logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Styczniki przy falownikach i obwody zatrzymania awaryjnego w szafie sterowniczej

rapaholin 09 Lut 2025 17:33 513 8
  • #1 21432156
    rapaholin
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam,

Obecnie jestem początkującym inżynierem automatyki przemysłowej i odbywam praktyki w firmie zajmującej się sprzedażą produktów oraz systemów oczyszczania powietrza i wody. W ramach praktyk zostałem przydzielony do działu R&D, a moim zadaniem będzie budowa logiki, komunikacja oraz przetwarzanie danych.

Z tego, co udało mi się dowiedzieć, do projektu otrzymamy gotową szafę sterowniczą, ale w przyszłości nie jest wykluczone, że będę również zajmował się projektowaniem samego systemu sterowania.

Mam dwa pytania:

Styczniki a falowniki
    W projekcie będzie kilka pomp sterowanych w trybie on/off – tutaj wszystko jest dla mnie jasne. Dodatkowo będą także pompy sterowane analogowo, wyposażone we wbudowane falowniki. Czy w przypadku takich urządzeń lub zwykłych falowników montuje się styczniki w szafie sterowniczej, czy po prostu podłącza się zasilanie bezpośrednio do falownika bez ich użycia?

Obwody zatrzymania awaryjnego
    Logika w PLC nie wchodzi w grę, ponieważ wymagałoby to specjalnego sterownika PLC z funkcją "safety". W innym przypadku konieczne jest zastosowanie osobnego modułu bezpieczeństwa. W jaki sposób jest on podłączony? Na pewno nie odcina całkowitego zasilania, ponieważ kontroler musi pozostać aktywny.

Dodatkowo, jeśli ktoś zna dobre materiały lub kursy dotyczące projektowania schematów elektrycznych i konstrukcji systemów sterowania, chętnie skorzystam w wolnym czasie.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #2 21432321
    Mi_Ster
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    W przypadku realizacji 0 kategorii zatrzymania w sytuacji zagrożenia napęd powinien zostać odłączony od źródła zasilania. Stycznik przed falownikiem był praktykowany wyłącznie w przypadku, gdy falownik nie posiadał wbudowanej funkcji STO.
  • #4 21435223
    tom_r
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    >>21432891 Co jest, kolego, z tą stroną "https://bezpieczenstwowsystemachsterowania.pl/", że się "nie da" jej przewijać? Czy jest jakaś specjalna przeglądarka do jej oglądania?
  • #5 21435398
    rapaholin
    Poziom 9  
    Wlasnie mialem ten sam problem na laptopie i doslownie chwile temu wszedlem z PC i strona dziala jak nalezy. Przegladarki dokladnie takie same czyli Brave. Mimo to dzieki za pomoc i linka bo znajduje sie tam naprawde duzo uzytecznych informacji.
  • #7 21438461
    tom_r
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    >>21435828 faktycznie, za pierwszym otwarciem strony nie można przewijać, po otwarciu strony ponownie już działa - można przewijać.
  • #9 21438832
    rapaholin
    Poziom 9  
    Super, wielkie dzięki!

Akurat tak się składa, że falowniki, z których będziemy korzystać, mają funkcję STO. Po przejrzeniu informacji w internecie wychodzi na to, że lepiej jest używać funkcji STO niż po prostu odłączać zasilanie falowników. Co więcej, w niektórych przypadkach odłączanie zasilania nie jest nawet wskazane.

Myślę, że w przypadku tego konkretnego projektu, nad którym obecnie pracuję, rozsądnym rozwiązaniem może być podejście hybrydowe. Oznacza to, że sygnał z przekaźnika bezpieczeństwa aktywuje funkcję STO w falownikach, a dodatkowo główny stycznik będzie odłączał zasilanie pomp dozujących sterowanych cyfrowo, które nie korzystają z falownika.

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z zastosowaniem styczników w szafach sterowniczych przy falownikach oraz obwodami zatrzymania awaryjnego. Ustalono, że w przypadku falowników z funkcją Safe Torque Off (STO) nie ma potrzeby stosowania styczników, ponieważ falowniki te mogą być bezpiecznie odłączane bezpośrednio. W przypadku pomp dozujących, które nie korzystają z falowników, zaleca się użycie styczników do odłączania zasilania. Uczestnicy dyskusji podkreślili, że podejście hybrydowe, łączące sygnał z przekaźnika bezpieczeństwa aktywującego funkcję STO oraz główny stycznik, może być optymalnym rozwiązaniem w projektach automatyki przemysłowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA