logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja gramofonu Fonica Tranzyston 2 WG-292 przedwzmacniaczem AVT2680

Prdtr 05 Lut 2025 19:51 504 3
REKLAMA
  • #1 21426440
    Prdtr
    Poziom 9  
    Cześć
    Mam na stanie uszkodzony gramofon Fonica Tranzyston 2 WG-292. Urządzenie pracuje ale nie gra, na moje wygląda że padł wzmacniacz.
    Nie zależy mi na wskrzeszaniu oryginalnego układu, wpadł mi za to do głowy pomysł zastosowania w miejscu oryginalnego wzmacniacza przedwzmacniacz gramofonowy AVT2680. Czy to praktyczny pomysł? Czy mogę wykorzystać obecny zasilacz do zasilenia nowego przedwzmacniacza? Jak najlepiej byłoby to podłączyć?
    Modernizacja gramofonu Fonica Tranzyston 2 WG-292 przedwzmacniaczem AVT2680Gramofon T...ar)(8).jpg (378.82 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    AVT268..pdf (2.31 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Moja wiedza z tego zakresu jest przeciętna. Potrafię odnaleźć miejsca wg schematu i wszystko polutować. Będę bardzo wdzięczny za porady
  • REKLAMA
  • #2 21426479
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1316
    A po co do wkładki piezoelektrycznej monofonicznej chcesz używać stereofonicznego przedwzmacniacza z charakterystyką RIAA(do wkładek magnetycznych - inna rezystancja, inny poziom sygnału). Może lepiej napraw ten oryginalny wzmacniacz albo najpierw sprawdź czy oryginalna wkładka UK4M jest sprawna(po 55 latach od daty produkcji mogła zdechnąć!).
  • REKLAMA
  • #3 21426482
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 649
    Bardzo zły pomysł. Ten AVT to przedwzmacniacz korekcyjny RIAA do gramofonu z niskoimpedancyjną wkładką magnetyczną a ten gramofon ma wysokoimpedancyjną wkładkę piezoelektryczną.
  • #4 21427204
    kolo9
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    Prdtr napisał:
    Urządzenie pracuje ale nie gra, na moje wygląda że padł wzmacniacz.
    dotknij palcem lub szpilką wejścia (za wkładką) i napisz co słychać w głośniku. Jeśli padła wkładka to dostarcz do Pszoku bo to śmieć.
REKLAMA