logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki bezprzewodowy sterownik do pieca gazowego wybrać?

zxczxc2000 15 Lut 2025 07:50 513 15
REKLAMA
  • #1 21440043
    zxczxc2000
    Poziom 3  
    Chciałbym do mego pieca gazowego zakupić sterownik, programator. Wymagania bezprzewodowy z możliwością postawienia w dowolnym miejscu. Odległość pieca od sterownika to 2 kondygnacje i około 2-3 metrów w bok względem położenia pieca. Odnośnie sterownika to powinien być uniwersalnym rozwiązaniem w sezonie grzewczym jak i letnim. Na pieciu mam przełącznik gdzie jest wybór czy ma grzać tylko wodę w kranie czy i również w grzejnikach.
  • REKLAMA
  • #2 21440064
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    Ukrywasz najistotniejszy szczegół. Zgadnij jaki.

Sterowniki "mogą" współpracować z pracą modulowaną pieca, lub nie, mogą mieć jakieś dedykowane funkcje lub nie.
  • REKLAMA
  • #3 21440067
    zxczxc2000
    Poziom 3  
    Interesuje mnie do pieca gazowego marki Viessmann.
  • REKLAMA
  • #4 21440101
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    przy takiej odległości to i tak bardzo możliwe ze centralke będziesz musiał wyciągnąć choćby na 1 kondygnacje, szukaj coś w oryginalnych sterownikach viesmann chyba ze tylko tzw. ON/OFF to choćby TechSterowniki, Euroterm, wiele różnych jest. Jeszcze sprawdz model kotła i trzeba wiedziec jak rozbudowana ma on plyte głowna co mozna wpiac
  • #6 21440130
    ptero
    Poziom 25  
    Ocena: 175
    np Salus 091FLRF v2. 60m zasięgu w otwartym terenie, u kumpla działa przez 4 ściany.
  • #7 21440240
    zxczxc2000
    Poziom 3  
    A jak wygląda sprawa w sprawie całkowitej kontroli nad piecem żeby go wyłączać całkowicie. Pytanie pojawia ponieważ w moim pieciu jest przełącznik na samo wodę w kranie oraz grzejniki i woda, tak abym mógł w lato włączyć piec na nagrzanie wody a potem wyłączyć bo woda nie będzie mi potrzebna cały czas bieżąco ciepła.
  • #9 21442627
    zxczxc2000
    Poziom 3  
    Viessmann Unomatik.
  • #10 21442981
    zxczxc2000
    Poziom 3  
    Zależy mnie na całkowite zarządzanie piecem nawet jego włączanie i wyłączanie. Jest to konieczne w sezonie letnim. W piecu mam przełącznik grzanie wody w kranie i grzejniki i woda. Czyli chciałbym z sterownika włączać piec i wyłączać piec aby mógł w określonych porach latem zagrzał wodę a następnie go wyłączyć ponieważ nie ma potrzeby aby ciepła woda była cały czas w instalacji.

Dodano po 7 [minuty]:

A co sądzicie o Euroster 6060TXRX spełni moje wymagania?
  • #11 21453986
    zxczxc2000
    Poziom 3  
    Ogólnie mnie interesuje bezprzewodowy żeby miał zasięg dwa kondygnacje wyżej a sterownik miałby być podłączony przewodem 2 żylowym taki który jest obecnie sterowniku przewodowym.
  • #12 21454129
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Zanim kupisz jakikolwiek sterownik bezprzewodowy to sprawdz z czego masz zrobione stropy i sciany.
    Jesli sa zbrojone pretami stalowymi to bedziesz mial problemy, bo zbrojania dzialaja jak siatka Faradaya i wiele fal ma problem przez nia przejsc.
    Jak do tego dodasz jakies inne urzadzenia bezprzewodowe i WIFI- a to bedziesz mial gwarantowane problemy ze sterowaniem kotla takim sterownikiem.
  • REKLAMA
  • #13 21455389
    zxczxc2000
    Poziom 3  
    Z rguły myślę że z tym nie będzie problemu wifi w całym domu działa dobrze a co radiowej komunikacji to też nie zauważyłem wcześniej jakiś problemów.
  • #14 21456275
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1058
    zxczxc2000 napisał:
    Viessmann Unomatik.
    To automatyka kotła (konsola). Obecnie to już historia. Pewnie jest to na jakimś starym kotle stalowym lub żeliwnym.
    zxczxc2000 napisał:
    Zależy mnie na całkowite zarządzanie piecem nawet jego włączanie i wyłączanie.
    Do tej automatyki nie dopasujesz żadnego regulatora radiowego, który by zarządzał również nastawą CWU czy umożliwiał wyłączenie kotła.
    Dostępne regulatory radiowe będą w stanie obsługiwać tylko załączanie i wyłączanie kotła na potrzeby C.O., nic więcej.
  • #15 21706275
    zxczxc2000
    Poziom 3  
    Czyli nie mogę do tego pieca i regulatora dodać żadnego sterownika? Dziwi mnie również fakt iż od pieca mam schemat podłączenia i tak jest schemat podłączenia sterownika pod jakie etyki6.
  • #16 21706910
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1058
    To jest bardzo stara i prosta automatyka. Generalnie ma możliwość podłączenia regulatora, ale tylko obsługującego ogrzewania C.O., i to w podstawowym zakresie.
    Natomiast wszystko da się, ale to kwestia kosztów. Tu trzeba by zastosować (zmienić) konsolę (automatykę kotła) na nowszą dającą takie możliwości.
    Albo dać jakiś inny sterownik zarządzający pracą kotła na potrzeby C.O. oraz C.W.U., i posiadający wymagane możliwości, a istniejącą oryginalną konsolę pozostawić ze względu na zabezpieczenia krytyczne kotła, które ona realizuje.
    No i trzeba to jeszcze odpowiednio połączyć i skonfigurować.

Tylko czy opłaca się skórka wyprawki przy tak starych urządzeniach, które już kończą swój żywot ze starości, a koszty takiej modernizacji będą dość wysokie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru bezprzewodowego sterownika do pieca gazowego Viessmann Unomatik, z możliwością umieszczenia w dowolnym miejscu i zasięgiem obejmującym dwie kondygnacje. Wymagane jest pełne zarządzanie piecem, w tym włączanie i wyłączanie, zwłaszcza w sezonie letnim, aby kontrolować tryb grzania wody użytkowej i ogrzewania grzejników. Wskazano, że starsze automatyki kotłów, takie jak Unomatik, mają ograniczone możliwości współpracy z nowoczesnymi regulatorami radiowymi – mogą obsługiwać jedynie podstawowe załączanie i wyłączanie C.O., bez pełnej kontroli nad CWU czy wyłączaniem kotła. Zalecane jest sprawdzenie modelu kotła i jego płyty głównej pod kątem kompatybilności oraz rozważenie wymiany automatyki kotła na nowszą, jeśli potrzebna jest pełna funkcjonalność. Wskazano na potencjalne problemy z zasięgiem sygnału radiowego w zależności od konstrukcji ścian i stropów (np. zbrojenia stalowe). Przykładowe polecane modele sterowników bezprzewodowych to SALUS RT520RF i Salus 091FLRF v2, które mają zasięg pozwalający na komunikację przez dwie kondygnacje i zasilanie bateryjne. Euroster 6060TXRX jest rozważany, ale nie ma jednoznacznej opinii co do jego pełnej funkcjonalności w tym zastosowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA