logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kodeki dźwięku w aplikacji Bowers & Wilkins PX7 S2 z Tidal na iPhone 13

gulaszewsky 10 Lut 2025 14:02 345 2
REKLAMA
  • #1 21433416
    gulaszewsky
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam wszystkich forumowiczów :)
    Niedawno zakupiłem słuchawki Bowers & Wilkins px7 s2.
    Mam następujące pytanie: jaką jakość dźwięku (jaki kodek będzie użyty) uzyskam korzystając z dedykowanej aplikacji Bowers & Wilkins a w niej podpiętego Tidala (iphone 13)?
    Czy dźwięk za pomocą tej aplikacji jest kodowany jakoś inaczej, czy standardowycm kodekiem Apple, czyli AAC?
    Mogę na telefonie korzystać z aplikacji Tidal oraz z Tidala w aplikacji Bowers & Wilkins ;) Mam wrażenie, że przez aplikację od słuchawek dźwięk jest nieco lepszej jakości..
    Czy to żadna różnica?
  • REKLAMA
  • #2 21433520
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    Wszystko i tak idzie po bluetooth i nie ma możliwości, żeby szło lepiej niż w Tidalu, bo na końcu to system musi wszystko upchnąć w BT. ;-)
  • #3 21433768
    gulaszewsky
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Dzięki Ordine :)
    Tak sądziłem ale pomyślałem - upewnię się :)
    A tak sprawę podsumował czat gpt:
    iPhone'y, w tym iPhone 13, obsługują standardowo kodek AAC dla Bluetooth. Niezależnie od aplikacji (Tidal czy Bowers & Wilkins), transmisja bezprzewodowa na Twoje słuchawki Bowers & Wilkins PX7 S2 będzie wykorzystywać AAC, ponieważ iOS nie wspiera kodeków aptX ani LDAC, które są dostępne na wielu urządzeniach z Androidem.

Aplikacja Bowers & Wilkins nie zmienia kodeka Bluetooth, ponieważ nie ma wpływu na ograniczenia iOS. Jednak aplikacja może:
    - Dostosowywać equalizer lub ustawienia DSP (Digital Signal Processing) w słuchawkach, co może poprawiać wrażenie jakości dźwięku.
    - Optymalizować działanie słuchawek pod kątem konkretnej aplikacji, szczególnie gdy korzystasz z funkcji oferowanych przez producenta (np. personalizacja brzmienia).
REKLAMA