logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rozliczanie energii w Energa dla prywatnego użytkownika - jak liczone?

igon 05 Lut 2025 14:37 342 4
REKLAMA
  • #1 21425972
    igon
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Hej,

W jaki sposób aktualnie jest rozliczana instalacja, gdybym zakładał ją aktualnie bez wcześniejszych instalacji? Operator energa, instalacja dla prywatnego użytkownika, moc około 5 kWp.

Czy jeżeli np. o 12 wygeneruję w ciągu godziny 3 kWh "na plus" a o 23 zużyję 3 kWh to bilans na koniec miesiąca będzie 0 kWh i opłata zmienna 0 zł czy też mimo rozliczenia miesięcznego Energa uzna, że jest rozliczenie godzinowe i o 12 mialem sprzedaż do sieci więc zapłacą mi X ale o 23 już kupowałem więc mam zapłacić Y i na koniec miesiąca do zapłaty będzie nie 0 zł tylko Y-X?

Do obliczeń zakładam, że nie mam żadnego banku energii.

"Trochę" aktualne zasady są pogmatwane - nie ułatwia życia też to, że było parę wariantów rozliczeń i różne strony traktują o różnych wariantach które już nie obowiązują / nie można ich wybrać.

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi to wyjaśnił w prosty sposób bo nie chciałbym zrobić inwestycji za grube tysiące by później stopa zwrotu wynosiła 6 i więcej lat.

Z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21428629
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Podejrzewam że Tauron ma te same zasady i mogę napisać jak jest w Tauronie. Zużycie 1:1 jest tylko "online" w trakcie produkcji. Każdy odbiór późniejszy odbywa się już z "magazynu" więc bilans o którym piszesz będzie ujemny. Nie wiem jaką masz taryfę ale generalnie produkcje należy zbilansować przez zużycie wewnętrzne falownika oraz oddanie części energii jako prowizji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21428821
    Svatevit
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    >>21425972 Energia jest rozliczana dość prosto. To co kupujesz to kupujesz według swojej taryfy.
    Ustawowo licznik bilansuje sobie godzinowo oddaną i pobraną energię. Jeśli oddasz przez godzinę więcej niż pobierzesz to dostajesz za to kwotę według stawek godzinowych RCE (w tej chwili okolice 40gr, w lato raczej koło 4gr w porywach do 20gr) . I to w zasadzie tyle.
  • REKLAMA
  • #4 21429319
    igon
    Poziom 12  
    Ok - czyli niestety gorszy scenariusz bo bez akumulatora to to się raczej nie zbilansuje w ogóle. Ja mam stałego poboru około 0,5-0,6 kW na godzinę a odbiory powyżej 1 kWh zdarzają się rzadko i to raczej po 16 kiedy ze słońca może być problem by tyle uzyskać "chwilowo".

Dziękuję za wyjaśnienie!
  • #5 21429321
    igon
    Poziom 12  
    Ok - czyli niestety gorszy scenariusz bo bez akumulatora to to się raczej nie zbilansuje w ogóle. Ja mam stałego poboru około 0,5-0,6 kW na godzinę a odbiory powyżej 1 kWh zdarzają się rzadko i to raczej po 16 kiedy ze słońca może być problem by tyle uzyskać "chwilowo".

Dziękuję za wyjaśnienie!
REKLAMA