logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Gigabyte B450M K - komputer czasem nie chce startować

armin12 06 Lut 2025 18:25 549 7
REKLAMA
  • #1 21427793
    armin12
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam. Złożyłem komputer oparty o płytę główną Gigabyte B450M K. I mam taki problem otóż komputer zazwyczaj się włącza normalnie, lecz często ma taki problem że po prostu nie startuje. Świeci się tylko dioda Power, kręcą wiatraki i tyle, nie ma nawet beepu z głośniczka. Czasem komputer nagle wystartuje po 5 minutach od włączenia. Dodam, że jak włącza komputer i nie chce się on odpalić to towarzyszy temu dziwne przygasanie diody power (nie gaśnie całkiem, ale dziwnie przygasa), a oprócz tego zgodnie z przygasaniem tej diody coś delikatnie popiskuje z płyty głównej. Czasem komputer odpali się normalnie, a czasem jest taki problem jak odpisałem, problem pojawia się zazwyczaj jeśli włączy się komputer ponownie jak nie minęła jeszcze godzina od jego wyłączenia, jak nie działa dłużej to zwykle się włącza normalnie. Co to może być? Płyta do reklamacji czy da się coś z tym zrobić?
    Próbowałem podłączać inny zasilacz, ale jest to samo, więc to nie jego wina. Dyski HDD odpinałem i pozostawiałem z samym systemowym SSD, ale też to nic nie zmienia.

Płyta + Procek + Ram + SSD zakupione na Morele, reszta podzespołów (zasilacz, karta graficzna i HDD przełożyłem ze starego komputera)

Specyfikacja:
    - Płyta: Gigabyte B450M K
    - CPU: AMD Ryzen 5 3600 (z BOXowym chłodzeniem)
    - GPU: Geforce GTX 660
    - RAM: G.Skill 16GB DDR4 3000MHz (1 kość)
    - Zasilacz: FSP Fortron 450W
    - Dyski: SSD M.2 Transcend 128GB + 2x HDD 500GB (WD i Seagate)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21427840
    armin12
    Poziom 5  
    >>21427808

I zasilacz i grafikę podmieniałem - nic to nie zmienia, po za tym oba podzespoły działały cały czas bez problemu na starym PC (z I5 2400). W zasilaczu nie ma jedynie wtyczki 8pin do procesora. Jest 4 pin, podłączyłem przez przejściówkę (4pin na 8pin), ale czytałem że to żadnego znaczenia nie ma bo powinno wystartować nawet gdybym bez przejściówki wpiął tylko te 4 piny. Ten który podmieniałem wtyczkę 8pin ma i nic to nie zmieniło.

Napięcia na zasilaczu zmierzone miernikiem:
    - 3.3V - 3,34V
    - 5V - 5,08V
    - 12V - 12,11V
    Zasilacz ma z 7 lat, ale jest to jeden z lepszych modeli na tamte czasy. Grafika podobnie, nie wymieniałem bo komputer ma być pod pracę biurową, ewentualnie jakieś lżejsze gierki, więc nie trzeba jakiejś lepszej grafiki.

Płyta dokładnie taka: https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-b450m-k-12456720/

Zwykle komputer włącza się normalnie i wszystko działa bez problemu aż do momentu gdy się go nie wyłączy. Potem czasem sie znów włączy normalnie, a czasem nie.
  • REKLAMA
  • #4 21427902
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6854
    Te płyty słyneły z " wadliwych socketów " pod cpu
    - jak nie startuje to ponaciskaj na cpu od góry(poprzez box. chłodzenie)
  • Pomocny post
    #5 21428056
    khalasa
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Cześć,
    armin12 napisał:
    >>21427808
    W zasilaczu nie ma jedynie wtyczki 8pin do procesora. Jest 4 pin, podłączyłem przez przejściówkę (4pin na 8pin), ale czytałem że to żadnego znaczenia nie ma bo powinno wystartować nawet gdybym bez przejściówki wpiął tylko te 4 piny.

To rzeczywiście nie ma znaczenia, a teoretycznie nawet ma, ale ujemne - taka "przejściówka" wprowadza tylko dodatkowy (na szczęście niewielki) opór.

Cytat:
    Napięcia na zasilaczu zmierzone miernikiem:
    - 3.3V - 3,34V
    - 5V - 5,08V
    - 12V - 12,11V

Rozumiem że to są wszystko te dodatnie napięcia. To jeszcze +5Vsb (przy komputerze wyłączonym, tzn. gdy nie chce się włączyć, i następnie gdy się włączy) oraz co się dzieje na PWR-OK (jakie są napięcia przed próbą włączenia, jakie gdy nie chce się włączyć, i jakie gdy pracuje). Aczkolwiek to pewnie nie to, chociaż miałem kiedyś taki przypadek, że na Vsb było ok. 3V i różnie to się zachowywało.
    Komputer pewnie nie startuje normalnie także po zwarciu PS-ON z GND (masą)? Tylko ostrożnie, żeby np. nie zewrzeć czegoś niewłaściwego.

Cytat:
    Zasilacz ma z 7 lat, ale jest to jeden z lepszych modeli na tamte czasy. Grafika podobnie, nie wymieniałem bo komputer ma być pod pracę biurową, ewentualnie jakieś lżejsze gierki, więc nie trzeba jakiejś lepszej grafiki.

Stare zasilacze często wymagają wymiany kondensatorów (elektrolitycznych). Często, choć nie zawsze, widać to "na oko".

Wygląda jednak jakby zasilacz dawał nieprawidłowe +5Vsb albo coś mu się nie podoba (jedno lub więcej napięć) i nie daje PWR-OK. Ale pewnie to jednak płyta.

Z brakiem kontaktu na AM4 nie spotkałem się osobiście, ale to oczywiście nic nie znaczy. Jakieś termiczne zjawiska są teoretycznie możliwe w tym kontekście.

Można też spróbować wyjąć RAM i z podłączonym głośniczkiem sprawdzać, czy płyta piszczy (BEEPy) przy starcie. Podobnie z kartą graficzną. SSD/HDD także nie są wtedy potrzebne (to w celu minimalizacji możliwych punktów, w których coś może pójść źle).

Ciekawe co to takiego "popiskuje" na tej płycie. Jakieś dławiki? Dobrze byłoby to zidentyfikować, np. kiedyś używałem czegoś w stylu słuchawek lekarskich :-)

Dioda... nie mam tu schematu od dokładnie tej płyty, ale może dioda PWR jest zasilana z z "5VDUAL" z diodą zabezpieczającą do 5Vsb. Katoda do IT8686E, pewnie NMOS na wyjściu. Ten "5VDUAL" pochodzi z +5Vsb, włącza to PMOS P2003ED na podstawie PWOK_L i ERP_CTRL (5VSB_CTRL# z IT8686). Wniosek: 5Vsb jest coraz bardziej podejrzane, ale to może być też wiele innych rzeczy.

Krzysiek
  • REKLAMA
  • #6 21428459
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6854
    Masz +5V na przycisku?
    Kbc to IT8686e
    - trzeba zobaczyc czy na nim masz wszystkie potrzebne napiecia

Znajdz Power Seq. pod AM4 socket > sprawa będzie jasna
    - dawałem na forum / luv szukaj SM pod płyty na AM4
    Schemat sekwencji zasilania Gigabyte AX370-Gaming 5 z układem IT8686E.

Schemat blokowy złącza zasilania ATX i elementów elektronicznych na płycie głównej Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7.
    Schemat elektryczny układu z IT8686e.

Sygnał SLP_S5 nie jest generowany przez kbc, ale przez "PCH" (który jest w cpu) , tj. logic for EN VDDIO_MEM
    - sygnał PSON z kbc powinien uruchomić "PCH" i podnieść i (sygnały SLP_xxx).
    100 pin powinno być 3.3 V (SLP_S3 -)
    106 pin 0 powinno być 3.3 V (SLP_S5 -)
    Spoiler:
    42 pin powinno być 2,9 V (IO_GP35)
    i 121 pin -powinno być 1.2 V (VIN6)
    RSMRST- 1.8V
    A_VDD18S5 - 1.8V
    A_VDDPS5 - 0.9V
    3VDUAL -3.3V
    5VDUAL -5V
    Załączniki:
    • AM4 Pinout Diagram.pdf (46.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21429430
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 148
    Nie wiem czy AM4 ma taką funkcjonalność, ale sprawdź czy masz w biosie (sekcja RAM) ustawienie "memory context restore" czy coś na kształt "memory retraining". Bardzo dużo problemów z nowszym socketem (AM5) podobnych do Twojego da się rozwiązać wyłączeniem jednej, albo dwóch opcji. Może i tutaj pomoże ;)
  • #8 21430863
    armin12
    Poziom 5  
    Okazało się że jest problem z 5V STB, i to problem z tym miały obydwa Fortrony, które tam podłączałem. Sprawdziłęm 5V STB miernikiem i napięcie falowało między 3 a 5V, pojechałem więc do lokalnego sklepu, kupiłem Silentium PC i komputer hula bez problemu. Nie piszczy też nic, piski dochodziły prawdopodobnie z zasilacza.

Dziękuje wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem opartym na płycie głównej Gigabyte B450M K, który czasami nie uruchamia się prawidłowo. Po włączeniu świeci się tylko dioda Power, wiatraki się kręcą, a brak jest sygnału dźwiękowego. Problemy występują głównie po ponownym uruchomieniu komputera w krótkim czasie od wyłączenia. Użytkownik sprawdził zasilacz i kartę graficzną, które działały wcześniej bez problemów. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie socketu CPU oraz napięć zasilacza, a także ustawień BIOS. Ostatecznie zidentyfikowano problem z napięciem +5V STB, co zostało rozwiązane przez wymianę zasilacza na model Silentium PC, co przywróciło prawidłowe działanie komputera.
REKLAMA