logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat budowy brykietownicy hydraulicznej – opis sterowania i elementów

igorek 14 Gru 2005 10:36 140956 84
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować hydrauliczną brykietownicę i jakie elementy sterowania oraz podzespoły są do niej potrzebne?

Najprostsza brykietownica hydrauliczna to pompa z silnikiem, siłownik hydrauliczny, rozdzielacz elektromagnetyczny, konstrukcja nośna oraz forma/matryca na brykiet, którą w razie potrzeby można podgrzewać [#2093394][#2266729] Do sterowania wystarczą krańcówki, wyłącznik czasowy i kilka styczników; w prostszych rozwiązaniach stosuje się tylko dwie krańcówki indukcyjne do siłownika głównego [#2093394][#7527354] Najpierw trzeba określić, co i w jakiej ilości chcesz brykietować, bo każdy materiał wymaga innych warunków i innej postaci sieczki [#2087974][#2190450][#2192145] Dla brykietowania hydraulicznego podawano nacisk rzędu 120–160 bar, a dla brykietu o średnicy 5 cm nawet około 20 ton siły; w praktycznych maszynach spotykano też 250–300 bar i bardzo duże siłowniki [#2266729][#2501502][#2504538] Przy słomie trzeba przewidzieć wstępne zgniatanie albo bardzo długi skok tłoka, bo inaczej spada wydajność i rośnie komplikacja układu [#2246911] Jeśli nie masz doświadczenia w brykietowaniu, forumowicze radzili kupić gotową maszynę, bo kluczowe szczegóły konstrukcji są trudne do odtworzenia [#2190315]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #61 7225606
    Danielwroc
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Jeśli zrobiłeś mała brykieciarkę to może się podzielisz wiedzą na temat jej budowy?Chętnie taką małą bym zrobił.

Pozdrawiam
  • #62 7225794
    darek4168
    Poziom 21  
    Ocena: 346
    Czemu nie, chętnie, od tego jest forum . Na początek silnik 7,5KW pompa hydrauliczna 40l/min, koniecznie tłoczkowa, brykiet fi 60mm , zaznaczam planów budowy nie mam , bo robiłem z tego co miałem , ale jak trzeba mogę zrobić . Jeżeli wejdą zdjęcia z cyfrówki , to dam je na forum o ile będą zainteresowani. A tak wogóle co chcesz wiedzieć to pytaj?.

Pozdrawiam.
  • #63 7227037
    Danielwroc
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam

Pytań mam parę.(na początek, kolejne pewnie pojawią się w trakcie montażu hahahha )
    Jaką masz wydajność?
    Czy można do tej pompy którą posiadasz zastosować ślinik jednofazowy(nie mam niestety dostępu do 380 V) ?
    Czy sprzedałbyś trochę tego brykietu żebym mógł sprawdzić jak się nim pali.
    I oczywiście czy pomógłbyś teoretycznie w zrobieniu takiej brykieciarki(jakieś zdjęcia i cenne informacje jakich błędów nie popełniać) gdybyś chciał pokazać urządzenie jestem co tydzień w Ząbkowicach.

Pozdrawiam
  • #64 7227946
    darek4168
    Poziom 21  
    Maszyna jest bardzo prosta i jeszcze nie w pełni zautomatyzowana, wydajność około 50kg/h. Silnik jednofazowy odpada , za słaby. W takim przypadku zostaje tylko przerobienie , małej łuparki (filmik masz 7 postów wyżej), ale wydajność będzie miała znacznie mniejszą. Jeżeli jesteś co tydzień w Ząbkowicach to zapraszam. Telefon podam na PW.
  • #65 7228048
    pio102201
    Poziom 16  
    Ocena: 85
    darek4168 dlaczego pompa musi być tłoczkowa??
  • #66 7229314
    darek4168
    Poziom 21  
    Bo z pomp hydraulicznych ta wytwarza największe ciśnienia , przez co używana jest często w wtryskarkach i kiprach o wysokim tonażu . W brykieciarce ciśnienie odgrywa najważniejszą rolę , są oczywiście brykieciarki z pompami zębatymi , ale tłoczkowa jest lepsza.

Jest w necie forum o brykietowaniu , wypowiadają się tam goście , którzy zbudowali maszyny na różnych pompach i ja ucząc się na ich błędach i za ich radą założyłem właśnie tłoczkową.
  • #67 7445983
    IUNG
    Poziom 1  
    Witam darek4168 jak byś mógł mi pomóc w budowie brykieciarki chciał bym abyś mi przesłał zdjęci swojej a naj lepiej jej schemat głównie chodzi mi tu o sterowanie hydrauliką z którą nie mogę sobie poradzić i nie wiem jak to wykonać aby działało poprawnie mój meil to sylwek-w11(_at_)o2.pl z gury dzięki za pomoc pozdrawiam
  • #68 7514246
    darek4168
    Poziom 21  
    To jest ta maszyna:

Schemat budowy brykietownicy hydraulicznej – opis sterowania i elementów
  • #69 7525435
    lszlacht
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam,
    mam kilka pytań. Po pierwsze czy można prosić o więcej zdjęć? Po drugie jaka jest różnica wymiarów między tłokiem a cylindrem? I po trzecie czy jest tam czujnik indukcyjny pojemnościowy?
    Pozdrawiam
  • #70 7526235
    zbychu80
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Mam pytanie, ile wkładacie kWh na zbrykietowanie np. 1000kg trocin ?
  • #71 7527354
    darek4168
    Poziom 21  
    Zdjęcie to takie jedno mam , nie myślałem że kogoś to zainteresuje , luz jest 0,7mm , 0,35mm na stronę , ale najważniejsza w tym jest współosiowość tłoka względem cylindra. Czujników żadnych nie ma , tylko dwie krańcówki indukcyjne do siłownika głównego ,to prosta maszyna . Do zbrykietowania 1t zużywa około 75zł , za prąd.
  • #72 7574559
    spiro-klima
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Od dwóch miesięcy szukam brykieciarki i wysokie ceny skłoniły mnie do próby budowy takiej maszyny aż w końcu dotarłem na te forum.
    Nie mam pojęcia o budowie takich maszyn, ale dużo wiem o brykietowaniu.
    Darek 4168 bardzo podoba mi się Twoja maszyna ale nie piszesz co brykietujesz bo uważam że 75zł to za duzo na 1 tone powinno być około 30 zł/tonę - tzreba by pomyśleć jak to zmienić mam pare pomysłów.
    Darek 4168 jeśli dysponujesz czasem i odpoiwwednim sprzętem może poskładamy taką brykieciarkę co przy silniku 8Kw zrobi 250kg/h brykietu z trocin.
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedż.
  • #73 7576223
    darek4168
    Poziom 21  
    Witam.
    Brykietuje trociny świerkowo sosnowe , a maszyna nie ma jeszcze podajnika hydraulicznego tylko ręczny , po za tym wydaję mi się za duży zestaw silnik ,pompa co do tej maszyny , ale to prototyp wymaga zmian w konstrukcji , na wszelkie pomysły jestem otwarty , chętnie podzielę się tą wiedzą którą zdobyłem do tej pory.
    Pozdrawiam.

Ps.
    Cytat:

Nie mam pojęcia o budowie takich maszyn, ale dużo wiem o brykietowaniu.

Czy to znaczy że pracowałeś w brykieciarni?.
  • #74 7592740
    spiro-klima
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Nie nigdy nie pracowałem w brykieciarni a szkoda bo mozna było by nauczyć się co nieco.
    Nieznam się na obsłudze tokarki i frezarki wiec sam sobie nie poradzę.
    od niedawna wiem że istnieje bardzo udany projekt brykieciarki o wydajnosci 250kg/h
    i mozna go pozyskać za odpowiednią opłata (niewielka) i pozwala on unikąć podstawowych błędów popełnianych podczas wykonywania samoróbek.
    Przy udziale kilku zinteresowanych osób można by zrealizować taki projekt i krok po kroku opisać na forum...
  • #75 7594938
    darek4168
    Poziom 21  
    Czy chodzi tu o projekt e-konstruktora z internetu?. Co do realizacji i opisu takiego projektu na forum , to moderatorzy mogą mieć coś przeciwko temu i zablokować lub skasować temat.
  • #76 7597679
    spiro-klima
    Poziom 11  
    Witam.
    Takich projektów jest dużo ale jeżeli nie można z nich korzystać na forum to pozostają nam Nasze pomysły tylko , że przez to nie unikniemy powielania błędów.
    Darku - Czy dysponujesz wszystkim narzędziami (takimi jak frezarka i tokarka) niezbędnymi do wykonania elementów brykieciarki? Czy zlecałeś wykonanie ślusarzowi.
    Sory że pytam ale to ważne
  • #77 7600378
    darek4168
    Poziom 21  
    Z zawodu jestem ślusarzem narzędziowym (formy wtryskowe i wykrojniki) , mam własną dużą tokarkę TUC40 , frezarka stoi u sąsiada , ponadto dwie CNC (numeryczne na których pracuję) w zakładzie w którym pracuję. Nawet hartownia jest z dwoma piecami bezzędrowymi. Nie wyobrażam sobie by ktoś wykonał jakąkolwiek usługę przy mojej maszynie (sterowanie też samodzielnie).
  • #78 7608938
    spiro-klima
    Poziom 11  
    No to pięknie.
    Jesteś w stanie wykonać każdy element mechaniczny takiego projektu.?
    jeśli tak to można wycisnąc z Twojej prasy większą wydajność tak aby koszt gotowego wyrobu był o wiele mniejszy.
    Myśle że sedno sprawy jest w podajniku.
    Jeżeli dysponujesz tak dobrym warsztatem i masz czas to ja nie będe szukał innych
    fachowców tylko zlecił bym Tobie.
  • #79 7615451
    darek4168
    Poziom 21  
    Myśle że z elementami mechanicznymi nie powinno być większych problemów , jestem w stanie to wykonać , gorzej z elementami hydrauliki rozdzielacze , pompa , siłowniki , nowe są drogie , a używane w dobrym stanie ciężko dostać , idealne byłyby ,,leżaki magazynowe". Masz już projekt lub pomysł jak ma wyglądać twoja maszyna?, jakieś zdjęcia?.
  • #80 7620400
    lszlacht
    Poziom 15  
    witam
    siłownik główny miałeś z zamocowaniem na kołnierz czy dorabiałeś ten kołnierz
    ja dorabiałem główny wyszedł ok boczny podczas spawania kołnierza pociekł siłownik spawałem ostro
    nie wiem jak naprawic uszkodzony uszczelniacz bo niema tam nakrętki tylko wciśnięte
    w środek i z boku jakiś drucik wygląda że jakieś zabezpieczenie czy tam jest gwint
  • #81 7621152
    darek4168
    Poziom 21  
    Oczywiście że spawałem ten kołnierz ale przy rozebranym siłowniku . Popełniłeś błąd trzeba było się zapytać bo ja mam takie samo zabezpieczenie, jedyny ratunek teraz to dokupienie uszczelnień , ma gość takie na Alegro .Ten drut wyciągasz np. cęgami (wbrew pozorom łatwo się go wkłada) i wyciągasz tłoczysko z dławicą (gwintu nie ma) , ciężko idzie ale można wyciągnąć , stopione będą uszczelnienia dławicy , bo one były pod spawem, wszystko myłem benzyną ekstrakcyjną.
  • #82 7621529
    lszlacht
    Poziom 15  
    kładłem 2 cm spawu chłodziłem w śniegu bardzo uważałem i nie wyszło
  • #83 7623534
    darek4168
    Poziom 21  
    Tak starałem sobie przypomnieć i chyba na uszczelnieniu dławicy i cylindra są tylko oringi gumowe , jak tak jest to tragedii nie ma łatwo je dokupisz , gorzej jak stopiły się uszczelnienia dławicy i tłoczyska.
  • #84 7628142
    lszlacht
    Poziom 15  
    szlifowałeś tuleje w której chodzi tłok i z jakiego materiału robiłeś tuleje i tłok
    bo ja robiłem tuleje rozwiertakiem 60 na tokarce tłok nie szlifowałem bo po toczeniu wyglądał jak szlifowany nie wiem czy się nie zatrze dałem 1m luzu 0.5 na każdą stronę
  • #85 7995016
    darek4168
    Poziom 21  
    Wszystkich zainteresowanych brykietowaniem i peletowaniem zapraszam na forum www.brykieciarki.fora.pl , wszystkiego w tym temacie można się tam dowiedzieć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu budowy brykietownicy hydraulicznej, jej sterowania oraz elementów konstrukcyjnych. Brykietownica hydrauliczna wymaga przede wszystkim pompy tłoczkowej o wysokim ciśnieniu (około 120-300 barów), silnika elektrycznego o mocy od 1,5 kW do nawet 17 kW, siłowników hydraulicznych (główny ugniatający oraz pomocnicze), rozdzielaczy elektromagnetycznych oraz formy na brykiet, często wykonanej z rur wodociągowych o odpowiedniej grubości i wytrzymałości. Sterowanie jest stosunkowo proste, opiera się na krańcówkach, wyłącznikach czasowych i stycznikach, choć bardziej zaawansowane automatyki są stosowane w profesjonalnych maszynach. Ważne jest przygotowanie surowca – wilgotność materiału powinna wynosić około 15-30%, a długość i rodzaj sieczki mają duże znaczenie dla jakości brykietu. Wydajność maszyn waha się od około 50 kg/h do 6 ton na dobę, w zależności od konstrukcji i zastosowanego napędu. Wskazano, że budowa brykietownicy ślimakowej z maszyny do mięsa (tzw. "wilk") jest problematyczna ze względu na wytrzymałość łożysk i siłę nacisku. Koszty budowy i eksploatacji są znaczące, a legalizacja maszyn wymaga dokumentacji techniczno-ruchowej (DTR). Wskazano także alternatywne rozwiązania, takie jak brykietownice śrubowe z napędem silnika prądu stałego i automatycznym podajnikiem. W dyskusji pojawiły się także porady dotyczące naprawy siłowników hydraulicznych oraz wykonania głowic prasujących. Forumowicze dzielili się doświadczeniami z budowy prototypów, doborem podzespołów i optymalizacją kosztów produkcji brykietu z różnych surowców, takich jak trociny, słoma, gałęzie czy makulatura.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA