Posiadam Nagrywarkę Panasonic DMR-EH585 której to napęd DVD ma jakieś dziwnie uszkodzenie.
Mam tych nagrywarek około 30szt różnych więc mam porównanie 😉
Po włączeniu do sieci - jak wiadomo wyświetla "proszę czekać" , dysk sprawdza co trzeba.
Po chwili w każdej sprawnej nagrywarce w napędzie DVD słychać pojedynczy odgłos, takie powiedzmy "tuuuut" i po chwili się wyłącza wchodząc w tryb czuwania.
Po naciśnięciu przycisku power zapala się HELLO czekamy chwilę i sprzęt jest gotowy do pracy.
W tej nagrywarce po włączeniu do sieci, już podczas sprawdzania przez dysk napęd DVD wydaje pięć dźwięków co jest dla mnie równoznaczne z tym że już płyty nie odczyta.
Na filmie załączam te dźwięki.
Mam około pięć modeli tego Panasonic w których napęd właśnie tak się zachowuje.
Np. jeden z nich był sprawny nagrywał mi płyty ale przy próbie kolejnego nagrywania się nagle wyłożył.
Drugi który też był do niedawna sprawny w jednej nagrywarce to po włożeniu do innej też mi padł w ten sposób i nawet po włożeniu do tej w której był to również nie pomogło i teraz tylko sobie bzyka te 5 razy....
Tak więc chcę zapytać kogoś kto może naprawiał takie sprzęty lub miał takie uszkodzenie napędu, czy to jest może spowodowane wyłożeniem się oprogramowania bo laser by tak nagle chyba nie padł?
Rozebrałem napęd i widać że laser świeci idealnie!
Pozdrawiam