logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana radia Cabasse na Arkamys w Lagunie 3 - kompatybilność i sterowanie

sebeusz84 11 Lut 2025 21:05 1611 6
REKLAMA
  • #1 21435545
    sebeusz84
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich, chciałbym wymienić w mojej lagunie 3 radio cabasse tronic cd + nawigacja carminat (ze sterowaniem w radiu a nie w tunelu środkowym) na arkamys. Głównym powodem tej operacji jest bluetooth audio, chciałbym puszczać muzykę z telefonu (obecnie jest tylko możliwość rozmów telefonicznych przez bluetooth). Niedawno podłączyłem nawet jakiś moduł bluetooth z allegro za 50zł, gra całkiem ładnie ale nie mam pełnego sterowania z kierownicy (nie działa przełączanie utworów poprzedni/następny zarówno z kierownicy jak i z radia). Dlatego wolałbym zastosować fabryczne rozwiązanie jakim jest wymiana radia który ma możliwość odtwarzania audio przez bluetooth, a poza tym ponodobno arkamys ma lepszą jakość dzwięku niż cabasse. Pytanie do Was czy radio arkamys podłącze bez żadnych problemów na zasadzie plug&play do mojego systemu zastępując stare radio? Czy po przekładce wszystko będzie działać, włącznie ze sterowaniem z kierownicy? Z tego co widziałem na zdjęciu arkamys nie ma jednej wtyczki którą mam w radiu. Poniżej wrzuciłem dwie fotki jedna z mojego radia z niebieską wtyczką, której brakuje w arkamys, druga fotka ze złączami arkamysa.

Widok tylnej części radia samochodowego z licznymi wtyczkami w Renault Laguna 3.
    Tył radia samochodowego Blaupunkt z etykietami i złączami.
    AI: Czy wiesz, czy radio Arkamys jest kompatybilne z istniejącym okablowaniem i złączami w Twojej Lagunie 3, czy może będą potrzebne jakieś dodatkowe adaptery?
    Nie wiem
    AI: Czy spotkałeś się z opiniami lub doświadczeniami innych użytkowników, którzy dokonali podobnej wymiany radia w Lagunie 3?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21435830
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5127
    Podłączysz ale trzeba przerobić instalację, poza tym trzeba też wymienić ekran
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #3 21435977
    sebeusz84
    Poziom 2  
    milejow napisał:
    Podłączysz ale trzeba przerobić instalację, poza tym trzeba też wymienić ekran

Tak myślałem, że nie będzie łatwo. A jest jakieś inne fabryczne radio do laguny 3, które posiada bluetooth i nie wymaga żadnych przeróbek czy wymiany innych elementów? Ewentualnie widziałem, że ludzie wymieniają te ekrany od nawigacji gps zastępując je chińczykami z androidem. Czy takie rozwiązanie jest plug&play i wszystkie funkcje działają ?
  • REKLAMA
  • #4 21436009
    milejow

Poziom 43  
    Przejście z tego systemu na każdy inny oryginał wiąże się z przerabianiem instalacji, o Androidzie z Chin się nie wypowiem bo nie wiem
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 21436061
    sebeusz84
    Poziom 2  
    milejow napisał:
    Przejście z tego systemu na każdy inny oryginał wiąże się z przerabianiem instalacji, o Androidzie z Chin się nie wypowiem bo nie wiem

To może inaczej. Czy da się dokupić moduł bluetooth do odtwarzania muzyki z telefonu, ale taki żebym mógł sterować z kierownicy np. następny utwór/poprzedni. Bo obecnie mam taki za 50 zł z allegro:

Moduł Bluetooth z dwoma przewodami zakończonymi wtyczkami.

Muzyka po bt z telefonu działa, ale można jedynie sterować głośnością i tyle, niezależnie czy z radia czy kierownicy. Czy ewentualnie moduły bt emulujące zmieniarkę cd miały by pełną kontrolę sterowania z kierownicy?
  • Pomocny post
    #6 21436942
    milejow

Poziom 43  
    Nie posiadam informacji o takich dodatkach
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #7 21438100
    sebeusz84
    Poziom 2  
    W takim razie zamykam ten temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę radia Cabasse Tronic CD + nawigacja Carminat w Lagunie 3 na radio Arkamys, głównie w celu uzyskania funkcji Bluetooth audio do odtwarzania muzyki z telefonu. Obecnie użytkownik korzysta z modułu Bluetooth, który umożliwia jedynie rozmowy telefoniczne, a nie pełne sterowanie utworami. Odpowiedzi wskazują, że wymiana radia na Arkamys wymaga przeróbki instalacji oraz wymiany ekranu. Użytkownik pyta również o inne fabryczne radia z Bluetooth, które nie wymagałyby przeróbek, oraz o możliwość zakupu modułu Bluetooth, który umożliwiłby pełne sterowanie z kierownicy. Ostatecznie temat został zamknięty bez uzyskania konkretnych informacji o dostępnych rozwiązaniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA