logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Panasonic DMR-EH585 - nietypowe uszkodzenia..., co sprawdzić?

mario s. 10 Lut 2025 16:03 810 19
REKLAMA
  • #1 21433574
    mario s.
    Poziom 19  
    Ocena: 83

Witam
    Posiadam Nagrywarkę Panasonic DMR-EH585 której to napęd DVD ma jakieś dziwnie uszkodzenie.
    Mam tych nagrywarek około 30szt różnych więc mam porównanie 😉

Po włączeniu do sieci - jak wiadomo wyświetla "proszę czekać" , dysk sprawdza co trzeba.

Po chwili w każdej sprawnej nagrywarce w napędzie DVD słychać pojedynczy odgłos, takie powiedzmy "tuuuut" i po chwili się wyłącza wchodząc w tryb czuwania.
    Po naciśnięciu przycisku power zapala się HELLO czekamy chwilę i sprzęt jest gotowy do pracy.

W tej nagrywarce po włączeniu do sieci, już podczas sprawdzania przez dysk napęd DVD wydaje pięć dźwięków co jest dla mnie równoznaczne z tym że już płyty nie odczyta.
    Na filmie załączam te dźwięki.

Mam około pięć modeli tego Panasonic w których napęd właśnie tak się zachowuje.

Np. jeden z nich był sprawny nagrywał mi płyty ale przy próbie kolejnego nagrywania się nagle wyłożył.

Drugi który też był do niedawna sprawny w jednej nagrywarce to po włożeniu do innej też mi padł w ten sposób i nawet po włożeniu do tej w której był to również nie pomogło i teraz tylko sobie bzyka te 5 razy....

Tak więc chcę zapytać kogoś kto może naprawiał takie sprzęty lub miał takie uszkodzenie napędu, czy to jest może spowodowane wyłożeniem się oprogramowania bo laser by tak nagle chyba nie padł?
    Rozebrałem napęd i widać że laser świeci idealnie!
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • VID_20250210_144046.mp4 (40.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21433833
    jerzy_d
    Spec od TV
    Ocena: 49
    To bardzo typowe uszkodzenie, laser albo cały DVD drive do wymiany...
  • #3 21433868
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1093
    Sprawdzałeś, czy silniczek i śruba pociągowa głowicy laserowej działają i obracają się lekko?
  • #4 21434488
    mario s.
    Poziom 19  
    misiek1111 napisał:
    Sprawdzałeś, czy silniczek i śruba pociągowa głowicy laserowej działają i obracają się lekko?

W tym egzemplarzu nie sprawdzałem ale w innych przesuwałem laser do końca (krawędzi płyty) kręcąc silniczkiem i po uruchomieniu bez problemu wracał do pozycji startowej.
    Niestety dalej był ciągle ten sam objaw...

Dodano po 5 [minuty]:

jerzy_d napisał:
    To bardzo typowe uszkodzenie, laser albo cały DVD drive do wymiany...

Tego się obawiałam że nie będzie cudownej metody 😉
    Myślałem że taki laser się kończy powoli a tu po prostu w jednym egzemplarzu przy kolejnej próbie nagrania zwyczajnie się zaciął 😏
    A że tak zapytam jeszcze, czy możesz podesłać link gdzie można kupić taki laser?
    Pozdro 👍
  • #6 21435706
    mario s.
    Poziom 19  
    jerzy_d napisał:
    Niestety nie, nie kończy się powoli, jak klika to już do śmietnika, nowy RAF3332A-C jest drogi, ja kupuje uszkodzone DMR-y i w większości DVD jest ok.
    https://www.aliexpress.com/i/32272931699.html
    Mechanizm optyczny do odtwarzacza DVD leżący na drewnianym stole.
    Laserowy mechanizm optyczny RAF3332AC z metalową i plastikową obudową leży na drewnianej powierzchni.

No niestety, nie ma się co łudzić, czas tych sprzętów minął ale ja nadal je lubię i o ile to możliwe daje im drugie życie, jednak koszt wątpliwej jakości lasera z chin jest ryzykowny i jeszcze za trzy stówy 😮

Kumpel serwisant kupował kiedyś z chin lasery do CD Technic i wiara się skarżyła że wytrzymywały około pół roku a oryginalne z 20lat 😉
    Faktycznie lepiej kupić gdzieś za parę złotych oryginalną nagrywarkę dla samego napędu 😉
    Dzięki Jerzy 👍
  • REKLAMA
  • #7 21435798
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 453
    W takich nagrywarkach Panasonic był wadliwie zaprojektowany docisk płyty (nie wiem czy w tej). Plastikowy element dociskający płytę ulegał szybkiemu wytarciu (szczególnie przy płytach z jakimiś wytłaczanymi napisami) i w czasie startu płyta się ślizgała przez co laser nie mógł jej odczytać. Chyba przez moment słychać efekt poślizgu płyty ??? Osobiście zrobiłem na elemencie dociskającym poduszkę z silikonu i jeszcze to działa do dzisiaj.
  • #8 21436213
    mario s.
    Poziom 19  
    modziul napisał:
    W takich nagrywarkach Panasonic był wadliwie zaprojektowany docisk płyty (nie wiem czy w tej). Plastikowy element dociskający płytę ulegał szybkiemu wytarciu (szczególnie przy płytach z jakimiś wytłaczanymi napisami) i w czasie startu płyta się ślizgała przez co laser nie mógł jej odczytać. Chyba przez moment słychać efekt poślizgu płyty ??? Osobiście zrobiłem na elemencie dociskającym poduszkę z silikonu i jeszcze to działa do dzisiaj.

Było by to prawdopodobne ale wtedy powinna chociaż odtworzyć jedną na kilka płyt to raz a dwa to tak jak wspomniałem wcześniej że kiedy po podłączeniu do sieci dysk zacznie sprawdzać wszystko a napęd NAWET BEZ PŁYTY zacznie wydawać te pięć dźwięków to już jest jasne że nic nie odtworzy...
    Niestety Jerzy ma rację .
    Mam w planie kiedyś przełożyć sam laser ze sprawnego napędu to tego z tegoż postu aby rozwiać wszelkie wątpliwości ale boje się że coś mu odbije i sobie padnie jak niedawno ten o którym wspomniałem na początku kiedy to PRZEŁOŻYŁEM TYLKO cały SPRAWNY napęd a ten w innej nagrywarce po prostu się wkurzył , zabuczał sobie te pięć razy i do widzenia.
    Włożyłem go ponownie do tej w której był i też sobie 5 razy buczał już nic nie odtwarzając...
    To jest też CIEKAWE pytanie, dlaczego przełożenie do innej spowodowało że padł właśnie w ten dziwny sposób? 😱😏
  • #9 21436933
    jerzy_d
    Spec od TV
    modziul napisał:

Nie w tym modelu, 'habilitowalem' się kiedyś, jak wspomniałem to nagminny problem w tych modelach, otóż to charakterystyczne klikanie, to wina tego małego układu scalonego na płytce lasera...

Zbliżenie na moduł lasera z widocznym układem scalonym na płytce.
  • #10 21441887
    rgr2
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    I pewnie układ nie do dostania? Też mam 2 takie nagrywarki z podobnymi efektami, stukanie, wysuwanie płyty i error.

PS. Po co ci 30 nagrywarek? :D Ktoś jeszcze nagrywa VHS na DVD? :)
  • #11 21442022
    mario s.
    Poziom 19  
    rgr2 napisał:
    I pewnie układ nie do dostania? Też mam 2 takie nagrywarki z podobnymi efektami, stukanie, wysuwanie płyty i error.

PS. Po co ci 30 nagrywarek? :D Ktoś jeszcze nagrywa VHS na DVD? :)

Oj zdziwił byś się ile tego poszło 😉
    Te nagrywarki mają duży atut czyli gniazdo FireWire dla kamer MiniDV.
    Weź mi pokaż jakiś kabel itp dzięki któremu podłącze taką kamerę do USB laptopa aby przegrać filmy? 😮😉

Dodano po 11 [minuty]:

jerzy_d napisał:
    modziul napisał:

Nie w tym modelu, 'habilitowalem' się kiedyś, jak wspomniałem to nagminny problem w tych modelach, otóż to charakterystyczne klikanie, to wina tego małego układu scalonego na płytce lasera...

Zbliżenie na moduł lasera z widocznym układem scalonym na płytce.

Jerzy a próbowałeś wymienić taki układ lub czy udało by się przełożyć samą diodę lasera z optyką do płytki ze sprawnym układem scalonym?
  • REKLAMA
  • #12 21442090
    jerzy_d
    Spec od TV
    W tym przypadku latwo wymienic sama plytke z ukladem, cala optyka z dioda laserowa, fotodioda pozostają, a jak widać, na płytce jest praktycznie tylko układ, kondensatory tez kiedyś przełożyłem.
  • #13 21442096
    rgr2
    Poziom 10  
    >>21442022 No, ale jakość zgrywania do MPEG-2 jest bardzo słaba. To samo z kamery miniDV -- to się przegrywa przez FireWire do stacjonarki z kartą albo do laptopa z wejściem FW. Zgrywania tego do MPEG2 to masakra jakości.
  • #14 21442149
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 453
    >>21442096 Te nagrywarki zostały stworzone do przegrywania kaset VHS i nie jest możliwe osiągnięcie lepszej jakości na żadnym innym sprzęcie i dla tego zawsze były używane przez firmy świadczące takie usługi. Zapis VHS jest niskiej jakości ale użycie dobrego magnetowidu Panasonic i nagrywarki Panasonic daje znakomite rezultaty.
  • REKLAMA
  • #15 21442298
    jerzy_d
    Spec od TV
    modziul napisał:
    >>21442096 Te nagrywarki zostały stworzone do przegrywania kaset VHS i nie jest możliwe osiągnięcie lepszej jakości na żadnym innym sprzęcie i dla tego zawsze były używane przez firmy świadczące takie usługi. Zapis VHS jest niskiej jakości ale użycie dobrego magnetowidu Panasonic i nagrywarki Panasonic daje znakomite rezultaty.

Ten model akurat to kombinacja DVD+HDD ale modele takie jak DMR-EZ47, 48,49, czyli VHS+DVD, DMR-EX95,98,99 VHS+DVD+HDD to 6 głowicowe, z doskonałą jakością obrazu, kopia kasety na DVD to 1:1 jeśli chodzi o jakość obrazu i dźwięku. A kto jeszcze używa VHS? Jest popyt jest i podaż ;) Zapraszam na moja stronę, zakładka 'shop'.
  • #16 21442312
    rgr2
    Poziom 10  
    >>21442149 No nie bardzo, może 20 lat temu, chociaż już wtedy od Panasonica lepsze były nagrywarki na chipsecie LSI-Logic (lepsza jakość obrazu MPEG2 i nie przegrzewały się co na Panasonicach skutkowało notorocznymi dropami klatek).
    Magnetowid nic tu nie pomoże, bo kodek jest słaby (w sumie najgorszy z możliwych). Teraz to się zgrywa bezstratnie albo do X264/X265/Prores. Niektórzy jeszcze zgrywają do DV, ale to też średnia opcja.

Dodano po 14 [minuty]:

>>21442298 Te modele to klasa mocno "popularna" - to już etap urządzeń combo, czyli cięcia kosztów i wyraźnie niższej jakości niż w modelach z poprzednich lat. Chyba tylko JVC przykładał się wówczas jeszcze do jakości, ale i tak tylko w droższych modelach.

PS. 6 głowic to marketing. Pomagały w slow motion, pauzie czy przewijaniu, a nie podczas odtwarzania (chyba że w trybie SLP). A i często producent doliczał sobie głowice audio albo głowice kasujące. Mitsu chwalił się 10-cioma.
  • #17 21442735
    jerzy_d
    Spec od TV
    Sorry, nie zgodzę się absolutnie z tym. Poprzednie lata to odtwarzanie na CRT, nie na darmo każdy model Panasonica, który, wymieniłem ma wyjście HDMI w rozdzielczości full HD. Ta klasa 'popularna' to są ostatnie modele, po nich nie ma już nic. Do tego trzeba dorzucić Toshiby DVR20, RDXV60. Mówienie, ze ostatnie modele były 'srednie', ze względu na koszty to raczej prywatna opinia. Przy jakości z kasety VHS, zgubienie jednej klatki w ciągu 1/50 sekundy jest nie do zauważenia. Osoby, które zajmują się profesjonalnie, z taśm na digital media, najpierw kopiują przy użyciu combo na DVD a później ewentualnie obróbka Mpega na PC.
    Co do głowic, 2 dodatkowe audio robią dużą różnicę, łatwość w montażu, edycji przy 4 głowicach video? Czy tylko marketing?
    Co do JVC to sie zgodzę.Dynamic Drum System mnie rozwalił obrazem przez SCARTA...chyba nawet mam to gdzieś to na blogu:
    https://www.e17electronics.com/post/jvc-hr-s7600-9500-8600-dynamic-drum-system
  • #18 21442799
    rgr2
    Poziom 10  
    Nikt już nie przegrywa z MPEG-ów - to archaiczny format sprzed 20 lat. Wystarczy trochę ruchu na ekranie i widać bloki niedopuszczalne przy zgrywaniu. Zwłaszcza, że EH585 na wyjście HDMI, z którego można przechwycić obraz w jakości lepszej o kilka klas od MPEG2
    Zgubienie 20 klatek na godzinę uznaje się za niedopuszczalne i dyskwalifikujące urządzenie - a co dopiero kilku na sekundę co potrafi zrobić Panas.
    Nikt profesjonalnie zgrywający kasety nie zgrywa na DVD. Wystarczy wejść na DigitalFAQ i zobaczyć o jakim sprzęcie się rozprawia i poleca - z nagrywarek Panasa nadają się tylko ES10/ES15 ze względu na świetne TBC (ewentualnie niektóre Pioneery), reszta to takie dostateczne, gdy nie ma się innej możliwości. I tylko jako passthrough. Temat DVD i MPEG2 umarł kilkanaście lat temu, gdy zaczęły pojawia się sensowne urządzenia do przechwytywania bezstratnego. Zresztą MPEG2 nigdy tak naprawdę nie nadawał się do zgrywania VHS, już na początku niszczy połowę z i tak kiepskiej rozdzielczości chrominancji.
    I nie zrozumiałeś o glowicach - wypisują "6 głowic", bo zaczęli sobie doliczać głowice audio do bełkotu marketingowego. I nic ci one nie dodadzą do jakości audio. Przy dźwięku standardowym nie są używane, a przy dźwięku HiFi używane są zawsze.
    Dynamic Drum jest absolutnie bezwartościowy. Nie dość, że psuje się w zasadzie zawsze i trzeba go zastępować elementami z drukarek 3D (bo nie ma części), to nie działa przy odtwarzaniu - jest to bajer aby mieć lepszy obraz podczas przewijania.
  • #19 21443484
    jerzy_d
    Spec od TV
    >>21442799
    Gdyby rzeczywiście tak było to bym juz dawno poszedł z torbami ;)
  • #20 21465706
    rgr2
    Poziom 10  
    >>21443484 Tak jest, ale ludzie zazwyczaj nie wiedzą w co się pakują i myślą, że tak ma być :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nagrywarką Panasonic DMR-EH585, której napęd DVD wydaje pięć dźwięków podczas uruchamiania, co sugeruje uszkodzenie. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie lasera, silniczka lub wadliwy docisk płyty. Użytkownicy sugerują wymianę lasera (model RAF3332A-C) oraz zwracają uwagę na problemy z jakością zamienników. Wspomniano również o wadliwym zaprojektowaniu elementu dociskającego płyty, co może prowadzić do problemów z odczytem. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z innymi modelami Panasonic oraz metodami naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA