko. On ma chyba, jak bym to ujął, menu i tam też można offsety ustawiać.

Czym go sprawdzałeś?
  • REKLAMA
  • #3 21425628
    tadeuszdrozdzjp1971
    Poziom 3  
    Tak to jest miernik częstotliwości jest TCXO i potecyjomet ale nie idzie dociagnoc tym potecyjometrem częstotliwości do 10MHZ prz kręceniu osiąga taka częstotliwość 9.999.7333Mhz ,sygnał z generatora FY 6900 co z tym można ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21425692
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1251
    I tu jest zonk właśnie, bo generator nie jest super dokładny. Mam Siglenta i kuleje z dokładnością nastawy a realia. Raczej potrzeba referencję albo sygnał wzorcowy lub miernik. Tak napiszę bez urazy, ale psu na budę kalibracja taka.

Profesjonalne mierniki kalibruje się na krzywą Lisajusa, czy jak to się pisze, oscyloskop w trybie XY i wzorzec plus z miernika sygnał wzorcowy. I kalibruje się generator wzorcowy w mierniku. Od niego zależy dokładność. Tu pewnie tylko na odczyt kalibracja, więc sygnał wzorcowy i regulacja.

267 Hz liczę szybko na oko, to przy 10 MHz może być na generatorze uskok dokładności. Choć to dużo, szczerze. Nie pamiętam, ile mój Siglent ma niedokładności. Ale ma nastawę cyfrową, ale to zależy od dokładności generatora kwarcowego w generatorze. A na 1 MHz ile ma błędu.

Nic się nie wymyśli, potrzeba pewny! wzorzec.
  • #5 21425711
    tadeuszdrozdzjp1971
    Poziom 3  
    Została wyjaśniona sprawa z kalibracja miernika dzięki
REKLAMA