logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia II 1.4 TDI - Utrata mocy, dym z wydechu, stukanie nie metaliczne lub fukanie

radamczyk221155 19 Lut 2025 15:20 375 5
REKLAMA
  • #1 21446821
    radamczyk221155
    Poziom 2  
    Witam forumowiczów.
    Tematem jest Skoda Fabia II 1.4 TDI.
    Powoli kończą mi się pomysły, co mogło się wydarzyć.
    Mianowicie pewnego razu nagle autko straciło moc, z wydechu podczas przyspieszania wydobywają się kłęby dymu, a w silniku jakby coś stukało, fukało, nie jest to metaliczny dźwięk. Na wolnych obrotach wszystko jest w porządku, a gdy załącza się turbina, właśnie występują te objawy. Dodam, że:
    -pompowtryski sprawdzone,
    -EGR wyczyszczony,
    -pompa sprawdzona,
    -rozrząd się nie przestawił.
    Wydaje mi się, że może być to wypalony zawór lub coś w podobie, ale nie mam porównania, jakie mogą to nosić objawy.
    Dziękuję bardzo za sugestie.
    AI: Jaki jest obecny przebieg samochodu?
    304 tys.
    AI: Czy przed wystąpieniem problemu były wykonywane jakieś naprawy lub zmiany w samochodzie?
    Nic.
  • REKLAMA
  • #2 21446830
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    radamczyk221155 napisał:
    zawór lub cos w podobie ale niemam porównania jakie może to nosić objawy.

Wróżenie na podstawie samych objawów, nie jest dobrym pomysłem. Można ustalić przyczynę, na podstawie diagnostyki silnika.
  • REKLAMA
  • #3 21446937
    piotrek1313
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    Auto pali normalnie? Kontrolka check się świeci? Podłączanie pod kompa zgłasza jakieś błędy? Jaki kolor tego dymu? Odma drożna? Do turbiny zerkałeś?
  • REKLAMA
  • #4 21448400
    radamczyk221155
    Poziom 2  
    >>21446937 Autko odpala normalnie, bez problemu, zimny czy ciepły. Błędy da się skasować, po skasowaniu nie powracają. Check zapalił się w momencie awarii, po skasowaniu nie wrócił. Odma drożna (wyczyszczona), turbinka działa, załącza się.
  • REKLAMA
  • #5 21448498
    piotrek1313
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    A jak się pojawiają błędy to jakie? Czy po prostu były jakieś i zostały skasowane i nowych już nie ma i nie pojawiają się nawet jak występuje dymienie i dziwne dźwięki? Odma wyczyszczona a separator w pokrywie zaworów na pewno drożny?
    Kolor dymu jaki? Ubywa/przybywa jakichś płynów? Silnik nie jest zawalony olejem w okolicy pokrywy zaworów? Pompowtryski sprawdzane przed czy już po tym jak się pojawiły opisywane objawy?
  • #6 21448766
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA