logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala Elpro12 i napęd Nyota115 - brak reakcji na pilota i styki, co sprawdzić?

rafluk75 20 Lut 2025 21:28 216 7
REKLAMA
  • #1 21449025
    rafluk75
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z centralą Elpro12 współpracującą z napędem Nyota115. W ostatnim czasie centrala w losowy sposób reagowała na sygnał z pilota, czasem działała, czasem nie reagowała, albo reagowała tylko z bliska. Zauważyłem, że w przypadku, gdy nie dało się uruchomić z pilota, to po wysprzęgleniu i ruszeniu ręcznie bramą centrala zaczęła reagować na pilota. Podejrzewałem jakieś luźne przewody, brak styku gdzieś itp. Po otworzeniu obudowy spróbowałem uruchomić ręcznie, zwierając styki 3-7, działało za każdym razem. Po wymontowaniu płytki okazało się, że są luźne piny w lutach na gnieździe, gdzie umieszczony jest odbiornik radiowy. Ponadto ruszały się także niektóre piny w listwach przyłączeniowych. Po poprawieniu wszystkich lutów mocujących gniazda zamontowałem centralę i zadziałała z pilota, ale tylko kilka razy. Gdy przestała reagować z pilota, spróbowałem uruchomić poprzez styki, niestety bez skutku. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki na płytce, są sprawne. Wymontowałem ponownie centralkę i zacząłem sprawdzać na stole. Po doprowadzeniu zasilania świeci się kontrolka, występuje też napięcie 24 V, bezpieczniki sprawne. Podjąłem próbę uruchomienia na stole - zwarte styki 1-2, 3-6, 8-9-10 oraz 14-15. Przy próbie sterowania stykami 3-7 brak reakcji, nie słychać przekaźników, nie pojawia się napięcie na stykach silnika.
    Czy coś mógłbym jeszcze sprawdzić, czy centrala niestety martwa?

Płytka elektroniki centrali Elpro 12 z widocznymi komponentami. Schemat elektryczny central ELPRO-12 z opisem podłączeń i złączy.
  • REKLAMA
  • #2 21449054
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1017
    rafluk75 napisał:
    Czy coś mógłbym jeszcze sprawdzić, czy centrala niestety martwa?

Spróbuj na chwilkę zewrzeć wejścia 3 i 4.
  • REKLAMA
  • #3 21449072
    rafluk75
    Poziom 10  
    To też już próbowałem 3-4, 3-5. Bez skutku
  • REKLAMA
  • #4 21449304
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3611
    Testowałeś bez radia? I sprawdź dokładnie, czy przy porawianiu lutów nie zrobiłeś gdzieś zwarcia - no i może, jeśli piny są jednocześnie przelotkami - lutować po obu stronach płytki (tam gdzie jest dojście). Może któraś się urwała.
  • #5 21449348
    rafluk75
    Poziom 10  
    Tak testowałem bez radia, wylutowałem to gniazdo, bo było w fatalnym stanie (na fotce widać centralę już bez tego gniazda).
    Luty zrobione dobrze, są za duże odległości, żeby zrobić zwarcie gdziekolwiek.
    Tak jak pisałem, brama zadziałała po tych poprawkach kilka razy i potem przestała.
  • REKLAMA
  • #6 21449434
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3611
    Chyba pozostaje - co w tej centrali jest łatwe bo procek duży i na wierzchu - rozkminić po ścieżkach, na którą nóżkę procka idzie jaki sygnał z zacisków wejściowych i radia, zmieniać poziomy na każdym wejściu po kolei i sprawdzać, czy na odp. nóżkach procka te zmiany poziomów także się pojawiają (sądząc po wyglądzie procka - będą to poziomy TTL). Podobnie na wyjściach.
    Kiedyś podobnie potraktowałem centralkę Beninca RI6 - niestety okazało się że niektóre kluczowe wejścia procka były ubite.
  • #7 21449459
    rafluk75
    Poziom 10  
    Nie wiem, czy taka zabawa ma w ogóle sens, trochę brak czasu na takie szczegółowe rozkminianie.
    Posiadam ten zestaw już bardzo długo, rozważam nowy. Wiąże się niestety to z przeróbkami i renowacją samej bramy, więc będzie wymagać czasu. Dlatego chciałem to reanimować, żeby się przygotować do wymiany na nowy.
    Układy scalone w centrali są na podstawkach, więc wymiana będzie dość łatwa, ale..
    Ten duży układ scalony to CLA61074BW Fadini, więc z dostępnością może być ciężko, żeby podmienić i zobaczyć.
    Tam jest jeszcze układ ULN2003A, który steruje przekaźnikami, kosztuje grosze, więc mogę jeszcze jego podmienić i zobaczyć, czy coś to da.
  • #8 21468612
    rafluk75
    Poziom 10  
    Więc tak, znalazłem chwilkę czasu, żeby przyjrzeć się głównemu układowi logiki w tej centrali. Okazało się, że układ scalony jest uszkodzony - posiada zwarcie na nóżkach zasilania. Dodatkowo uszkodzona jest dioda Zenera, która stabilizuje 5 V dla tego układu. Dioda Zenera to nie problem, ale układ scalony CLA61074BW Fadini praktycznie nie do kupienia niestety. Pozostaje wymiana całego napędu..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z centralą Elpro12 współpracującą z napędem Nyota115, która losowo reaguje na sygnał z pilota. Po sprawdzeniu połączeń i poprawieniu lutów, centrala działała przez krótki czas, ale problem powrócił. Użytkownik testował urządzenie bez radia i stwierdził, że układ scalony CLA61074BW Fadini jest uszkodzony, co uniemożliwia dalsze użytkowanie. Dodatkowo, uszkodzona została dioda Zenera stabilizująca zasilanie. Użytkownik rozważa wymianę całego napędu z powodu trudności w zdobyciu uszkodzonego układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA