logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy materiał z jakiego wykonany jest panel grzewczy na podczerwień ma wpływ na jego wydajność?

flatbeet 10 Lut 2025 12:26 303 3
REKLAMA
  • #1 21433275
    flatbeet
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam serdecznie,

Mam takie oto pytanie w zakresie paneli grzewczych na podczerwień - czy materiał z jakiego wykonany jest panel ma wpływ na jego wydajność?

Pół roku temu wybudowaliśmy dom szkieletowy (parterowy, 100m2) i zdecydowałem się na ogrzewanie panelami na podczerwień marki TERMOFOL. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego systemu, temperatura w domu ustawiona na 20 stopni a najwyższe zużycie w sezonie grzewczym wyniosło mnie w tym miesiącu i było na poziomie około 1150 kWh (co przełoży się na rachunek nieznacznie powyżej 1000zł). Warto dodać, że w domu mam wszystko na prąd, w tym przepływowy podgrzewacz wody 24kW oraz drugi podgrzewacz kuchenny 4kW. Czterech domowników. Jedyne pomieszczenie, którego nie ogrzewam panelem (dogrzewam farelką) to łazienka bo w łazience namówiono mnie na panel szklany gdzie w pozostałych pokojach mam panele stalowe. Nie korzystam z tego panela ponieważ on ewidentnie dużo dłużej się nagrzewa chociaż ma nieznacznie większą moc od pozostałych paneli pokojowych. Wiem, że ogrzewanie na podczerwień działa na innej zasadzie niż typowe grzejniki czy ogrzewanie podłogowe bo on nie ogrzewa powietrza tylko wszystkie przedmioty, które potem oddają to ciepło do pomieszczenia ale mimo wszystko zastanawiam się czy to szkło nie stanowi bariery dla podczerwieni bo panel stalowy robi duże lepsze wrażenie. Stojąc koło niego już po 3-5 min pracy da się wyczuć przyjemne ciepło (a sam panel jest gorący) podczas gdy ten łazienkowy potrzebuje z 20 min żeby dać podobny efekt cieplny.

Z góry będę wdzięczny za wszystkie opinie i uwagi :-)
  • REKLAMA
  • #2 21433293
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3288
    Pierwsze panele na podczerwień to marketingowy bełkot. To porostu grzejniki oporowe zasilane energią elektryczną. Łazienkowy jest szklany bo szkło nie rdzewieje i jest chłodniejszy by cię oparzyć. Moc może ma wyższą ale oddaje ciepło słabiej. To już lepszy jest recznikowiec z grzałką ustawiony na 40-45 C. Daje ciepło i jest na czym ręcznik do suszenia powiesić.

PS Każdy przedmiot ogrzany emituje podczerwień nawet człowiek.

U ciebie w domu pewnie robotę robi ocieplenie. Ale rozważ pompę ciepła czy klimatyzator z opcją grzania (w lecie chłodzi przy temp zewnętrznych do -10 C skutecznie grzeje). Rachunki za prąd pewnie by spadły 3x krotnie.
  • REKLAMA
  • #3 21433394
    flatbeet
    Poziom 9  
    Ja wiem, że panel na podczerwień to nie jest żadna technologia z kosmosu (a co za tym idzie - nie ma się tu za bardzo co zepsuć) i z grubsza znam zasadę działania natomiast zastanawiam się jak materiał wykonania ma wpływ na wydajność. Tak jak mówię - ten szklany teoretycznie dużo dłużej się nagrzewa (w moim domyśle ma niższą emisję podczerwieni) a z drugiej strony znalazłem taki ciekawy parametr w obszarze podczerwieni jak "współczynnik emisyjności"

https://blog.termometry.eu/temperatura/tabela-wspolczynnikow-emisyjnosci-pirometry/

I z tej tabeli wynikałoby, że szkło rozgrzane do 90 stopni ma bardzo wysoka emisyjność, wyższą niż stal. Przy czym grzejniki stalowe malowane są na biało i ten biały lakier chyba też podbija emisyjność. Dochodzę więc powoli do wniosku, że szkło po rozgrzaniu emituje równie dużo promieni co grzejnik stalowy tylko problem ze szkłem jest taki że dużo dłużej się nagrzewa, stąd może tez różnica w mocy. Mój grzejnik stalowy ma 700W a szklany 750W.

Do pompy ciepła się nie przekonam bo miałem już kiedyś podłogówkę i przeszkadza mi jej duża bezwładność oraz fakt, że dużo lepiej sprawdza się w pomieszczeniach z ceramiką na podłodze. Pokoje z panelami były odczuwalnie chłodniejsze od salonu czy kuchni gdzie mieliśmy płytki na podłodze w poprzednim mieszkaniu. Termoregulacja podgłówki tez wygląda słabo. Panele mają wbudowane termostaty więc w każdym pokoju mogę ustawiać inną temperaturę. Poza tym koszty inwestycyjne są zbyt duże. Panele na podczerwień na cały dom kosztowały mnie 9 000zł a pompa ciepła z instalacją podłogową wyniosłaby pewnie minimum 40 000zł. Stopa zwrotu inwestycji w pompę jest dla mnie nieakceptowalna.
  • #4 21805651
    flatbeet
    Poziom 9  
    Okazuje się że panel grzewczy szklany działa równie dobrze jak panele stalowe a samo szkło przewodzi bardzo dobrze podczerwień.
REKLAMA