logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd FAAC 844 - brak reakcji na pilota i przycisk, brama się nie otwiera.

siemka70 20 Lut 2025 11:34 381 6
REKLAMA
  • #1 21448035
    siemka70
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Napęd FAAC 844 nie rusza.
    Bardzo proszę o sugestie co może być przyczyną.
    Posiadam bramę przesuwną na napędzie FAAC 844 (niestety nie pamiętam jak centrala), całość działa już ponad 10 lat bez awarii.
    Kilka dni temu nagle brak reakcji bramy na pilota lub przycisk otwierania, po naciśnięciu na pilocie , mruga jedynie lampa sygnalizacyjna, a w napędzie słychać delikatne "cykanie" bez żadnej innej reakcji.
    Fotokomórki działają , jest sygnał świetlny i słychać "pykanie" gdy dłonią przesłaniam ich wzajemny kontakt"wzrokowy".
    Zasilanie jest bo działa wspomniana lampa i fotokomórki.
    Nie mam pojęcia co tak nagle się wysypało, czy to ten opisywany na forach kondensator ?
    Jest straszny mróz i nie znalazłem chętnego do serwisu.
    Podpowiedzcie proszę co moge jeszcze sprawdzić ?
    Bardzo dziękuje za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 21448051
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 999
    siemka70 napisał:
    Podpowiedzcie proszę co moge jeszcze sprawdzić ?

Np. bezpieczniki, jeden to F1 5A, drugi to F2 800 mA, jeżeli to centrala 780D, którą sprawdzałem.
  • REKLAMA
  • #3 21449868
    siemka70
    Poziom 9  
    >>21448051
    Miałeś rację, spalony był bezpiecznik F1 5 A, niestety pali cały czas.
    Przyczyną jest wpięcie konektora z nr 13, 14, 15, 16, 17, oznaczenie na płycie MOT2, MOT1, MOT, COM, L, N-LAMP.
    Próbowałem odłączyć z konektora kabelek L do lampy, ale nadal jest zwarcie.

Po kolejnej wymianie bezpiecznika jest już spokój, ale naciskanie pilota powoduje jedynie "cykanie" w silniku i drgnięcie koła zębatego.

Zastanawiam się, co mam zmostkować, żeby sprawdzić, czy silnik w ogóle chodzi.
  • REKLAMA
  • #4 21449958
    rokbok
    Poziom 40  
    siemka70 napisał:
    Zastanawiam sie co mam zmostkować, żeby sprawdzić czy silnik wogóle chodzi

Może czas na wymianę kondensatora rozruchowego, zaciski J5, możesz też odpiąć sam silnik z zacisków MOT COM, MOT1 i MOT2, podłączyć pod zasilanie sieciowe i zobaczysz czy silnik ruszy.

Schemat podłączenia elektrycznego silnika z oznaczeniami MOT COM, MOT1, MOT2.
  • #5 21449968
    siemka70
    Poziom 9  
    >>21449958
    Próbowałem trochę pomóc silnikowi, włączając start na pilocie delikatnie popychałem bramę, ale nic z tego nie ruszyła.
    Nie wiem czy to wystarczające wsparcie za kondensator ale rzekomo powinno to było pomóc silnikowi ruszyć. Zresztą i tak w weekend nie uda mi się zdobyć kondensatora.
    Jak połączyć zaciski silnika
    MOT 2 z L
    MOT COM z N
    a MOT 1 zamiennie z MOT 2 połączyć z L ???
  • #6 21449978
    rokbok
    Poziom 40  
    siemka70 napisał:
    Jak połączyć zaciski silnika

Nie pamiętam już jak fizycznie jest podłączony sam silnik, czy do zacisków, czy na stałe, musisz to obadać, ostatnio coś robiłem przy takim napędzie u szwagra jakiś czas temu.
  • REKLAMA
  • #7 21450157
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3588
    Cytat:
    MOT 2 z L
    MOT COM z N
    a MOT 1 zamiennie z MOT 2 połączyć z L ?

A do MOT1 i MOT2 podpiąc kondensator. Bez niego silnik nie ruszy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem FAAC 844, który nie reaguje na pilota ani przycisk otwierania bramy. Po kilku dniach brama przestała działać, mimo że zasilanie jest obecne (lampka sygnalizacyjna i fotokomórki działają). W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie bezpieczników (F1 5A i F2 800 mA), co doprowadziło do wymiany spalonego bezpiecznika F1. Po wymianie, napęd nadal nie działał poprawnie, a jedynie słychać "cykanie" silnika. Użytkownik rozważa wymianę kondensatora rozruchowego oraz testowanie silnika poprzez podłączenie go bezpośrednio do zasilania. Wskazówki dotyczące podłączenia zacisków silnika również zostały podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA