logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bateria Ryobi 7 V zamiast 19 V, ładowarka wariuje, napięcie skacze przy nacisku

Keksiu 14 Lut 2025 20:12 417 14
  • #1 21439710
    Keksiu
    Poziom 8  
    Ocena: 36
    Witam, kupiłem baterie Ryobi za grosze. Napięcie jej zamiast 19-20 V jest około 7 V. Ładowarka świruje i raz ładuje prawie pustą, a za chwilę pokazuje pełne naładowanie.
    Rozebrałem i miernik wskazuje, że same ogniwa mają prawidłowe napięcie.

Ręka trzymająca sondy miernika uniwersalnego, przykładając je do styków baterii na płytce drukowanej.

Gdy podłącze sondy pod styki i naciskam w jednym miejscu, widać, że napięcie skacze, czasem pokazywało mi 14 V:

Załączniki:
    • VID_20250214195449.mp4 (186.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21439733
    Keksiu
    Poziom 8  
    >>21439722
    Bardziej chodzi mi o to, co z tym teraz zrobić?
  • #4 21439735
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1839
    Więc teraz zobacz co naciskasz i czy tam nie puścił np. zgrzew lub lut na PCB.
  • #5 21439736
    Keksiu
    Poziom 8  
    W zasadzie to ściskając ogniwa, to napięcie najbardziej się waha.

Dodano po 1 [minuty]:

krakarak napisał:
    Więc teraz zobacz co naciskasz i czy tam nie puścił np. zgrzew lub lut na PCB

Wydaje mi się, że od góry to co widać jest wszystko OK. Nie wiem jak wygląda płytka od spodu. Może tam coś jeszcze jest. W takim razie muszę całkowicie to rozebrać i porozlutowywać.
  • #6 21446501
    Keksiu
    Poziom 8  
    Dalej mam problem. Zdjąłem cały BMSi przelutowałem elementy w 2/3 płytki. Szczególnie tam gdzie naciskam, a napięcie skacze. Dalej bez zmian. Ogniwa same w sobie cały pakiet ma 19,26 V.
    Naciskanie podnosi napięcie na wyjściu z aku do 12-13 voltów. Różnie.
    Wyluzowałem te dwa mosfety, obydwa to:

Diagram techniczny tranzystora MOSFET IRF1404Z.

Między Drain a Source jest niecałe 60 kOhm.
    Plus sonda na source.
  • #7 21448603
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    Keksiu napisał:
    Ogniwa same w sobie cały pakiet ma 19,26 V
    Samo napięcie, to nie wszystko. Sprawdziłeś przy jakimś obciążeniu co się z nim dzieje?
  • #8 21450250
    Keksiu
    Poziom 8  
    Tylko, że ewidentnie jest coś nie tak z racji, że na styki do narzędzia wychodzi 1/3 tego co oferują ogniwa. Więc co mi da sprawdzanie pod obciążeniem, skoro nie ma pełnego napięcia wychodzącego z baterii?
    Edit:
    Podpięty Aku do wkrętarki pomimo, że ma 7 V wkrętarka nie daje specjalnych oznak braku mocy, ale to zaznaczam na sucho, nie sprawdzałem pod dużym obciążeniem.
  • #9 21452265
    Keksiu
    Poziom 8  
    Ma ktoś doświadczenie z jakimś zamiennym BMS-em z Ali do Ryobi? Podzielcie się info, czytałem, że niektóre poza tym, że są tanie, to nie działają. Chciałbym wymienić BMS-a, w internetach nie bardzo jest odpowiedź na mój problem. Niektórzy mają 5 V, ja mam 6 z kawałkiem, inni mają więcej lub mniej. Chyba szkoda komunikować bo ogniwa są zdrowe, tylko zarządca nie ogarnia.
  • #10 21452287
    krakarak
    Poziom 42  
    Keksiu napisał:

Podpięty aku do wkrętarki pomimo, że ma 7 V wkrętarka nie daje specjalnych oznak braku mocy.

Ty kolego coś źle mierzysz... Na wyjściu akumulatora z pewnością nie ma 7 V, a wkrętarka pracuje przy takim napięciu jak przy 18 V...
    Masz problem z pomiarem i z lokalizacją niepewnego styku, a chcesz zabrać się za wymianę BMS-a... Nie tędy droga.
  • #11 21452648
    Keksiu
    Poziom 8  
    krakarak napisał:
    Ty kolego coś źle mierzysz...

Ale co mogę źle mierzyć? Widziałeś pewnie film gdzie przykładam sondy, nie jestem nawet amatorem elektroniki, ale aż tak bardzo mnie nie doceniasz?
    Mój problem jest identyczny jakich wiele w internecie, cytując innych, sam pakiet ma 18-20 V, a wyjście na narzędzie jest różnie, czasem 6 V, czasem 5 V. Nie ma tutaj filozofii.
    Mogę zgodzić się z tobą, co do namierzenia potencjalnego winowajcy. Dla tego też chciałem wymienić BMS-a, bo to praktycznie położenie płytki na ogniwa i przylutowanie kilku styków.

Dodam, że zamieniłem miejscami mosfety, żeby sprawdzić czy to nie któryś z nim ma jakąś wadę, że nie jest do końca zepsuty. Gdzie oglądałem na YT o takim problemie w innym sprzęcie, gdzie wydawał się sprawny, a sprawiał problemy. I niestety nie pomogło, po zmianie ich miejscami ten "sprawny" dawał takie same efekty. Czyli około 6 V.
    Chciałem dodać, że na tych 6 V silnik po prostu się obraca, nie sprawdzałem pod obciążeniem, prawie na pewno by odcięło narzędzie z braku mocy.

Dodano po 4 [minuty]:

krakarak napisał:
    Nie tędy droga

Piszesz, że nie tędy droga, ale nie próbujesz naprowadzić. Wytykasz, że źle mierzę, ale nie napiszesz gdzie mam mierzyć, żeby było dobrze. Odradzasz wymianę BMS-a, ale nie dajesz alternatywy. Trochę taki suchy jest twój komentarz.
    Wg ciebie gdzie mierzyć napięcie jakie wychodzi z aku na narzędzie, jeśli nie tam gdzie przykładam? Czytasz to co piszesz?
  • #12 21452658
    krakarak
    Poziom 42  
    I tym się różnimy - ty oglądasz filmiki na YouTube, a ja zajmuję się serwisem elektroniki ponad 30 lat...
    Miłego oglądania bez zrozumienia i sukcesów na zasadzie "może uda się trafić jak ślepej kurce w ziarnko"...
    Pytasz o poradę, my próbujemy pomóc, wskazać co szukać i gdzie, a ty podsumowujesz, że w sumie to narzędzie pracuje rewelacyjnie przy napięciu 6 V...
    Jeśli naciskanie płytki powoduje zmiany napięcia na wyjściu, to jest to uszkodzenie mechaniczne, potrzebne jest dobre szkło powiększające i obserwacja każdego lutu i zgrzewu pakietu w czasie nacisku.

Wskazałem co należy zrobić, nie, że za ciebie to zrobię. Musisz używać własnego intelektu, lecz nie do obrażania...
    Żegnam.
  • #13 21452664
    Keksiu
    Poziom 8  
    krakarak napisał:
    sumie to narzędzie pracuje rewelacyjnie przy napięciu 6 V...

Pokaż linijkę gdzie napisałem, że działa rewelacyjnie... Napisałem WYRAŹNIE, że DZIAŁA, ale na SUCHO.
    A teraz kwestia tego co piszesz o pękniętym lucie. Spróbuję coś w tej kwestii podziałać.

Dodano po 3 [minuty]:

krakarak napisał:
    lecz nie do obrażania...

Kolego, nie obraziłem Cię przecież nigdzie. Jeśli tak to zabrzmiało, to wybacz. Piszesz i próbujesz pomóc, bardzo to cenię i dziękuję. Przepraszam.
  • #14 21453836
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    Keksiu napisał:
    Więc co mi da sprawdzanie pod obciążeniem, skoro nie ma pełnego napięcia wychodzącego z baterii?

Może to ,że zdiagnozujesz uszkodzone ogniwo, a może nawet ogniwa?
  • #15 21743381
    martenos
    Poziom 2  
    Czołem,
    odgrzeję kotleta - mam identyczny problem jak tu opisany, jak i te same objawy - napięcie na +/- obudowy niskie (około 6 V), napięcie wewnątrz na stykach BAT oraz GND przy ogniwach - 18 V. Po naciśnięciu płytki w jednym z rogów napięcie na obudowie skacze w górę. Poprawiłem luty, ale zmian nie ma... Udało się może rozwiązać problem?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy baterii Ryobi, która zamiast nominalnych 19-20 V na wyjściu pokazuje około 7 V, a napięcie skacze przy nacisku na ogniwa lub płytkę BMS. Pomiar poszczególnych ogniw wskazuje prawidłowe napięcie około 18-20 V, jednak na wyjściu baterii napięcie jest znacznie niższe i niestabilne. Ładowarka wykazuje nieprawidłowe działanie, raz pokazując pełne naładowanie, a raz prawie pustą baterię. Podejrzenia padają na uszkodzenia mechaniczne, takie jak pęknięte luty lub zgrzewy na płytce BMS, co potwierdza zmiana napięcia przy nacisku. Próby przelutowania elementów BMS, w tym mosfetów, nie przyniosły poprawy. Dyskusja wskazuje na konieczność dokładnej inspekcji i naprawy połączeń lutowanych lub ewentualną wymianę BMS, jednak wymiana BMS bez dokładnej diagnozy jest odradzana. Użytkownicy zgłaszają podobne problemy i pytają o zamienne BMS-y z AliExpress, które jednak bywają niesprawne. Problem jest typowy dla uszkodzeń mechanicznych w bateriach Ryobi, gdzie ogniwa są zdrowe, a zarządzanie napięciem przez BMS zawodzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA