logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna 3 - jaki adapter Bluetooth do sterowania z kierownicy?

sebeusz84 15 Lut 2025 10:56 2106 12
REKLAMA
  • #1 21440230
    sebeusz84
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Poszukuję adaptera/modułu Bluetooth do Renault Laguna 3, który będzie pełnił możliwość sterowania z kierownicy. Chodzi mi o to, żebym mógł sterować utworami bez odrywania rąk z kierownicy. Obecnie mam podłączony taki moduł z Allegro za 50 zł, ale nie ma możliwości przełączania utworów, jest tylko sterowanie głośnością. Z tego co sprawdziłem, żeby mieć pełne sterowanie z kierownicy, potrzebny jest moduł Bluetooth, który będzie działał jak zmieniarka CD.
    Znalazłem coś takiego na Amazonie:

https://amzn.eu/d/8kez0Nn

Czy ten moduł będzie kompatybilny z moim radiem: Cabasse Tronic CD? Poniżej zdjęcia:

Widok panelu radiowego Cabasse Tronic w samochodzie Renault Laguna 3, z przyciskami sterującymi i oznaczeniami.

Zbliżenie na połączenia kabli z żółtymi i białymi wtyczkami w samochodzie.

Tylna część radia samochodowego z widocznymi złączami, w tym żółtą wtyczką oznaczoną na czerwono.

Myślę, że gniazdo od zmieniarki jest pod tą żółtą wtyczką zaznaczone na czerwono. Dobrze myślę? Co polecacie?
  • REKLAMA
  • #2 21440326
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15487
    sebeusz84 napisał:
    Znalazłem coś takiego na Amazonie:https://amzn.eu/d/8kez0NnCzy ten moduł będzie kompatybilny z moim radiem: Cabasse Tronic CD? Poniżej zdjęcia:

Nie, nie będzie - w opisie aukcji są jasno wyszczególnione kompatybilne odbiorniki.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21440377
    sebeusz84
    Poziom 2  
    sosarek napisał:
    sebeusz84 napisał:
    Znalazłem coś takiego na Amazonie: https://amzn.eu/d/8kez0Nn Czy ten moduł będzie kompatybilny z moim radiem: Cabasse Tronic CD? Poniżej zdjęcia:

Nie, nie będzie - w opisie aukcji są jasno wyszczególnione kompatybilne odbiorniki.

No właśnie z tego opisu nie jest to jasne, bo piszą:

"Kompatybilny tylko z następującymi modelami radioodbiorników / 2 haczykami montażowymi włącznie
    Tuner list, Update list, Carminat 2
    Carminat Bluetooth CD (zmieniarka CD musi być aktywna)
    Cabasse Auditorium (bez zmieniarki CD pod spodem)
    VDO Daytona MS4100, 4150RS, 4200 (RS)"

Generalnie ta niebieska wtyczka pasuje idealnie w to miejsce:

Tył radioodtwarzacza samochodowego z widocznymi gniazdami i podłączeniami.

Jeżeli chodzi o zmieniarkę, to nie mam żadnych dodatkowych w schowku itp. Więc wydaje mi się, że jest wbudowana w samo radio. Poza tym w komentarzach z aukcji Amazon są również o Lagunie 3, że wszystko działa.
  • REKLAMA
  • #4 21440383
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15487
    Ta wtyczka pasuje do większości radioodbiorników dostępnych na rynku, nie tylko do Renault.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21440467
    sebeusz84
    Poziom 2  
    To, czy jest jakaś inna opcja, którą można zastosować w tym radiu?
  • #6 21442851
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5127
    Carminat bt cd to radio które masz w aucie I w-g opisu ma współpracować. Zmieniarki nie ma wbudowanej, w niektórych wersjach zmieniarka siedziała za schowkiem
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 21442928
    sebeusz84
    Poziom 2  
    milejow napisał:
    Carminat bt cd to radio, które masz w aucie i w-g opisu ma współpracować. Zmieniarki nie ma wbudowanej, w niektórych wersjach zmieniarka siedziała za schowkiem

Dzięki za potwierdzenie, o to mi właśnie chodziło. Ostatnie pytanie w tym temacie, czy żeby ten adapter zadziałał, muszę aktywować zmieniarkę w clip/ddt2000? Czy ewentualnie mogę to zrobić przez pyclip?
  • #8 21529905
    spirytusik84
    Poziom 23  
    Ocena: 130
    Witam, możesz napisać jakiego adaptera używasz na chwilę obecną i do którego gniazda go masz wpiętego.
  • #9 21530023
    milejow

Poziom 43  
    AUX wpina się do żółtego mini iso
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #10 21530123
    sebeusz84
    Poziom 2  
    >>21529905

Używam adaptera kupionego na Amazonie, link podałem w pierwszym poście. Jest to adapter, który emuluje zmieniarkę CD, więc podłączony jest niebieską kostką do gniazda zmieniarki CD. Najważniejszą zaletą tego rozwiązania jest to, że działają wszystkie funkcje sterowania z kierownicy (następny utwór/poprzedni/pauza), a nie tak jak w adapterach AUX, że działa tylko głośność, a resztą funkcji trzeba sterować na telefonie. Jakość dźwięku tego adaptera również stoi na bardzo wysokim poziomie.
  • REKLAMA
  • #11 21531178
    milejow

Poziom 43  
    Chcesz konkretny system w oryginale i jeszcze kilka innych bajerów jak AndroidAuto, kamera cofania czy sporo innych możliwych do uruchomienia wodotrysków to zainwestuj w R-Link, trochę kosztuje ale współpraca z autem wzorowa
    W przypadku wymiany z systemu Carminat BT/CD jaki masz w aucie montaż sprowadza się do wymiany ekranu, radia, wpięcia dwóch wtyczek ISO I przylutowania czterech przewodów do białej wtyczki starego radia
    Panel środkowy samochodu z wyświetlaczem systemu multimedialnego R-Link, przyciskami klimatyzacji i radiem.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #12 21561726
    Wotski
    Poziom 1  
    >>21530123 Czy musiałeś aktywować zmieniarkę, czy radio od razu załapało adapter?
  • #13 21562114
    sebeusz84
    Poziom 2  
    Musiałem aktywować zmieniarkę, bo adapter niestety nie został wykryty przez radio. Najprościej można zrobić to w PyClip, ale trzeba mieć przerobioną wtyczkę CAN Multimedia.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest adapter Bluetooth do Renault Laguna 3 z radiem Cabasse Tronic CD, który umożliwi pełne sterowanie z kierownicy, w tym przełączanie utworów, a nie tylko regulację głośności. Standardowe tanie moduły AUX nie oferują takiej funkcjonalności. Rozwiązaniem jest adapter emulujący zmieniarkę CD, podłączany do gniazda zmieniarki (niebieska wtyczka). Adapter z Amazonu, który emuluje zmieniarkę CD, jest kompatybilny z radiem Carminat BT CD, które występuje w Lagunie 3, jednak wymaga aktywacji funkcji zmieniarki w systemie diagnostycznym (np. PyClip lub CLIP/DDT2000). W niektórych wersjach Laguna 3 zmieniarka fizyczna była montowana za schowkiem, ale w tym przypadku jest ona emulowana przez adapter. Adapter pozwala na pełne sterowanie z kierownicy (następny/poprzedni utwór, pauza) oraz wysoką jakość dźwięku. Alternatywą jest wymiana całego systemu na R-Link, który oferuje dodatkowe funkcje multimedialne, ale wiąże się z większym kosztem i koniecznością wymiany radia oraz ekranu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA