logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Electrolux EWM 11044 NDU - zawiesza się, nie startuje, błąd E20, wymiana pompy nie pomogła

spinio666 09 Lut 2025 19:37 336 11
REKLAMA
  • #1 21432373
    spinio666
    Poziom 11  
    Hej :)
    Przeczytałem pół internetu, ale nic to nie dało, zatem zostajecie Wy :)
    Pacjent to: Pralka Electrolux EWM 11044 NDU
    Objawy: Pralka potrafi się zawiesić i nie chce startować żadnego programu, kiedyś pokazała błąd pompy wody (E20). Każdy cykl zaczyna się, od odpompowania, więc poszedłem w tym kierunku i wymieniłem pompę. Do tej pory wyglądało to tak, że np wystarczyło wyłączyć ją z prądu na 30 min i potem się uruchamiała, niestety te interwały potrafią już trwać po np jeden dzień i na drugi się uruchomi a czasem i dwa dni i nic. Filtry były czyszczone, dopływ czysty. Po wymianie pomy na nową ruszyła od razu, jedno pranie, drugie, wszystko ok. Za kilka dni znów to samo i nie chce ruszyć, nie startuje pompa na samym początku. Elektronik to ze mnie żaden, ale wydaje się, że programator jest ok, bo jak już załapie to każdy program leci elegancko, bez żadnych problemów. Czasem potrafiła chodzić bez problemu tydzień, dwa, miesiąc. Problemy trwają już ok roku.
    Próbowałem różne triki z internetu - żeby wlać do bębna 2 litry wody i wtedy odpalić - nic. Ktoś ma jakiś pomysł? Będę wdzięczny za wszelkie rady

AI: Czy zauważyłeś jakieś konkretne warunki lub działania, które powodują, że pralka zaczyna lub przestaje działać? Na przykład, czy problem występuje częściej przy określonych programach lub obciążeniach?
    nie
    AI: Czy obecnie, gdy pralka nie chce się uruchomić, pojawiają się jakieś nowe kody błędów lub wskaźniki na wyświetlaczu?
    nie
  • REKLAMA
  • #2 21433344
    spinio666
    Poziom 11  
    Update:
    Dziś, zgodnie z przewidywaniami, pralka chodzi normalnie. 'Odpoczęła' przez noc i od rana już śmiga. Ale tak być nie może :) Wygląda na to, jakby jakiś element się zawieszał/grzał i dopiero dłuższy upływ czasu go odblokowuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21433355
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3702
    Wchodzisz w tryb serwisowy, kasujesz błąd E20 i robisz ponowny odczyt błędów. Inaczej ciężko będzie ruszyć z miejsca. Na YouTube znajdziesz bez problemu procedurę odczytu błędów i wejścia w tryb serwisowy i nawet na forum już było zamieszczane setki razy. Proszę: https://youtu.be/-VCUfimMQr8?si=zc1VOL69oaL-51fq
  • #4 21433889
    spinio666
    Poziom 11  
    Udało się wejść w tryb serwisowy - ostatni błąd to E51 - uszkodzony triak silnika/uszkodzona wiązka elektryczna - po skasowaniu i ponownym wejściu pokazuje E00 - czyli błąd nie wraca, ale aktualnie pralka chodzi normalnie. Jak znów się 'zawiesi' to sprawdzę potem jeszcze raz i pewnie błąd wróci. Natomiast wiadomo już gdzie szukać - nurtuje mnie pytanie - dlaczego dzieje się to okresowo i po odłączeniu od zasilania na kilkanaście godzin wszystko wraca do normy? Ktoś mi to wyjaśni w dwóch zdaniach?
    Objawy wyglądają tak samo jak w poście - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3492839.html - czy zatem mogę spokojnie rozebrać ten frontowy panel i również wymienić tego triaka? Proszę wybaczyć moje przedszkolne pytania, ale takie sprawy to kompletnie nie moje klimaty, niemniej staram się sam rozwiązywać problemy :) tylko czasem trzeba mnie trochę poprowadzić za rękę :)
  • #5 21433924
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3702
    Miałeś podać numer PNC? Jeśli masz silnik szczotkowy to wymień za wczasu tylko zapytaj tu o parametry jeśli oryginalny byłby niedostępny.
  • #6 21433933
    spinio666
    Poziom 11  
    A co to PNC? Jak go zdemontuję, to będę się oczywiście dopytywał co do poprawnego doboru nowego.
  • REKLAMA
  • #8 21434223
    spinio666
    Poziom 11  
    PNC: 914339221 01
  • #10 21434637
    spinio666
    Poziom 11  
    Rozebrałem panel, u mnie to trochę inaczej wygląda niż w temacie powyżej. Czy ten triak to będzie ten zaznaczony? Symbol to LD33 F525, wedlug googli to regulator napięcia. Szukam w ogóle w dobrym miejscu?
    Zdjęcie wnętrza urządzenia elektronicznego z widoczną płytką drukowaną, na której element zaznaczono czerwoną elipsą.
  • REKLAMA
  • #12 21457647
    spinio666
    Poziom 11  
    Póki co pralka cały czas chodzi dobrze i trochę innych spraw do ogarnięcia, to jeszcze nie rozbierałem od tyłu, żeby się dostać do tego triaka, ale myślę, że to będzie to. Jak będę miał trochę czasu, to się tym zajmę. Dzięki @kenworth 18 za poświęcony czas i rady. Zamknę temat, bo dalej już sobie chyba poradzę, jak nie będzie takiego triaka, to ewentualnie zapytam o zamiennik :). Podzdrówka i dzięki jeszcze raz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Electrolux EWM 11044 NDU, która zawiesza się i nie uruchamia programów, a także wyświetla błąd E20 związany z pompą wody. Po wymianie pompy pralka działała przez krótki czas, ale problem powrócił. Użytkownik wszedł w tryb serwisowy, gdzie zidentyfikowano błąd E51, sugerujący uszkodzenie triaka silnika lub wiązki elektrycznej. Po skasowaniu błędu pralka działała normalnie, ale użytkownik zastanawia się nad przyczyną okresowych awarii. W trakcie dyskusji podano informacje o numerze PNC, co ułatwia identyfikację modelu, oraz wskazówki dotyczące lokalizacji triaka i modułu mocy. Użytkownik planuje dalsze działania w celu naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA