logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić sterownik pieca: różnica między temperaturą komfortową a ekonomiczną?

Fester28 15 Lut 2025 07:18 3342 25
  • #1 21440031
    Fester28
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    W ustawieniach sterownika pieca gazowego (nie znam modelu) mogę się domyślać, że są to ustawienia temperatury ekonomicznej i komfortowej, tylko za bardzo nie rozumiem, jak to rozumieć. Przykładowo mam program rano i wieczorem temperatura komfortowa np. 20, a w dzień i w nocy ekonomiczna przykładowo 17, to w takiej sytuacji jak będzie wyglądała praca pieca? Kiedy piec będzie się włączał, a kiedy wyłączał?
  • #2 21440052
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 482
    Będzie się włączał / wyłączał zgodnie z ustalonym harmonogramem i pokojowym czujnikiem temperatury.
    Np. od. 6:00-8:00 i od 16:00-22:00 będzie utrzymywać temperaturę pomieszczeń = 20°C a w pozostałych godzinach 17°C.
  • #3 21440059
    Fester28
    Poziom 4  
    Czyli czy dobrze rozumiem, w przypadku temperatury komfortowej 20 stopni, piec się włączy, gdy ta temperatura spadnie poniżej 20 stopni, a wyłączy, gdy już będzie ta temperatura osiągnięta? To samo również w przypadku temperatury ekonomicznej?
  • #4 21440065
    techlock
    Poziom 33  
    Tak zgadza się. Może też być w sterowniku dodatkowa opcja -> histereza. Np 1°C, 0,5°C wówczas T pokojowa będzie utrzymywana w granicach histerezy czyli jak spadnie poniżej 20°C to piec się włączy i będzie grzał do T=21°C przy histerezie = 1°C.
  • #5 21440074
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6508
    Nazwa komfortowa lub ekonomiczna nie ma nic wspólnego z działaniem sterownika. Są to wyrażenia marketingowe nie mające cokolwiek wspólnego z realiami. Tak jak superekonomiczną będzie temperatura np. 10°C. Ważna jest wartość ustawionej temperatury i histerezy. W takich temperaturach sterownik będzie "utrzymywał" jej wartość w pomieszczeniu. Uprzedzając pytanie dodam, że na temperaturę w pomieszczeniu nie będzie miał wpływu ewentualny czujnik temperatury zewnętrznej instalowanie którego osobiście uważam za bezsensowne.
  • #6 21446960
    Fester28
    Poziom 4  
    A w ramach programatora, czy macie jakiś godny do polecenia? Wymagania: bezprzewodowy z możliwością całkowitej kontroli nad piecem, w tym również sterowanie ręczne. Mam na myśli włączanie pieca wtedy, gdy jest potrzebny, np. latem, celem tylko zagrzania wody do kąpieli.
  • #7 21446975
    techlock
    Poziom 33  
    Kolego podaj dokładny model posiadanego kotła gazowego, który chcesz całkowicie kontrolować poprzez sterownik.
  • #8 21447467
    Fester28
    Poziom 4  
    Viessmann Vitola-Comferral (napis na przodzie)
    Typ VMO 18 (naklejka z boku)
  • #9 21447578
    techlock
    Poziom 33  
    To teraz na podstawie danych, które podałeś dobierz odpowiedni sterownik pokojowy firmy Viessmann, który będzie współpracować z tym kotłem.
  • #10 21455242
    Fester28
    Poziom 4  
    Znalazłem taki Tech T-4.2. Po przeczytaniu instrukcji spełnił by moje wymagania, tylko pozostałe kwestia podłączenia. Aktualnie mam do sterownika przewodowego kabel dwużyłowy i pytanie jak podłączyć go pod nowy sterownik? E instrukcji sterownika jest informacja że należy podłączyć do gniazd w odbiorniku czyli do NO i COM. Czy jest to obojętnie jaki do którego? Z tego co się orientuję to w kotle są dwa kolory.
  • #11 21455245
    techlock
    Poziom 33  
    Niestety nie podałeś jaki typ sterownika masz z kotłem, podałeś jedynie typ kotła.
    Na kotle jest sterownik, w którym ustawiasz parametry, jaki?

Dodano po 4 [minuty]:

Fester28 napisał:
    Tech T-4.2.

Ten sterownik będzie tylko ustalać temperaturę pokojową, nie będzie całkowicie kontrolować kotła.
    Fester28 napisał:
    Wymagania: bezprzewodowy z możliwością całkowitej kontroli nad piecem, w tym również sterowanie ręczne.
  • #12 21455286
    Fester28
    Poziom 4  
    Sterownik na kotle to Viessmann Unomatik T40 IP 20D, jako przymocowany do kotła.
  • #13 21456423
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1084
    Fester28 napisał:
    Przykładowo mam program rano i wieczorem temperatura komfortowa np. 20, a w dzień i w nocy ekonomiczna przykładowo 17, to w takiej sytuacji jak będzie wyglądała praca pieca? Kiedy piec będzie się włączał, a kiedy wyłączał?

Jak będzie wyglądała praca kotła u ciebie to tego nawet najstarsi górale nie wiedzą.
    To jak będzie pracował kocioł zależy nie tylko od ustawień na regulatorze ale od mocy minimalnej kotła, od mocy cieplnej twojej instalacji, od zapotrzebowania na moc cieplną twojego domu/mieszkania itd.

W jednym przypadku kocioł może grzać nonstop choćby przez 24h, w innym będzie grzał przez parę godzin, a w innym przez kilkanaście minut i się wyłączy, by po chwili znowu odpalić palnik i tak w kółko, aż nie zdoła dogrzać pomieszczenia do zadanej temperatury, bądź będzie w stanie utrzymywać zadaną temperaturę.
  • #14 21644512
    Fester28
    Poziom 4  
    Odświeżę temat. Chciałbym, aby nowy sterownik był podłączony kablem do pieca, a sterownik był kontrolowany poprzez Wi-Fi. Piec w piwnicy, a sterownik piętro wyżej.
  • #15 21652965
    Fester28
    Poziom 4  
    Czy sterownik EUROSTER 4040 Smart będzie odpowiedni?
  • #16 21656370
    Fester28
    Poziom 4  
    Problem jest w tym że piec jest ustawiony w piwnicy a następnie mamy piętro, potem kolejne na którym miałby myć pomiar temperatury a następnie jest poddasze gdzie jest router. Problem w tym że w miejscu w którym się znajduje piec jest kiepski zasięg sieci wi-fi i czy to będzie miało wpływ na działanie i stabilność połączenia.
  • #17 21656380
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6508
    Fester28 napisał:
    jest kiepski zasięg sieci wi-fi i czy to będzie miało wpływ na działanie i stabilność połączenia.

Jeżeli połączenie jest po WiFi które jest słabe to może zrywać połączenie i będzie to miało wpływ na działanie i stabilność połączenia. Może działać z większym lub mniejszym opóźnieniem a nawet wcale.
    Fester28 napisał:
    Chciałbym, aby nowy sterownik był podłączony kablem do pieca, a sterownik był kontrolowany poprzez Wi-Fi.

Chodzi oczywiście o zasięg WiFi do sterownika jeżeli sterownik z piecem połączony jest kablem.
  • #18 21656381
    shadowwolf87
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Słabe Wi-Fi to będzie problem, nie ma co się oszukiwać. Postaw jakiś repeater po drodze i powinno być OK.
  • #19 21656400
    Fester28
    Poziom 4  
    Też o tym myślałem ale najpierw bym musiał sprawdzić jak to będzie sprawdzać w praktyce oraz znaleźć miejsce na umieszczenie urządzeń. A też pomyślałem o takim rozwiązaniu a mianowicie chciałbym podłączyć przewodowo sterownik za pomocą kabla dwużyłowego i żeby ten sterownik można było sterować ręcznie za pomocą przycisków na sterowniki oraz żeby posiadał funkcję ustawiania za pomocą aplikacji i tu pojawia się pytanie czy w ogóle takie sterowniki są dostępne na rynku?
  • #20 21701880
    Fester28
    Poziom 4  
    Aktualnie zakupiłem Euroster 6060TXRX i podłączyłem go zamiast przewodowego. Sygnał komunikacji jest ale nie działa i nie mogę nim sterować za pomocą sterownika. Sterownik jest podpięta przewodem do pieca do kostki ( kabel czarny z dwoma przewodami niebieski i brąz) tak jak wcześniej był podpięty przewodowy i tu mam zasadnicze pytanie czy takie połączenie jest dobre i nie powinno być że sterownik powinienien być podłączony do regulatora. Dodam iż w instrukcji obsługi sterownika nie ma takiej informacji jest tylko uproszczony schemat.

Schemat podłączenia Euroster 6060TXRX do pieca i sieci 230V

Zbliżenie na moduł elektryczny z podłączonymi przewodami brązowym, niebieskim i żółto-zielonym

Czy mogę prosić o podpowiedź czy aktualne podpięcie sterownika jest prawdiłowe ?

Dodano po 6 [minuty]:

I schemat podłączenia który jest obok podłączenia.
    Czyli aktualnie przewody są podłączone pod styki oznaczone jako:
    N BK2 przewód niebieski
    S3 BK5 przewód brązowy

Schemat złącza Unomatik z oznaczeniem styków BK1–BK5, L1, N, T1–T2, S3, B4
  • #21 21702928
    BUCKS
    Poziom 39  
    Chyba trochę przekombinowałeś.
    Nie znam Twojego kotła i tego Unomatik.

Generalnie regulatory dwustanowe działają na zasadzie otwierania i zamykania obwodu elektrycznego.
    Czyli w układzie COM-NO (normalnie otwarty) to jeśli regulator pokojowy domaga się grzania to zamyka obwód elektryczny na stykach COM i NO.
    Jeśli regulator wyłącza grzanie to otwiera obwód elektryczny na stykach COM-NO.

Z kolei jeśli skorzystasz z wariantu styki COM-NC (normalnie zamknięty) to działa to odwrotnie, przy grzaniu otwiera obwód na stykach COM-NC, a przy wyłączeniu grzania zamyka obwód elektryczny na stykach COM-NC.

Wybór styku NO lub NC zależy do tego jak działa dane źródło ciepła.

Teraz powinieneś wiedzieć czy Twój kocioł ma styki, które nadają się do sterowania za pomocą COM-NO lub COM-NC.
    Z załączonych przez Ciebie opisów/fotek to nie wynika, a nie sądzę by styki BK2 i BK5 były tymi właściwymi ale wszystko powinien wyjaśnić schemat/instrukcja kotła/Unomatika której nie wrzuciłeś, więc ja nie wiem, które połączenie byłoby prawidłowe.
    Może być też tak, że Twój kocioł nie jest przystosowany pod regulatory dwustanowe i współdziała wyłącznie z oryginalnym regulatorami, a dwustanowo to możesz sobie sterować np. dodatkową pompą obiegową itp.
  • #22 21703520
    Fester28
    Poziom 4  
    Na początku może przedstawię schemat z instukcji obsługi Euroster który wygląda następująco.
    Schemat podłączenia programatora Euroster do pieca grzewczego i sieci 230 V
    Oczywiście styki L i N na schemacie mam podłączone do sieci (gniazdka) natomiast NO i COM do pieca,
    W poprzedniej wiadomości nie dodałem właściwy schemat, który dołączam w tej chwili.
    Schemat elektryczny podłączenia termostatu do pieca z oznaczeniami L1, T1, N i pompą
    Gdzie wtyki od programatora NO i COM mam podłączone do wtyków oznaczonych jako L1 i T1.
    Po przeanalizowaniu całej sytuacji i spostrzeżeń mogę wysunąć następujące wnioski.
    Programator współpracuje z odbiornikiem, ma zasięg oraz każda zmiana programu jest sygnalizowana na odbiorniku, gdzie mogę włączać i wyłączać i to działa.
    Co do reagowania na piec to już nie działa. Piec się po włączeniu zasilania od razu działa nawet gdy programator mam wyłączony. To sama również się dzieje, gdy nawet programator i odbiornik mam całkowicie odłączony od pieca, bez programatora piec normalnie się uruchamia.
    Sprawdziłem również wtyki z pieca oznaczone jako L1 i T1 do których podłączam sterownik. Sprawdziłem miernikiem za pomocą funkcji ciągłość przewodu brzęczyk czy jest sygnał. Gdy mam wszystko odpięty brak jest sygnału, to samo jak mam podłączony sterownik, gdy nie jest włączony żaden program tylko jest podpięty. Gdy włączę sterownik np. na program ręczny np. utrzymywanie temperatury 25 stopni przez 1 godzinę to wtedy jest sygnał, że jest ciągłość, czyli słychać dźwięk z miernika. Moim zdaniem sterownik nie wpływa na pracę pieca, gdy mam włączony tryb ręczny to po jego wyłączeniu to piec powinien już nie pracować a on nie reaguje i dalej działa.
  • #23 21703562
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2525
    Kocioł, kocioł... Kocioł grzeje wodę albo inne coś, co rozprowadza ciepło do grzejników. Piec grzeje pomieszczenie bezpośrednio.
    Kocioł stoi w kotłowni, piec stoi w pokoju mieszkalnym czy innym ogrzewanym pomieszczeniu.
  • #24 21704005
    Fester28
    Poziom 4  
    Kocioł jest w piwnicy która jest nieogrzewana i jest przeznaczony do podgrzewania wody użytkowej oraz do grzejników w zależności od przełącznika jaki jest ustawiony. Producent urządzenia stwierdza że regulatory posiadają wyjście zwierno - rozwierne (bezpotencjałowe) ale czy mój piec to obsługuje?

Dodano po 3 [godziny] 59 [minuty]:

Do kotła jest podpięty również palnik Giersch RG1 gdzie mam do kiego schemat i w nim jest połączenie zewnętrzny regulator temperatury. Czy może pod niego podłączyć sterownik pierw usuwając zapewne zwrotkę .

Jak ustawić sterownik pieca: różnica między temperaturą komfortową a ekonomiczną?
  • #25 21705099
    Fester28
    Poziom 4  
    Interesuje mnie w tej chwili czy jest możliwość podłączenia sterownika pokojowego do palnika, jeżeli nie to muszę pomyśleć o innym rozwiązaniu, może modernizacji a sterownik nie będzie mi potrzebny.
  • #26 21709458
    BUCKS
    Poziom 39  
    Fester28 napisał:
    Gdzie wtyki od programatora NO i COM mam podłączone do wtyków oznaczonych jako L1 i T1.

Wydaje się, że takie podłączenie jest OK ale nie znam Twoje kotła, więc ręki nie dam.

Fester28 napisał:
    regulatory posiadają wyjście zwierno - rozwierne (bezpotencjałowe) ale czy mój piec to obsługuje?

To już jakiś spec od Twojego kotła musiałby się wypowiedzieć.

Fester28 napisał:
    Czy może pod niego podłączyć sterownik pierw usuwając zapewne zwrotkę .

Możesz próbować na własne ryzyko.
    Ze schematu wnioskuję, że w kotle masz złącze X11 i w teorii możesz podłączyć się z regulatorem pod F21.

Wszelkie podłączenia/próby/testy robisz na własne ryzyko. Ja tylko podaję swoje wnioski bazując na schemacie jaki załączyłeś, a kotła nie znam, jestem amatorem, więc nie jest to profesjonalna porada.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono działanie sterownika pieca gazowego z ustawieniami temperatury komfortowej i ekonomicznej. Sterownik utrzymuje zadaną temperaturę zgodnie z harmonogramem, włączając piec, gdy temperatura spadnie poniżej wartości zadanej (np. 20°C dla komfortowej, 17°C dla ekonomicznej) i wyłączając go po osiągnięciu tej temperatury, z uwzględnieniem histerezy (np. 1°C). Nazwy „komfortowa” i „ekonomiczna” są marketingowe, kluczowa jest faktyczna wartość temperatury i histereza. W przypadku sterowania piecem Viessmann Vitola-Comferral VMO 18 z regulatorem Unomatik T40 IP 20D, podłączanie nowego sterownika (np. Euroster 6060TXRX lub Tech T-4.2) wymaga odpowiedniego schematu połączeń, zwłaszcza do styków COM i NO/NC, które działają jako bezpotencjałowe przełączniki. Problemy z podłączeniem wynikają z braku jasności, które styki w kotle służą do sterowania. Sterownik pokojowy może być podłączony przewodowo do kotła, a jego zdalne sterowanie Wi-Fi wymaga stabilnego sygnału, co w przypadku kotłowni w piwnicy może wymagać repeatera. Podłączenie sterownika do palnika Giersch RG1 jest możliwe, ale wymaga konsultacji ze specjalistą i uwzględnienia schematu elektrycznego. Ogólnie praca kotła zależy od wielu czynników, takich jak moc minimalna kotła, zapotrzebowanie cieplne budynku i ustawienia regulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA