logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha RX-V559 - amplituner wyłącza się, błąd PS2 PRT 062H/074H, co robić?

uszymniam123 05 Lut 2025 22:38 420 17
  • #1 21426716
    uszymniam123
    Poziom 2  
    Witam serdecznie

Zakupiłem ostatnio amplituner Yamaha RX-V559. Po podłączeniu do sieci i wciśnięciu klawisza MASTER ON/OFF wzmacniacz włącza się na chwilę i od razu wyłącza. Podobnie po kliknięciu przycisku MAIN ON. Wszedłem w tryb serwisowy i wyświetla się komunikat: PS2 PRT 062H, czasami kod jest 074H. Z serwisówki wynika, że błąd PS2.....H świadczy o za wysokim napięciu w układzie. I teraz pytanie, czy ktoś miał już kiedyś taki problem i nakierowałby, gdzie ewentualnie szukać usterki? Tak się złożyło, że miałem płytkę ze stabilizatorami z innej sztuki, jednakże ich wymiana nie pomogła (nadal jest PS2 PRT).

Proszę o podpowiedź i pozdrawiam :)
  • #2 21426726
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1193
    Załączaja się przekaźniki głośników czy się wyłącza po załączeniu przekaźnika zasilacza?
  • #3 21426729
    uszymniam123
    Poziom 2  
    Dochodzi do załączenia przekaźnika głównego i się wyłącza. W trybie serwisowym (jak się dłużej przytrzyma klawisze wywołujące SERVICE MODE) to załącza przekaźniki głośnikowe. Od razu mówię, końcówki sprawdzone, wylutowałem każdy tranzystor każdego kanału i sprawdziłem - wszystkie sprawne (główne, jak i sterujące).
  • #4 21426732
    bumble
    Poziom 40  
    Dodano po 48 [sekundy]:

Sprawdź napięcia. Któryś ze stabilizatorów napięcia może uszkodzony.
  • #5 21426735
    uszymniam123
    Poziom 2  
    A pytanie, jak sprawdzić stabilizatory, skoro zaraz po włączeniu wzmacniacz wyłącza się?
  • #6 21426736
    bumble
    Poziom 40  
    Tabela przedstawiająca wartości napięcia dla detekcji ochrony zasilania.

Dodano po 2 [minuty]:

uszymniam123 napisał:
    A pytanie jak sprawdzić stabilizatory skoro zaraz po włączeniu wzmacniacz wyłącza się?

Wylutować stabilizatory lub odlutować układ zabezpieczający od procesora żeby go nie wyłączył. Drugi pomysł jest zły bo jak stabilizator padnięty coś jeszcze można uszkodzić.

Dodano po 1 [minuty]:

https://www.eevblog.com/forum/repair/yamaha-rx-v483-ps2-fault/
  • #7 21426750
    uszymniam123
    Poziom 2  
    Może głupie pytanie, ale czy po wylutowaniu uszkodzonego stabilizatora powinien się normalnie uruchomić bez błędu?
  • #8 21426758
    bumble
    Poziom 40  
    uszymniam123 napisał:
    Może głupie pytanie, ale czy po wylutowaniu uszkodzonego stabilizatora powinien się normalnie uruchomić bez błędu?

Nie, Nie. Źle zrozumiałeś. Wylutowujesz stabilizatory do sprawdzenia ich na warsztacie czy są dobre i jak tak to siup na miejsce.
    Kiedyś miałem przypadek chyba w Pioneer że wyłączał się po kilku minutach. Okazało się że napięcie na stabilizatorze spada w miarę nagrzewania się.
    Jeśli przekaźnik napięcia głównego transformatora się załącza i głośnikowe tez spróbuj pomierzyć napięcia bez wylutowywania w trybie kiedy się załączają przekaźniki.
  • #9 21426784
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Ale co mają do tego przekaźniki głośnikowe? Już mówię: zupełnie nic.

bumble napisał:
    lub odlutować układ zabezpieczający od procesora żeby go nie wyłączył. Drugi pomysł jest zły bo jak stabilizator padnięty coś jeszcze można uszkodzić.

Cóż za brednie. Po wylutowaniu stabilizatora lub odłączeniu sygnału na procesor, tym bardziej wartość będzie nieprawidłowa i spowoduje to zadziałania zabezpieczenia. Nie da się tej funkcji w ten sposób oszukać. Jak dla mnie to klasyczne, nie wiem, ale wypowiem się.

Prawidłowy sposób obejścia protect w większości sprzętu Yamahy to dłuższe przytrzymanie kombinacji do wejścia w tryb serwisowy, aczkolwiek nie polecam tego rozwiązania bo w tym wypadku komunikat mówi o zawyżonym napięciu na (już wcześniej) wymienionych liniach zasilających i może dojść do uszkodzenia podzespołów. Najbezpieczniejszy sposób to pomiar napięć na poszczególnych liniach oscyloskopem - zwykły multimetr może nie zdążyć z odczytem zanim zasilacz zostanie wyłączony. Jak ma się dużo czasu to można wylutowywać każdy stabilizator i go mierzyć poza układem.
  • #10 21426786
    bumble
    Poziom 40  
    sylweksylwina napisał:

Jak załączą się przekaźniki głośnikowe oznacza to, że amplituner załączył główny zasilacz i mamy dostępne wszystkie napięcia do pomierzenia.
  • #11 21426787
    sylweksylwina
    Jeszcze dodam ,w 62H i 74H to nie jest konkretny typ błędu, tylko odczyty z przetwornika widziane na pinach procesora. 62 i 74 oznacza nieprawidłową wartość, literka H/L oznacza za wysoką/za niską wartość tego odczytu.
    Napięcia na których liniach zasilania są sumowane na odczyt PS2 są wymienione wyżej na screenshocie z manuala. Zmierz i zweryfikuj ich poprawność.

Dodano po 1 [minuty]:

bumble napisał:
    sylweksylwina napisał:

Jak załączą się przekaźniki głośnikowe oznacza to, że amplituner załączył główny zasilacz i mamy dostępne wszystkie napięcia do pomierzenia.

Nie prawda. Załączenie głównego zasilacza nie musi oznaczać załączenia przekaźników głosnikowych. Przy podłączonych słuchawkach przekaźniki nie załącza się. Są to dwa zupełnie inne obwody.
  • #12 21426789
    bumble
    Poziom 40  
    sylweksylwina napisał:
    Cóż za brednie. Po wylutowaniu stabilizatora lub odłączeniu sygnału na procesor, tym bardziej wartość będzie nieprawidłowa i spowoduje to zadziałania zabezpieczenia. Nie da się tej funkcji w ten sposób oszukać. Jak dla mnie to klasyczne, nie wiem, ale wypowiem się.

Oczywiście że się da oszukać bez najmniejszego problemu. Wlutowanie stabilizatora w celu sprawdzenia go na warsztacie to zły pomysł. To ty chyba brednie wypisujesz albo nie doczytałeś lub nie rozumiesz tego co pisze i nie masz pojęcia jak działają zabezpieczenia w amplitunerach kina domowego. Obejście tego jest bardzo proste.

Dodano po 1 [minuty]:

sylweksylwina napisał:
    Jeszcze dodam ,w 62H i 74H to nie jest konkretny typ błędu, tylko odczyty z przetwornika widziane na pinach procesora. 62 i 74 oznacza nieprawidłową wartość, literka H/L oznacza za wysoką/za niską wartość tego odczytu.
    Napięcia na których liniach zasilania są sumowane na odczyt PS2 są wymienione wyżej na screenshocie z manuala. Zmierz i zweryfikuj ich poprawność.

Dodano po 1 [minuty]:

bumble napisał:
    sylweksylwina napisał:

Nie prawda. Załączenie głównego zasilacza nie musi oznaczać załączenia przekaźników głosnikowych. Przy podłączonych słuchawkach przekaźniki nie załącza się. Są to dwa zupełnie inne obwody.

Dobra widzę, że nic z tej dyskusji nie będzie. Na razie.
  • #13 21426793
    sylweksylwina
    Ciężko przyznać że ktoś inny ma rację :D Niestety widzę że podejścia nigdy nie zmienisz.

Pomijając offtopic, tak jak napisałem, dłuższe przytrzymanie kombinacji wejścia w tryb serwisowy (3s wg serwisówki) obchodzi protect w trybie software, bez żadnego "odlutowywania układów zabezpieczeń z procesora" co jest nad wyraz dziwną teorią, ale to trzeba znać od podstaw sposób działania protectu w Ampli Yamahy, która w zasadzie jest dość prosta, by wiedzieć że odłączenie sygnału zabezpieczeń nie spowoduje poprawnego załączenia sprzętu.
    Oczywiście jak napisałem może dojść do dalszych uszkodzeń przy obejściu tego układu.

Zacznij od pomiaru napięć. Dodam że dane że screenshota powyżej są błędne. Zostały skopiowane z losowego wątku o innym amplitunerze Yamahy. Dla RX-V559 PS2 odpowiada za:
    +/- 12V
    +/- 5V
    +5D
    +3.3D
    +5i
  • #14 21426904
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 762
    Naprawiałem ostatnio Yamahę rxv440 i też się wyłączał. Uszkodzony był stabilizator 5V są tam dwa, możesz wymienić oba, jak nie masz pewności który siedzi.
    A co do diagnozy, posiadam miernik FLUKE który ma pomiar 40 ramek na sec. i w tym bardzo krótkim momencie zlokalizowałem stabilizator bez problemu. Po wymianie gra jak szalony.
    Dodam, że ten uszkodzony stabilizator nie miał zwarcia, co jest najważniejsze, nie bawiłem się w testowanie go na stole, bo to już nie miało sensu, jak sprzęt ruszył.
  • #15 21427983
    uszymniam123
    Poziom 2  
    Dziękuję za informacje. Sam osobiście podejrzewam ten stabilizator, bo po odłączeniu przewodu obwodu, w którym on jest, Yamaha cudownie odżywa i się uruchamia (tyle, że przez brak napięcia większość modułów nie działa :/). Będąc dzisiaj w elektronicznym sklepie, zakupiłem stabilizator na 5 V (niestety nie oryginał), z tym że zakupiony ma przepustowość prądu do 3 A, oryginał z tego, co udało mi się ustalić, ma przepustowość do 1,5 A. Czy te 3 A nie zaszkodzą?
  • #16 21428140
    sylweksylwina
    Podaj oznaczenia modelowe tych stabilizatorów to będę mógł doradzić.

Skoro sprzęt pracuje po wylutowaniu stabilizatora +5V to niestety obawiam się że usterka dalej istnieje w innym obwodzie na linii pomiarowej PS2. Szczerze - jak wylutowałeś stabilizator +5V, następnym podejrzanym będzie stabilizator -5V. Skoro już i tak sprzęt chodził bez tego stabilizatora - pomierz napięcia na wszystkich liniach które podałem, zanim w ciemno będziesz podmieniał części.
  • #17 21431065
    uszymniam123
    Poziom 2  
    Witam, Panowie

Miałem trochę czasu, to mówię, pomierzę stabilizatory (o dziwo, mój "tani miernik" poradził sobie z pomiarami, zanim wzmacniacz się wyłączył). Z pomiarów wyszło, że: IC104 - in: 20 V, out: 12 V, IC103 - in: -13 V, out: -4,4 V, IC105 - in: -22 V, out: 0 V do 1,5 V (a powinno być -12 V), IC110 - in: 12,5 V, out: 5,5 V.
    Z moich pomiarów wynikło, że uszkodzony jest IC105. Wymieniłem go i pojawiło się -12 V, lecz wszedł na salony kolejny problem, wzmacniacz uruchamia się, lecz pojawia się komunikat "TMP PRT260H" i zasilacz wyłącza sprzęcior. Wiem, że TMP to jest skrót od temperatury, pytanie, skąd on bierze tę temperaturę, skoro radiator i elementy są zimne? Czyżby czujnik temperatury?
  • #18 21432126
    sylweksylwina
    Tak myślałem że chodzi o linię napięcia ujemnego, skoro sprzęt ruszył po wylutowaniu stabilizatora dodatniego.

-5V też jest za niskie skoro pomiar wykazał -4.4V.

Temperatura jest mierzona układem IC101
    Trzeba porównać ze schematem napięcia w jego obwodzie. Skoro jest taki błąd to na jego wyjściu pewnie jest nieodpowiednie napięcie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem Yamaha RX-V559, który wyłącza się po włączeniu, z błędami PS2 PRT 062H i 074H, wskazującymi na zbyt wysokie napięcie w układzie. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie stabilizatorów napięcia, które mogą być uszkodzone. Użytkownik wymienił stabilizator 5V, co poprawiło sytuację, ale pojawił się nowy błąd TMP PRT260H, związany z pomiarem temperatury. Dyskusja koncentrowała się na metodach diagnozowania i pomiaru napięć w obwodach, a także na ryzyku dalszych uszkodzeń przy nieprawidłowym obchodzeniu zabezpieczeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA