logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie jest zabezpieczenie przeciążeniowe w przełączniku Tuya TYTE-D1 i czy można je usunąć?

akm97 19 Lut 2025 09:45 867 4
REKLAMA
  • #1 21446285
    akm97
    Poziom 12  
    Ocena: 78
    Witam. Nie wiem. czy to dobry dział, jeżeli nie to proszę o przeniesienie wątku.
    Zakupiłem przełącznik temperaturowy TYTE-D1 sterowany Tuya. Posiada on czujnik temperatury i umożliwia on sterowanie np. grzałką w do podgrzewania wody w bojlerze wg ustawionego harmonogramu i wyłączenie jej po zagrzaniu wody do odpowiedniej temperatury. Niestety pomimo, że ma deklarowane obciążenie 3000W, to w opisie jest uwaga, że w przypadku obciążenia oporowego jest to tylko 1000 W. Ja podpiąłem pod niego grzałkę o mocy właśnie 1 kW, która jednak w praktyce (na początku grzania) daje obciążenie do 1100 W. Jest to zbyt mało, żeby uszkodzić przełącznik, ale wystarczająco dużo, aby zadziałało zabezpieczenie przeciążeniowe i rozłączyło urządzenie. Po rozebraniu widzę, że na ścieżce przenoszącej "fazę" do przekaźnika jest element elektroniczny, który może odpowiadać za zabezpieczenie przeciążeniowe. I tutaj pytanie do Was. Czy można zmostkować ten element, aby usunąć to zabezpieczenie? Mogę to sprawdzić, ale nie chcę ingerować w urządzenie, bo mogę je jeszcze bezpłatnie zwrócić. Uprzedzam, że nie zamierzam używać go z większym obciążeniem niż ta grzałka 1 kW.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z zaznaczonym elementem elektronicznym.
    Płyta i obudowa przełącznika temperaturowego TYTE-D1.
  • REKLAMA
  • #2 21446310
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Jak niby urządzenie sprawdza jaki jest typ obciążenia? Przekaźnik w środku jest na 16A. To rezystor małej rezystancji.
  • REKLAMA
  • #3 21446344
    akm97
    Poziom 12  
    Urządzenie ponadto ma tzw. miernik poboru energii. To na nim w aplikacji widziałem, że gdy grzałka pobierała poniżej 1000W, to wszystko było OK. Ale gdy chwilowo wzrastało do ponad 1000W, to po kilku sekundach rozłączało przekaźnik. Teraz widzę, że tego zabezpieczenia chyba nie da się obejść w prosty sposób. Nie rozumiem też dlaczego na urządzeniu deklarują 3000W/16A, a w niektórych sytuacjach jest to tylko 1000W.
  • REKLAMA
  • #4 21446411
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Obciążenie ciągłe, długa praca - większe przekroje ścieżek- odprowadzenie ciepła, łuk elektryczny przy roztłaczaniu.
    Dołóż dodatkowy przekaźnik wyzwalany tym urządzeniem.
  • #5 21446432
    akm97
    Poziom 12  
    No tak, tylko, że to musiałby być przekaźnik sterowany 230V i dodatkowo stracę funkcję pomiaru zużytej energii. Dostałem też informację ze sklepu, że można usunąć jeden bezpiecznik odpowiedzialny za pomiar mocy, (nie wiem który) tylko że również spowoduje to "usunięcie" funkcji watomierza.
REKLAMA