logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak to jest zrobione ? Słuchawki APPLE , sprzęt APPLE?

nici 05 Lis 2018 22:42 891 13
REKLAMA
  • #1 17541295
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 979
    Postanowiłem rozpocząć luźny wątek, bez obliczeń, wykresów ITP.

Wygrzebałem dziś przy okazji szukania czegoś, nowe słuchawki od iPhone SE.
    Nauczony doświadczeniem, że owy SE średnio gra, podłączyłem go do LG G7, który nawet z byle czego potrafi wyjąć dobre ( DAC itp ). a tu ku moim uszom zdziwienie - bass tani , góra również .. myślę sobie, o co chodzi ? Słuchawki za prawie 150zł takie liche ?

Zaraz zaraz, biorę parę markowych, stockowe od HTC dr. dre i BO od LG v30. i co ? Na LG G7 grają super, na Iphone zaś lipa. Dzieją się cuda, kiedy Iphone dostaje swoje earPodsy i nagle pojawia się bass, soprany nie ryczą a średnie trzymają akceptowalny poziom..

o CO tu chodzi ? Czyżby iphone rozpoznaje swój sprzęt i potrafi go odpowiednio wysterować ? Takie zagranie firmy /?

zapraszam do dyskusji .

( uprzedzając różnice w nagraniach - mam subskrypcje apple music na iphone i androida, więc nagrania testowe te same. )
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17541606
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Można sprawdzić, czy słuchawki nie mają jakichś filtrów i jaki jest przebieg wykresu z urządzenia Apple.
  • #4 17541612
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    nici napisał:
    Czyżby iphone rozpoznaje swój sprzęt i potrafi go odpowiednio wysterować ?

Jeśli tak jest, to kolejny powód żeby tego nie kupować...
    Co w takim razie dzieje się po podłączeniu kablem do miksera audio, itp?
  • #5 17542159
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 979
    helmud7543 napisał:
    Można sprawdzić, czy słuchawki nie mają jakichś filtrów i jaki jest przebieg wykresu z urządzenia Apple.

Właśnie do tego potrzeba sprzętu i wiedzy, ale na moje ucho musi być coś na rzeczy.
    Nie wierzę w przypadek, że słuchawki apple kiepsko grają na innych urządzeniach, nawet takich z DAC jak LG g7.

Może są tu użytkowicy apple i się wypowiedzą ??

Od bardzo dawna używam równolegle dwóch telefonów, jeden android a drugi apple. Mam zatem możliwość na bieżąco porównywać oba rozwiązania i fakt tego, iż pod iphonami słuchawki firm trzecich grają inaczej jest nawet dla mojego ucha słyszalny.
  • #6 17542230
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    tak na szybko:
    - czy impedancje sa identyczne? nieco zle obciazony wzmacniacz czy DAC potrafi ciac.
    - wzmacniacz wyjsciowy moze miec nielinjowa charakterystyke dopasowana do jedynie slusznych sluchawek
    Pozdrawiam
  • #7 17542399
    perch
    Poziom 27  
    Ocena: 258
    Inna od standardowej pinologia w gnieździe JACK. Jak to jest zrobione ? Słuchawki APPLE , sprzęt APPLE?
  • REKLAMA
  • #9 17542502
    perch
    Poziom 27  
    Ocena: 258
    Tak, są to słuchawki z mikrofonem więc wtyk jest 4 pinowy. Zamienione są przedostatni i ostatni styk. Spójrz na ilustrację, którą wcześniej zamieściłem.
  • #10 17542510
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2364
    W sumie nie zwróciłem uwagi że chodzi o słuchawki z mikrofonem, w takim wypadku różnica dźwięku będzie znacząca. Nie idzie prawidłowo używać słuchawek Apple na innych urządzeniach bez modyfikacji złącza i vice-versa.
  • #11 17542702
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Pomijając kwestię budowy gniazda (na zwykłych słuchawkach bez mikrofonu nie ma znaczenia), to pozostaje kwestia różnego rodzaju "poprawiaczy dźwięku". Kiedyś bawiłem się jednym debilnogłosem, normalnie dźwięk z głośnika całkiem niezły, ale po wyłączeniu poprawiacza dźwięk jak z analogowego telefonu. Tyle że poprawiacz nie wykrywał wpięcia słuchawek więc dodatkowy kłopot z włączaniem i wyłączaniem poprawiacza. Tak samo w jednym z laptopów, na windowsowych sterownikach dźwięk z wbudowanych głośników wyraźnie zniekształcony (dopiero po wpięciu się w głośnik oscyloskopem było widać zniekształcenia skrośne, bo na słuchawkach było ok), na sterownikach dedykowanych z wyłączonymi poprawiaczami dźwięk był bez zniekształceń. Albo było na odwrót ze sterownikami, już tego nie pamiętam.
  • #12 17545448
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Czyli wg tego obrazka rozumiem że przejściówka lighting->jacek 3,5mm będzie działać prawidłowo tylko ze słuchawkami appla? U mnie po podłączeniu do audio w samochodzie gra całkiem nieźle (mam nagłośnienie JBL i z CD gra lepiej ale z telefonu cudów się nie spodziewam) . Chyba że ta przejściówka jest ustandaryzowana do "normalności" i nie będzie działać ze starszymi słuchawkami appla prawidłowo. Ciekawe...
  • #13 17546608
    marci4
    Poziom 31  
    Ocena: 177
    Przejściówka z Lightning -> Jack 3.5mm działa Ci w samochodzie dobrze bo w samochodzie masz zapewne wtyk jack stereo gdzie ostatnie dwa "ringi" są zmostkowane - masz poprawne połączenie masy.
    Osobiście nie widzę powodu aby używać słuchawek dołączonych do sprzętu Apple z innymi telefonami (lub nawet w ogóle) bo w/g mnie ich jakość nie jest najlepsza. Słuchawki AKG dołączone do Samsungów S8 lub S9 grają o niebo lepiej.
    Często producenci robiący słuchawki z wbudowanym mikorofnem do telefonów produkują 2 wersje - jedną kompatybilną z iPhonami, a drugą dla "reszty świata".
  • REKLAMA
  • #14 17547394
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Właśnie to zauważyłem. Kupowałem JBL-e J55 do samochodu dzieciakom i były dwie wersje. Kupiłem tą nie dla iSprzętów bo obawiałem się że może źle chodzić z systemem jaki mam w aucie.
    A w samochodzie wejście AUX mam na jacka "potrójnego" czyli normalnie dwa kanały i masa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy różnic w jakości dźwięku słuchawek Apple, szczególnie EarPods, w porównaniu do innych modeli słuchawek podłączanych do różnych urządzeń, takich jak iPhone SE i LG G7. Użytkownicy zauważają, że słuchawki Apple grają lepiej na urządzeniach Apple, co może sugerować, że iPhone rozpoznaje swoje akcesoria i dostosowuje parametry dźwięku. Wskazano na różnice w impedancji, charakterystyce wzmacniacza oraz pinologii wtyków, co może wpływać na jakość dźwięku. Użytkownicy podkreślają, że słuchawki z mikrofonem mają inną konstrukcję wtyku, co może powodować problemy z kompatybilnością z innymi urządzeniami. Wspomniano również o przejściówkach Lightning do Jack 3,5 mm oraz o różnicach w jakości dźwięku między słuchawkami Apple a innymi markami, takimi jak AKG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA