logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Indesit WGD836TX - kontrolka zasilania, brak reakcji,czy możliwa awaria programatora?

fachman1964 10 Lut 2025 20:22 369 25
REKLAMA
  • #1 21434031
    fachman1964
    Poziom 5  
    Ocena: 61
    Pralko-suszrka Indesit WGD836TX bezawaryjnie służyła pond 25 lat. Rano chciałem nastawić pranie i nic tylko pali się kontrolka zasilania. Schematu to pewnie tylko pomarzyć do tak zabytkowego sprzętu. Czyżby padł programator?
    Jak tam jest kolejno połączone? Czy jest jakiś czujnik zamkniętych drzwi tak jak kiedyś było w polarze , czy tylko blokada? Przewody są pospinane we wiązkach trzeba chyba będzie wszystko pruć i po kablach dochodzić gdzie zanika zasilanie?
  • REKLAMA
  • #2 21434118
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3700
    A blokuje w ogóle drzwi?
  • #3 21434201
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6904
    fachman1964 napisał:
    Czyżby padł programator?

Wątpliwe

fachman1964 napisał:
    Czy jest jakiś czujnik zamkniętych drzwi tak jak kiedyś było w polarze

Jest pełnoprawna blokada drzwi.

fachman1964 napisał:
    Przewody są pospinane we wiązkach trzeba chyba będzie wszystko pruć

Nie rozpędzaj się tak.
    1. Do sprawdzenia szczotki w silniku.
    2. Do sprawdzenia zamek drzwi w drzwiach, czy się nie rozjechał i czy bolec prawidłowo jest wprowadzany w blokadę
    3. Do sprawdzenia sama blokada drzwi
  • #4 21434242
    fachman1964
    Poziom 5  
    mrice napisał:

Jest pełnoprawna blokada drzwi.

Jak mam to rozumieć? Sama blokada czy z czujnikiem zamkniętych drzwi który blokuje działanie pralki dopóki nie zadziała? Ta pralka to ma jeszcze mechaniczny programator!

Kenworth 18 napisał:
    A blokuje w ogóle drzwi?

Drzwi zamykają się ale nie są blokowane
  • #5 21434393
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Zacznij od sprawdzenia stanu szczotek węglowych silnika napędowego a następnie blokada drzwi jak już pisał moderator @mrice. Blokada drzwi: https://czesciagd.pl/blokada-drzwi-indesit-zv...mA5f2EZcF_rGq8HpZA8f6hFf2vdODvAHpzETDyS7dniVT
    Masz też moduł sterowania pracą silnika: https://electrodocas.fr/ariston-indesit-et-ho...nce-occasion-moins-cher-pour-lave-linge-.html
    Szczotki węglowe silnika: https://czesciagd.pl/szczotka-weglowa-2-szt-c...0bdn3CElvroNW3npRz4nw3ehaKT6b9lTYdLrZNmIhMmgJ
  • #6 21434485
    mrice
    Moderator AGD
    Wpierw zajrzyj i pomierz motor, jak pamiętam to w teej pralkosuszarce winien być już silnik szczotkowy. Jak w motorze bedzie wsio ok to będziemy się martwić dalej.
  • #7 21434677
    fachman1964
    Poziom 5  
    Silnik sprawdziłem działa. Poprawcie mnie jeżeli mam niewłaściwe rozumowanie. Po nastawieniu każdego wybranego programu zawsze są blokowane otwieranie drzwi. Jeżeli tak się nie stanie to programator nie rusza. Tak?? Czy stan rygla w ogóle nie ma znaczenia do pracy pralki? Teraz, dlaczego do elekromagnesu blokady idą trzy przewody? Niebieski,czerwony,brązowy. Jak działa blokada. Jak ją sprawdzić poza pralką na które końcówki podać napięcie aby jej nie spalić? Na obudowie napisane AC250V 4A closing. 0A - openig czyli pobiera 4A jak jest załączona blokada. po zaniku napięcia sprężyna zamka odblokuje drzwi.
  • #8 21434684
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Może będziesz miał szczęście bo na tych starych blokadach drzwi były opisy L, N, C. Przez blokadę płynie napięcie zasilania 230V czyli L to faza, N neutralny i C czyli podanie zasilania dla pralki. Dokładnie i dobrze rozumujesz, że jeżeli blokada nie działa to pralka będzie martwa. Blokadę możesz sprawdzić przez podpięcie jej na krótko do 230V a wtedy po przesunięciu zapadki do środka ma się pojawić przejście pomiędzy stykiem L a C. Jeśli nie masz oznaczeń to bez multimetru niewiele sprawdzisz. Sprawdź też czy na przewodach L i N masz 230V.
  • REKLAMA
  • #9 21434704
    fachman1964
    Poziom 5  
    Moment, moment tam są inne oznaczenia:

Blokada drzwi pralki z wyraźnie widocznymi elementami i gniazdami przyłączeniowymi.

Jak widać na rysunku 1- 2 - 3. Na przewodach nie ma oznaczeń tylko kolory o czym napisałem wyżej. Czy ręczne przesunięcie blokady na pewno zewrze styki czy tylko kiedy zadziała elektromagnes? Multimetr mam.
  • #10 21434710
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    No to lipa. Multimetr w dłoń i szukaj na blokadzie najniższą rezystancję pomiędzy 2 stykami i tam podłączasz napięcie sieciowe. Nie napisałem , że wszystkie blokady miały te fajne oznaczenia. Na przykład: https://czesciagd.com.pl/blokada-do-pralki-boschsiemens-wfa-2070-wfb-1604
    Tam nie ma elektromagnesu tylko pozystor. Tak jak przesuniesz palcem i zablokujesz zapadkę by nie uciekła to blokada zamknie obwód o ile będzie sprawna. Masz pewność co do sprawności silnika i istnienia w nim jeszcze szczotek po tylu latach pracy pralki? Może to będzie Ci pomocne: https://youtu.be/o4oKWR9dXeU?si=zslVuqGITy8RjZJB
  • #11 21434799
    fachman1964
    Poziom 5  
    Szczotki wymieniałem kilka lat temu. Teraz co się tyczy tej blokady. Tok rozumowania był jednak poprawny. Po z mostkowaniu
    blokady drzwi pralka ożyła tutaj jest wiec problem. Ta blokada drzwi to działa na zasadzie bimetalu. Podanie napięcia na k. 1 i 3 rozgrzewa bimetal i następuje wypchnięcie bolca blokady

Zdjęcie blokady drzwi pralki z oznaczeniem na bolcu blokady.

i zwarcie styku pomiędzy pinami 2 - 3 na pin 1 jest biegun N (neutralny). Spróbuję naprawić blokadę jeżeli nie dam rady to czterdzieści złotych nowa. Zdumiewające, że po tylu latach do tak archaicznego sprzętu są dostępne części!
  • #12 21434820
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2313
    Ja bym kupił nową blokadę bo czasami przez takie kombinowanie , można uszkodzić moduł sterujący przy podłączeniu nie pomyl przewodów.
  • #14 21434831
    fachman1964
    Poziom 5  
    Ten moduł sterujący wydaje się też niezbyt skomplikowany. Wzmacniacze operacyjne tranzystory i elementy bierne. Żadnych mikro kontrolerów i bardziej wyrafinowanej logiki.
  • #15 21434834
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    fachman1964 napisał:
    Ten moduł sterujący wydaje się też niezbyt skomplikowany. Wzmacniacze operacyjne tranzystory i elementy bierne. Żadnych mikro kontrolerów i bardziej wyrafinowanej logiki.

Steruje tylko pracą silnika napędowego. Póki działa programator pralka będzie żyła. Programatora już nie dostaniesz nigdzie do niej najprawdopodobniej.
  • #16 21434843
    fachman1964
    Poziom 5  
    Programator też na razie jest do kupienia w North chociażby 213 zł. Ja bym się bardziej martwił o korozję bębna. Póki nie cieknie to naprawy są celowe. Na dzień dzisiejszy jest jeszcze sporo dostępnych części zamiennych do tej pralki, nawet hydrostaty oraz węże przyłączeniowe bębna jakby popękały ze starości.
  • REKLAMA
  • #18 21435051
    fachman1964
    Poziom 5  
    Pewnie nie, ale ma wartość "sentymentalną". Blokadę rozebrałem, styk przeczyściłam i na razie działa. Teraz jak usterka się powtórzy to wymieniam na nową. A tak na marginesie, ciekawe czy te współczesne hiper nowoczesne, wyposażone w szósty zmysł, naszpikowane procesorami, falownikami, silnikami liniowymi, Wi-Fi i bóg wie czym jeszcze tyle wytrzymają co te zabytkowe.
  • REKLAMA
  • #19 21435259
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    fachman1964 napisał:
    Pewnie nie, ale ma wartość "sentymentalną". Blokadę rozebrałem, styk przeczyściłam i na razie działa. Teraz jak usterka się powtórzy to wymieniam na nową. A tak na marginesie, ciekawe czy te współczesne hiper nowoczesne, wyposażone w szósty zmysł, naszpikowane procesorami, falownikami, silnikami liniowymi, Wi-Fi i bóg wie czym jeszcze tyle wytrzymają co te zabytkowe.

Ale to już było i nie wróci więcej.😉
    PS. Poświęć te parę złotych i kup nową bo jak Ci się blokada "zespawa" w środku to będziesz ją łamał by otworzyć drzwi. Już tak miałem w moim starym Bosch.
  • Pomocny post
    #20 21435869
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2313
    Schemat elektryczny przedstawiający połączenia i komponenty w urządzeniu. Dopiero teraz zajarzyłem, że ten model ma programator mechaniczny jak w starym polarze. Jest w sieci nawet taki schemat, tylko nie wiem, czy pasuje do tego modelu.
  • #22 21437234
    mrice
    Moderator AGD
    Kenworth 18 napisał:
    Faktycznie, ale ponad 200zł do takiego zabtyku już większego sensu nie ma by inwestować

I kto to mówi :lol: pierwszy naczelny na Elektrodzie składający stargo trupa z dwóch :lol:

fachman1964 napisał:
    Blokadę rozebrałem, styk przeczyściłam i na razie działa.

Weź ją chłopie wymień na nową, strzeli za kilka prań, zablokuje się skutecznie i dopiero będziesz miał problem.

Telo napisał:
    Dopiero teraz zajarzyłem, że ten model ma programator mechaniczny

Owszem, ale dochodzi do tego mały moduł na dole sterujący motorem.
  • #24 21437398
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    mrice napisał:
    Kenworth 18 napisał:
    Faktycznie, ale ponad 200zł do takiego zabtyku już większego sensu nie ma by inwestować

I kto to mówi :lol: pierwszy naczelny na Elektrodzie składający stargo trupa z dwóch :lol:

fachman1964 napisał:
    Blokadę rozebrałem, styk przeczyściłam i na razie działa.

Weź ją chłopie wymień na nową, strzeli za kilka prań, zablokuje się skutecznie i dopiero będziesz miał problem.

Telo napisał:
    Dopiero teraz zajarzyłem, że ten model ma programator mechaniczny

Owszem, ale dochodzi do tego mały moduł na dole sterujący motorem.

O wypraszam sobie Panie moderatorze! Trochę szacunku dla minionej niemieckiej myśli technicznej.😉
    Trzydzieści lat na karku i nadal śmiga.😉
  • #25 21438065
    mrice
    Moderator AGD
    Telo napisał:
    O takim module piszesz?

Tak, jakię takiś tego typu tam winien siedzieć, by wysterować szczotkowca.

Kenworth 18 napisał:
    Trochę szacunku dla minionej niemieckiej myśli technicznej.

No właśnie Panie kolego, mocno już minionej myśli teechnicznej :lol:

Podsumowanie tematu

✨ Pralko-suszarka Indesit WGD836TX, która działała bezawaryjnie przez 25 lat, przestała reagować, a jedynie świeci się kontrolka zasilania. Użytkownik podejrzewa awarię programatora lub blokady drzwi. W dyskusji poruszono kwestie związane z kontrolą stanu szczotek silnika, blokady drzwi oraz możliwości sprawdzenia ich działania. Użytkownicy sugerują, aby najpierw sprawdzić szczotki silnika oraz zamek drzwi, a następnie ewentualnie wymienić blokadę, która może być uszkodzona. Wskazano również na dostępność części zamiennych, w tym programatora, mimo wieku urządzenia. Po naprawie blokady drzwi pralka zaczęła działać, co sugeruje, że problem leżał w uszkodzonej blokadzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA