Na początku może przedstawię schemat z instukcji obsługi Euroster który wygląda następująco.
Oczywiście styki L i N na schemacie mam podłączone do sieci (gniazdka) natomiast NO i COM do pieca,
W poprzedniej wiadomości nie dodałem właściwy schemat, który dołączam w tej chwili.
Gdzie wtyki od programatora NO i COM mam podłączone do wtyków oznaczonych jako L1 i T1.
Po przeanalizowaniu całej sytuacji i spostrzeżeń mogę wysunąć następujące wnioski.
Programator współpracuje z odbiornikiem, ma zasięg oraz każda zmiana programu jest sygnalizowana na odbiorniku, gdzie mogę włączać i wyłączać i to działa.
Co do reagowania na piec to już nie działa. Piec się po włączeniu zasilania od razu działa nawet gdy programator mam wyłączony. To sama również się dzieje, gdy nawet programator i odbiornik mam całkowicie odłączony od pieca, bez programatora piec normalnie się uruchamia.
Sprawdziłem również wtyki z pieca oznaczone jako L1 i T1 do których podłączam sterownik. Sprawdziłem miernikiem za pomocą funkcji ciągłość przewodu brzęczyk czy jest sygnał. Gdy mam wszystko odpięty brak jest sygnału, to samo jak mam podłączony sterownik, gdy nie jest włączony żaden program tylko jest podpięty. Gdy włączę sterownik np. na program ręczny np. utrzymywanie temperatury 25 stopni przez 1 godzinę to wtedy jest sygnał, że jest ciągłość, czyli słychać dźwięk z miernika. Moim zdaniem sterownik nie wpływa na pracę pieca, gdy mam włączony tryb ręczny to po jego wyłączeniu to piec powinien już nie pracować a on nie reaguje i dalej działa.